Írások, seasonal

Legyünk angyalok

Kétség nem fér hozzá, hogy 1960 decemberében angyalok jártak Indianában, a törzshelyük pedig a Big Wheel autós pihenő volt.

Egy napon, három hónappal korábban, hat gyermekem apja végleg ott hagyott bennünket, bár előtte se számíthattunk sok jóra irányából. Amikor a gyerekek esténként hallották megérkezni, többnyire elbújtak előle. Legkisebb fiúnk 3 hónapos, a legidősebb 7 éves, kislányunk pedig 2 éves volt. Bár távoztával a gyerekeknek nem kellett többé félni a veréstől, a heti 15 dollárt, amit ételre adott, mostantól nekem kellett valahogyan előteremtenem.

Egy percet sem tétovázva felöltöztettem a kicsiket, bepakoltam mindenkit öreg Chevy 51-esünkbe és hatodmagammal elindultam állás után nézni. A város valamennyi gyárát, üzletét és éttermét felkerestem és miközben a gyerekek a kocsiban várakoztak, megpróbáltam meggyőzni mindenkit, aki hajlandó volt végighallgatni, hogy bármit készen állok megtanulni. Egyszerűen muszáj volt munkát találnom! Hiába. Sehol sem jártam sikerrel.

Az utolsó hely egy öreg sörfőzde volt a városhatáron kívül, amit kamionos pihenőhellyé alakítottak át. A Big Wheel (nagy kerék) idős tulajdonosa ki-kinézett az ablakon viharvert kocsink és a gyerekek irányába miközben beszéltem. Pont pultost keresett az éjszakai műszakra. Elmondta, hogy 65 centet tud fizetni egy óráért és már aznap este kezdhetek.

Hazarohantam és felhívtam a szomszéd kamaszlányt, hogy éjszakánként 1 dollárért vállalja el a gyerekek felügyeletét. Mondtam, hogy nyugodtan jöhet pizsamában, hiszen a gyerekek úgyis aludni fognak már. Sikerült megállapodnunk.

Szokásos esti imánk során megköszöntük Istennek, hogy munkát adott Anyának, és még aznap este munkába álltam. Reggelente felébresztettem a bébiszitter és az esténként megkeresett borravaló felével hazaküldtem. Ahogy közeledett a tél a fűtésszámlák kifizetése egyre nehezebben ment, ráadásul az autó abroncsai olyan rossz állapotban voltak, hogy nemcsak esténként, munkába indulás előtt, de hazafelé is fel kellett fújnom őket.

Aztán egy különösen komor őszi reggelen az autó hátsó ülésen 4 vadonatúj abroncs várt. Nem találtam cédulát vagy bármilyen magyarázatot mellettük, csak a 4 tökéletes új abroncs hevert ott szép sorban. Első gondolatom az volt, hogy biztosan angyalok járják a környéket.

Megállapodtam az egyik helyi szerelővel, hogy műhelyének kitakarításáért cserébe felteszi az abroncsokat és az se érdekelt, hogy a takarítás sokkal tovább tartott, mint a kerékcsere. Akkor már 5 helyett heti 6 napot dolgoztam, de még mindig nem kerestem eleget minden kiadásunk fedezetére, ráadásul a karácsony egyre közeledett és fogalmam sem volt, hogy miből veszek majd ajándékot a gyerekeknek. Találtam viszont fél kanna piros festéket, így arra gondoltam, hogy felújítok néhány régi játékot és azokat teszem a fa alá. Gyerekruhákkal se álltam túl jól. Foltot foltra varrtam már egy ideje a fiúk nadrágján, de tudtam, hogy hamarosan ez se segít már rajtuk.

Karácsony este a szokásos kamionos törzsendégek, Lez, Frank és Jim, meg egy Joe nevű idegen ültek a pultnál, egy zenekar tagjai pedig nálunk lazítottak a karácsonyi fellépésük után. Az asztaloknál szintén törzsvendégek beszélgettek és csak napkeltekor indultak haza. Ahogy hetet ütött az óra kisiettem az autóhoz, hogy még a gyerekek ébredése előtt hazaérjek és kitehessem a felújított játékokat a nappaliban felállított cédrusfa alá, amit az út szélén találtam pár nappal korábban.

Hétkor még mindig sötét volt, így nem sokat láttam, de az biztos, hogy az autó belseje furcsán nézett ki ahogy közeledtem. Mintha dobozok árnyékai vetettek volna árnyékot a hátsó ülésen. Vagy csak a lámpák fénye játszott a képzeletemmel? Nem tudtam eldönteni, hogy mi, de valami más volt. Odaérve bekukucskáltam a hátsó ablakon és nem hittem a szememnek. Az öreg Chevy hátulja a plafonig tele volt dobozokkal. Felrántottam az ajtót és izgatottan meredtem a különböző méretű csomagokra. Felnyitottam az elsőt. Vadonatúj farmerekkel volt tele 2-10 éves korig. Kinyitottam egy másikat. Ebben pólók voltak a nadrágokkal megegyező méretben. A dobozok mellett szatyrokat találtam megrakva édességgel, mogyorófélékkel, de volt bennük banán és mindenféle egyéb étel, hatalmas darab sonka, konzervek, krumpli, pudingpor és liszt. Mellette egy egész szatyor tisztítószer. Egy külön dobozban pedig 6 játékautó és egy gyönyörű játékbaba.

A nap életem leggyönyörűbb karácsony reggelére virradt fel a hazafelé vezető úton, a szívem pedig túlcsordult a hálától. Sohasem fogom elfelejteni gyerekeim arcát azon az áldott reggelen. Ma már azt is tudom, hogy azon a napon tényleg angyalok jártak a városban, a törzshelyük pedig az én munkahelyem volt.

(Ismeretlen szerző)


Azóta eltelt csaknem 60 év, de angyalokra talán még nagyobb szükség van, mint annak idején. Nem azért, mert több a rászoruló ember, hanem azért, mert Isten földi segítői beragadtak a számítógépek kijelzői elé vagy elvesztek a forgatagban és mindennapi nyüzsgésben, így észre sem veszik, hogy milyen csodák részesei lehetnének, ha időnként felnéznének.

„Gyermekeim, ne szóval szeressünk, ne is nyelvvel, hanem cselekedettel és valóságosan.”1 És ne csak karácsonykor…

 1. János 3:18 []
Előző posztKövetkező poszt

18 hozzászólás

 1. Szerintem az érzelem akármilyen is szintén szerepet játszik az ember életében. A régi időkről írnak , a sivatagban található városokról amiket szerintük a homok azért borított el, mert kipuszttították a növényzetet. Arról beszélnek, hogy a éghajlati változások végül elsivatagosítják a földeket és éhen halnak.
  Abban igazuk van,hogy fákat kell ültetni. Oda kell figyelni a széljárásra , a környezetre. Románia területén eltűnt a hévízi tó mert elszívják a meleg vizét a háztartásokba. Vagy Ukrajnában rengeteg dombot elhordtak, mert kavicsos folyó hordalék volt. Semmit mondó de a dombok nélkül a szél iránya és ereje megváltozott és a folyó vízhozama csökkent. Ezek szerint az ember mind fizikailag, mind lelkileg hatással van a bolygóra. Ádám bűnbe esése után a bolygó a pokol kezébe került. Feldúlta és birtokába vette a sátán. A természet nyögi a mi bűnük miatt kialakult káoszt. Mi is hozzá teszünk kiszipolyozzuk, túrjuk, fúrjuk a bolygót. Kőolajat termelünk ami a bolygó belső szerveinek a nedve. Veséje, szíve, lépe, mája van. Tüdeje amit minden árapálykor teleszív és kifúj. Szája és ánusza is van belei, gyomra és emésztő rendszere. Szeme a légrétege amit mi is látásra használunk. Isten szíve csak élő világokat tud fenntartani mert élő Isten. Minden élet Isten mert belőle áramlik ki és hozzá tér vissza. A Nap is élő rendszer, lüktető profi Isten alkotása. Ő soha nem adja alább, ha megalkot valamit azt profin csinálja és élőt alkot, belegyúrja a saját lényét is.
  Istentelenségben mit is várhatunk mint pontosan a rendszer összeomlását.

  1. Sajnos igazad van. Vannak ugyan módszerek, melyekkel “hűtik” a bolygót. Mintha olyan egyszerű lenne. Jól látod, ha nincs ott egy domb , megváltozik a szél iránya és ereje. Nemcsak hőmérséklet kérdése ez egy bonyolult rendszerre !

   Egy butuska viccet hallottam rég, hogy fogjunk oroszlánt – a Szaharában (mindegy, nem igazán sivatagi állat – de a vicc miatt megéri) …
   Az oroszlános viccek egy darabja, a többi valamennyire jobb (fa)vicc volt. Tehát:”rátesszük a Szaharát egy nagy szitára, kiszitáljuk a homokot, fennmarad az oroszlán” – kb. így gondolkodnak akik hűtik a bolygót 🙁

 2. Kedves Herceg!
  Mondod térjünk vissza a valódi értékekhez. Melyekhez és kiknek kell visszatérniük? Csak mert sok félék vagyunk.
  És honnan származtak azok az értékek?
  Kik, hol és mikor tartották be azokat az értékeket egyáltalán? Lasd visszatérhessünk.

  1. Amikor keresztény értékekről beszélnek valahol, pl. család, akkor igyekszem javítani. Nem “értékeket” keresünk, követünk, hanem boldogok akarunk lenni. EZ az amit a mi Teremtő Atyánk is akart, akar, akarni fog … és ez az amit mi is akarunk, nagyon nem kell biztatni erre senkit. 🙂
   A parancsolatok ezért vannak, nem a haragvó Isten követelményei aki, ha nem “tartjuk be” jól megbüntet (alig várja hogy megbüntessen), azonnal számon kéri a bűnöket … Nem … Magunkkal “szúrunk ki” ha nem az általa mutatott úton járunk. Ugye, az ismeri a működést, gépét, egyebet aki csinálta, nem ?!
   Ismerjük fel ! Minden az Istenről alkotott helyes képpel kezdődik: az “értékek” melyeket jól el is torzítottak, önmagukban, Isten nélkül nem azok.. az Ő eredeti SZÁNDÉKA nélkül ami a mi boldogságunk … és, ráadásul, személyesen Ő az, aki – ellenszegülésünk, hűtlenségünk után – még ki is javította, megbékéltetett Önmagával

  2. A valódi értékek örök értékek. Nem függenek a sokféleségünktől. A törődés, kedvesség mindenkinek javára válik.
   Szerintem mindenki tudja mik ezek az értékek. Felvenni egy kitaszított gondját, egy rabságban élőnek szabadulást adni-hirdetni, meglátni mindenkiben az embert, az Isten teremtményét.
   Önmagunkban pedig: dolgozni az alázatért, az örömért, felhagyni a képmutatással… (mennyire át- meg átszövi az életünket. )
   Lassítani az életben, hogy meglássuk a Magasságost, hogy közösségben legyünk Vele.
   Legyen időnk a családunkra, társunkra, barátainkra.
   Építsünk új szeretet-kapcsolatokat…

   1. Ezeket az értékeket bárki tudja teljesíteni. Nincs bennük semmi rendkívüli.
    Egy muszlim, egy hindu és egy buddhista is ugyanúgy képes rá. Ettől még nem fogják meglátni a Magasságost és közösségben sem lesznek Vele, szerintem. Ha még nem lesznek, akkor valamit mégsem jól csinálnak, valamiért mégsem érték az, amit te is értéknek gondolsz. Akkor hogy is van ez kedves Herceg? Mi a valódi érték?
    Tudod, ilyenkor így év végén, még a csapból is ezek az értékek folynak, a tervéről már nem is beszélve.
    Én azt tapasztalom, azt látom, hogy ezek a cselekedet jellegű értékek valamiért és valahogy folyton háttérbe szorítják Jézust, a végrehajtott tettét, hitet és így a megváltást is.
    Nagyon ritkán a tévében eljutnak a kis Jézus születéséig, de odáig hogy vajon miért történt mindez, hogy miért volt rá szükség és, hogy ki volt Ő és milyen szerepet töltött be vele, arra már nincs műsoridő keret, nincs rá idő. Csak arra van, hogy segíts te is, adakozzál, mert segíteni jó dolog, értek az.
    És ezek után még ügye csodálkozunk és nem értjük, hogy az emberek vajon miért nem látják a Magasságost, hogy miért nincsenek közösségben Ő Vele.
    Megmondom miért, mert akiknek tanítani kéne a tömegeket, akik át kellene hogy adják a jó hírt, azok arra buzdítanak, hogy magadra, a magad tetteidre figyelj és ne a megváltó Jézusra, arra amit Ő tett meg.
    Miért? Mert míg az embereknek bűntudatuk van, addig könnyebb őket irányítani és anyagilag is könnyebben ki lehet őket használni. A valódi érték egy karnyújtásnyira volt és van ugyanúgy ma is tőlünk, de mégsem vesszük észre azt. Nem vesszük észre, mert az igazi eledel, az igazi érték nem testi, hanem szellemi.
    Boldok, békés karácsonyt kívánok minden kedves olvasónak.

    1. Egyről beszélünk.
     A chat-kommunikáció viszont nem éri el a célját. Nem lehet vele jól kifejezni magunkat. Nem is szeretem. De ma ez van. Sokat kapunk általa, de nagyon sok minden el is vész vele.
     Áldott életet mindenkinek. (Ami persze megvan mindenkinek, csak az a kérdés, hogy észrevesszük vagy értékeljük-e?)

 3. Bocsánat,nincs hová fordulnom
  Sziasztok.
  Ma beszóltam az “oltár”szó jelentésén.
  Kérdésem,a definíció szerint
  – Az oltár az áldozat bemutatására szolgáló, vallási helyek, építmények egyik fő fajtája. –

  Nem a szögről akasztottam le, azt olvastam ,régebben ,főleg vidéki templomok oltóanyag tárolására használt “ESZKÖZE”volt.
  Mi az igazság,és az általam olvasott meghatározásnak van-e alapja.
  Nem bohóckodni akarok,ha valaki tud,kérem segítsen.
  Köszönöm.

  1. Szia Szaszi!
   Gondolom a kérdésed a második részre vonatkozik. Nem vagyok szakértő a kérdésben, de egyrészt, mivel az oltár sokkal régebbi eredetű tárgy és szó, mint bármilyen vidéki templom, hiszen például a Bibliában először Noé történetében olvashatunk róla, szerintem sok időt ne pazarolj erre a “meghatározásra”. Illetve azért se, mert nehezen tudom elképzelni, hogy egy asztalt (ami egy katolikus templomban az oltár) bárminek a tárolására használjanak, főleg nem oltóanyagokéra, amiket szigorúan 2-7 celsius fok közötti hőmérsékleten kell tartani. Amúgy, hogy kerülnének oltóanyagok kapcsolatba egy templommal? Mégha a pap mondjuk állatorvos vagy orvos is volt egy személyben, biztos talált volna jobb tárolási lehetőséget egy asztalnál.

   1. Igen.
    Köszi Thea,nem vicc,de mint olvastam,a vidéknek köze az időjárás okozta kihívások,villámlás, emberi hiba,esetleg gyertya okozta tüzet nem a 112-n jelentették,és vezetékes víz,tűzcsap se volt de a katasztrófa ellen fel kellett lépni valahogy,mely anyagokat ott tárolták./ víz,homok/
    Valamennyire logikus is lenne,ezért kérdeztem egy eredetét ennek,mennyire lehet sajátságos,de ezek szerint nincs ilyenről szó.
    Köszönöm,és még egyszer elnézést,Boldog Karácsonyt mindnyájatoknak.

    1. “A mi Istenünk a megemésztő tűz.”
     És tűzistent, napistent széles-e világon imádnak, úgyhogy minden ilyen hitrendszernek muszáj használnia oltárt.Istennel való találkozás éppen annyira égető, mint az önmagunkkal való találkozás. “Iszonyú az élő Isten kezeibe esni.” Ezt a problémát megoldandó, vallások és hitrendszerek alakultak a természet tiszteletére, hogy az ember teste-szelleme megnyugvást és biztonságot találjon.Az oltár egy (néha csak szimbolikus) áldozati hely, ahol az áldozat összebékíti Istent az emberrel. “Hogy pedig eljutának arra a helyre, melyet Isten mondott vala, megépíté Ábrahám az oltárt, és ráraká a fiát.” Izsákot.Égő áldozat gyanánt.(Nem ide tartozik, de Ábrahámnak tudnia kellett, hogy így vagy úgy, de mindenképpen a helyes irányba, az egyetlen lehetséges irányba fog elsülni ez rettenetes a dolog, ha úgy tetszik, hapy enddel fog végződni – hiszen Ábrahám eleve annyira áldott volt, mint ahány csillag van az égen. 😉 )

     “Jobb házasságban élni, mint égni.”, mondja Pál apostol.Nem tudom, melyik a nagyobb pokol… 🙂 De a pokoltól való megmenekülésünk (hogy azt, ami VAN, a valóságot, ne pokolként éljük meg) egy áldozatnak köszönhető.Ezzel az áldozattal kezdődött a világ.Sőt, ez volt minden kezedet megelőzően.Sosem volt más.A kozmológusok is kimutatták ezt a Mindenek magját, és kezdeti szingularitásnak nevezték el.(Egy kezdet, aminek se kezdete, se vége.)És végtelen a hőmérséklete.Minden egybe van olvadva ebben, és úgy is marad, mert aminek végtelen a hőmérséklete, sosem hűl ki – mert a sosem ennél fogva nem létezik.Csak a végtelen hő.Egy végtelenül forró, térben és időben ki nem fejezhető, teret nem igénylő helyen vagyunk összeolvadva Istennel.Kell egy vallás, egy hitrendszer, hogy ne pörkölődjünk meg saját tüzünkben.És mivel ez a saját tüzünk, mi magunk vagyunk saját oltárunk is.Ezért minden vallást és minden hitrendszert végül bátran, kilépve a lángoló semmibe, meg kell haladnunk.És meg is fogunk haladni.Már meghaladtuk.

    2. Oszkár, mértékadó vélemény szerint, pl. Mark Gungor pásztor, a jó házasság olyan, mint a menny a földön. Sajátos “összeolvasztásaidból” úgy látom, a vonatkoztatási rendszer pontosítására van szükség … Vallások ? Hitrendszerek ? Ugyanolyanok ? Na nem … VAN egy igazság, amire az Úr Jézus azt mondta: “a pokol kapui nem vesznek erőt rajta” !

     Még egyszer a házasságról : valóban, áldozat nélkül az ÉLET nem képzelhető el … Olvastam egy könyvcímet: “Vedd feleségül és halj meg érte'” ! Vajon erről nem jut eszedbe Pál apostol leírása, a férfiről és a nőről, akiknek kapcsolatát az Úr Jézushoz és egyházához hasonlította ?

 4. Ma már nincs ilyen karácsony. Gazdagok vagyunk, a gazdagnak pedig nem jár a csoda. Vagyis járhatna, de minket nem érdekel. A szellemi élet tekintetében ennél rosszabb idők nemigen voltak a világtörténelemben.

   1. Ha a csoda rajtunk múlik…..amivel én teljesen egyetértek……..akkor mi magunk vagyunk a csoda…. 🙂

  1. Nem vagyunk gazdagok, csak egy “krém” ! A mi országunkban ezreket lakoltattak ki, és ez vár százezrekre: elvéve gyermekeiket, akik intézetben, várva szüleiket kéthetente – mint a börtönben, kb úgy történik a látogatás – és a legtöbb ebből a rossz szociális körülmények miatt történt … Vagy, már rögtön születéskor”elkérik ” a gyerekét, ‘úgyse tudja felnevelni és jobb minél előbb” legyen igazán jó szívű valakivel, akinek nem lehetett …
   Nem tudom, hol éltek ?!

   1. Persze, vannak szegények, de nem csak egy “krém” a gazdag.
    Akinek van hol laknia, minden napra megvan az élelem, tiszta ruhában járhat, az nem szegény. Persze ma másképp számolják a szegénységet. De… aki – még ha hitelre is – okos telefont vesz magának, meg rendszeresen “nem alapvető élelmiszert” vásárol, még úgy is, hogy huszadikán már kölcsön kell kérni, az szerintem gazdag. Vagy legalábbis úgy költi el a pénzét, mintha gazdag lenne.
    De nem is ez a legfontosabb. Sokkal jobban mutatja mennyire gazdagok vagyunk, hogy mennyire nem vagyunk egymásra szorulva, nem vagyunk egymásnak fontosak. Nem kell a szomszéd segítsége, nem kell a város népének összefognia, nem kellenek a rokonok. Csak akkor kellenek embertársaink, ha kellemesek kedvesek.
    Nem lehet meghitt a karácsony, mert már szeptember végén elkezdünk karácsonyozni. És mivel nem lehet egy ünnepet három hónapig megtölteni, ezért kitalálunk mindenféle izléstelen, oda nem illő dolgot. Meg az európai ember egyébként is identitás válságban van. Nem tudjuk kik vagyunk, merre tartunk.
    De nem kell ennek igy maradnia, biztassuk, bátorítsuk egymást, hogy visszatérhessünk a valódi értékekhez.

    1. Tényleg nem kellene így maradnia. A bátorítás HELYETT az ÚR isten oldja majd meg olyan (gazdasági/ökológiai) válsággal, vízhiánnyal, stb. hogy örülni fogunk hogy élünk egyáltalán, és akkor fogunk majd egymással törődni (akik előbb nem).

     Mi mindig “elkanyarodunk” ! Az ÓSZ tele van ezzel a libikókával, amikor jól ment, elfelejtkeztek istenről, ám, amikor már nem akkor “Istenhez kiáltottak” … Megjavulni IGAZÁN, majd odaát fogunk, LÁTÁSBAN 🙂 ALLELUJA addig tartsunk ki a hitben !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend