Elmélkedések

Nosztalgia vagy amnézia?

Ravi Zacharias írása alapján

Egy új esztendőhöz érkeztünk. A múlt és a jövő furcsa keveréke tolul elénk. Minél nagyobb harcban állunk hihetetlen sebességével, az idő annál megállíthatatlanabbul halad előre. Tudjuk, hogy minden naplementével egyre kevesebb napfelkelte vár ránk. Minden új emlék újabb és erősebb érzelmeket ébreszt.

Fiatalon egy harmincéves ember is aggastyánnak tűnik, míg elérve ezt a kort az elmúlás újabb mérföldkövét véljük felfedezni. Ez természetes és igazából nincs benne semmi szomorú, hiszen idővel az idő múlása is elmúlik az örök hajnalban, veszteségünk pedig csak látszólagos, mert akinek hittünk, megőrzi a nála letett kincsünket. Ami mégis szívfájdalmat okoz a jelenben, az kultúránk hanyatlása, az egykor szilárdan védett értékek sárba tiprása, abban a hiszemben, hogy a múlt leigázása erkölcsi fejlődést hozhat.

Az evolúción alapuló erkölcs hasonló hatással bír. Ironikus módon, miközben Viktor Frankl arra emlékeztet bennünket, hogy a Holokauszt az értelmiség fellegvárának falai között született, ugyanez a forrás legitimizálja az egykor szentnek és sérthetetlennek tartott dolgok lerombolását.

Az erkölcsi Alzheimer halálos kór minden kultúra számára. Ez történik most. Hirtelen minden a feje tetejére állt. Az egykor nagy becsben tartott értékek ma a gúny tárgyát képezik és mindenhonnan azt halljuk, hogy ami megőrzi a múltat az az átkozottnál is átkozottabb. Nézzük meg a politikai vitákat. Színjáték és csalás. Az egyet nem értés pedig mindennél ellenszenvesebbnek számít manapság. Ez a romlás és pusztulás másik félreérthetetlen jele. Milyen példát mutat ez a jövő generációk számára? Az emberek mindenhol félelemmel tekintenek a jövőre. Jól eladja az újságokat, de ehhez a gyászjelentések is elegendőek.

Létezik egy másik tendencia is. A bűnnek látszólag nincs következménye. Néhány hete egy fiatalember azért kapott nagyon enyhe ítéletet, miután ittasan vezetve megölt négy embert, mert szülei túlságosan elkényeztették, így a bíró szerint nem tudott különbséget tenni a jó és a rossz között.

Talán a bíró is hasonló körülmények között nevelkedett, amennyiben az ítélőképesség hiányát szerinte a gazdagság okozza.

Szintén ezen a héten 2000 fiatal kamasz miatt egy egész bevásárlóközpontot kellett bezárni, mert összeverekedtek a leárazások miatt. Őket nehéz sorsuk miatt mentegették egyesek, azzal érvelve, hogy hátrányos helyzetű családokban felnőve honnan is tudhatnák, hogyan kell rendesen viselkedni.

Ezek szerint a jólét és annak hiánya egyaránt erkölcstelen Homo sapienst eredményez.

Fordított világunk, ahol a felelősségvállalás elvesztette jelentését, egy új esztendőhöz érkezett, amikor annak egyik leggazdagabb nemzete a szavazófülkékben fogja kifejezni ítélőképességét. A jólét morális érvek és felelősség nélkül ijesztő évet vetít elénk. Ugyanakkor a remény mégsem veszett el. Keresztényként reménységünk van, akkor is, ha az elénk táruló kanyargós úton nem mindig látjuk azt. A remény a legszükségesebb erény a sötétségben.

A politika és a kultúra egy részeghez hasonlóan, egyik faltól a másikig tántorogva űzi társadalmunkat, minden egyes koppanással csökkentve annak értelmét. Reményünket ebbe nem helyezhetjük. Reménységünk egyedül a mindent látó élő Istenben nyugodhat, aki minden embert elvezet a választáshoz, amikor élete új, jobb és örök fordulatot vehet. Nem tudjuk, hogy ez mikor érkezik el. A mi dolgunk szeretetben átsegíteni őket a völgyön. Segíteni nekik, hogy a múltra emlékezve ragadják meg a jövőt. Tetteink és imáink mutassák meg nekik, hogy nem egy folyton változó kultúra szárnyain, hanem annak az élő Istennek hatalmán állva haladunk előre, aki tegnap és ma és örökké ugyanaz.

Előző posztKövetkező poszt

9 hozzászólás

  1. Meglepett a szövegben az “elkezdődött”. Sok jele volt annak, ill. többen mondták, hogy csendben fog megtörténni egy békekötés, amikor a világ mulatozik … ezért gondoltam fontos dátumnak mindig is a Szilvesztert. Most annyi történt, hogy a Vatikán elismerte Palesztinát … ez LEHET fordulópont?!

   Mondott-e már Jézus ilyet, hogy “elkezdődött”?! Nem olvastam … az AK fellépését tartják a hét év – kezdeti – feltételének …
   Nem tartom kizártnak (ennyi). Viszont kérem, hogy a “hamis tanításról” gondolkodók most kíméljenek.

 1. Megfogalmazva milyen állapotba van a világ .

  Ady Endre KARÁCSONY 1899 december 23

  Ma tán a béke ünnepelne,
  A Messiásnak volna napja,
  Ma mennyé kén’ a földnek válni,
  Hogy megváltóját bé fogadja.
  Ma ugy kén’, hogy egymást öleljék
  Szívükre mind az emberek —
  De nincs itt hála, nincs itt béke:
  Beteg a világ, nagy beteg…
  Kihűlt a szív, elszállt a lélek,
  A vágy, a láng csupán a testé;
  Heródes minden földi nagyság,
  S minden igazság a kereszté…
  Elvesztette magát az ember,
  Mert lencsén nézi az eget,
  Megátkozza világra jöttét —
  Beteg a világ, nagy beteg…
  Ember ember ellen csatázik,
  Mi egyesítsen, nincsen eszme,
  Rommá dőlt a Messiás háza,
  Tanítása, erkölcse veszve…
  Oh, de hogy állattá süllyedjen,
  Kinek lelke volt, nem lehet!…
  Hatalmas Ég, új Messiást küldj:
  Beteg a világ, nagy beteg!…

  1. Szegény Ady! Remélem még halála előtt rájött, hogy a Messiás soha nem ment el, és a háza megáll örökre.
   Sajnos azt kell mondjam erre a versre, hogy ami csak majdnem igaz, az hamis. 🙁
   A versből az derül ki, hogy látta a bajt, de a megoldást nem.
   “Elvesztette magát az ember”, de Isten megtalálta. 🙂

   Sok millió ember kiált hozzá hasonlóan a Messiást keresve. Segítsünk nekik, hogy megtalálják!

   1. Szerintem az előtted szóló a beteg ember által nagybetegnek – még betegebbnek – látott világot írta le, mi pedig méltán gondolhatjuk, hogy “új Messiás” mi vagyunk, tanítványok … az ApCsel 29-ben…
    Mert “ugyanaz az érzület legyen bennetek mint Krisztus Jézusban volt” ami nemcsak a jóság, hanem az IGAZSÁG és annak mindenkitől független kimondása.

    És: “akik bennem hisznek … jelek fogják kísérni … ” Márk 16.17-18 szerint: ez az, amire törekednünk kell, nem pedig – bocs, kedves Thea – a szóban való megvallásra. Vagyis, a gyümölcsökre … télen is 🙂

 2. Találó ez a mondat ‘A politika és a kultúra egy részeghez hasonlóan, egyik faltól a másikig tántorogva űzi társadalmunkat, minden egyes koppanással csökkentve annak értelmét.’

  Nemrég találkoztam egy kifejezéssel, egy csalássorozatot kommentált, és a PÁRHUZAMOS VALÓSÁG szóösszetételt kreálta, majd használta, mint amivel a dolgokat meg lehet magyarázni. Mintha a csalások-tolvajlások ördögi köre oly természetes lenne… Valóban, itt már nincs igen-igen, vagy nem-nem!

  Nemcsak azért, mert Jézus mondta, hanem a gerincünket vesztenénk el … a tisztánlátáshoz nélkülözhetetlen MI igen és mi NEM, és amikor már kilóg a lóláb – ám másnak nem lóg ki mert NINCS igen/nem – INKÁBB engem minősítettek bolondnak, azzal a szöveggel hogy velem van a baj: mindenki szembejön az autópályán? A viccben ő megy a forgalommal szemben …
  Még képben sincs, hogy AKÁR szemben, mert ez ismeretlen fogalom 🙁 no nem mindenkinek hála Istennek 🙂

 3. nagyon jól van megfogalmazva hogy a világ milyen állapotban van.

  Az egyet nem értés pedig mindennél ellenszenvesebbnek számít manapság. Ez a romlás és pusztulás másik félreérthetetlen jele.

  Sajnos nem csak a politikában hanem már a családon belül is erősen jelen van az egyet nemértés és az ezekből származó konfliktusok, amelyek csak mélyülnek és vezetnek a családok szétszakadásához.

  nem tudunk mit tenni ellene, ezek be fognak következni , az Ige is leírja, családok fognak szétszakadni Jézusban mint Messiásban való hit végett.

  hát ha Krisztus követőit is érinti akkor pláne a világot, a politikát
  Azért adja a Mennyei Atya a Szent Lelket, hogy különbséget tudjunk tenni jó és rossz között, igazság és hazugság között.
  Nagyon nagy szükségünk van a Szent Lélekre, hogy el tudjunk igazodni ebben a csalással, hazugsággal, megtévesztéssel teljes világban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend