Természeti katasztrófák

A negyven év alatt összegyűlt nukleáris fűtőelemek bármikor felrobbanhatnak

Legfrissebb információk itt:

Lehet-e tudni mi történik Fukusimában? Weather Online adatok,

Google Earth alapú valósidejű térkép a radioaktivitás erősségéről Japánban

Forrás: Infowars.com

A fukusimai erőműről szóló jelentésekből általában kimaradt az a tény, hogy a telepen óriási mennyiségű, 40 év alatt összegyűlt, kiégett (elhasznált) fűtőelemet tárolnak.

Az FDL weboldal egyik cikkírója, aki nukleáris hulladékok tanulmányozásával foglalkozik, további információt közölt a fukisimai telepen tárolt használt fűtőelemekről.

?A NIRS oldaláról letölthető a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco cég által készített PowerPoint dokumentum, ami részletezi az erőmű sérült egyes és hármas blokkjában tárolt, kiégett fűtőelemek mennyiségét és a tárolás módját,? áll a weboldalon.

A dokumentumban olvasható információk ijesztő dimenzióval bővítik az amúgy is drámai helyzetet.

Az erőműben hét medence van a kiégett fűtőelemek tárolására, melyek a hat reaktorépület tetején találhatók, azaz voltak találhatók, amíg az épületek sértetlenek voltak. A talajszinten van még egy, közös tárolómedence, egy különálló épületben, amiben komoly károk keletkeztek a szökőár következtében. Minden egyes reaktorblokk medencéjében 3450 fűtőelem egység található, a közös medencében pedig további 6291. Minden egyes egység 63 pálcát, azaz fűtőelemet tartalmaz. Ezeket összeadva kiderült, hogy az erőműben összesen 600.000 kiégett fűtőelem található, ami óriási kockázatot jelent, hiszen minden újabb robbanás további radioaktív szennyeződést juttathat a levegőbe.

Az utolsó robbanás a hírek szerint ezen tárolók egyikében következett be. A robbanás oka nem ismert. Egy korábbi jelentésben pedig az áll, hogy a fűtőelemek 70%-a sérült meg, azaz sugároz.

Ma, azaz szerdán úgy tűnik az akcióban résztvevő szakemberek és munkások kezdik elveszíteni a harcot. A munkásoknak a növekvő sugárzás miatt el kellett hagyni a helyszínt és helikopterről sem sikerült vizet engedni a medencékbe. Reggel újabb tűz ütött ki, és a kiszabadult sugárzás már Tokiót is elérte, bár ennek mértéke szerencsére gyenge.

Amint az az alábbi ábrán látható, a kiégett fűtőelemeket, nem az acélburokkal és betonköpennyel védett épületen belül tárolják, hanem egy szinttel feljebb, a tető alatt. A szombati robbanásról készült felvételek alapján arra lehet következtetni, hogy ezek a fűtőelemek megsérültek.

Arnie Gundersen szerint, aki a Fairewinds Associates atomenergetikai mérnöke és a fukusimai egyes számú erőművel azonos típusú Vermont Yankee erőmű felügyeleti bizottságának tagja, a kiégett fűtőelemek tárolására használt medencék kiszáradása a csernobilihoz hasonló katasztrófát okozhat.

A BBC szerint az ötös és hatos blokkban tárolt kiégett fűtőelemek is folyamatosan hevülnek és a négyes blokkban is tűz van, komoly füstöt okozva.

A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a négyes erőmű medencéjének vize felforrt, a Tepco pedig közölte, hogy a sugárzás szintjének emelkedése miatt az épület megközelíthetetlen.

Az erőmű szerkezeti felépítésével kapcsolatban bizonyos kérdések merültek fel az évek során.

Az ABC News ezt közölte tegnap:

Harmincöt évvel ezelőtt Dale G. Bridenbaugh és két kollégája a GE-nél azért mondott le posztjáról, mert meggyőződésükké vált, hogy az általuk megvizsgált egyes típusú (amilyen a fukusiamai) atomreaktor tervezésében súlyos hibák vannak, amik komoly balesetet idézhetnek elő. ?Az 1975-ben azonosított hibák lényege, hogy a tervezésnél nem vették figyelembe a hűtőközeg elvesztése esetén keletkező dinamikus terhelést,? nyilatkozta Bridenbaugh az ABC-nek. ?A hirtelen felszabaduló óriási energia könnyen szétvetheti a tárolóegységet és kontrollálhatatlan kibocsátást eredményezhet.?

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Ne keverjük a szezont a fazonnal. a most is működő erőműből a karbantartás/átrakás idejére kiemelt friss fűtőelemeket a 40 éve pihenővel. A fűtőelemek a kiemelés után 1 évig igényelnek erőteljes, további 5-10 évig gyengébb vízhűtést. Utána már nem termelnek túl sok hőt. Felhevülés csak az első csoportban levő elemeket, a teljes mennyiség kis töredékét veszélyezteti. (ezért az egyik első feladat volt ezek vészhűtését megoldani.)

    Ha ez a hűtés nem megoldható (jelenleg már megoldott), vagy újabb robbanások következnek be a felhevült alkatrészeken fejlődő hidrogén miatt (800 fok), az akkor is csak a közvetlen környékre szórhatja szét a sugárzó anyagokat. Ezért rémhírterjesztés minden Csernobillal való riogatás. Ott a reaktortűz felszálló légáramlata vitte el a teljesen szétesett fűtőelemek darabjait. (Itt csak megrepedtek egyes kazetták.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend