Gazdasági válság

A dollár halálából emelkedhet ki az új gazdasági világrend

Forrás: endoftheamericandream.com

Be kell látnunk, a dollár haldoklik. Az USA kormányának adóssága ijesztő ütemben növekszik, a keletkező új adósság jelentős részét a FED vásárolja fel. Nincs az a pénzmennyiség ma a világban, ami képes lenne táplálni ezt az adósságfolyamot, így a FED kénytelen volt beszállni a pilótajátékba. A világ országai egymás után veszítik el a dollárba vetett bizalmukat, hiszen mindenki számára egyre világosabb, hogy az USA adóssága fenntarthatatlanná vált. Aki követi a piaci híreket láthatja, hogy a dollár folyamatosan veszít értékéből. Szinte valamennyi mezőgazdasági termék ára az egekbe szökött az elmúlt egy év során, az arany pedig ismét meghaladta az 1400 dolláros árfolyamot, a 100 dollár feletti nyersolajárfolyamról nem is beszélve. Eközben a FED vígan folytatja a pénznyomtatást, fütyülve a következményekre.

Nem kétséges, hogy a dollár haláltusájának szemtanúi vagyunk.

A dollár hanyatlásának eredményeként az amerikai fogyasztók egyre erősödő inflációval találják szemben magukat, mind a boltokban, mind pedig a benzinkutakon. A múlt héten 17 centtel (34 forinttal) emelkedett a benzin ára és hasonló áremelkedésre lehet számítani az elkövetkezendő hetekben is.

A magyar szemmel nézve rendkívül olcsó amerikai benzin hamarosan a múlté.

Sajnos a legtöbb amerikai még mindig nem látja, hogy a kormány által felhalmozott adóssághegy tönkretette az USA gazdaságát. 1980-ban az akkori adósságot az ország legnagyobb kockázatának tekintették és számos politikus tett ígéretet a probléma orvoslására.

Nem tudom, milyen módszerekkel próbálták orvosolni a bajt, de ma ez az adósság 14-szerese az 1981-es összegnek és a folyamat nem állt meg.

A különböző állami társadalombiztosítási és egészségbiztosítási programok az USA kormánykiadásainak 58%-át teszik ki. Ezek politikai ?szent tehenek? így nagyon kevés politikus mer hozzányúlni a kérdéshez.

A védelmi kiadások a teljes költségvetés 20%-ára rúgnak. Ez megint csak politikailag érzékeny terület.

Marad 22% a teljes költségvetésből, amivel kezdhetünk valamit. A baj csak az, hogy ha ezt a teljes részt ejtenénk a kiadásokból, az is kevés lenne ahhoz, hogy kihúzza az Egyesült Államokat a bajból.

A katasztrófa elkerülhetetlen.

Mit tesznek a politikusok?

Sajnos úgy tűnik, hogy a költségvetési kiadások növelése jobban megy nekik, mint a kiadáscsökkentés.

Barack Obama kormányzásának első két éve alatt az Egyesült Államok adóssága nagyobb összeggel nőtt, mint az ország első 100 kongresszusának ideje alatt összesen (a jelenlegi a száztizenegyedik).

Ha ezt így folytatják 10 év alatt az adósság további 50%-kal emelkedne. Az új költségvetési javaslatban 3700 ezer milliárd dollár szerepel 2012-re, 2021-re pedig az éves költségvetés elérné az évi 5600 ezer milliárdot. A költségvetés csökkentése valahogy nem megy.

Jelenleg óriási harc folyik a republikánusok és demokraták között egy 61 milliárd dolláros költségvetés csökkentési csomagról. Történetesen, ha a republikánusoknak sikerülne a teljes összeget kiharcolni, az is csak egy csepp lenne a tengerben.

Mit számít, hogy a költségvetési hiány 1590 vagy 1650 milliárd dollár lesz ebben az évben?

A tagállamok hasonlóképpen a csőd szélén állnak. 30 amerikai állam összesen 41.5 milliárd dollár kölcsönt vett fel a szövetségi kormánytól kizárólag a munkanélküli segélyek folyósítására.

Kalifornia egymagában 9,8 milliárd dollár kölcsönt vett fel a munkanélküli segélyek kifizetésére, de senki nem látja, hogy mikor vagy hogyan tudnák további kölcsönök nélkül fenntartani a kifizetéseket.

Az irányítás kicsúszott a vezetők kezéből.

A kölcsönök leállásával viszont drámai mértékben lelassulna az Egyesült Államok gazdasága, ami szintén nem jó ?megoldás?. Ha az emberi képzeletet lassan felülmúló tőkeinjekciók sem képesek életben tartani a gazdaságot, képzeljük el, mi történne, ha hirtelen teljesen elapadna a pénzforrás?

A CNBC-nek adott interjúban Damon Vickers, ?A nap, amikor a dollár meghalt? című könyv szerzője az új világrend születéséről beszélt és arról, hogy a jelenlegi válság és a közel-keleten végigsöprő forradalomhullám nem véletlenül most és egyazon időben történik.

A globalista intézmények, mint az IMF és a Világbank teljes erővel dolgoznak a háttérben a dollár utódjának létrehozásán.

A második világháború óta a világ gazdaságának alapja az Egyesült Államok és a dollár volt. Ez azonban már a múlté. Amerika gazdasága és a dollár haldoklik. Amerika még egy rövid ideig élvezheti, ami megmaradt a dollár tartalékvaluta szerepéből, de már ez sem tart sokáig.

Milyen lesz ez az új gazdasági világrend?

Pontosan senki sem tudja, de az biztos, hogy nem Amerika körül fog forogni. Minden egyes nap elteltével a dollár veszít az értékéből. Mindenki jobban teszi, ha igazi értéket vásárol megmaradt dollárjaiból, amíg még megteheti.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend