Nagytestvér

Rendszeresen elnyomtuk a konzervatív híreket, mondja a volt Facebook alkalmazott

trending-Facebook

Forrás: The Blaze

A Facebook egyik volt újságírója elárulta, hogy a cég alkalmazottai rendszeresen elnyomják azokat a híreket, amik a konzervatív olvasók számára érdekesek lennének.

A Facebook többi funkciójával és más weboldalakkal, például a Google-lal ellentétben, a hírfolyamban megjelenő trending (pillanatnyilag népszerű vagy éppen egyre több kattintást generáló) témákat nem algoritmusok, hanem úgynevezett kurátorok felügyelik.

A feketelistás hírek/oldalak között szerepelt például Chris Kyle, a 2013-ban meggyilkolt híres Navy Seal, a Drudge Report, az ellentmondásos adóhivatalnok Lois Lerner, és számos konzervatív hírportál, mint a Blaze vagy a Breibart.

A kurátorok azt az utasítást kapták, hogy inkább a New York Times, a Time és a Variety cikkeit részesítsék előnyben.

A Gizmodo-nak nyilatkozó volt alkalmazott elmondta, hogy a cenzúra olyan felháborító volt, hogy végül úgy döntött, elkezdi figyelemmel kísérni, hogy mely témákat nyomják el.

?Úgy gondolom, hogy nagyon hátrányosan kezelték a konzervatív híreket,? nyilatkozta.

?Az döntötte el, hogy mi számított trending hírnek és mi nem, hogy ki volt éppen ügyeletben. ? Amikor rám került a sor, azt láttam, hogy a CPAC, Glenn Beck vagy más népszerű konzervatív témák nem kerültek be a trending hírek közé mert vagy a kurátor nem tartotta fontosnak vagy elfogultak voltak például Ted Cruzzal szemben.?

Egy másik korábbi Facebook kurátor szerint a folyamat teljesen elfogult módon működött.

A Facebook hivatalos politikája merőben ellentmond a volt kurátorok beszámolóinak. A közösségi oldal saját meghatározása szerint a trending lista csak olyan ?témákat tartalmaz, amelyek népszerűsége éppen emelkedik a Facebookon?.

A kurátorok azonban elmondták, hogy a cég utasítására saját trending témákat kellett létrehozniuk, amikor a felhasználók nem olvasták azokat a híreket, amiket a vezetőség fontosnak tartott.

A Gizmodo a következőket írta még:

Az új vádak azután kerültek napvilágra, hogy a Gizmodo a múlt héten újabb részleteket tett közzé a Facebook trending híreket felügyelő csapatának belső működéséről. A csapat olyan fiatal újságírókból áll, akik az Egyesült Államok 8 elit egyetemének egyikén vagy a keleti part valamelyik magánegyetemén szerezték diplomájukat és a Facebook jobb felső sarkában látható ?trending? modul tartalmát felügyelik. [A Facebook súgó oldala szerint a modul jelenleg kizárólag angol nyelven és csak bizonyos országokban érhető el.]

A kurátorok címek alá rendezik és összefoglalókat írnak a témákhoz, amik hírportálokra mutató hivatkozásokat is tartalmaznak. A 2014 óta működő modul az Internet legkeresettebb felületének számít manapság és meghatározó szerepet játszik abban, hogy mit olvasnak a Facebook felhasználók, akiknek száma egyedül az Egyesült Államokban 167 millió főt számlál.

?

Más esetekben a kurátorok beszúrnak egy adott hírt, akkor is, ha a felhasználók nem foglalkoznak vele, hogy azt a látszatot keltsék, az oldalon ?kemény? hírek is megvitatásra kerülnek.

?Az embereket már nem érdekli Szíria?, mondta az egyik kurátor. ?Amennyiben ez nem számít trending hírnek a Facebook-on, az rossz fényben tüntetné fel az oldalt.? A kurátor azt is elmondta, hogy a Black Lives Matter (a fekete életek számítanak) mozgalommal kapcsolatos híreket is be kellett szúrniuk a trending modulba.

Thea: Mivel Magyarországon a ?trending? modul nem elérhető, az a kérdés, hogy az algoritmusok milyen szempontok alapján szűrik a hírfolyamban megjelenő posztokat, illetve, hogy milyen hatékonysággal működik a cenzúra magyar tartalmak esetében. Egy biztos, nem egy és nem is két panasz érkezett már hozzám azzal kapcsolatban, hogy a Facebookon posztolt cikkek nem jelennek meg a követők hírfolyamában, akkor sem, ha az Idők Jelei az érintett felhasználó 25 ?elsőként megjelenő? profilja között szerepel.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

  1. Ilyen esetekben azért meg-megmozdul a vezérhangya nálam, hogy egy pillantás erejéig aktiváljam a profilomat, de aztán inkább nem, hiszen lassan több, mint egy éve töröltem. Ja, nem, csak inaktiváltam. 🙂 (Mert ami felkerül a netre, az ott is marad 😀 )

  2. Szerintem magyarhonra filterek vannak beallitva. Egyszeruen nem engedik megjelenni a tartalmat.
    Ez azert lehet, mert egyszerubb kezelni es vezerelni. Kissebb a kezeles es mukodtetes terhe is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend