Gazdasági válság

A közelgő gazdasági vihar

Forrás: The Economic Collapse

?Nem süllyedünk, csak lefelé korrigálunk."

Nem csupán az Egyesült Államok száguld a szakadék felé. Az egész világra gazdasági összeomlás vár. A világ jelenlegi pénzrendszere adósságokra épül és minden jel arra mutat, hogy ez a hatalmas adósságlufi bármelyik pillanatban kidurranhat. A legfontosabb források és élelmiszerek ára gyors ütemben növekszik. Hiába a fejlett technológia és modern tudomány, a világ nem képes működni olaj és élelmiszer nélkül és éppen e két alapvető forrás ára emelkedik leginkább. Hogyan funkcionálhat tovább globális gazdaságunk, ha nemsokára kétszeres árat kell fizetni a szállításért? Mi lesz azzal a sok százmillió emberrel, aki már most is alig képes ételhez jutni? A nagy gazdaságokat elkényeztette az olcsó olaj és az olcsó élelmiszer. Mi történik, ha ez megváltozik?

A US nyersolaj 104 a Brent nyersolaj pedig 115 dolláron áll hordónként. Sokan attól tartanak, hogy a líbiai forradalom vagy a lázongások továbbterjedésének hatására az olaj hordónkénti ára elérheti a mindenkori 147 dolláros rekordot, ami katasztrofális következményekkel járna a gazdaságra nézve. Az olaj ára pedig nem csupán a közel-keleti események hatására emelkedett ilyen magasságokba. A lázongások kirobbanása előtt is folyamatosan emelkedett, a közel-keleten kirobbant forradalmak csak tovább rontottak a helyzeten.

Reménykedjünk abban, hogy a Szaúdi-Arábiában meghirdetett ?harag napja? nem fordul igazi forradalommá, mint ahogyan az más közel-keleti országokban történt. Egy szaúdi forradalom hatására az olaj ára elszabadulna.

A világnak eddig is elég sok baja volt az olajjal. A fekete arany iránti globális kereslet egyre növekszik. Kínában például tavaly 1 milliárd hordóval növekedett a felhasznált olaj mennyisége. Ma már Kína több gépjárművet vásárol évente, mint az Egyesült Államok, így olajszükségletük tovább fog nőni. A világ olajellátásának javítására sok megoldás létezik, de a politikusok és az olajtársaságok vezetői ölbe tett kézzel nézik a fejleményeket.

Jelenleg az Egyesült Államok gazdasága reagál a legérzékenyebben az olaj árának emelkedésére, mert az ország egész gazdasági rendszere az olcsó olajra épült. Egy gallononkénti (3,6 liter) 5-6 dolláros tartós benzin áremelkedés végzetes következményekkel járhat. Emlékezzünk vissza mi történt 2008-ban. Az olaj ára elérte az abszolút rekord 147 dolláros szintet és néhány hónappal később a pénzügyi rendszer összeomlott. Az olaj árának emelkedésével ismét egyre több egyenlőtlenséget tapasztalhatunk a globális pénzügyi rendszerben és az olaj ára nem az egyetlen tényező, ami aggodalomra ad okot. Az élelmiszerárak emelkedése még katasztrofálisabb következményekkel járhat. E sorok írásakor a világon 3 milliárd ember napi 400 forintnak megfelelő összegből vagy kevesebből él. Ezek az emberek nem bírnának átvészelni egy élelmiszer áremelkedést, pedig pontosan ez következik. Az ENSZ adatai szerint a globális élelmiszerárak 8 egymást követő hónapban folyamatosan emelkedtek, új árrekordot döntve a múlt hónap során. Sok szakértő attól tart, hogy újabb élelmiszerválság van kialakulóban.

Az elmúlt év során szinte minden alapvető élelmiszer ára emelkedett:

 • A kukorica ára megkétszereződött az elmúlt hat hónap során,
 • A búza ára egy év alatt kétszereződött meg,
 • A szójabab ára 50%-kal emelkedett tavaly június óta,
 • A gyapot ára szintén megkétszereződött egy év alatt,
 • A narancslé ára 2009 óta megkétszereződött,
 • A cukor ára 30 éve nem volt ilyen magas.

Sajnos a legtöbb országban az élelmiszerek ára nagymértékben az olaj árától függ, így az olaj árának emelkedése az élelmiszerek árát is nagymértékben befolyásolja.

De ez még nem minden.

A vízzel sincs minden rendben. A globális elit kapzsiságának köszönhetően, nem jut mindenki elegendő ivóvízhez. Íme, néhány aggasztó adat:

 • Az elmúlt évszázad alatt a föld vízigénye megháromszorozódott, most pedig 21 évenként duplázódik.
 • Az USAID adatai szerint 2025-re a föld lakosságának egyharmada komoly vízhiánnyal fog küzdeni.
 • A világ városainak lakossága évente 60 millió fővel gyarapszik, amelyből a legtöbb ember ivóvíz és csatorna nélküli nyomornegyedekben él.
 • A becslések szerint India felszíni vizeinek 75%-a emberi és mezőgazdasági hulladékkal szennyezett.
 • Egy ENSZ felmérés szerint Indiában több embernek van mobiltelefonja, mint WC-je.
 • Kína északi részén a vízszint évi egy méterrel csökken a túlszivattyúzás eredményeként.

Manapság sokan a vizet a XXI. század olajának nevezik, ami sajnos nagyon is találóan fejezik ki a helyzetet. Minden embernek szüksége van tiszta vízre, amiből egyre kevesebb áll rendelkezésre. A politikusok és a globális elit ezen a téren sem tesz semmit, hiszen nekik ez a helyzet nagyon is megfelel.

Csakhogy teljes legyen a kép, a hitelválság is most kezd igazán kiteljesedni. A világ legnagyobb központi bankjai gőzerővel nyomják a pénzt, hogyha másképp nem is, papíron pótolják a hiányt. Európában sem rózsás a helyzet. Görögország és Írország mentőcsomag nélkül már összeomlott volna, és most Portugália van soron. Portugália 10-éves futamidejű kincstárjegyeinek kamata 7% fölé emelkedett három hete és a legtöbb elemző szerint csak idő kérdése, hogy ők is mentőcsomag után kiáltsanak.

Amennyiben a világgazdaság az olaj árának emelkedése miatt tovább lassul, legalább fél tucat európai állam mehet csődbe mentőcsomag hiányában. Egyelőre Németország még hajlandó segítő kezet nyújtani bajba jutott társainak, de ez nem mehet így sokáig. Európa számára is eljön az igazság napja és azt az egész világ megérezi majd.

Ázsia miatt is van miért aggódni. Japán nemzeti adóssága az ország GDP-jének 200 százalékánál jár és úgy tűnik senki nem állt még elő megoldással számukra. Eddig Japánnak volt lehetősége olcsó kölcsönhöz jutni saját embereitől, de ez sem tart örökké.

Azonban ahogyan arról már sokszor írtam, a legnagyobb baj mégis csak az Egyesült Államok háza táján van. Barack Obama rekord mértékű, 1,65 ezer milliárd dolláros költségvetési hiányt vetített előre erre a pénzügyi évre. A számítások szerint az USA teljes államadóssága meg fogja haladni a 15 ezer milliárd dollárt ennek a pénzügyi évnek a végére.

Azt hiszem ezt a kerek számot meg kell majd ünnepelni.

15 ezer milliárd dollár. Az már valami.

A legtöbb amerikai nem képes felfogni mekkora összeg ez. Ha a szövetségi kormány ebben a pillanatban elkezdené visszafizetni adósságát, másodpercenként 1 dolláros részletekben, 440.000 év kellene a teljes összeg törlesztéséhez.

Az Egyesült Államok sajnos nincsen egyedül. Bolygónk úszik az adósságban, és ami a legrosszabb, ha az adósságállomány növekedése megáll, ez az adósságra épült rendszer összeomlik.

A Világgazdasági Fórum szerint a ?gazdasági növekedés? fenntartásához a világ teljes adósságállományát 100 ezer milliárd dollárral növelni kell az elkövetkezendő 10 év során. A világ pénzügyi rendszere nem más, mint egy óriási pilótajáték. Mindenki az örök adósságok rabszolgája, és ha ezt az adósságspirált bármilyen komoly tényező megzavarja, az eredmény olyan gazdasági katasztrófa, amihez képest a 2008-as válság sétakocsikázás.

Minél többet tanulmányozzuk a helyzetet annál világosabb, hogy ebből jó nem sülhet ki. Jobban tesszük, ha felkészülünk, mert a történelem legnagyobb gazdasági vihara közelít.

Előző posztKövetkező poszt

6 hozzászólás

 1. De ki a tok…nek tartozunk ember??? Máskülönben a sakkjátszmát mar a kelet megnyerte es nemsokára uj világ gazdasági rend következik aminek köze nincs se válsághoz se egyebéhez. Mégis mit gondoltok, hogy ennyire buták lennének a vezetőink? Mert ha azok lennének akkor nem ok ülnének a kormány keréknél.

 2. Ezt a sok paráztatós cikket, elképesztő. Tiszta emos lehet, aki írja. Kiváncsi lennék mennyit keresett a válság óta az illető, mert ha ezeket a tőzsdén megjátszotta, tuti a szívinfarktus kergeti, de az is lehet azért gyártja ezeket, mert agyára ment a sok bukta…egyébként is már rég össze kellett volna omlania mindennek, de még mindig élünk. Hihetetlen nem? Überpesszimista létedre sztem kímélj meg minket és lődd fejbe magad, de minél gyorsabban…

  Az élelmiszeráraknál csak megsúgom, hogy nem az olaj miatt kerünek ilyen sokba, hanem mer sz*r volt az időjárás!

  “dollár összeomlik+az egész világpiac összeomlik+ közel keleten elszabadul a pokol…”

  már egy jó ideje erről megy a paráztatás, az 1. kettőről tuti. gondolom az illető egy bombabiztos bunkerban üldögél és ott irogatja ezeket, durva élete letet csórikámnak…

  1. Ezt a sok paráztatós cikket

   Ez a para ellentéte. Maximum az parázik, akit mindez váratlanul ér.

   Számomra elképesztő, hogy mindezt 2000 éve leírták és a szemünk láttára történik meg.
   Az élelmiszerárak pedig azért magasak, mert az elitnek így jó:
   http://idokjelei.hu/2011/02/az-egyiptomi-gyujtodoboz-avagy-hogyan-eheztetik-a-bankok-es-a-befektetok-a-harmadik-vilagot/

   és érdemes megnézni a szótárban a pesszimizmus és a realizmus definícióját is.

  2. Szia Karcsi,

   Én most vagyok itt először és nem gondolnám, hogy a cikk irója egy atom bunkerben ülve paráztat minket!
   Én teljesen máshonnan egy barátomtól aki Svájcban bankár hallottam 10éve, hogy hogyan működik ez az egész gazdaság. Többek között azt is, hogy lesz válság! Az ő bankjuknál már akkor meg volt irva a forgatókönyv a közelgő gazdasági válságról. De aki ismeri a pénzvilág mélységeit tudhatja, hogy a Dollár mögött Nixon elnök rendelete alapján 1970 óta nincs arany fedezet! Ezért csak idő kérdése volt a gazdasági válság.
   Én azt gondolom, hogy az egész világ gazdasága manipulált,és minden ország az adósa annak aki a pénzt nyomtatja. Ezért ők képesek bármely országot megdönteni ha az érdek ugy kivánja.

   Persze ez az én véleményem és ha a te ezt máshogy gondolod tiszteletben tartom.
   Nekem azért érdekesek egyébként ezek a negativnak tűnő dolgok, mert minden történést ami ma történik a világban egyre jobban kezd párhuzamban lenni azzal az idővel amiről a Biblia az utolső időkről szóló fejezetei irnak!

  3. Szia Karcsi!

   Sajnos a fősodrású médiából nem lehet megtudni az igazságot. Az emberek legnagyobb része ezért tájékozatlan vagy félretájékoztatott, a másik része pedig, aki érzi hogy baj van, az meg tagadásban él. Az 1930-as évek második felében hasonló tagadásban éltek azok a zsidók is akiket hamarosan bevagoníroztak, mondván hogy ilyen úgysem történhet meg. És mégis.

   Itt egy ma megjelent cikk az indexről. Lassanként úgytűnik mások is kezdenek rájönni, hogy ez a rendszer fentarthattatlan. És csak azért, mert még nem dőlt össze, az nem jelenti azt hogy hamarosan nem fog. http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2011/03/09/vilag_inflatorai_egyesuljetek/

  4. Először is ezek a cikkek sok különböző forrásból származnak, némelyik nevesebb hírcsatorna, mint pl. a Reuters, vagy Wall Street Journal. Nem egy, hanem számtalan ember beszél ezekről világszerte. Gazdasági összeomlásról neves szakemberek beszélnek, hozzá nem értők véleményéből általában nem írnak újságcikket.

   (Némelyik jelentés említi, hogy a rossz időjárás miatt is magasak az élelmiszerárak.)

   U.I.: Lehet a tényekkel tisztában lenni, de mégsem parázni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend