Tudomány és technika

Az új Wifi rendszer akkor is követ, ha nincs nálunk mobil

new-wifiForrás: activistpost.com

Az új wifi nyomkövető rendszer számon tarja az embereket, akkor is, ha nincs náluk telefon.

A wifi hálózatok lassan szinte minden területet lefedő jelenlétével kapcsolatban sok szakember kongatta már meg a vészharangot.

Hamarosan azonban egy új tényező is belép majd a képbe, mégpedig olyan wifi jelek formájában, amelyek akkor is képesek beazonosítani és nyomon követni egy személyt vagy csoportot, ha nincs náluk wifi hálózatra kapcsolható eszköz.

A modern technológia egyik jellemzője a többcélú felhasználás. Nem véletlen tehát, hogy a célközönséget az éppen terítéken lévő technológia előnyeivel próbálják megpuhítani, mielőtt annak sötét oldaláról egy szó is esne.

A kutatók az emberek nyomon követésének láthatatlan és egyre tolakodóbb módszereivel állnak elő. Nézzük meg, hogyan jutottunk el oda a wifi hálózatok esetében, hogy ma már azokat is képesek megfigyelni, akik esetleg ellenálltak a hálózatra kötött kütyük csábító világának.

Kicsit kevesebb, mint két évvel ezelőtt jelent meg a wifi egyik bővített képességekkel rendelkező változata, a WiTrack, ami magyarra fordítva valahogy úgy hangozna, hogy ?wi(fi) követés? és ami egy Wi-Vi nevű MIT találmány továbbfejlesztése.

A Wi-Vi lényege, hogy a kutatók, dupla jelek segítségével, képesek egy fal mögötti célpont mozgását követni, annak pontos képét azonban nem tudták meghatározni.

A WiTrack ezzel szemben nagyon pontos helymeghatározásra képes, mégpedig rádiójelek segítségével. Az MIT így magyarázza a módszert:

A WiTrack különleges rádiójelek segítségével határozza meg egy személy helyzetét és mozgását. A rendszer több antennát használ, egyet jeladásra és hármat a beérkező jelek vételére.

A különböző antennák között leadott és fogadott jelek segítségével kirajzolja a felhasználó alakját, a testről visszaverődő jelek alapján pedig meghatározza az antenna és a személy közötti távolságot. A vezeték nélküli jelekre támaszkodó nyomkövető módszerekhez képest a WiTrack jelentősen pontosabb mozgáskövetésre képes.

Az MIT a rendkívül olcsónak számító technológia hihetetlen előnyeit ecseteli és nem meglepő módon egyetlen negatívumot sem említ. Még a videojátékok kedvelői számára is van néhány bátorító szava:

Képzeljük el, hogy kedvenc játékaink, például a CAll of Duty vagy a Battlefield során úgy irányíthatjuk virtuális hadseregünket, hogy közben szabadon járkálhatunk a lakásban.

Igen, képzeljük el milyen csodálatos lesz, ha a fiatalok még jobban rászoknak ezekre a játékokra, miután már a számítógéptől távol se kell majd felfüggeszteniük virtuális életüket…

WiTrack

Az igazi marketing fogás azonban még csak ezután következik:

A kutatók úgy gondolják, hogy a Wi-Vi segítségével lehetséges lesz túlélők után kutatni egy összeomlott épületben, vagy számon tartani és nyomon követni a bűnözőket. A Wi-Vi olcsó, kompakt és könnyű, így a kiskereskedelmi felhasználók számára is ideális lehet a személyi biztonság területén.

Az MIT azóta egy WiZ nevű, továbbfejlesztett rendszerrel is kijött, amiről az Extreme Tech a következőket írta:

A testen hordott számítógépek korában a WiZ komoly szerepet játszhat az emberek mozgásának és életjeleinek követésében, főleg, hogy mindezt bármilyen külön kütyü nélkül megteheti. Nem túl nehéz egy olyan hálózatot elképzelni, amiben mindenkinek a mozgását követik egy adott területen belül, kiegészítve például egy személyazonosításra is alkalmas jelrendszerrel. Ez egyaránt jó hír azok számára, akik imádják folyamatosan mérni sportteljesítményüket agy figyelni egészségüket, és Nagytestvérnek is, aki semminek sem örül jobban, mint amikor alattvalóit energiatakarékosan tarthatja szemmel.

A GIGAOM nagyon találóan így vezette fel a témával kapcsolatos cikkét: ?a bújócskának végleg vége?.

Előző posztKövetkező poszt

11 hozzászólás

  1. Moderátornak!
    Bocsánat inkább törölje a hozzászólásomat, nem akarok a torzfejűek közzé tartozni, Érdekes hogy itt csak a moderátornak van emberi kinézete, a többiek csak valami torz lényeknek tűnnek.
    Üdv.

  2. Az USA néhány éve bejelentette a Brain Projektet, ami szerintem a fedősztorival szemben az agyhullámokat akarják kódolni. Gondolatolvasás technikai eszközökkel és katonai célú rádióhullámokkal történő viselkedésbefolyásolás. Ami nem túl reménykeltő és elszomorít az egészben, hogy amikor volt a Snowden ügy azt gondoltam az egész amerikai nemzet, az egész bolygó kiáll a fickó mellett, a szabadság mellett. Ehelyett a sok modern rabszolga vagy fel sem fogta vagy féltette a kis szánalmas életvitelét. Úgyhogy jön a szorosabb nyakörv és a rövidebb póráz.

    1. Amig az emberek a kisebbik rosszra szavazva racionalizálják az ostobaságukat nem-felfogván hogy amint a kisebbik rossz hatalomra kerül majdnem azonnal a nagyobbik rosszá válik addig megérdemlik ami feléjük jön.

  3. Mindenkit megfigyelni követni minden másodpercben.Gondolatainkat tudatosan irányitani úgy hogy meggyőződéseinkre még plusz rátesznek egy lapáttal a média eszközeivel kiszolgálva igényeinket és gyengeségeinket.Igy irányitva hogy mit szeressünk mit utáljunk de a lényeg hogy állandó harc legyen.Olyanok vagyunk mint a hal az akváriumban aminek hiába mutogatnánk kivülről egy fogkefét soha nem fogja tudni értelmezni mert élettere és tudata behatárolt értelmi képességének megvannak a korlátai.Nos mi emberek is csak egy szintig vagyunk képesek elérni mert értelmi képességeinknek is meg van a határa mint szellemileg mint technikai tudásban.Jézus tanitásai napjainkban a legaktuálisabbak.Az ember saját gyarlóságába butaságába zárja be magát ahelyett hogy ami tudást kapott és amire fel van nyitva a szeme amit engedélyezett a mindenható hogy lássunk és épitsük szeretetben világunkat.Például most ez a wifi meg még sok minden más is csak saját magunk a valódi lényegünk önkorlátozására való.Akik ilyen gonosz eszközökkel és Jézus tanitásaival teljesen ellentétes világot épitenek és kényszeritenek ránk vajon azt hiszik hogy örökké fognak élni ebben a fizikai világban?Ugyan kitalálhatnak olyan csodás dolgokat hogy hosszú életüek lesznek akár több száz akár ezer évig is de bűneikkel igy is szembe fognak nézni.

    1. Én nem hiszek sátánban! Végtelen szeretet van minden más illúzió, és végtelen szeretetben nincs hierarchia!

      1. Kedves Dom!
        Nem a hited hozza létre Istent, Jézus Krisztust, az angyalokat, a szellemvilág lényeit, többek között a Sátánt. Ők tőled, és a hitedtől független létező valóságok. A halál még egyetlen embertől sem kérdezte meg, és tőled sem fogja kérdezni hiszel-e benne, és ha nem a válasz akkor békénhagy.
        A hited a megmenekülésedben fog neked segíteni. Ha elfogadod, és hiszed hogy Isten végtelen szeretetéből elküldte fiát Jézust, Ő a Megváltó, és a te bűneidet is magára vette a kereszten, és megkeresztelkedsz, azaz azonosulsz Jézus halálával és feltámadásával a vízkeresztség által, akkor a hited által megtartatsz, azaz üdvözülsz, megnyílik számodra a már említett halál után a Mennybe való bejutás lehetősége. Üdv.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend