Lázongó világ

Készülni vagy nem készülni, ez itt a kérdés – A német kormány szerdán dönti el

A nehéz időkre való felkészülés elég megosztó témának számít köreinkben. Az elmúlt hónapokban nem is nagyon került elő, azonban tegnap este egy kedves olvasó felhívta a figyelmemet egy hírre és kérte, hogy esetleg beszéljünk róla. Függetlenül attól tehát, hogy az alábbi írás apropóját adó eset mennyire fontos vagy releváns, ez egy olyan kérdés, ami sokakat foglalkoztat, így mindenképp érdemes beszélni róla, ha másért nem, hát azért, hogy ismét megerősítsük a legfontosabbat: Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?1

Lássuk tehát a hírt.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vasárnapi számára hivatkozva a Reuters azt írja, hogy “a hidegháború óta először a német kormány javaslatot tervez kiadni a lakosság felé az élelmiszer és ivóvíz tartalékolásról vészhelyzet esetére.”

A Polgárvédelmi Koncepció néven futó dokumentum szerint “a lakosság számára kötelező lesz tíz napra elegendő élelmiszert és fejenként öt napra elég ivóvizet tartalékolni.” Az illetékes német parlamenti bizottság 2012 óta rendelkezik, illetve dolgozik egy ilyen polgárvédelmi stratégián, aminek életbeléptetését a kabinet most szerdán fogja tárgyalni.

A német belügyminisztérium nem közölt további részleteket a tervvel kapcsolatban, de az újság szerint annyit tudni lehet, hogy a 69 oldalas anyag nem egy hagyományos támadással szembeni felkészülést vetít elő, hanem elővigyázatosságra szólít fel és előírja, hogy mindenki “készüljön fel egy olyan jövőbeli, nem kizárható eseményre, ami veszélyeztetheti a túlélést”. Emellett javaslatot tesz a vészjelző rendszerek modernizálására, az épületek szerkezeti védelmére és az egészségügyi rendszer kapacitásának bővítésére.

A Reuters megemlíti még, hogy a német védelmi miniszter a hónap elején azt mondta, hogy a fokozott terrorveszély és kiterjedtebb katonai támadások lehetősége miatt szükség van a rendőrség és a katonaság szorosabb együttműködésére és közös kiképzésére.

A hírrel kapcsolatban két alapvető kérdés merül fel bennem. Az első, hogy miért éppen most? Az említett stratégia 2012 óta létezik, tehát az ötlet nem új.

Nagyjából három lehetőséget látok. Az első, hogy csak úgy. Elvégre annyit beszélnek a terrorizmusról, az extrém időjárásról, a jelenleg is folyó háborúk és konfliktusok esetleges kiterjedéséről és hasonló veszélyekről, hogy nemzetvédelmi szemmel nézve egy ilyen javaslat ésszerűnek tűnhet a haza védelméért létrehozott posztokon.

A második, hogy bizonyos konkrét veszélyekre szeretnék felkészíteni a lakosságot, de ezeket a konkrétumokat nem szeretnék a nyilvánosság orrára kötni.

A harmadik pedig, hogy megítélésük szerint a lakosság nem fél vagy aggódik eléggé, és egy ilyen kötelező “javaslat” a legolcsóbb, azonnali életeket nem követelő módja annak, hogy ezt elérjék.

A második és egyúttal lényegesen összetettebb és fontosabb kérdés, hogy szükség van-e fizikai felkészülésre. Nem azért, mert a német, a magyar vagy bármelyik kormány azt mondja, hanem úgy egyáltalán. Másképp fogalmazva meg a kérdést, azt szeretnénk tudni, hogy a felkészülés egyenlő-e a hit hiányával.

Úgy gondolom, hogy a válasz a felkészülés mikéntjében és okában keresendő. Ha valaki minden energiáját és forrását arra szenteli, hogy bármi áron biztosítsa saját vagy akár családja fizikai túlélését, valószínűleg rossz helyen keresi a választ. Bizonyos mértékű felkészülést azonban valószínűleg mindenki jónak tart, anélkül, hogy akár tisztában lenne ezzel. Bizonyos dolgokért a legtöbben nem szeretnek naponta a boltba rohangálni. Aki tapasztalt már tartósabb áramkimaradást, valószínűleg beszerzett már néhány gyertyát vagy egyéb ilyen helyzetekben hasznos eszközt, akik pedig olyan területen élnek, ahol extrém időjárási jelenségek teszik izgalmassá az életet, nyilván ennél sokkal többet is megtettek annak érdekében, hogy adott esetben ne kelljen éhezniük addig, amíg legközebb eljuthatnak a közértbe.

Na jó, ezt diktálja a józan ész, de vajon a Bibliában is ezt találjuk?

noahs-ark1

Talán a legkézenfekvőbb példa a nehéz időkre való felkészülésre Noé története. Vajon Isten nem tudta volna bárka nélkül megmenteni Noét és családját, valamint az akkori állatvilágot? Dehogynem. Akkor miért mondta Noénak, hogy építsen bárkát, ami ráadásul csaknem 120 év munkájába került?

Isten egy olyan világba helyezett bennünket, ami bizonyos természeti és fizikai törvények szerint működik, és bizonyos különleges helyzetek kivételével, ezeknek a törvényeknek a szabályai szerint kell boldogulnunk.

Ha nem vetjük el idejében a tavaszi búzát, akkor nem lesz aratás. Még akkor sem, ha úgy gondoljuk, hogy Istent szolgáljuk a vetés helyett. Ezt azért írom ilyen bátran, mert az elméletet, ami szerint, ha küldetésünk elég fontos, akkor Isten biztos behozza majd a lemaradást, tesztelték már. Nem működött. A búza nem lett kész az aratásra 2 hét alatt.

Isten megmondta Noénak, hogy mi következik, ő pedig engedelmesen munkához látott.

Amikor azonban Illés került olyan helyzetbe, hogy hosszú ideig nem juthatott élelemhez, nem azért mert a saját feje után ment, hanem üldöztetés és az egész országot sújtó aszály miatt, Isten saját törvényeit felülírva látta el étellel.2

Vagyis, amikor Isten útmutatásával, vagy egyéb módon megtudjuk, hogy felkészülés híján kénytelenek leszünk nélkülözni vagy akár éhezni és módunkban van felkészülni egy ilyen helyzetre, senki nem mondhatja, hogy a hitünk gyengesége diktálja tetteinket.

A Zsidók 11-ben ezt olvassuk:

“Hit által tisztelte Istent Noé, mikor megintetvén a még nem látott dolgok felől, házanépe megtartására bárkát készített.”3

Minden a szívünk állapotán, a hozzáállásunkon múlik tehát. Noé számára a felkészülés a hit döntése volt. Más esetben egy ilyen bárkaépítés, amennyiben azt a félelem és nem a hit motiválja, éppen a hit hiányát jelentheti.

A felkészülés tehát, feltéve persze, hogy valaki nem válik annak rabjává, önmagában nem egyenlő a félelemmel. Amikor a készülő vihar előtt eltesszük a kerti széket vagy tél előtt kivágjuk a kiszáradt fenyőfát, nem félelemből cselekszünk, csupán jó gazda módjára gondoskodunk arról, amit ránk bíztak.

Mindemellett persze a legfontosabb a lelki felkészülés, vagyis az Ige ismerete, illetve a körülöttünk folyó eseményeknek az Ige szerinti értelmezése, hogy sohase félelemmel tekintsünk a jövő felé, ami a bukkanók ellenére éppen olyan csodálatos, mint Isten ígéretei.

Azt se felejtsük el, hogy egyik legfontosabb feladatunk készen állni, hogy mindenkinek megfeleljünk, aki számon kéri tőlünk a bennünk lévő reménységet.4

Ez különösen igaz a Dániel által “vég idejének” nevezett korra, aminek egyik jellemzője, hogy Isten nélkül senki sem értheti, hogy mi folyik a világban, fordítva viszont annál inkább. Tehát azon legyünk, hogy olajjal teli lámpásainkkal5 “a nép értelmesei” közé tartozzunk, akik “sokakat oktatnak”.6

“Az értelmesek pedig fénylenek, mint az égnek fényessége; és a kik sokakat az igazságra visznek, miként a csillagok örökkön örökké.” (Dániel 12:3)

 1. Róma 8:31 []
 2. Lásd: 1. Királyok 17 []
 3. Zsidók 11:7a []
 4. 1. Péter 3:15 []
 5. Lásd a bölcs és balga szüzek példázatát: Máté 25:1-13 []
 6. Dániel 12:10 és 11:33 []
Előző posztKövetkező poszt

128 hozzászólás

 1. Én biztos tartanék magamnál a kocsiban izofóliát, meg pár hasznos eszközt ami a “mezei” EÜ ládákból hiányzik. Valami ilyesmit:

  realistaprepper.blogspot.hu/2017/07/edc-mikrofak-kompakt-elsosegelycsomag-m.html

  Kicsi, EDC-be való kompakt elsősegélykészlet túlélési szituációkra is jó, ráadásul ezt zsebben is lehet cipelni a B dobozzal ellentétben. Én mindenkinek ajánlom, hogy beszerezzen ilyet. Főleg az izofólia és a sebzáró ami extra segítség az aztóshoz képest.

  Otthonra meg hálózsák, 3 napi konzerv meg 1 zsugor víz be van készítve. Szeritnem ez a Minimum a mai világban

 2. Üdv!

  Ha már valaki elfogadta, hogy igen komoly a helyzet, és nagy a családja, mégis mire készüljön?
  Étel, ital, gyógyszer, kötszer, látcső, fegyver, meleg hőstoppos ruha?
  Jól jöhet a kasza, vasvilla, az íj a nyíllal legális önvédelemre, távolságtartásra? Ki hogy védené meg a gyerekét, hogy gondoskodna az élelemről, hogy próbálná felvértezni magát minderre? Rövid ideig, vagy hosszabb távra érdemes készülni? A családnak vagy a szomszédságnak is jusson, különösen mert ember embernek farkasa lehet hasonló helyzetben?!

  Ha el akarok tenni a családnak gabonát mert most olcsó, hogyan tudom megóvni egértől molytól?
  Belegondolok egy mázsa már 3600-9000 áron elérhető… szerintem ekkora mennyiség elég egy fél évre egy átlag családnak a túléléshez -inkább tehát a legolcsóbb élelmiszereket válasszuk, nemde?
  Kezdjünk fürjet, galambot tartani háztetőn hogy ne vigyék el? Disznót, mert a mohamedánok nem eszik, csak az oroszok?
  Tehát milyen listánk legyen?

  -liszt, gabonamag, hüvelyes, mák, bab, konzerv, paradicsom, tejpor, zsír, olaj, fűszerek (egyrészt az egészségmegőrzéshez, másrészt a hiányos alapanyagokhoz)
  krumpli, hagyma, répa, alma, körte, cékla, savanyú
  -só, cukor, méz
  -gyógyszer, kötszer, fertőtlenítő, immunerősítő (járványok ezután valószerűek)
  -vetőmag
  -tisztálkodás, WC papír, nőknek piros napokhoz
  -esővíz
  -gyertya, világítás, elem, fa, gázpalack, akkumlátor, ára-pótló?

  1. Kedves Emerenci, erre a kérdés-halmazra amit feltettél az egyszavas válasz úgy hangzik hogy: Bushcraft. 🙂
   Ez a szinte tanrendszernek tekinthető “képességhalmaz” egyébként nem csak praktikus technikai, tudásbeli, hanem – sőt leginkább – pszichológiai, hozzáállásbeli útmutató és felkészítő anyagok gyűjteménye.

   http://mindenamibushcraft.hu/
   http://pecsairsoft.hu/bushcraft/ebooks/ebook.html
   http://szentkoronaradio.com/blog/2015/10/20/egy-rendkivuli-konyv-bushcraft-tuleles-termeszeti-eletmod/
   http://bushcraft.co.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=558:oesszeomlas&catid=51:egyeb&Itemid=93
   http://duncanshelley.com/
   https://bookline.hu/product/home.action?_v=Duncan_Shelley_A_pokol_kezikonyve_Hogyan_eld_tul_a_tarsadalmi_osszeomlast&id=121018&type=22#

 3. Egyáltalán nem mellesleg, most tudatosult bennem a következő tény: nekem eleve már arra készülnöm kéne, hogy 10 napi étellel, ivóvízzel fel tudjak készülni.Konkrétan, rendesen neki kéne állnom mindehhez pénzt spórolni. 🙂 Nehogy félreértse valaki!Nem panaszkodásképpen mondom.Nem mondom, hogy napról-napra élek, de köröm szakadtáig meg kéne feszítenem magam, hogy mondjuk egy ekkora bravúrt összehozzak.Tíz napi élelem hirtelen való begyűjtése ebben az országban… Hát… Mondom, én még csak-csak meg tudnám oldani, ha tényleg belátnám, hogy ezt kell nekem.De Magyarország lakosságának zöme nem tudna egy ilyen helyzettel mit kezdeni.Sokuk még a jövőhétre sem tud semmit félretenni, sőt még a következő napra sem.Szerintem nem is véletlen, hogy a sokkal jobb módú németeket szívatják ilyen ötletekkel.

  Ezért mondom.Nálam nem működne ez a felhalmozósdi, mert ami engem illet, nekem tudatilag kéne bírnom azt, amit látok magam körül történni ilyen helyzetben.Hogy ép ésszel megéljem, nálam nem a felhalmozott étel mennyiség lenne a fő inspiráció.Ezért soha nem is gondolkodtam ilyen megoldásban.Azt tartom a szemem előtt, hogy a konzervek előbb-utóbb elfogynak.Sorolhatnám… Adrián is leírt egy verziót.A “vége” úgy is az, hogy szemtől szemben állok Istennel.Nekem ez a pont számít.Én az erre való készülést tettem meg célnak.Különben sem tudhatom, hogy ez mikor következik be.Senki sem tudhatja az időket.Ami engem illet, én egyetlen pontra vetítem ki a célomat.Arra a pontra, ami felé minden mutat: találkozni fogok Istennel.És még ennek az eseménynek az egymásutánisága sem számít.Így hát nyugodtan elmondhatom, hogy ez már bekövetkezett, vagyis már találkoztam Istennel.Istent szeretném felismerni, mert Ő itt van, eljött hozzánk, az övéi közé.Fel szeretném ismerni Istent, és akkor már nem kellene élelmet halmozni.

  De ez egy személyes történet, és rólam szól.Rólam, aki egyszemélyes “kommandóként” futom meg ezt az utat a célig.A nagycsaládosokról nem tudok mit mondani, de itt mindenki mindenkinek a szerves része, úgyhogy ezen a teremtett világon mindenkinek az lesz a sorsa, ami az Egynek is kijut.És ez már megtörtént.”Bevégeztetett!”, mondta Az, Aki az övéi közé jött.Éppen már csak fel kéne (Őt) ismerni…

  1. Ki mit tart fontosnak, arra jut. Sokan sírnak-rínak, hogy nincs semmijük. Aztán csak kiderül, hogy van autó, telefon nem kis számlával stb. De hát az természetes, hogy van, nem igaz? Pedig nem az, luxus:) Láttam már olyat, akik tényleg csórók voltak, aztán mégis annyi kaját dobnak ki, amiből egy kisebb család jól lakna. Voltam olyan családnál is, ahol ketten éltek egy közmunkás fizetésből és nem panaszkodtak annyit, mint azok, akiknek tízszer annyi jutott.
   Mi a két gyerekkel egy ideig mélyszegénységben éltünk. Úgy el voltunk, mint hal a vízben. Most elég jól élünk, de sokszor visszasírom azt az időt. Soha nem voltunk annyira boldogok. Együtt töltöttük minden napunkat.
   Úgyhogy ne jöjjön nekem senki azzal, hogy csóró, meg ez a ország ellehetetleníti stb.Nincs az a sok, ami elég lenne és nincs az a kevés, amit be ne lehetne osztani.

   Közben belebotlottam abba, amit tulajdonképpen kifejtettem korábban a passzivitásról és az Úrra való teljes hagyatkozásról.
   Példabeszédek 16;9 “Az embernek elméje gondolja meg az ő útát, de az Úr igazgatja annak járását.”
   Nekem ez annyit jelent, hogy nekem kell kigondolnom, hogy mit szeretnék, de az Úr dönti el annak módját, ahogy az megvalósul. Ezt már tapasztaltam többször is és én mindig így járok el. Kitalálom, hogy mit szeretnék, megteszem érte, amit tudok, hogy megvalósuljon, közben kérem az Urat, hogy úgy legyen, ahogy nekünk az a legjobb (nem vagyok annyira felfuvalkodott, hogy azt gondoljam, hogy amit kigondoltam az jó is nekünk, így nem annak megvalósulását kérem tőle), aztán az Úrra bízom, hogy tegyen szándéka szerint. Működik.
   Ha most azt szeretném, hogy a családomat ne lássam éhezni, ha esetleg valami balul üt ki (gazdasági válság, polgárháború), akkor én ennyit tehettem a dologért, hogy némi élelmet felhalmoztam. Aztán az Úr majd eldönti, hogy milyen módon segíti a szándékomat.
   Még annyit mindenképpen el akartam mondani, hogy körülbelül 3 hónapnyi élelmiszer tartalékunk van. Ez ahhoz kevés, hogy egy komolyabb balhét túléljünk vele. De ez nem is cél. Mindig azt szoktam mondani, hogy ez csak egy puffer, ami időt hagy nekünk arra, hogy átgondoljuk a “hogyan tovább”-ot. Se több, se kevesebb.

   1. Ha már most, békeidőben azt mondod, hogy hagyjanak ezzel békén az ilyenek, mit mondasz nekik akkor, amikor valóban nyomás alatt leszel…? 🙂 Álcsóróknak nem jár baráti konzerv! “Hogy ki a szegény, azt én döntöm el!” Persze ez nem pontos idézet, csak amolyan behelyettesítős-áthallásos. 😳

    1. Szokásunkká vált, hogy adjunk sokaknak, kinek mit tudunk, ezért elég jól működik a szűrőm hidd el. Kissé általánosítás, de nagy részben igaz.: Akinek igazán szüksége van a segítségre, az nem panaszkodik, esetleg kér. Aki viszont sosem kér, viszont folyton panaszkodik, annak nincsenek igazán gondjai.
     Elég sokan szegények a maguk szubjektív módján. De ha már konzerv. Van egy konzerved. Kinek adod oda, aki azon gondolkodik, hogy fűtsön-e vagy élelmet vegyen, vagy annak, aki arról panaszkodik, hogy az autója már 10 éves és nincs pénze lecserélni?
     Csak nekem ilyen egyszerű dolgok ezek?

    2. Bizonyos dolgok miatt éppen te panaszkodsz.
     (Még ha nem is folyton, csak félig-meddig.)
     Ez volt szembetűnő nekem.
     De legalább akkor ezek szerint nincsenek gondjaid!
     Legalábbis, úgy ahogy. 🙂

     A kérdésedre adandó választ nem kötöm az orrodra.
     Nem szoktam közhírré tenni ugyanis, ha adok.
     Igaz, azt sem, ha nem adok. 🙂

    3. Kedves Kamionos,
     Olyan érzésem van veled kapcsolatban, hogy nem az, nem olyan vagy mint amiket leírsz magadról. Erős a hited…mondod, aztán meg bajod van a Bibliában, mert “ellentmondásos”. Vagy itt van a ez a konzerv kérdés. Vajon Jézus is valogatott, amikor betegeket gyógyított?, vagy amikor szétosztatta az öt árpakenyeret és a két halat?
     Azért az is elég furcsa számomra, hogy neked az első gondolat, ami eszedbe jut az erőszakosan térítő muszlimokról, hogy “megölni őket” 🙁 Ha már nincs hová menekülnőd és muszlim sem akarsz lenni, vajon nem a te feladatod lenne meghalni abban illetve azért, amiben hiszel?
     Egyszer így gondoltad:
     “Ha Istennek terve van veled, meg akar tartani, tudni fogod mit kell tenned, simán túlélsz bármit? írta itt valaki.
     Te meg: “Tudom, mit kell tennem, éppen ezért halmozok fel konzerveket:)
     De most komolyan. Hogyan tudod különválasztani azt, hogy ez a saját gondolatod, vagy Isten ültette el benned a gondolatot a felkészülésre?” Vagyis képtelenség tudni azt.

     De most hirtelen mégis tudod, hogy az Úr a legjobb álláshoz juttatott es minden más prepperséggel kapcsolódó dologhoz. No meg azt is biztosan tudod hogy ez a “name it and claim it!” féle hozzáállás nálad igen is működik.

     Végszóként csak annyit, hogy szerintem te túlságosan túl szeretnéd élni a többieket (a családod neveben), hogy te túlságosan ragaszkodsz az életedhez és nem szeretnéd elveszíteni azt. Ráadásul meg Istent is belekevered ebbe a rögeszmédbe, pedig Neki aztán ehhez az egészhez tuti semmi közé.
     Talán valaki beteszi ide neked azt, hogy mit mond Isten Szava azokról, akik nem hajlandók elveszíteni az életüket. Bár, aki nem érti azt. hogy Isten milyen életről is beszél, amikor………, annak hiába beszélünk. De legalább így megérted, hogy azok a makacs túlélési ösztönzések nem tőle vannak. Remélem nem fogsz megharagudni rám , azért mert leírtam mit gondolok.

    4. Bocs Adrian, szerintem Kamionos nem arról írt, hogy túl szeretné élni a többieket. Ez nagy félreértés!

     Nagy tiszteletet érdemel Kamionos, mert harminc (!) napra van elegendő? Ahogy leírta, nem pazarol: Isten Gondviselése a nehéz időkben megtanította az egyik boldogságra a nyolc – Lukácsnál négy – közül.

     Régóta tudjuk hogy mi várható. Sajnos én minden évben elhatározom tavasszal, hogy most aztán csináljuk a földeket aztán beköszönt a nyár közepe, majd a szeptember …

     Mi lett volna, ha Noé is napról napra élt volna tovább? Nem, hallgatott az Úrra, és felhalmozta de csak a szükségest. Mi BIZTOSAN tudjuk, hogy nehéz idők jönnek. Mindenhonnan ugyanezt halljuk a legkülönbözőbb próféciákból legyen az katolikus, pünkösdi vagy szabadkeresztény, ez már feltűnő kellene hogy legyen!

    5. “Bocs Adrian, szerintem Kamionos nem arról írt, hogy túl szeretné élni a többieket. Ez nagy félreértés!”
     Igen, nagy félreértés Éva. Csak azért szeretné túlélni a többieket, hogy a családja is túlélhesse az eseményeket. Tudod, nem bírja a halál látványát. És mindezt persze Isten folyamatos támogatásával, segítségével teszi illetve gondolja. Igaz a félelmeit csakis az internet taplalja. Akár csak a te esetekben kedves. Szerintem te is tudsz ilyen “apokaliptikus” képeket lefestő oldalakat. Mond kérlek, most már érted ?

    6. Oszkár.
     A kérdésem elméleti volt, így akár válaszolhattál is volna.

     Nem tudom, hogy hol panaszkodtam? Pláne, hogyan lehet félig-meddig panaszkodni?:)
     Gondjai mindenkinek vannak. Rossz dolgok mindenkivel történnek. Kérdés, hogy mennyire szippantja be az embert. Ha valaki a rossz dolgokban is meglátja a pozitívumat, akkor megtörténik a csoda. Csak jó dolgok történnek vele.

    7. Adrián,

     Az Ószövetség és az Újszövetség között bizony feszülnek ellentétek, akár elismed akár nem. De Theának köszönhetően megtudtam, hogy mi az Újszövetség korában élünk, ezért az vonatkozik ránk. Köszönet érte!
     Egy helyen írva vagyon, hogy a törvény Mózes által adatott, míg a kegyelem és az igazság Jézus által. Ez sokmindenre magyarázatot ad. Mindig az volt a bajom az ószövetséggel, hogy az embert láttam benne az összes gyarlóságával, míg az Újszövetségben érzem, hogy ott van az Úr, de nem tudtam, hogy mi lehet az oka. Tudom, hogy Isten ihlette az egész Bibliát, de nekem akkor is ez a véleményem. Ezért mindig csak az Újszövetséget olvasom, olvastam és igyekeztem aszerint élni.
     Kicsit személyeskedésre sikerült a hsz-ed, de nem haragszok. Időnként a kritika egy tükör és ez jó dolog.
     Ami nem esik jól, hogy próbálsz felülkerekedni rajtam, ki tudja mi okból és ehhez akár elferdíted a mondandómat is. Nem tudom, hogy ennek mi értelme. Ha nem bánod ezen okból már nem is fogok most reagálni minden felvetésedre.
     Pl: nem nekem volt az első gondolatom, hogy megöljem a muszlimokat. Te mégis így tálalod. Megtaláltam Mózes könyvében egyértelműen erre az utalást és szerettem volna tudni, hogy ez hogyan lehet, illetve hogy tényleg helyes-e. De ezt Te is pontosan tudod, mert az értelmi képesséiddel semmi baj nincs. Sőt.
     Ami igazán ütött az az volt, amikor a szeretteim felett érzett aggodalmamat úgy kommentáltad, hogy nem bírom a halál látványát. Ekkor értettem meg, hogy ki vagy.
     Értelemmel olvasod és ismered a Bibliát, de nem ismered Jézust.:(

   2. Kamionos, kirakatba kellene tenni az írásodat, a példát, ami tapasztalatodból fakad. Aki nem néz körül azok között a keresztények között akik HITBŐL ÉLTEK – élnek – azok nem értik …

    David Wilkerson leírja, hogy miket valósítottak meg, hogy szerződtek egyre nagyobb házakra a brooklyn-i utcagyerekekkel, akiknek a hitét megalapozta, hogy pontosan akkor – vagy, az utolsó utáni 🙂 pillanatban – érkezett egy csekk amivel a központ aktuális részletét ki tudták fizetni, és a példák végtelenek. Mindig csak szemelvényekre telik 🙂

    Az ÉLET KENYERE közösségben, ahol együtt éltek a befogadottakkal, közöttük kábszerfüggők, alkoholisták, vagy, a társadalom “egyéb” okból kitaszítottjai, és éltek ott a saját gyermekeikkel családok (a közösség tagjai) úgy, hogy volt olyan, hogy csak száraz kenyér és sárgarépa volt a házban ennivaló. Mégis, ez is ennivaló 🙂 volt – csak a helyzetet pontosítja – gondolom, hogy meg is becsülték. Ők miket éltek meg a Gondviselés részéről! Pontosan ezért: EZ a feltétel, hogy valaki élje a szegénységet/szerénységet, mert egyébként képtelen érzékelni az Úr tetteit … Leírják, hogy annyira “megszokták”, hogy mindig van ebéd, hogy már azt, hogy milyen legyen, meg is rendelték 🙂 Egyszer azt, hogy bolognai makaróni legyen, megterítettek, leültek az asztalhoz amikor még híre-hamva nem volt hogy lesz ebéd. Tudták, hogy jönni fog … egyszer csak csöngettek, és hoztak egy nagy kondér tésztát. Gondolták – imádkoztak – hogy köszönjük, megkaptuk, megvan a tészta, már csak a többi kell. Aztán, végül nem vártak tovább. Elkezdték osztani, és amikor kiosztották a tésztát, ott volt alatta a hús, a szósszal.

    Ők is, mások is sorolják a történeteiket. A Nyolc Boldogság Közösségnek egy izraeli házukban – a sivatagban – történt, hogy hideg volt, és nem volt fűtőolajuk már nagyon fáztak. Ők is gyermekeikkel együtt élnek a közösségben. A pásztor döbbenetes módon imádkozott, mert nem olajért… perlekedett az Istennel, hogy ilyen helyzetbe kerültek, és azt mondta: “küldened kell nekünk egy terepjárót” hogy azzal el tudjanak menni olajért. A hit erejét, az imáét ismeritek?

    Ezután azt történt, hogy egyszer csak csöngettek és az illető azt mondta: “fel szeretnék maguknak ajánlani egy terepjárót”!

    Volt az É.K. hallgatóságában valaki, aki hallgatva a történeteket azt mondta, hogy Önök másról sem beszélnek, mint hogy szegények, és mégis mindenhonnan kapnak amit akarnak. Ez KÖNNYŰ! mire a pásztor: “rendben van, uram, akkor álljon ki az út szélére, és nézze meg, hogy özönlenek a kezébe az ezresek”.

    Ezt ugyanis nem lehet másként megélni, mint a SZEGÉNYSÉGI FELTÉTELLEL, mert csak abban az állapotban lehet érzékelni egyáltalán, hogy az Úr velünk van … Ezért mondta Jézus azt, hogy “boldogok vagytok TI szegények mert tiétek a mennyek országa”.

    Jut eszembe, ma reggel éppen az történt velem – a kriminális helyzetet nem mondom el csak esetleg szemtől-szembe, privát, milyen jelentőségű – hogy egy olyan papír “akadt” a kezembe, nagy halom (halmok) rendezetlen irattömegéből, amit nem is tudtam volna megtalálni ha keresem. 7 évvel ezelőtti vékony papír, összehajtva, nem is volt feltűnő. Kihajtottam, nem hiszem el 🙂 … percekig ocsúdok, hogy is lehet EZ meg?! És nem az első eset, olyan is volt, hogy a halom TETEJÉN volt az, amit kerestem VOLNA … tanácstalanul álltam, hol is kezdjem?! 😀 aztán nézem, ott van előttem! Sajnos nincs időm rendet tenni, pedig nagyon aktuális, mondhatni, évek óta, de lám, az Úr ebben is segítségemre van 🙂 !

    Még egyszer, Kamionos, jól látod, helyeden vagy 🙂 de sajnos, csak az érti ezt, aki maga is megtapasztalta!

    Szintén a Nyolc Boldogság Közösség által kiadott könyvben, a Kései eső-ben olvastam több történetet, lezárásként az egyik mama azt mondta erről: “hogy is értenék meg Isten gondviselését, ha csak egy meleg papucs érkezik épp a megfelelő méretben, vagy egy kicsit fonnyadt körte egy kisgyereknek, amikor pont azt kérte …

    1. Köszönöm Éva a bíztató szavakat.
     Elképesztően igaz, amit írsz. Tetszett a bolognai tésztás hasonlatod. Én is átéltem párszor már hasonlót. Olyankor mindig kezdtem már rosszul érezni magam. Vajon nem esek túlzásba? Szinte nagyképűnek éreztem magam és megijedtem a túlzott bizonyosságtól.
     Leírok majd egy történetet ezzel kapcsolatban, ami éppen most zajlik és még a felkészüléshez is kapcsolódik, ami megmutatja, hogy milyen elképesztő utakon tud az Úr segíteni. Amikor egyetlen dologgal több szándékomat is megvalósítja egy csapásra. És csak a legracionálisabb elme nem veszi benne észre az Úr szándékát és véletlenek sorozatát hajtogatja.

 4. Többször mondtam elsősorban a hitünket erősítsük és tegyük próbára, hogy kiderüljön homokra vagy sziklára építkeztünk. Egy hajót, ha megépítenek de sosem kerül vízre nem derül ki állja e a sarat.
  Ha valaki emellett élelmet akar tárolni 2 hétre valót tegyen félre, de ha nincs hit nem sokat ér, egyébként csak a lelkiismeretvizsgálat idejére kell, mert óriási káosz lesz, időbe telik még rendeződik az élet, valamelyest.
  Az antikrisztus idejére csak lelkiekben lehet igazán készülni a hited megment és az Úr gondoskodni fog rólad. Magyarországnak lesz egy különös szerepe, de ezt ma még kevesen értik.
  Itt elhangzott a három napos sötétség, ami szintén nem annyira fontos, mert kevesen érik meg, azok majd tudják mi a dolguk. A mostani dolgokat éljük meg a maguk valóságában és ne virtuális valóságban!

  1. PALAS,
   Oztán mitű olyan különleges Magyarország, hogy külön szerepet kap Máriatól, mennyei királynődtől? Amúgy honnan származnak ezek az újnak szamító kinyilatkoztatások?

  2. “Többször mondtam elsősorban a hitünket erősítsük és tegyük próbára, hogy kiderüljön homokra vagy sziklára építkeztünk. ”
   Már többször ersze, csak azt nem mondtad hogyan.

  1. A cikk éppen arról szól és a beszélgetésünk is, hogy nem félünk. Ez nem azt jelenti, hogy bizonyos készületre nincs szükség, lelkileg és fizikailag! Lelkileg éppen azért hogy ne féljünk 🙂 – fizikailag pedig, egy szinttel magasabbra került a léc: magunk és szeretteink eltartása, biztonsága, beleértve jótéteményeket …

 5. Kedves Kamionos!

  Bár nem pontosan ez a válasz helye, de én mégis itt válaszolnék neked a két nekem feltett kérdésedre. Meglátásom szerint e világon az a szó, hogy “tud” (tudni valamit, tudás) kuka. E világon minden hit alapú. Semmi olyan bizonyíték, amelyet egy ateista, vagy az úgynevezett tudományban hívő ember elfogadna, nem áll rendelkezésre a te általad feltett kérdések megválaszolására. Éppen ezért adta Isten a hitet egyes gyermekei szívébe. Amire nem kérdeztél rá, (talán átsiklottál felette) éppen erre ad választ: Előre válaszoltam a kérdéseidre amikor ezt írtam:
  “Akinek az Úr a szívébe teszi az igazságot az úgy is tudja, akinek meg nem, annak beszélhetsz.”
  Feltehetted volna tehát a kérdést: Honnan tudod, hogy éppen te vagy, aki tudja illetve hiszi az igazat?
  Természetesen nem tudom, de hiszem. E szerint élek és elég érdekes dolgok történtek, történnek velem. Olyanok, amelyek nagyon mélyen megerősítenek a hitemben. Ez számodra nyilván még mindig nem elégséges bizonyíték, de nincs is szándékomban meggyőzni téged. Ez nem az én dolgom. Mindenki hisz valamiben, valakiben, mindenkinek van szellemi vezetése. Kinek az Úrtól, kinek máshonnan. Hogy vezetve vagy megvezetve vagyunk-e, csak akkor fog kiderülni, ha hazamegyünk. Én minden esetre a lehető legjobbakat kívánom mindenkinek és részemről le is zárnám e parttalan és ennek okán tulképpen tök értelmetlen “vitát.”

  Most magyarul: Béke veletek! 🙂

  1. Kedves Ted!

   Talán teljesen materialistának tűnök, de mi sem áll távolabb a valóságtól. Sajnos hajlamos vagyok rá, hogy látszólag átálljak egy beszélgetés közben a másik oldalra. (Akárcsak Adrián:) )Fogalmam sincs miért teszem. Talán abból, amit kihozok a másikból meg is ismerem kicsit.
   Hasonló tapasztalásokból táplálkozik az én hitem is, mint a tiéd. Az Úr számtalanszor mutatta meg az utat, illetve adott problémáinkra egészen elképesztő megoldásokat. Mindezt azóta, amióta teljesen rábíztam magam. Bármi történik velem jó vagy rossz, azt el tudom engedni.
   Megfulladtam, mégis élek. Lebénultam és mégis járok. Minden tartalékunk elfogyott volna két hét múlva és hiába adtam be több száz helyre a jelentkezésemet, még csak be sem hívtak a munkaadók. Aztán a szomszéd becsöngetett, hogy éppen új melóhelye van és kell még egy ember nekik és rám gondolt.
   Bármilyen hihetetlen, ezeket mind sztoikus nyugalommal, bízva az Úrban vészeltem át.
   Egyetlen dolgot nem tudnék elengedni, mert a hitem talán nem elég erős hozzá, hogy a családom szenvedését nézzem a megszokott “Az Úr akarta így” hozzáállásommal. A halálukat el tudnám fogadni. De a szenvedésükkor gyenge lennék.
   Még az is lehet, hogy ez motivál a felkészülésben. Mindezt úgy, hogy hiszem, sőt tudom, hogy minden az Úr akarata szerint lesz. Ez van. Azért ne gondoljátok, hogy emiatt folyamatosan rettegnék és félelemben telnek a mindennapjaim, miközben folyamatosan olvasom a legújabb konteókat, meg híreket, hogy legyen mivel alátámasztani és még jobban rettegni. Ez beteges és megmérgezi a mindennapokat.
   A minap olvastam a megszokott, elcsépelt és félreértelmezett Carpe Diem helyett egy jó mondatot. Ünnepeld a jelent! Én ezt teszem.

   1. Szia Kamionos!

    Egy fontos észrevétel. Ezt írod: “megszokott ?Az Úr akarta így? hozzáállásommal”

    Az Úr sosem akarja a szenvedést, a fájdalmat, a betegséget és a halál sem szerepelt a tervei között.

    Ha egy adott helyzetben bizonytalan vagy, hogy egyes események, helyzetek honnan vagy kitől erednek, ez az Ige mindig segít eligazodni:
    “A tolvaj nem másért jön, hanem hogy lopjon, öljön és pusztítson, én azért jöttem, hogy életük legyen, és bővölködjenek.” János 10:10

    Sokan, keresztények is, tévesen Istennek róják fel a világ bajait, a szenvedést vagy a betegségeket. A tévedés időnként abból ered, hogy Isten ezeket a rossz dolgokat is a javunkra tudja fordítani, sőt, ha az Ő gyermeke vagy, akkor ez egyenesen egy ígéret (Róma 8:28). Tehát nem az Ő akarata a rossz, de a rosszból is jót tud kihozni.

    http://idokjelei.hu/2016/04/isten-kuldi-a-gyilkos-hurrikanokat-es-foldrengeseket/

    1. Szia Thea!

     Szerintem a tévedés abból adódik, hogy a fentieket nem szenvedésként, bajként éltem meg. Egyáltalán nem vádolom soha azzal az Urat, hogy rosszat akarna nekem vagy szándékosan bajt hozna rám. Végig tudtam, hogy az Úr velem van, csak valamit tudatni szeretne velem. Csak talán nem volt más módja. Hogyan mondta volna el másképpen, hogy mi vár rám a halál után, mint hogy megmutatta azt?
     Aztán hiába próbált minden elképzelhető módon távol tartani attól, hogy újra kamionozzak. Számtalan jelét adta, de én elég makacs tudok lenni. Nem hallgattam rá. 1 hét sem kellett és már a kórházban nézegették az orvosok, hogy most akkor megműtsék-e a gerincemet, vagy nem. Végleg megértettem, hogy az Úr más utat szán nekem. Utólag be kell látnom, hogy teljesen igaza volt. Elvezetett egy olyan munkahelyhez, amit mindig is kerestem és már kételkedtem benne, hogy létezik még ilyen.
     Vagy így sem állja meg a helyét, hogy az Úr akarta így?

    2. Szia Kamionos!
     Gondolj a szülő-gyerek kapcsolatra. A szülő akarhat valamit, ami a gyerek javát szolgálja. Időnként szükség van fegyelmezésre, néha szigorra, de egy szerető szülő soha nem betegítené meg a gyerekét. Nem adna neki rákot, nem törné csontját, hanem mondjuk nem engedi el a barátaival, korábban ágyba kell bújnia, stb, így fegyelmezi.
     Namost, “ha mi gonosz létünkre” nem tennénk ilyet, mennyivel kevésbé nem teszi Isten, aki maga a szeretet.

     Én úgy gondolom, hogy ezeket a bajokat a saját makacsságunk (ahogy te is írtad) hozza ránk, időnként az ördög közreműködésével, Isten azonban akármilyen bajt a javunkra tud fordítani.
     A te konkrét esetedben megláttad, hogy hogyan fordította az Úr a javadra ezeket a bajokat, de ettől még nem ő juttatott kórházba. 🙂

 6. Kedves Kamionos,
  Felvázolók neked egy esetleges scenariot. Tegyük fel eljön az a helyzet, amire évek óta készültél, készültetek. Tegyük fel sikerült elmenned a családdal Pál testvérhez, mert így volt megbeszélve, aztán az addig összegyűjtött élelmiszerrel, vízzel és más hasznos dologgal sikerül elmennetek egy korábban kitalált stratégiai helyre, ahol nagyobb az esély biztonságban megmaradni a 2 családnak.Telnek a napok, a rádióból egye rosszabb hírek jönnek. Káosz, erőszak, fosztogatások stb. A kétségbeesett éhező emberek néhány nap után megindulnak vidék féle, mert a városban mar semmi sincs, gyakorlatilag 3-4 nap alatt minden elfogyott a boltokból. Egy hétre rá már az otthonokban sin semmi ennivaló. Az emberek kisebb nagyobb csoportokba tömörülve házról házra járják a vidéki településeket, tanyákat, hátha valami ennivalóra találnak. Farkastörvények uralkodnak mindenütt és ezért mindenki fel van fegyverkezve valamiféle vágásra, szúrásra alkalmas eszközzel. Ti megpróbáljátok beosztani azt, ami van, mert a józan ész ezt diktálja, egyszer csak egy 10 fős férfiakból álló portyázó csapat rátok talál. A szomszédságban, nem messze tőletek, ahol ott is meghúzták magukat valakik ez a csapat a szemetek láttára lincselték meg két férfit és egy nőt, mert megpróbálták védeni azt a keveset, ami az övéké volt. Elmondják nektek is, hogy ők nem akarnak semmilyen féle erőszakot alkalmazni, de hát nekik is vannak éhező gyerekeik, családjaik. Arra szólítanak fel, hogy mutassátok meg mennyi élelmetek van, ha van, hogy ők is kaphassanak belőle, illetve hogy hadd nézzék át a házat és a tanyát. Mit válaszolnál nekik? Ne felejtsd, ketyeg az idő, telnek a súlyos másodpercek és a férfiak egyre idegesebbek.

  1. Szia Adrián!Már régen beszéltünk. 🙂
   Teljesen világos, hogy bárkinek ilyen “menetrend” jut az eszébe.De ez pusztán csak egy lehetőség.(Értem én miért hoztad fel ezt az egyébként életszerű példát, de ezzel nem csak Kamionosnak, hanem mindenkinek bogarat ültetsz a fülébe, az enyémbe is, de még a sajátodéba is. 🙂 ) Azért tűnik ez valószínű, sőt a legvalószínűbb lehetőségnek, mert bármilyen médiát is kapcsolunk be vagy nyitunk ki, azt találjuk, hogy a jövő bármelyikben el van már könyvelve.Annyi.Pedig a világ tele van meglepetésekkel.Sajnos a médiavallás talán a legcsibészebb vallás mind közül.Elveszi szolgáitól és alattvalóitól a legalapvetőbbet, ami (szabad) emberré tehetné őket: a dolgokra való rácsodálkozás képességét.

   1. Na jó, nem kerülgetem a forró kását. 😀
    Sokan magára a Bibliára hivatkoznak.Azonban amit a Bibliából idéznek, igen ősi szűrőn és cenzúrán ment át.Sokunk azt hiszi, hogy a Bibliát idézi, pedig nem azt idézi valójában.Merő és puszta szavakat mond, olyanokat, amiknek a jelentését már régen meghatározták mindenféle és ilyen-olyan vallási vezetők, önjelölt próféták, különböző jól megfizetett igazságtevők, őrült hadvezérek, ravasz mágusok, papok, pápák, imámom, rabbik, guruk és mindenféle spirituális ragadozó; továbbá vallások, szekták, mozgalmak, politikai pártok, filozófusok, a szent inkvizíció, mindenféle bomlott tudományos elme és most már nagyon széles körben az anyagiasságtól megvakult média is.
    Körülbelül “csak” ennyien mondták már meg, mi is a Szent Írás.Sokunk meg meg van arról győződve, hogy amikor valamilyen biztos megvilágításba helyezi a Könyveket, az a saját véleménye.

    Nem kell szobort állítani neki mint a régi görögök, de azért mégis csak teret kéne engedni az ismeretlen isteneknek.Ó, persze mi azt hisszük,hogy már ismerjük, hiszen ott van leírva a Bibliában.Persze ma is éppen a sajátjai feszítenék meg a Megváltót. “Az övéi közé jött, de azok nem fogadták be.” Egyszerűen azért, mert nem ismerték fel.

    Hát, tényleg van mire készülnünk… 😀

    1. Éppen ezen weboldal kedvelőinek kéne tisztában lenniük azzal, hogy amit fent most leírtam, nagyon is lehetséges.A tapasztalatom viszont az, hogy minél inkább ássa bele magát valaki az összeesküvés elméletekbe, annál inkább meg van győződve arról, hogy éppen az ő agya nincs kimosva.Ez egy nagyon súlyos összefüggés, egyenesen kortünet már.(Erre oda kell figyelni, mert csúnya társadalmi járványos betegségről van szó, és te, Adrián, tudom, hogy ilyesmiről már jó régen is kommentáltál itt.Nekem tetszett is. 🙂 ) A világméretű összeesküvésekre készülni sajnos éppen a velük való együttműködésre csal el minket, és nem vesszük észre közben, hogy ezzel éppen a legalapvetőbb összeesküvésnek dőlünk be; annak, amit önmagunk ellen követünk el.És mindezt azért, mert közénk és hozzánk jött, de nem ismertük fel.Pedig kimondhatatlanul közel van hozzánk… 😉

    2. Milyen jól megfogalmaztad. Nekem sajnos nincs meg hozzá a tehetségem, de így is nagyon jo, ha időnként kiegészítjük, vagy tovább visszük egymás gondolatait. Hálás vagyok érte. Ez rég megfogalmazódott az én gondolataimban is, csak képtelen voltam “”

    3. ….voltam “papírra” vetni.
     A tapasztalatom viszont az, hogy minél inkább ássa bele magát valaki az összeesküvés elméletekbe, annál inkább meg van győződve arról, hogy éppen az ő agya nincs kimosva.Ez egy nagyon súlyos összefüggés, egyenesen kortünet már.(Erre oda kell figyelni, mert csúnya társadalmi járványos betegségről van szó, és te, Adrián, tudom, hogy ilyesmiről már jó régen is kommentáltál itt.Nekem tetszett is. 🙂 ) A világméretű összeesküvésekre készülni sajnos éppen a velük való együttműködésre csal el minket, és nem vesszük észre közben, hogy ezzel éppen a legalapvetőbb összeesküvésnek dőlünk be; annak, amit önmagunk ellen követünk el.”
     (Y)

    4. Wilkerson életében már többször hamisan prófétált. 1992-ben azt mondta, hogy egy év múlva tűzvész fog pusztítani(1000 tűz), etnikai zavargások lesznek, rendkívüli állapot bevezetve, tankok az utcákon, az összes templomot fel fogják gyújtani NEW YORK városában, de ebből SEMMI sem valósult meg. Aztán egy pénzügyi összeomlást jövendölt 2000-re (“Isten” mondta neki már megint). 2000 után beismerte tévedését, de még akkor azt mondta “még mindig hallom Isten kis hangját “Közeledik az összeomlás. Hirtelen fog bekövetkezni. Felejtsd el a kritikákat és figyelmeztesd az embereket.”

     Mózes 5. könyve, a törvény summája 18:22
     Ha a próféta az Úr nevében szól, és nem lesz meg, és nem teljesedik be a dolog: ez az a szó, a melyet nem az Úr szólott; elbizakodottságból mondotta azt a próféta; ne félj attól!

  2. Természetesen ha eljutnak ideáig, akkor átadnám nekik, amit kérnek. Nézzék át a házat és vigyenek mindent, amit szeretnének. Mondjuk én 5 különböző helyen tartalékolok élelmiszert a házon, udvaron kívül. Még páncélszekrény is van közte. Tudom ez már kicsit paranoid tűnik, de egyszerűen ott volt a lehetőség, úgyhogy nem hagyhattam ki.:)
   Nagyon sok kérdés vetődik fel. Mit teszel, ha módod van rá, hogy megvédd a szeretteid életét, de ehhez meg kell ölnöd a betolakodókat?
   Ezért mondom mindenkinek, hogy a lelki felkészülés fontosabb. Éppen ezért kérem az Urat, hogy mutassa az utat és a Bibliát is azért forgatom, hogy talán választ kapok ezekre a nehéz kérdésekre.
   Így jutottam el odáig is, amin múltkor nevettél, hogy aki becsönget, és éhezik, azt vendégül fogjuk látni. Mert tudom, hogy ezt fogjuk tenni. Mi végre akkor ez a felhajtás? Nem tudom. Csak ezt kell tennem. Teljesen értelmetlen:)

  3. Először is, nagyon örülök annak, hogy miután összefoglaltam és megvitattuk/átrágtuk a fizikai készülődést, minduntalan a lelki készülődés nagyobb fontosságát hangsúlyozzátok, mert ez így is van. Bár hozzászólásomból nem derült ki, de nálam szintén elsődleges a lelki út. Nem evilágból valók vagyunk, de evilágban élünk.
   A fizikai készülődés pont ezért kapott – egyre kisebb – szerepet az életemben. Ahogy Oszkár mondta: először konzervdoboz, azután szembesülünk valami sokkal fontosabbal. Hát, valahogy így…
   Nem mondom, hogy amit leírtam, minden pontja kőbe van vésve, mert rengeteg mozzanatot majd Isten határoz meg, azaz enged vagy sem. Egyelőre engedi, hogy tartalékoljak. Bármennyire is hiábavalóságnak tűnik.

   Nem vázolok semmilyen helyzetet magamnak. mert feleslegesnek tartom, azokat is majd az Úr hozza elém, mintegy kipróbálva azt a bárkát.
   Szóval – és mondattal – egyelőre itt tartunk; sokat foglalkoztam a prepperséggel, sok minden megmaradt bennem, amiket elkezdtem azokat is folytatom, de mára oda jutottunk, hogy az út Istenig Krisztuson keresztül sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint plusz két konzerv. Talán azért, mert az már megvan – vagy talán azért, mert valójában akkor és ott az sem lesz elég, csak ami a szívünkben lobog, az a tűz? Inkább az utóbbi.

   (ha pedig tényleg egy helyre mozgunk a tartalékokkal, akkor 10 férfi nem lesz elég… 😀 )

   1. Itt a XXI. században, ebben az atomisztikus atomkorszakban, be kell látni, hogy a legtöbb ember számára egyszerűen megkerülhetetlen az anyagiakban való gondolkodás.Ahogy jobban átgondolom, fel sem szabadna merülnie, hogy ebben valami számon kérni való lenne.Nem tehetünk róla, hogy fogyasztói társadalomba születtünk.Mindenki ahová született, onnan indul el, hogy találkozzon Istennel, vagy ha úgy tetszik, ott várja meg Őt.Azt hiszem bárhol is vagyunk, mindig az övéi vagyunk.És bármennyire is az övéi vagyunk, nem ismerjük fel Őt, akárhová is jön el hozzánk, akármikor is.Majd Ő felismer minket.Hogy erre hogyan lehet készülni….?Igen, a konzervdobozok gyűjtése mégis csak alkalmas kezdete, bevezetője lehet ennek a készülésnek.Legalábbis ennek a televízión nevelkedett társadalomnak.És egyáltalán nincs ezen mit szégyellnünk!Nem születhetett mindenki a Tibeti-fennsíkra vagy a Grand Canyon mentén.És mint szellemi népek, már az ott őshonosok sem léteznek… Ami engem illet, én még a fizikai, testi kondíciómra is odafigyelek evégett. 🙂 Nálam ez is a készülés része.Igaz, szinte egész életemben tornászó típus voltam, de az utóbbi jó pár évben külön motivációt ad az effajta készülés.

   2. “Egyelőre engedi, hogy tartalékoljak.”

    Sőt…nemcsak, hogy engedi, de engem például számtalan módon segít ezen az úton. Csak az elmúlt néhány hónap eseményei. Olyan pozícióba kerültem, hogy két raklap vízhez csak nekem van kulcsom. Egy használaton kívüli páncélszekrényem is van, ami külön zárható szintén használaton kívüli helyiségben van. Ennél alkalmasabb hely nincs, hogy elrejtsem a tartalékaim egy részét. Ott biztonságban tudhatom.
    Nem volt pénzem, hogy tartós élelmiszereket vegyek és az 1 hónap tartalékról továbblépjünk a 3 hónapra. Mindig volt valami, amit fontosabbnak ítéltünk. Erre kaptam három különböző vezetői szintről is jutalmat váratlanul, mert nem tudtak egymásról szándékáról, így már meg is valósulhatott, amit szerettem volna.
    Példabeszédek 16;9

    1. Én leginkább alapanyagokat tartalékolok, a készételekből egy gyorsan mozgatható készlet van inkább (pár napra elegendő).
     Illetve nemrég olvastam könnyen, olcsón elkészíthető tartósélelmiszerekről is (tengerészkenyér – Hardtack, ami konkrétan egy sült-szárított sólisztgyurma :D, energiaszelet, pemmikán, ilyenek)

    2. Szintén. Esetleg érdekes lehet, hogy a 4 tojásos tészta kilónként 270-ért megy a pennyben. Ennyiért még soha sehol nem láttam. 7-14 kiló van egy kartonban, attól függően, hogy melyik fajtát veszed. Hivatalos szavatossági idő 2021-ig.
     Ez a tengerészkenyér engem eléggé emlékeztet a pászkára. Utánaolvasok, köszi az infót. Egyébként én hanyagolom a lisztet, mert nem lehet hosszan tárolni. Gabonát tárolok inkább, mert az jó, ha ültetni kell, jó az állatoknak és adott esetben kását lehet főzni belőle, vagy lisztet őrölni. Na ez utóbbihoz még nincs meg a szerkezet, mert kicsit sokallom az 50 ezret rá. Ááá nem…nagyon sokallom:D

 7. Veszélyes dolog hinni a mondásnak: Segíts magadon Isten is megsegít. Ha magadon akarsz segíteni, akkor Isten rád is fogja bízni ezt ergo: Neked reszeltek. Isten akarata, szándéka, tudta és engedélye nélkül egyetlen csepp eső sem hullhat a földre. Gondolod, hogy tehetsz bármit is, ami nem az Ő terve szerint való? Csinálhatsz steril atombunkert, pont alattad fog megnyílni a föld. Ha Istennek terve van veled, meg akar tartani, tudni fogod mit kell tenned, simán túlélsz bármit. Ha hív, menni fogsz tégy bármit. Emlékezz szegény Jób testvérünkre. Sátán csak annyira fingathatta meg, amennyire az Isten engedélyt adott neki. No, ez veled is pont így van. De nem is értem, mit brekegek ennyit. Akinek az Úr a szívébe teszi az igazságot az úgy is tudja, akinek meg nem, annak beszélhetsz 🙂 Ezt amúgy nem címeztem senkinek, ezek csak az én gondoltaim.

  Shalom aleichem!

  1. “Ha Istennek terve van veled, meg akar tartani, tudni fogod mit kell tenned, simán túlélsz bármit”

   Tudom, mit kell tennem, éppen ezért halmozok fel konzerveket:)
   De most komolyan. Hogyan tudod különválasztani azt, hogy ez a saját gondolatod, vagy Isten ültette el benned a gondolatot a felkészülésre?

  2. “Gondolod, hogy tehetsz bármit is, ami nem az Ő terve szerint való?”

   Nem az égvilágon semmit. Viszont senki nem tudja, hogy mi az ő terve. Honnan tudod, hogy nem az a terve, hogy én most készleteket halmozzak fel?

 8. De még egy példa Noé mellett szintén a Bibliából. Ha jól emlékszem, akkor írva vagyon, hogy József előre látta, hogy 7 bőség után 7 év szűkösség lesz. Mondhatta volna, hogy majd Isten megsegít, meg, hogy erős a hite és így nincs jelentősége, hogyha esetleg meghal több ezer ember annak sem. De ehelyett bespejzolt gabonából. Én úgy vettem ki az Igéből, hogy ez Istennek tetsző dolog. Sőt…valszeg ő küldte az álmot neki.
  Ellenben, ha valaki nem készül élelemmel, pedig megtehetné, sőt esetleg sugallatot is kap hozzá, az (figyelem ez erős lesz) felér egy öngyilkossággal. Öngyilkosok pedig nem jutnak a mennybe, ha jól emlékszem.

  De hogy még egyet csavarjak rajta. Hol van az megírva a Bibliában, hogy tétlenül kell szemlélnünk, ami körülöttünk zajlik és várni, hogy majd csak lesz valahogy passzivitásunkat erős hitnek álcázva?

  Az, hogy kinek mennyire erős a hite, az csak akkor derül ki, amikor próbára tétetik.
  Ha esetleg nyers voltam, akkor elnézést.

  1. És azt hiszem Jézus beszélt arról is valahol, hogy azoknak, akik vele tartanak és kitartanak a hitükben, azoknak az állatait megóvja majd az utolsó idők nehézségei közepette.
   Sőt még olyasmire is emlékszem halványan, hogy ezen kevés embernek az apokalipszis előtt jelezni fogja, hogy az állatoknak tartalékoljanak terményt, hogy azok megmaradjanak(de az utóbbi nem biztos). Ha valaki tudná ezt idézni, azt megköszönöm. Ha nem akkor kikeresem.

   1. Józsefnél Egyiptomban természetesen működött a tartalékolás, mivel Isten maga mondta, hogy így cselekedjenek. Igaz, álomfejtés után vált nyilvánvalóvá, de mégis konkrét, és helyzetre szabott volt. Ha ma államilag, sőt a világ országai mind ezt tennék, akkor elvileg mindenki kimaradhatna a nyomorúságból. Persze Isten most máshogy fogja végigvezetni a világot a helyzeten. Más az eszköz és egy kicsit más a cél is.
    Leginkább azt tartom helyesnek, ha valaki készül ugyan a legrosszabbra, de nem csupán úgy, hogy tartalékolok. és majd átvészelem azt az időt, hanem úgy készül, hogy másoknak tudjon segíteni anyagiakkal, de legfőképpen lelki, szellemi segítséget nyújtva. És készülve arra is, hogy ha a vidék népe éhezik, akkor aki tartalékolt, az is éhezni fog. A farkastörvény miatt is és a keresztényi hozzáállás miatt is.
    A valódi erőforrásunk végül Isten ígérete minden téren. Amit Ő ígért az lesz…

  2. Szia Kamionos!
   Isten fáraónak adta az álmot, József pedig Isten segítségével megmondta neki az értelmét, mire fáraó megbízta Józsefet, hogy készítse fel Egyiptomot a hét szűk esztendőre, ami által saját családját is megmentette. (I. Mózes 41)

   Nem, a Biblia nem írja sehol, hogy az öngyilkosok nem jutnak a mennybe. Ha így lenne, senki se kerülne oda, mert mindannyian vétkesek vagyunk ebben. Jakab ezt írja: “Mert ha valaki az egész törvényt megtartja is, de vét egy ellen, az egészre nézve vétkessé lesz.” (Jakab 2:10)
   Istennek hála, nem a jó vagy a rossz cselekedeteink által jutunk oda, hanem Isten kegyelméből. Ez persze nem azt jelenti, hogy azt csinálunk, amit akarunk, de a megváltásunk nem ezen múlik.

   Én nem tudok olyan részről, ami bármit is írna az állatok megtartásáról az utolsó időkkel összefüggésben.

   1. Köszönöm Thea!
    Vannak homályos részek. A papok nem akarják eltemetni az öngyilkosokat, ezért gondoltam, hogy ezt honnan máshonnan vehették, mint a Bibliából.

    Már keresem azt a részt, ahol Jézus az állatok megtartásáról beszélt, de egyenlőre nem találom.

  3. Kedves Kamionos,
   Drukkolnék neked, hidd el, hogy erősebb legyen a hited Péternél, aki anno a kardjával hadonászott, később meg 3X is megtagadta Jézust. Amúgy nemigen hiszem, hogy téged még ebben az életben utolérjen ez a féle megpróbáltatás.
   És erről mi a véleményed? ‘Nem vetik meg a tolvajt, ha azért lop, hogy jóllakjék, mert éhezik” Példabeszédek 6:30

   Ezt hogyan érted? “Pedig nem vicc. Sőt?nagyon is jó a példád, ha belegondolsz az aktuális témára vonatkoztatva!”

   1. Ez egy kiskapu a tízparancsolatban:)
    Egyébként ez a realitás. Aki éhezik, az el fogja venni mástól az élelmet.
    De ha éhezel .és éppen éhen halni készülsz, akkor annak oka van, lehet, hogy Istennek ez a terve veled. Ne húzd keresztül azzal, hogy élelmet lopsz:D

    Na látjátok ez a bajom ezzel. Számtalan ellentmondás van a Bibliában, amit mindenki úgy értelmez, ahogy akar. Mindent alá lehet vele támasztani és megcáfolni is.

    Komolyra fordítva a szót. Mindenki tudja, hogy mi a jó és a helyes. Ehhez még a Biblia sem kell okvetlenül. Viszont ezen az úton járni sokkal nehezebb. Azt gondolom, hogy ha valakitől ellopsz élelmet, aki emiatt fog meghalni, az helytelen. Ha olyantól lopsz, akinek ezzel nem veszélyezteted az életét, ellenben ezzel te életet mentesz, akár a sajátodat, akkor az rendben van. . Ha azért lopsz, hogy neked több legyen, akkor az megint helytelen. Nem annyira bonyolult dolgok ezek, csak az embernek a szívét használni kell hozzá.

    Úgy értettem, hogy sokan közületek csak a hittel akarnak letudni mindent, közben pedig teljesen passzívak. Sőt Ted még veszélyesnek is nevezi a segíts magadon és Isten is megsegít mondást. Ha nagyon sarkos akarok lenni, akkor minek eszel, majd Isten megsegít, ha akarja, hogy életben maradj.
    Szerintem igenis tenned kell azért, hogy a gyomrod megtöltsd (leegyszerűsítem erre az egy dologra most), aztán majd Isten eldönti, hogy ezt megadja-e neked, vagy nem. A hit nálam ott kapcsolódik be, hogy ez utóbbi döntését elfogadjam. Felhalmozott készletem elvész, mert megnyílok alatta a föld? Hiszem, hogy ha így lenne, az Isten szándéka lenne.

    1. Kedves Kamionos,
     Azt mondod “kiskapu a tízparancsolatban” meg hogy “ellentmondásos”.
     Így is annak hangzik?
     Példabeszédek 6:30-31
     Nem vetik meg a tolvajt, ha azért lop, hogy jóllakjék, mert éhezik; mégis hétannyit kell fizetnie, ha rajtakapják, háza egész vagyonába is kerülhet.

 9. kamionos,
  Egyik sem, mert ha valakinek olyan erős a hite mint a tiéd, akkor a zebrán az illető előre tartott kezekkel szembe fordul az autóval és a következőt mondja: Jézus nevében állj meg! És az autó meg fog állni. De persze, csak ha olyan erős a hite mind a tied 🙂

  ps. kerlek ne vedd komolyan,…csak viccnek szántam.

  1. Vagy megvallod, hogy Jézus nevében, ott sem vagy ! Akár az egyszeri karizmatikus a pokolban….:-D

  2. Pedig nem vicc. Sőt…nagyon is jó a példád, ha belegondolsz az aktuális témára vonatkoztatva!
   Éppen ezt csinálják néhányan.

 10. Aki azon parázik, hogy “mi lesz ha…”, annak szimplán nincs hite. Akinek van hite, az boldog, béke van a lelkében, derűsen szemléli a jövőt, mert tudja hova tart. Bízik, boldog és rábízza magát arra, akire kell. Ha Krisztus arcát nézed, csak mosolyogni fogsz a túlélés technikákon. Ne veszítsd el Jézus arcát, a többi nem számít….

  1. Nem hiszem, hogy a kettő kizárja egymást. Nekem erős a hitem, boldog vagyok és kiegyensúlyozott. Bármi jön, azt el tudom fogadni, hogy úgy kellett lenni. Ettől még ha látom, hogy gond készülődik, akkor megpróbálhatom elhárítani. Tegyük fel, hogy mész át a zebrán és meglátod, hogy nem fékez egy autós. Továbbmész és hagyod, hogy elüssön, hiszen erős a hited és a halál után a mennyország vár rád, vagy megállsz, esetleg még vissza is lépsz kicsit, hogy túléld?

 11. Róma 1:16-17
  Kedves Icsán és mindenki, aki csakis maga bölcsességére, felkészülésére támaszkodik, arra az esetre ha…. Szeretném, ha tudnátok, hogy a vég sokkal hamarabb is utolérheti az embert. mint általában gondolná. Gondoljatok például azokra akiket ma éjjel ért hirtelen útól a halál álmukban. Vajon hány ottani áldozatnak volta víz és élelem tartalékai közülük? És mire mentek vele? Semmire. Sok mindennel számolhattak, de ezzel egyikük sem….hiszen meghaltak, vagy ott vannak valahol a romok alatt. Isten nyugosztalja az elhunytakat. Most engedjétek meg, hogy adjak át egy üzenetet.

  Bevezető.
  Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére, elsőként zsidónak, de görögnek is, mert Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki benne hitből hitbe, ahogyan meg van írva: “Az igaz ember pedig hitből fog élni.”

  Most pedig felsorolok neked öt dolgot, amiről Isten szeretné, ha tudomást szereznél 🙂

  1. ISTEN SZERETNÉ, HA TUDNÁD, HOGY SZÜLETÉSED ÓTA BŰNÖS VAGY.
  Zsoltárok 51:5 (51:7) Lásd, én bűnben születtem, anyám vétekben fogant engem.
  Róma 3:23 Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül.
  Róma 3:10 amint meg van írva: “Nincsen igaz ember egy sem”

  2. ISTEN SZERETNÉ, HA TUDNÁD, HOGY SZÜLETÉSED ÓTA BŰNÖS VAGY.
  Róma 5:12 Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál, úgy minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett.
  Róma 5:19 Mert miképen egy embernek engedetlensége által sokan bűnösökké lettek: azonképen egynek engedelmessége által sokan igazakká lesznek.

  3. ISTEN SZERETNÉ, HA TUDNÁD, HOGY A BŰN BŰNTETÉSE:
  Róma 6:23 Mert a bűn zsoldja halál; az Isten kegyelmi ajándéka pedig örök élet a mi Urunk Krisztus Jézusban.
  Róma 7:11 Mert a bűn alkalmat vévén, ama parancsolat által megcsalt engem, és megölt általa.

  4. ISTEN SZERETNÉ, HA TUDNÁD, HOGY MIT TETT ÉRTED.
  János 3:16 Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.
  Róma 5:8 Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.

  5. ISTEN SZERETNÉ, HA TUDNÁD MIKÉNT MENEKÜLHETSZ MEG.
  Róma 10:9-13
  Mert ha a te száddal vallást teszel az Úr Jézusról, és szívedben hiszed, hogy az Isten feltámasztotta őt a halálból, megtartatol.
  Mert szívvel hiszünk az igazságra, szájjal teszünk pedig vallást az idvességre.
  Mert azt mondja az írás: Valaki hisz ő benne, meg nem szégyenül.
  Mert nincs különbség zsidó meg görög között; mert ugyanaz az Ura mindeneknek, a ki kegyelemben gazdag mindenekhez, a kik őt segítségül hívják.
  Mert minden, a ki segítségül hívja az Úr nevét, megtartatik.

  Hadd idézzem Tedet. “Ember tervez, Isten végez.” És mennyire igaz.

  Köszönöm, hogy él olvastad. Isten áldjon.

  1. Téged is, Adrián!
   Hiszem, hogy valóban ilyen egyszerű az egész, mint ahogy leírtad, csak néha mi bonyolítjuk túl.

    1. Titkolózunk, titkolózunk ? Ürügy, hogy más ne értse ? 😀

 12. Halkan megjegyzem, hogy ha olyan állapotok lesznek mint amiről beszéltek,akkor érkezik az azonnali behívó is a hadseregbe(aminek megtagadása általában akasztás v fejbelövés háborús helyzetben) illetve összeszedi a katonaság az összes élelmet az egész országban agyonművelt barátaim,de úgy hogy kisöpörnek mindent.

  1. Ehhez vannak még szabályozások, nem eszik azt olyan forrón.
   Tartalékos állományt hívnak be először, azok közül kiesnek bizonyos szempontook alapján jónéhányan. Szükségállapotot kell kihírdetni, de akkor sincs rögtön mozgástér a közvetlen sorozásra, ahhoz kell egy karika a parlamentben még. (Ez kb. 2-5 nap).
   A padlássöprésre a komcsi időkből emlékeznek sokan, azóta is szeretnek roigatni a rémképpel, de nélkülöz minden logikát.
   Miért: besorozod az állományt, felfegyverzed. Aztán elveszed a családjuktól az ételt. Utána vajon hány vezérkari tag kap golyót a saját ezredétől? Kiéheztetett hátországgal már nem lehet sok mindent csinálni. Mindezt akkor csinálja meg valaki, ha konkrétan a pusztulásba akarja vinni az embereit.
   Valószínű a sorozás törvényi keretek között és a jegyrendszer bevezetése a tartalékolás végett, illetve különbözö dologi javak kisajátítása (teherautók, munkagépek pl.) Erre mindre jogosítványt ad a jelenlegi szükségállapot kihírdetése.

   1. Erre mindre jogosítványt ad a jelenlegi _törvényben megszabott_ szükségállapot kihírdetése.

    ez kimaradt, bocs

 13. Itt meg egy oldal, ahol lehet tájékozódni az ukrajnai eseményekről, mert a nyugati sajtó mélyen hallgat róla. Ott is készülődik valami, a sátáni elit mindenképp háborúba akarja provokálni Oroszországot. A migrációs válságnak álcázott mizéria valójában a nagy keresztényüldözést készíti elő, tehát az EU valójában 2 frontos támadás alatt lesz, az egyik front már zajlik a migrációs mizérián keresztül, az európai sátáni elit nem véletlenül engedik be őket leellenőrizetlenül, hogy ki fia-borja érkezik, meg nem csak a háború sújtotta országokból jönnek. A keresztény üldőzés valójában már elkezdődött, a Közel-Keleten már erélyesebben, Európában most kezd fokozódni.

  http://www.balrad.com/2016/08/23/donbassz-217/#more-62540

 14. http://masodikeljovetel.hu/masodik-pecset-harmadik-vilaghaboru

  “Ezért van az, hogy Én most arra sürgetem Isten minden gyermekét, hogy raktározzatok el egy halom szárított és nem romlandó élelmiszert, családjaitok táplálására. Fontos, hogy annyira növeljétek meg a saját termésetek hozamát, amennyire csak lehetséges.

  Azonban ne feledjétek, hogy az imádság sokat enyhíthet ezen a szenvedésen.”

  http://idokjelei.hu/2011/12/oroszorszag-szerepe-a-vegso-idokben-ezekiel-38/

  http://jezusuzenete.hu/2016-julius-24-szentsegimadason-az-ur-jezus/

  “?Drága Gyermekeim! Készüljetek! Az óra itt van. A káosz hamarosan átterjed egész Európára. Kő kövön nem marad. Már benne éltek a harmadik világháborúban. Rengeteg lesz a halott. Most fog fellépni az antikrisztus, aki elhiteti az emberekkel, hogy ő Én vagyok. Hamis csodáival, amelyeket az ördög visz végbe általa, sokakat meg fog téveszteni. Ti ne higgyetek neki! Inkább haljatok vértanúhalált Értem, minthogy hagynátok magatokat megtéveszteni! Az Isten Én vagyok. A Megváltás megtörtént, amikor a kereszten meghaltam értetek.”

 15. Kedves PAAL !
  Na ez nem semmi! Elképesztő amit írtál. 3 gyerekünk vam (9,6,2,) évesek. Hogy lehetne felvenni a kapcsolatot veled? Mi az ország keleti részén élünk. Megyeszékhelyü várostól 5 percre. Van alternatív fűtés furott kút némi élelmiszer tartalék, de jó lenne erről komolyan beszélni. Előre is köszönöm válaszod

  1. Kedves Tünde,

   nagyon örülök megkeresésednek.
   Első körben a profilomhoz tartozó e-mail címen lépjünk kapcsolatba.

   Mi szintén megyeszékhelytől lakunk 20km-re, alternatív fűtés és fúrt kút még nincs, pontosan azon okokból, amit egyik hozzászólónk írt itt: a létfenntartás viszi el a legtöbb bevételünket. (Persze dolgozunk rajta, pl most próbálok Stirling-motort csinálni házilag. Ha bejön, akkor egy leves megfőzése alatt is tudok áramot termelni, mondjuk egy mobiltelefonra elegendőt kb. 😉 )

   1. Az alternatív fűtésre a bozótkomposzt – áztatott faaprítékkal és azzal a ház keringető szivattyús fűtése,https://www.youtube.com/watch?v=jV5J8p4TRu4 de ehhez meg kell lennie a központi fűtés rendszernek, eztán csak a szivattyút kell működtetni (jól csinálja a szélkerék).
    A rakétakályha kb 50 ezerből megvan házilag (ezt mondják) https://www.youtube.com/watch?v=PYTV3sD7Xis ez egy jó előadás és látom, fenn van egy ilyen elven működő kazán is 🙂

   2. Ha jól értem a Stirling motor működési elvét, akkor egy vegyes tüzelésű kazánra kötve egész fűtési szezonban ingyen adna áramot, és nem csak telefon töltésre lenne alkalmas. A hulladék hő természetesen a lakást fűtené.

    1. Abszolút jól érted, Herceg. Az, amit otthon ki akarok próbálni (megtanuljam a hogyanját), nem adna annyit, mert csak egy sörösdobozból csinálom – aztán kiderül, mekkora a kívánt méret 🙂

  2. Kedves Tünde,

   regisztráltam az Időkjelei Klubba, ott tudunk közvetlenebbül is beszélni 🙂

   1. Már én is kerestem a mail címedet, de nem találtam sehol. De akkor a klubbon most már meg foglak találni.

 16. Szegény Wiiking barátunknak egy dologban igaza volt. Aki kalapácsnak képzeli magát az mindenhol szögeket fog látni 🙂
  Azert egy szervezettebb terrortámadás esetén, ahol a támadók egy része esetleg szét széled a városban, gondolom sokan nem mernének az utcára, dolgozni menni. Enni meg kell, nem igaz? Erre kérik, hogy legyen mindenkinek 10 napra való víz és elelem. Ennyit a “miért most”-rol.

 17. Nem tudom, de még szó sem volt menekült invázióról, amikor minden fórumon azt írtam évek óta, hogy “Termelni, vermelni és megvédeni a termést!” a következő évtizedek egyetlen túlélési lehetősége.

  Összeomlott ugyanis a rendszer. Ugyanúgy előre látható volt, mint a kommunizmus bukása. Arról sem hitte el senki, hogy valójában már vége van, mert a hivatala még működött.

  Most viszont már a hivatalok is becsődöltek.

  1. Míg az emberek többsége bízik, elfogadja a rendszert, addig semmilyen összeomlási veszély nem fenyegeti. Az irányítók mindig úgy csűrik-csavarják a dolgokat, hogy az emberek higgyenek benne. Amúgy az embereknek nem az igazság kell, hanem a létbiztonság. Annak a nevében mindennel hajlandók kompromisszumot kötni.

 18. Készülni – de mire?
  Pár sorban arról, hogy szerintem mire is kéne készülni egyáltalán.

  Akár fizikailag, akár lelkiekben készülünk, nem lehet ezt a kettőt elválasztani egymástól.Emberek vagyunk… Inkább megnézném, mit is jelent a szóban forgó készülés.Szerintem legalábbis.Úgy gondolom, semmiképpen sem menekülésről van szó.Érthető, hogy az ember krízishelyzetre való válaszreakciója a “túlélni!” parancs, ami mindenkinél a génekben van kódolva.Ajánlott ezzel kapcsolatban (is) elolvasni Richard Dawkins: “Az önző gén” című könyvét.Azért érdemes megnéznem, hogy mit is értek készülődés alatt, mert ha annak az iránya virtuális csupán, a legjobb szándékom ellenére is felül fogja ezt írni a génjeimbe kódolt parancs, amikor eljön annak az ideje, hogy az egyik felvétetik, a másik pedig marad.Hiszen a test erőtelen, csak a lélek van készen.

  Szerintem ezért ez a bizonyos fajta készülés, készülődés nem a krízisre adott mechanikus válaszreakció, nem a tudatalattiból érkező puszta oksági reflex.Hiszen mégis csak a megfontolás tudományáról van szó!(Példabeszédek 8:12) Nagyon is tudatos döntésekre van szükség ebben a készülődésben.Túllátni azon a határfeltételen amit az aggodalmam diktál, miszerint egy arasznyival is meghosszabbítsam az életem (a termetem).Éppen ezért ennek a készülődésnek fel kell tárnia a nagy titkot, azt hogy hol is van igazából az én kincsem, mi is igazából az én szívem.Itt felszínre jön, mi is, ki is vagyok valójában.Hogy félek-e, hogy a menekülésre, a saját kis egérlyuk életemre szűkül-e le a világ, hogy elveszítem-e a csodálkozásra való képességemet afelett, hogy a teremtett világ határtalan, amiben folyamatosan megvan a helyünk.Nem mintha baj lenne, hogy bárkiben is ezek jelennek meg.Nem baj, ha a szívemben az a bizonyos kincs maga a félelem.A lényeg a felismerés.Ez is én vagyok.Az is én vagyok aki fél, én vagyok akin a gének parancsára az egóm tudattalanul is uralkodik.Nem baj, mert aki megéli ezt, annak számára ez a tapasztalat, ez a felismerés igazi revelációt, apokalipszist fog jelenteni.Magyarul: lelepleződést.Ennek a készülődésnek tehát egészen egyszerűen azonosnak kell lennie egy gyógyulási folyamattal.Azzal a gyógyulási folyamattal amelynek során lehull a lepel, és találkozom az igazi önmagammal.Még lényegre törőbben: ez a készülődési folyamat nem más kell legyen mint felkészülni arra, hogy Istennel találkozom.Megvizsgálni a szívem, hogy ez mit ébreszt fel benned.Ez a vizsgálat maga a szóban forgó készülődés.Nem baj, ha konzervdobozokat gyűjtök.Valahol el kell kezdeni.

  1. Még annyit hozzátennék, hogy az egész folyamatnak- véleményem szerint- ez a lényege, és nem az, hogy túléljük a halálunkat. Én 8 éve “készülődök”, a halálfélelemből indult a történet és most már csak nevetek a konzervjeim fölött. De ahogy a boltba is kimegyek úgy készülök, de ma már a legkisebb elvárás nélkül. Isten senkit nem akar senki ellenében megmenteni vagy elbuktatni.

    1. Balázs, én is hozzátennék még ennyit:
     🙂

     “Hanem amikor készen állott a ház!
     Akkor csodálkozott ám el a Józsi.Egyszer csak mit lát?!Az összes ács, az összes kőműves, az összes tűzoltó, az összes rokonság, az összes Béla, mind; mind sürög-forog…
     mind hátán zsák…
     jönnek ki a házból…
     nyitják a zsák száját…
     gyorsan becsukják…
     szaladnak a házba…
     ki újra a napvilágra,
     ki a zsák szája…
     be a zsák szája…
     futnak be…
     futnak ki…
     Nézi vagy egy órahosszat Józsi… nézi… aztán csak nem bírja tovább, megkérdi a kovácsot:
     – Mit csinálnak, Béla bátyám?
     – Hogyhogy mit, te ökör?! – mordult rá a kovács.- Nem látsz?Hordjuk be a világosságot a házba!
     – De hiszen nem ez a módja! – csudálkozik a gyerek.
     – Mi az, hogy nem, te vaddisznó?! – köp egyet a kovács. – Mi vagy te, hogy jobban tudod, mi?!Talán a Jóisten, aki azt mondja, legyen világosság: és lőn?!”

     (Schwajda György: A rátóti legényanya)

     https://www.youtube.com/watch?v=gGTC2jTJ8L0

    2. Oszkár, ez nagyon jó. A rátóti legényanya ezen része bevilágít a sötétbe, hogy ezzel a képzavarral éljek.
     Tetszik továbbá a megfogalmazása annak a folyamatnak, ami a földi kincsek gyűjtéséből átvezet a mennyei kincsek gyűjtésébe a személyes apokalipszisen keresztül.
     Az Úr útjai kifürkészhetetlenek, ahogy mondani szokás. Mindent a hívő javára tud fordítani. 🙂

   1. Teljesen egyetértek, Balázs, az elején én is a halálfélelmet találtam motiváló erőnek. Nem konkrétan a magam halálától féltem – túl vagyok ezen; a halálon is és a félelmen is – sokkal inkább szeretteimet féltettem és bizonyos szintig féltem ma is. Csak bizonyos szintig, mert az Ige elűzi ezt a félelmet, reményt és biztonságot ad.

    1. Ezt akár én is írhattam volna. Nem félek a haláltól, de attól bizony igenis félek, hogy látnom kell esetleg a családom halálát, szenvedését. Én emiatt készülök elsősorban. Másodsorban pedig azért, hogy póriasan szólva a nehézségek ne hozzák ki belőlem az állatot. Azt gondolom, hogy erős személyiségem van és erős a hitem, de ki tudja, hogy ez egy ponton mivé is változik át. Ha lehet ezt inkább elkerülném.
     Nekem erről a készülésről mindig a pap jut eszembe viccbe, aki az árvíz elől a templom tornyába menekül és hiába küld Isten neki segítséget ő csak várja, hogy majd Isten megmentse. Talán azzal, hogy Isten ráébresztett arra, hogy mi következik, az a szándéka, hogy készüljek fel. Talán még feladatom van és ezért. Ki tudja. Az Úr szándékai kifürkészhetetlenek, így felesleges ezen rágódni. Azt kell tennünk, amit szívünk diktál.
     KOE PAAL: azt hiszem meg kellene ismernünk egymást. Nagyon hasonlóan gondolkodunk, nagycsaládosok vagyunk és az Ige szerint élünk. Emlékeztetsz valakire. Véletlenül nem tartasz kecskéket?:)

    2. Sziastok!

     Pál és Kamionos
     Úgy látom ti is, mint minden ember aki valaha is szeretett már valakit, nem a saját halálától fél.Szóval, mind a ketten nagy családosok vagytok.Én egyedülálló vagyok, mert már vagy harminc éve rajta tartom a szemem az idők jelein.Az egyik amire közben rájöttem, hogy ez a bolygó, legalábbis ahogy jelenlegi állapotában látni véljük, nem alkalmas a családalapításra.Nálam a készülés ezzel kezdődött.Méghozzá olyasfajta rémképektől vezérelve, amiket Kamionos leírt.Én sem szeretném, ha bármiféle helyzet kihozná belőlem az állatot.Nem alapítottam családot, mert nem szeretnék senkit sem megölni.Tudom, hogy durva dolog ezt így leírva látni, és nem is nagyon szoktunk erről beszélni, mert ez is mint a halál, a meghalás tabu témának számít.Ezért inkább konzervdoboz gyűjtésről, meg más efféle közhelyekről beszél az ember, meg olyanokat mond, hogy nem fél a saját halálától.Ezek már nem csak most hangzottak el, és nem csak itt.Sajnos az van, hogy amitől leginkább félsz, az a halálod.A 101-es szoba.Ha közhelyekben gondolkodsz, persze, hogy félreérted.Mert a közhelyek és a dogmák nem érintik a lényegedet.Alkosd meg a saját nézőpontodat Jézusban, mert mindenki egy-egy külön egyéniség, külön univerzum.Ez a szabadság egy formája.De ezt csak akkor ismered fel, ha tudatosságot viszel minden napodba, minden órádba, minden percedbe.

     Ahogy a cikkben le van írva, hogy beviszed a kerti székedet, vagy ahogy Kamionos mondta, hogy szétnéz az ember az úttestre lépve önmagukban nem jó hasonlatok, mert ezek beidegződött, reflex szerű dolgok.Lényegében nem vagy ott, amikor csinálod.Majd ha a maga mélységeiben belegondolsz és átérzed a pillanatot akkor lesz az, hogy már elkezdtél készülni.És ekkor megérted, hogy miről is szólnak a valódi idők valódi jelei.Egyszer csak észre veszed, hogy már ősidők óta készülődőben vagy, észre veszed, hogy tulajdonképpen már a kezdetek előttől fogva készen is vagy.Ekkor már csak meg kell ezt érteni.Illetve, dehogy is megérteni, mert megérteni ezt nem lehet.El kell fogadnod.Amíg nem fogadod el, addig az lesz, hogy úgy élsz ahogy a mindenféle sajtóban le van írva és ahogy a tévé bemondja.Amíg nem fogadod el az eleve kész, teljes, hiánytalan és tökéletes állapotodat, addig azt sem fogod tudni, hogy ki vagy, nem még azt, hogy mire készülj.Ha nem vagy tisztában azzal aki vagy, a helyzet bármikor kihozhatja belőled az állatot; fent leírtam, hogy miért.Azonban ha minden lélegzetvételedben jelen vagy, ha minden szívdobbanásodkor tudod, hogy az a hely és az az alkalom ahol jelen vagy maga Jézus, akkor világos lesz számodra, hogy nincs már mire készülnöd.Készülj bármire is, hiába készülsz amíg nem ennek a megvilágosodására készülsz.Én nem mondom, hogy ne gyűjts konzervdobozokat.Gyűjtsed a konzervdobozokat, de tudd közben,hogy valójában mire is készülsz.Ha nem vagy nyugodt a konzervdobozok gyűjtése nélkül, akkor mindenképpen gyűjtsed azokat, de közben jusson eszedbe az igazi csoda: életben vagy.Csak is ennek a tudatában lenni adhat erőt.Sosem felejteni el azt, hogy élsz.Hogy készen vagy.Hogy tökéletes és halhatatlan vagy.Ez a szív igazi állapota, ahogy a cikk is fogalmaz.

    3. Nem, tartok, Kamionos, csak szeretnék majd 🙂

     A megismerkedés természetesen elfogadva és adott is, mi több, itt el is kezdtük 🙂

     Oszkár: egyetértek, mint annyi mindenben. Nem tartom problémának, ha valaki nem alapít családot, és azt sem, ha alapít. A probléma mindig az ok, az igenre és a nemre is. Merthogy eredetileg családosnak szánta Isten az embert, gyerekek nevelésével, és ezt a szentséget semmilyen földi/emberi hatalom nem veheti ki a kezéből. Ha valaki nem ilyen indíttatásból alapít családot, az probléma. Krisztus ehhez hozzátette, hogy valaki önként lemondhat erről a mennyek országáért. Ha valaki ezért mond le a házasságról, az sem probléma. Ha azért, mert ilyen vagy olyan borzalmas a világ és ennek nem tenné ki a családját, az bizony megint gond, Isten szándékától eltérő a gondolatmenet.

  1. A CT24 egy cseh csatorna. Nincs mód arra, hogy leellenőrizzük, hogy mi hangzott el ott a tegnapi hírekben, de e szerint a videó szerint a fenti cikkben említett német stratégiai tervre reagálva említették, hogy “a világnak ezen a részén készen kell állni a legrosszabbra”, vagyis elvileg a fenti hírt kommentálta a riporter.

 19. Thea, igen tanulságos, kiegyensúlyozott cikk, amit megosztottál velünk.
  Koepallal mélységesen egyet értek nagyon sok mindenben. Leginkább abban, hogy az emberben az életösztön, igen erős, és bizony most is gyakran előfordul, hogy a mindennapi konfliktusokat nem igen tudjuk kezelni. Mostanában próbálom egyre inkább tudatosítani, hogy ne magamra, hanem istenre nézzek. Az Ő jelenlétében kell élnünk, mert az Ő ereje képes egyedül arra, hogy más ember legyek.
  A kereszténység nem izommunka, nem elhatározás kérdése, hanem Jézus mindenben.
  S hogy miért mondom ezt? azért, mert a felkészülésünk szempontjából ez lesz a döntő. Elrejtettekleszünk-e Krisztusban, vagy sem. Ma, sajnos, és javítsatok ki, ha nem jól gondolom, a gyülekezetekben is olyan civakodások, sértődések vannak, amik valljuk be, hogy egy ilyen nehéz időben, amiről a biblia is szól, egyszerűen nem megengedettek. És erre nem mondhatod azt, hogy majd ráérsz. Most kell ettől krisztus ereje és kegyelme által megszabadulni. akkor már nem fogsz. mert ha most nem tanulod meg Krisztusban elrejteni magadat, amikor eljön a nehéz idő, akkor már sem esélyed, sem erőd nem lesz rá. És ez egy tudatos munka. Tudatosan Isten jelenlétében élni, tudatosan vele járni, rátekinteni. Ez az ami képesít téged arra, hogy döntenitudj,akár önmagad berögzött szokásaival szemben is.
  Ami pedig a fizikai felkészülést illeti. idegennel egyet értek abban, hogy bizony sokan küzdünk azzal, hogy a havi apanázs arra elég, hogy rezsit fizessünk, és együnk. Én hálát adok Istennek azért, hogy látássérültként munkám van, családom van, és nem nélkülözünk. De bizony egy lakótelepi panelben igen nehéz fizikailag felkészülni. Vakon az ember akárhova nem költözhet, hisz örül, hogy munkája van. De túl sokat nem akarok ezen rugózni. isten tudja ezt, Ő mindenkinek az élethelyzetét tudja, így nem lehet általános szabályokat lefektetni. Ma, most ebben az időben kell benne elrejtett életet élni.
  Ami pedig az emberi kapcsolatokat illeti: amit Jézus az arany szabályban mondott, az az irányadó, semmi más. Ennél tovább azt hiszem nem igen kell ezt ragozni.
  Ami pedig magát a német felhívást illeti: ember nincs, aki ki tudná bogozni, hogy ezt most miért tették közzé. Lehet, hogy tudnak valamit, amit nem kötnek a lakosság orrára, de az is lehet, hogy egyszerűen a sok menekült miatt, akik között sok igen csak kétes elem is van, no meg a francia és német terrortámadások okán is egyszerű óvatosság az egész. Spekulálni lehet, csak nem érdemes.
  A Teremtő áldásával:

 20. Szerintem, aki fizikailag készül ugyanolyan jól teszi, mint aki szellemileg készül.Ha odafigyel, legalább megtudja így, hogy hol is van az ő kincse és milyen is az ő szíve valójában.Ez pedig szerintem a valódi túlélés.Igaz, senki sem szolgálhat két úrnak… Ahogyan az is igaz, hogy az Emberfia nem azért jött, hogy neki szolgáljanak.Hanem, hogy Ő szolgáljon.Így hát, aki szellemileg készül, ugyanolyan jól teszi mint aki testiekben készül.Mondom, legalábbis szerintem.Aki fél, nem válik félelmében hiábavalóvá és nem lesz ezzel alantasabbá sem a hittel legteljesebb prófétáknál.Jézus mindenkiért él.A Bárka kész.Mindig is készen volt.Sosem volt olyan, hogy ne lett volna a Bárka.Már csak észre kell ezt venni.Aki pedig sem ezt, sem azt nem csinálja, hanem inkább csak él mint madár a mezőn és a virágokkal együtt színesebben pompázik még Salamon királynál is, az is ugyanolyan jól teszi, mint aki fél vagy akit elkapott a prófétai készülődés lelkülete – hiszen nagyobb van itt Salamon királynál.Ahogy nagyobb van itt Illés prófétánál, de még Noénál is.

 21. Kedves Thea,

  Igen, a nagy nyomorúságra gondoltam, arra valóban nem lehet. Az ige a fő támpont, amelynek mentén haladnunk kell, de egymás segítése is nagy szerepet fog játszani a végidők napjainak túlélésében, egyetértünk.
  Én is úgy vélem, hogy lesz egy nagyon káosszal teli rövid időszak, esetleg pár nap az Antikrisztus tényleges megjelenése előtt, talán arra a pár napra készülhetünk.

 22. Mindezeket annyi tényező befolyásolja, amely kimeríti a fizikailag lehetetlen fogalmát.

 23. Vajon Noé tervének mi szabhatott határt a felkészülésben, amiért ennyi ideig tartott megépíteni-e a bárkát?
  -időfaktor?
  -pénzhiánya?
  -nyersanyag?
  A 120-évet azért mondjuk, mert tényleg annyit kapott Istentől a bárka elkészítésére vagy meghatározatlan idő állt rendelkezésére?
  Ha véges “időről-évekről” beszélünk ez mennyire befolyásolta a bűnös emberek megtérésére fenntartott időt? (Nem tért meg senki!)
  Ha meghatározatlan időszakról beszélünk, akkor talán Noé lustálkodott és nem igyekezett az építkezéssel, gond volt a nyersanyag beszerzéssel, tárolással, szállítással?
  Miért nem lett kész 40 vagy akár 60-év alatt?

  Miért fontos mindez?
  Ha Noé terveit az adott körülmények, lehetőségek képesek voltak befolyásolni, akkor a XXI század emberét még inkább!
  Egyre több keresztény testvérem él a létminimum alatt, nem rendelkeznek aranytartalékokkal, különféle nemesfém készletekkel!
  Nekik miből álljon egy felkészülés? Alacsony költségvetésből, az mire elég?
  Személy szerint sokkal hasznosabbnak tartom a szellemi felkészülést, mert sokszor a fizikait is képes áthidalni!
  Az idők jelei szempontjából nem lehet mindig készen lenni, az áramellátásra tartogatott, összevásárolt akkumulátorok sokat veszítenek teljesítőképességükből, így egy idő után dobhatjuk is egyenesen a szemétbe.
  Nagyon nem mindegy, mennyi időnk van felkészülni és mikor lesz mindez.
  Jó lenne tisztában lenni valamennyire az idő szempontjából, hol tartunk pontosan és úgy mérlegelni!
  Időhöz vagyunk kötve és olyan eseményekre előre felkészülni, amelyeket azt sem tudjuk év szerint, hogy pontosan mikor lesznek nem lehet!
  Ne felejtsük el, nekünk nem tíz napra kell készülnünk…..

  1. Kedves Idegen!
   Amennyiben a nagy nyomorúságra gondolsz, teljesen egyetértek. Arra egyedül szellemileg tudunk felészülni. Nemcsak az eszközök hiánya miatt, de azért is, mert még a módját sem tudjuk. Arra Illés fent említett esete sokkal inkább vonatkozik.
   A fenti cikk nem erről szól. Én úgy gondolom az Igéből, hogy az Antikrisztus megjelenését egy elég vészterhes, kaotikus időszak előzi majd meg, amit egy látszólag békés időszak követ, lévén, hogy az Antikrisztus oldja majd meg a világ legégetőbb problémáit, és részben ezért fogja majd imádni mindenki. Nem kényszerből, hanem azért, mert csodás vezetőnek, a világ megmentőjének tartják majd.

   Amúgy én a felkészülésben is mások segítését tartom a legfontosabbnak. Itt is érdemes felidézni Illés esetét. Az özvegy először a segítségre szoruló prófétának adott enni, és Isten megáldotta az önzetlenségét. “Mert aki meg akarja tartani az ő életét, elveszíti azt; aki pedig elveszíti az ő életét énérettem, megtalálja azt.” Máté 16:25

  2. Testvéreim az Úrban,

   Sok lesz, készüljetek. Jó ideje foglalkozok ezzel, próbálok ide egy zanzásított kivonatot írni, de nehéz úgy lecsípni belőle, hogy ne vesszen el lényeges info. Az pedig nagy baj lenne, nem tudom, kinek az életét sodornám veszélybe vele. Elöljáróban azért annyit elmondok még, hogy ha lehetőségetek van rá, keressetek rá a neten a prepper cikkekre. Nem viccelek. Nem vagyok annyira prepper mint egyesek, pont a cikkben megfogalmazott tanácsok és életvezetés alapján.

   @Thea: ha ez az életvezetés tőled ered, akkor hálásan köszönöm Neked, Isten megáldjon ezekért a szavakért és gondolatokért! Fontos különválasztani a félelemtől vezérelt felkészülést és a hitől fakadót. Az utóbbinak van értelme, Noé példája nagyon jól mutatja.
   Így mi is a bárkánkat készítjük el – de csak ha Isten is úgy akarja. Ha valakinek igazán nehézségekbe ütközik ez, akkor előfordulhat, hogy nem is ez lenne a dolga… (na, erről még külön beszélgethetnénk, nevezetesen hogy egy ilyen vészhelyzetben kinek mi lenne a dolga)

   Amennyiben a felkészülésre összpontosítunk, akkor fontos figyelembe venni, hogy A és B tervvel kell rendelkeznünk. (Van ezeken belül több variáns persze).
   Az A terv a maradás terve, a B pedig a mozgás terve.
   Maradásra úgy kell berendezkedni, hogy huzamosabb ideig egy helyben maradunk, amikor beüt a SHTF helyzet (shit hit the fan, azaz amikor igazán bajossá válik minden – az élelem és ivóvíz beszerzése is), de nagyon valószínű, hogy bizonyos idő után megszűnik ez, vagy épp lehetőségünk lesz mozogni. Ez az eset kicsit komolyabb felkészülést igényel. Nem csupán az élelem és vízszükségletekre kell gondolni, hanem egy kellőképpen biztonságos hely kialakítására is. Világi esetben kicsit könnyebb a helyzet, pl. élet kioltására alkalmas megoldások is adottak, hívőként azonban némileg korlátozottabbak a lehetőségek – de legalábbis ravaszabb megoldásokat kell kitalálni. Önvédelmi fegyverek ebben az esetben sem figyelmen kívül hagyható eszközök: sok konfliktust el lehet kerülni, ha a másikban tudatosítjuk, hogy van nálunk ilyen és tudjuk használni. Nem vagyunk sem rabszolgái sem urai a félelemnek, de az ellenfél ennek hatása alatt van. (nem ellenség! Aki ilyenkor velünk szemben áll, csak a saját félelme által félrevezetett tévelygő.)
   A konfliktusok elkerülése pedig életmentő. Megvadult helyzetben a legtöbb ember ítélőképessége híján van, egy teljesen banális helyzetben is veszélyben érezheti az életét. Érezted márt veszélyben az életedet?! Úgy értem, igazi veszélyben. Mondjuk fuldokoltál már, vagy tartottak fejedhez töltött fegyvert? Torkodhoz kést? Nem akarom felkorbácsolni az indulatokat vagy a félelmet, de egy SHTF helyzetben a legkedvesebb szomszéddal is kerülhetsz ilyen helyzetbe. erre az életveszélyre gondolok. Ez ismeretlen legtöbbünknek, nem szégyen ezt bevallani. Nem félni kell ettől, hanem józan ésszel, okosan felkészülni rá. Ha az ember veszélyben érzi az életét, megváltozik a fontossági sorrend. Legtöbb esetben önmaga lesz az első, minden más hátrébb van a sorban, Te is. Van olyan veszélyheztet biztosan, ahol én is a magam javára döntenék Veled szemben, pedig így, ismeretlenül is szeretek mindenkit, aki erre a fórumra jár. Szóval ezeket el kell kerülni, és ha egy Glock vagy pajszer a kezedben segít, akkor segít, ennyi.
   Fontos tehát: a fentieken kívül kell ruházat, fűtés, világítás, egészségmegóvó eszközök, játék (Igen, kell. Legyen nálad kártya, dobókocka, minisakk, valami. Pláne, ha kisgyereked is van.) Ez elég alap. idegenek számára átjárhatatlan határok (alapesetben elég, ha egy adott barikádot egyszerűbb nekik megkerülni, mint leküzdeni). Pl. érdemes olyan ruházatot tartanunk, ami kifelé azt hirdeti, hogy nincstelenek, elesettek, napok óta híd alatt alvók vagyunk. Ugyan kinek jutna eszébe egy koldust kirabolni? Házunk nyílásait érdemes elzárni, látszólag hevenyészett módon, de erősen. Ne legyen feltűnő; legyen hasonlatos teljesen a szomszédos házakhoz. (Úgy általában hasznos, ha mindenünk teljesen hasonlatos az átlaghoz, plusz azt az üzenetet hordozza, hogy semmilyen haszna nincs, ha minket bántanak/kirabolnak.)
   Fűtés/világítás: lehetőleg egyben. Elektromos áramra ne is apelláljunk ilyen nagy mennyiségben, ahogy a földgázra sem. Legyen otthon valamilyen vegyestüzelésű fűtőalkalmatosság, bármekkora is, rengeteg pléd, pokróc, szerszámok, hogy ha kell, el tudjuk szeparálni a fűtött helységet. Kisebb légtér, nagyobb meleg. A többihez ott a ruházat. Apropó, ruházat: inkább hosszúujjú, mint rövidujjú – feltűrni mindent lehet. Hat pár vastag zokni fejenként. Később lesz értelme. A meleg ellen nehéz védekezni, de nekünk itt 47°-on a tél komolyabb kihívás. Szóval bármilyen ruházatról van szó, mindig érdemes a télre gondolni. Ja, és persze legyen egy réteg vízhatlan is. Olcsón lehet kapni esővédő köpenyt, poncsót, szükség lesz rá.
   Minden, ami feljebb van, fejenként értendő. Nincs olyan, hogy majd felváltva használjuk. Miért? Mert az A tervünk egyben bevezetője a B-nek is.

   Így ennek nagy részére persze akkor is szükség van, ha mozognunk kell. Ami fontos: mindenki testsúlyának nagyjából 25-30%-át képes néhány kilométeren át cipelni. Nem vicc: 80 kg-os felnőttnél ez nagyjából 25 kilót jelent. Ennek a felnőttnek napi folyadékigénye 3 liter, élelemigénye kb 2 kiló. Ez máris csak 20 kiló plusz teher. Minél fiatalabb valaki, annál drasztikusabban csökken a teher, nagyjából 16 éves kor alatt van az a határ, amikor már csak egy váltás ruhát bírsz ki a napi életben maradáshoz szükséges fejadagod mellett. Vinnéd a gyereked adagját? Akkor jól kell számolni, hogy ne csupán 3 nappal hosszabítsd meg mindannyiótok életét. Nekem van 3 gyerekem, elhihetitek, mennyi matek volt ebben. Ha van 10 év alatti gyereked, akkor felejtős, hogy 2-3 kilónál többet bír hosszú távon (arányítsátok, nekem van 4 éves is). Ha mozgásról van szó, akkor azonnal számításba lehet venni: meddig tudsz mozogni, hol/hogyan töltöd az éjszakát. Ez két nagyon fontos tényező.
   HA CÉL NÉLKÜL MÉSZ, NEM IS ÉRSZ ODA. Nem vicc, tudni kell, merre tartunk.
   Itt válik fontossá a testvériségünk; az olvasók közül van már olyan, akinek ez nyilvánvaló, ha máshogy nem, a felajánlásom által. Szóval ha mozognod kell, akkor fontos, merre fogsz haladni és hol van az a hely, ahol kb. 8-10 óra után megállhatsz pihenni – akár néhány napra is. Komoly SHTF helyzet után szükséges lehet, hogy felépülj. Kell ehhez egy mentési pont, ahol valamennyi tartalékot felhalmozol. Olyan dolgok, amik a következő mentési pontig (vagy a célig) használhatóak, így nem kell rögtön az elején cipelni. Gondolok ott kötélre, plusz pár napi élelem, ivóvíz, száraz ruha, gyógyszerek, amiket általában az indulócsomagba is beletettél. Szóval visszatérve a testvériségünkre és a célra: nálam lehet mentési pontotok, bármelyikőtöknek. Aki komolyan gondolja, az majd elér.

   Olyan, mintha kicsit túltoltam volna a dolgot, de elhihetitek nekem, hogy nem. Nem így élem az életem minden egyes napját, de ha elképzelem a helyzetet, amikor nekem el kell hagynom a lakhelyemet egy gyakorlatilag ismeretlen vidék felé, ismeretlen okokból, akkor szeretek felkészülni a lehető legtöbb váratlan eseményre. Amire meg nem tudok, abban az esetben – úgy érzem – helyet kap a fohász és a remény. Jó, teljesen nem igaz, mert egy iléyen kaotikus helyzet _egészében_ helyet kap az Istenbe vetett bizalom, de nem akarom azt külön elmondani újra, amit a cikkben Thea által olvashattunk.

   Nem teljes az, amit írtam, tényleg csak egy kivonat, így újraolvasva ráadásul nagyon is. De ami a lényeg: józan ésszel, felkészülve és végiggondolva mindent sok bajt elháríthatunk – azokat, amiket saját felkészületlenésgünk és tudatlanságunk generálna.
   Nemm vagyok a prepperség alfája és omegéája, de ha valakinek kérdése van, szívesen segítek.

   Az Úr fordítsa felétek orcáját!

   1. …és egy kicsit felém is, hogy a töppedt ujjaimmal megszokjam végre a billentyűzetemet. Elnézést a sok félreütésért… 😀

    1. Kedves Koe Paal,

     Egész jó kis tartalmas összefoglalóra sikeredett. Nyilván nem mehetünk felkészületlenül fejjel a falnak, jó ha az ember tudásához, lehetőségéhez, adottságaihoz mérten fel tud készülni az ilyesfajta helyzetekre.
     Mindenképpen a maradást tartom az egyik lehetséges opciónak, maradunk lakóhelyünkön ameddig lehetséges.
     Ez viszont attól is függ, hogy valaki egy településen él-e vagy egy nagyvárosban.
     Több ember nagyobb gondot jelent, a fosztogatások, gyilkosságok hamarabb kitörnek egy városban, mivel(nem szeretnék megsérteni senkit) a városiak hamarabb pánikolnak. Kifosztanák a bevásárlóközpontokat, élelmiszerüzleteket miegymást, viszonylag elég rövid idő alatt hatalmas káosz uralná az utcákat.
     A kis falu lakója talán rendelkezik némi élelmiszer tartalékkal már alapból, szóval előnyben is van, főleg keresztényként, mivel nem kell lopáshoz folyamodni.
     Elképzeléseim szerint a városi hordák olyan 1-2-heten belül felkeresnék a nem is olyan távoli tanyákat, gazdaságokat, farmokat, településeket és ott is ugyan az lenne a helyzet, mint városban.
     Ezek után nem maradna más, mint a menekülés, talán a közeli erdőbe, persze nem egyedül, hanem csapatokban és felpakolva az életben maradáshoz szükséges eszközökkel.
     Nem feltétlen kell végleges lakóhelyelhagyásban gondolkodni, vissza is térhetünk, ha enyhül a káosz.
     Mással nem szeretném kiegészíteni, mert minden elhangzott, ami szerintem bőven elég.

    2. Egyetértek, Idegen, és pont ezért nem is vagy annyira Idegen már. 😉

     Olyan – nem is tudom – misztikusnak tűnnek ezek a dolgok ilyenkor, de ugyanez megfordult a fejemben már nekem is. Nevezetesen az, hogy közel egy nagyobb városhoz, nagyjából egy hónapnyi türelmi idő adatik az embernek, de látva a Te 2 hetedet, újra gondolom. A lényeg, hogy mindketten azt gondoljuk,egy ilyen környéken nincs lehetősége az embernek huzamosabb ideig maradni. Nagycsaládos lévén alternatív megoldásokban töröm a fejem – szó mi szó, nem sok lehetőség adott…

     “Ezek után nem maradna más, mint a menekülés, talán a közeli erdőbe, persze nem egyedül, hanem csapatokban és felpakolva az életben maradáshoz szükséges eszközökkel.”

     Ezzel is egyetértek, nagyon is! Pontosan ezért, illetve a hasonló élethelyzeteket végiggondolva ajánlottam, hogy “nálam lehet mentési pontotok, bármelyikőtöknek”. Így, ismeretlenül, Neked is 🙂
     Theának, Évának, Adriánnak, és nem utolsó sorban Oszkárnak pedig feltétlenül!
     A többieket nem sérteném meg, Nekik, nektek is, természetesen 😉 (jelezzetek, a helyeket megoldom 😀 )

    3. Most foglalkozom olyan, Bp-hez közeli – mi az az 50 km ? 😀 – területekkel, ahol a vízkereső pálca rengeteg vizet mutatott (Börzsöny lejtője).
     Egy kicsit el vagyok maradva, Pált nagyon tisztelem, hogy már ilyen előre haladt … Budapesten nagy tejfölös dobozokat teszek félre, mert száraz termést (babot, borsót) abban lehet már tárolni (kicsit idétlen, több időm sajnos nincs, földjeim itt-ott vannak DE még idén sem tudtam a műveléssel foglalkozni. Igen, mert nincs víz … )
     És közben persze egy “nagy stratégián” dolgozom, mert elsősorban MÁSOK mentése érdekel …
     A vízzel kapcsolatban mit találtam?! Szélkerék, az sem akármilyen, hordóból, megfelezve .. https://www.youtube.com/watch?v=8tizHz6ZxUk lehetőleg NE mezőgazdasági területen, mert lehet, hogy megtiltják, üdülőövezet biztosabb). https://www.youtube.com/watch?v=aXmC3M3h-gI
     Kályhának is, a rakétakályha, http://alternativenergiak.hupont.hu/10/raketa-kazan-epitese
     a füstgázokat is elégeti: elvben nem volna szükség kéményre, viszont így nem lehet Mo-on építkezni, nem engedik (és azért biztos ami biztos, kipróbálva nem volt).
     Mátraverebélyen szobabicikli (bármilyen bicikli) TEKERÉSÉVEL állítanak elő annyi áramot, hogy elég legyen világításra.
     Minden bicikli-roncs fontos, a vázat/pedált nem könnyű megcsinálni 🙂 … ilyen raktárak kellenének …
     DE, elsősorban termelni kell tudni nagyon, zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat, és ha sok víz van, akkor halat tenyészteni. Aprójószág természetes, már aki ért hozzá, igaz, aki nem, annál szabadabbak lesznek az állatok 🙂 Legalább tojás legyen …

     Minden ilyen cikk NAGYON HASZNOS mert egy lökést ad, hogy hajjaj, persze, mivel is vagyunk elmaradva? Hogy vegyük komolyabban …
     Például, az időkép.hu-n van egy cikk http://www.idokep.hu/hirek/x190-napkitores

    4. Inkább úgy, Macek, hogy ha vonulunk, nálam lehet egy megálló.
     A mentési pontok persze jók akár országosan is (kalákában megállhatunk egymásnál vagy ilyesmi 😀 ), de a legjobb célirányosan – amerre haladni akar az ember, az útvonal mentén csinál néhányat. Kérdés, ki merre haladna, hogyan éri el ezeket a pontokat ha mondjuk külföldön van már (nem egyszerű sem megcsinálni, sem 1-2 évente ellenőrizni/feljavítani)

   2. Üdvözöllek kedves Pál,
    Egy ilyen vagy egy hasonló helyzetre próbálj, próbáljatok felkészülni. Josephus úgy vélekedett, hogy abban a szituációban az ember már nem ember. Azé jókat mosolyogtam (nem rosszindulatúan!), amikor nem rég valamelyik fórumtárs azt mesélte itt, hogy ő majd nagylelkűen megosztja a….nem is tudom kikkel, az azokra az időkre összegyűjtött élelmet.
    Szóval itt egy kis helyzet-ízelítő. Ha hiszed , ha nem mint testvér a testvérnek küldöm, mert tanulságos.
    http://www.rjgeib.com/thoughts/desolation/josephus.html

    1. Szörnyű, de várható ez is. Ezért kell a menekülésre is felkészülni, nem szabad azt megvárni, amíg ilyen állapot alakul ki.
     Az írás eleje emlékeztetett engem egy visszaemlékezésre Szentpétervár ostromáról, ahol a leégett cukorraktár cukros földjét adták-vették élelmiszerforrás gyanánt…és ahol volt olyan utca, ahova nem volt szabad bemenni, mert a másik végén levő piactérre már fasírtként került ki az ember.
     Szóval ez az a szint, amit az ember, ha lehet, megpróbál elkerülni. Persze van olyan helyzet, mint a koszovói válság során, hogy Pénteken elindítod a családot vidékre a nagyszülőkhöz (ahol legalább két évre elegendő tartalék van), de te Szombaton reggel már nem tudsz utánuk indulni a blokád miatt, kénytelen vagy kihúzni több hónapot az üres, fűtetlen lakásban. Esővízen.

    2. Esővízen? Remek! Félsivatagi éghajlaton élnek esővízen, Spanyolországban, HA a toalett nem vízöblítéses. Ezt feltétlenül meg kell ismerni, meg kell vele barátkozni http://www.eautarcie.org/hu/03a.html elsősorban az alomszékkel. Jártam ilyen városi lakásban, megállapítottam, hogy még olyan illatos mellékhelyiségben nem voltam (erdőillat) persze nem volt mesterségesen illatosítva.
     HA van valakinek telke, ahol a régi “pottyantós” van, gyorsan cserélje fel, https://www.youtube.com/watch?v=JWlibBkaA-I télen nem kell a hidegbe kimenni 🙂

    1. Bab/borsó tárolásához vásznat ajánlanék, akár régebbi párnahuzat, bármi, csak kicsit szellőzzön – így nem zsizsikesedik meg.

     Ivóvízhez jó a PET palackos is, de akkor sötét és hűvös helyen kell tartani. Melegebb helyen káros anyagok oldódnak ki, de 15°C alatt megáll a folyamat (már amennyi infót el lehet erről érni). Ha nagyobb víztároló edényben akarsz tárolni, akkor literenként ajánlanék 1-2 csepp hipót, illetve az edény légmentesen zárható legyen. Így, szintén sötétben, nagyon sokáig iható marad a víz.

    2. Ivóvíz tárolásához mészkövet ajánlanak 🙂 A helyről, amiről írtam, ott források fakadnak, persze a kutat (fúrást) meg kell csinálni (én is vendégvárásra készülök).
     Kipróbálom a tárolást: a textilt megrághatják egerek, a kis vödrök halmozhatók. Csak már megtermett volna a bab és borsó ….

     Csaba üzenete dermesztő …

    1. Sziasztok!
     Talán ahhoz tudnám hasonlítani amikor felvettem a hitelt és bankban aláírattak velem egy csomó papirt és én végig éreztem, hogy a dolog nem oké.Felállhattam volna de nem tettem.
     -Túlélő vízszürők még jók lehetnek.
     -Csíráztatáshoz magok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend