Természeti katasztrófák

Lehet-e tudni mi történik Fukusimában? Weather Online adatok

A radioaktív Xenon-133 izotóppal szennyezett felhő terjedése - Forrás: woweather.com

Most már minden hírportálon olvashatunk a fukusimai helyzetről, de sajnos a japán kormány részéről továbbra sem érkezik kielégítő mennyiségű és minőségű információ, és ezt egyre több ország atomenergia-ügyi hatósága teszi szóvá.

Azt tudjuk, hogy először a hármas, majd a kettes reaktort is kénytelenek voltak evakuálni, de aggodalomra semmi ok ?a reaktorok állapota stabil,? hangzott a megnyugtató közlemény a hírekben.

Az nem egészen világos, hogy egy evakuált, működésképtelen, súlyosan megrongálódott reaktor állapota, hogyan lehet stabil, amikor tökéletes üzemi körülmények között is nagyon veszélyes, hiszen a kiégett fűtőelemeket, kiemelés után további 5-10 évig folyamatosan hűteni kell, az olvadás elkerülése végett, és akkor magáról a reaktorról még nem is beszéltünk.

Úgy tűnik, azért van megoldás a láthatáron. A Mainichi Daily News cikke szerint ?egy nemzetközi tanácsadó testület azt javasolta a japán kormánynak, hogy emelje fel az egy emberre vonatkozó éves megengedett sugárzásszennyezés határértékét.?

?A jelenleg érvényben lévő direktíva szerint az embereket érő sugárzás egy évre jutó határértéke 1 milli-sievert, a Nemzetközi Radiológiai Védelmi Bizottság március 21-i javaslata szerint ezt az értéket 20-100 milli-sievert per évre kellene emelni, amíg a nukleáris válság nem rendeződik.?

Az NGO azt mondta, hogy a lépést annak érdekében tennék, hogy ?megakadályozzák a tömeges kiköltözést Fukushima tartományban.?

A Weather Online időjárás előrejelző portál számos animált előrejelzést tett fel a fukusimai erőmű által kibocsátott sugárzás erősségéről és terjedéséről. Az oldal felhívja a látogatók figyelmét, hogy a rendelkezésre álló adatok hiányossága miatt az animációk csak hozzávetőleges információt tudnak szolgáltatni a helyzetről.

Az alábbi animáció a Cézium-137 terjedését illusztrálja a föld felszínén:

http://db.eurad.uni-koeln.de/prognose/data/alert/cs_hem_1h_movtotal_1.gif

Kíváncsiak lennénk ki mit gondol a helyzetről.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend