Idők jelei

Rajzfilmsorozatok ? a felnövő generáció megrontása

Forrás: TownHall.com

Egy mikulássapkás férfi ül a tetőn és a volt barátnőjével beszél mobiltelefonon, tettetett jókedvvel próbálva boldog karácsonyt kívánni. Megkérdezi, hogy az új fiújával van-e éppen. ?Igen,? válaszolja a hang a vonal másik végén, hozzátéve, hogy a családjával éppen az ajándékokat bontják. ?Az remek,? mondja a férfi, ?mert én is éppen az ajándékomat akartam átadni,? majd levágja saját fejét és ledobja a kéményen a kandallóba.

Nem egy horrorfilmből idéztünk részletet. Ez a Cartoon Network csatornán éveken keresztül futott ?Robot csirke? című, gyerekeknek készült rajzfilmsorozat egyik epizódjának jelenete. A Robot csirke a 12-17 évesek által legnézettebb 25 sorozat listáján is szerepelt.

Van, aki úgy gondolja, hogy ez a fajta ?szórakoztatás? felnőttek, nem pedig gyerekek számára készült. Végtére is a Cartoon Network csak sötétedés után változik Dr. Jekyll-ből Mr. Hyde-á. A sötét azonban nem éjfélt, hanem kora estét jelent.

És ha már szóba került a karácsony, a fenti sorozat egy másik epizódjában egy megkötözött embert láthatunk, akit megkövezés általi halálra ítéltek. Az embert látva Jézus azt mondja ?Aki közületek nem bűnös, az vesse rá először a követ.? Az emberek egymás után ejtik ki kezükből a követ, mire Jézus fejen dobja az embert és felkiált ?Puff!? Jézus kigúnyolása visszatérő téma. A ?Jézus és az argonauták? című jelenetben, Jézus így kiállt fel, miután valamennyi követője otthagyja: ?A fenébe, Apám!?

A 20 vezető rajzfilmcsatorna legújabb értékelésében a Disney és a Nickelodeon a legjobb ?A? besorolást, míg a Cartoon Network a legrosszabb ?F? besorolást kapta az amerikai Szülők Televíziós Tanácsától, mivel a csatornán futó rajzfilmek tele vannak erőszakkal, profán kifejezésekkel, túlzásba vitt szex jelenetekkel és kábítószer használattal.

A felmérés keretében négy héten keresztül 123 programot vizsgáltak. Átlagosan 2 perc 19 másodpercenként látható valamilyen módon sértő jelenet a csatornán.

A sértő jelenetek közül 680 szexuális jellegű. Ezek közül némelyik igen megdöbbentő. Az ?American Dad? (Amerikai apa) című sorozat egyik jelenetében Stan, a sorozat címszereplője éppen akkor nyit rá Randy-re, a gyerekmolesztálóra, amikor az saját fiát és még néhány másik gyereket próbál megrontani. Stan pisztolyt ránt, de Randy állja a sarat.

?Hallgass ide!? mondja Randy. ?Valóban vétkes vagyok a szex terén. Szeretem a megbotránkoztató szexet,? hirdeti bátran.  ?Ez vagyok én, és mindig is ez leszek.?

Stan ezt roppant felemelőnek tartja és így kiállt fel: ?Istenem, fiúk! Mindannyian példát vehetnénk Randy-ről. Ő elfogadja saját magát és nekem is ezt kell tennem!?

A rajzfilmekben 565 alkalommal volt hallható profán megnyilvánulás, amit a legtöbb esetben a csatorna kénytelen volt kisípolni. Példával inkább nem szolgálnánk.

A felmérés 242 alkalommal talált kábítószer használattal foglalkozó jelenetet. A ?King of the Hill? egyik részében Bobby-t egyik barátja rászedi és Bobby, nem tudva mit tesz, metamfetamint állít elő az iskolai kémiakísérlet keretében. Később, egy újabb ?tréfa? részeként arra is ráveszi, hogy otthon még több kábítószert állítson elő, amit egy teherautósofőrnek ad el. Igazán gyerekeknek való történet, nem igaz?

Aki rávágná, hogy hiszen ezek felnőtteknek szóló műsorok, elmondanánk, hogy a csatorna ?TV-PG? besorolás alatt futtatja ezeket a programokat, azaz 14 éven aluliaknak szülői felügyelettel ajánlják.

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

  1. Azért én két műsort nagyon szerettem a CN-ről, és meg is tudnám indokolni, hogy milyen jellegű esztétikai értéket fedeztem föl bennük. Egyértelműen nem gyerekeknek való, de azt is tudom, hogy ennek ellenére ők is szeretik. (De hogy milyen hatással lehet rájuk, azt el sem tudom képzelni…)

    http://www.port.hu/nyomi_szerencsetlen_utazasai_the_marvelous_misadventures_of_flapjack/pls/fi/films.film_page?i_film_id=100572

    http://www.port.hu/chowder/pls/fi/films.film_page?i_topic_id=2&i_film_id=93971&i_city_id=3372&i_county_id=-1

  2. Cartoon Network is a pile of junk. I do not know who sits at the head of the channel, but that min. It would be 500 years in prison, but also the team of writer and director of the program. I do not know much of Nickelodeon, Disney Channel is yes. However, there are mostly cute stories for children (Master Manny, Mickey Mouse's playground), say, Disney does not even deserve the name of six fairy tales such as Cartoon, to break out because of the "peasant revolt", and I though they would have an eye! To you what is your opinion on Nickelodeon and Disney / Disney Channelről?

    1. We do not look very TV. More specifically looking DVD movies, cartoons, children and even more on weekends, so these channels do not know. The specific series of cartoons and a little more out of old ones, but I kept them for 10 years is terrible. The majority of Disney cartoons and movies pretty good, though not all, but we endeavor to provide the laughs while some also have a positive message of the stories. The elite know that the TV via an early age, little kids are the easiest to reach adulthood and later the TV is pushed through the most propaganda. Better not be turned on only when one is conscious, some specific things you want to watch. The Cartoon Network founder Ted Turner is otherwise, who had a 96 in an interview said, "250-300 million people on the ground would be ideal, it should be reduced by 95% in the current number." http://www.youtube.com/watch?v=M7CP5jnXDUk

  3. Cartoon Network egy rakás szemét. Nem tudom ki ül a csatorna élén, de hogy min. 500 év börtön járna neki, de az iró gárdának is és a programigazgatónak is.
    A Nickelodeont annyira nem ismerem, a Disney Channel-t az igen. Ott viszont aranyos mesék vannak főleg gyerekeknek (Manny mester, Mickey egér játszótere) mondjuk Disney nevéhez méltóan nem is csinálhat olyan meséket mint a Cartoon, mert kitörne a “parasztlázadás”, meg én is, ha olyan szemeteket adnának!
    Nektek mi a véleményetek a Nickelodeon és Disney/Disney Channelről?

    1. Mi nem igen nézünk TV-t. Inkább célzottan DVD-ről néznek filmet, rajzfilmet a gyerekek és azt is inkább hétvégén, így ezeket a csatornákat nem ismerem. A konkrét rajzfilmeket és sorozatokat kicsit, inkább a régieket, de már 10 éve is rémesnek tartottam őket.
      A Disney rajzfilmek és filmek többsége elég jó, bár nem mind, de azért törekszenek arra, hogy a poénok mellett valami pozitív üzenete is legyen a történeteknek.
      Az elit tudja, hogy a TV-n keresztül, már egész kicsi korban a legkönnyebb elérni a gyerekeket és később felnőtt korban is a TV-n keresztül nyomják a legtöbb propagandát. Jobb be se kapcsolni, csak ha az ember tudatosan, valami konkrét dolgot szeretne megnézni.
      A Cartoon Network alapítója egyébként az a Ted Turner, aki már egy 96-ban adott interjúban kijelentette “250-300 millió lakos a földön ideális lenne, úgy 95%-kal kellene csökkenteni a jelenlegi számot.” http://www.youtube.com/watch?v=M7CP5jnXDUk

    2. Disney mindegyik közt a legalja, a legaljasabb – sátánista, szexista üzenetekkel bombázza gyermekeink tudatalattiját.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend