Nagytestvér

Elon Musk szerint a jövőben betilthatják az emberek által vezetett autókat

Jen-Hsun Huang az NVIDIA elnök-vezérigazgatója (balra) és Elon Musk, a Tesla első embere az NVIDIA San Jose-i konferenciáján, 2015. március 17. - Fotó: Nvidia
Jen-Hsun Huang az NVIDIA elnök-vezérigazgatója (balra) és Elon Musk, a Tesla első embere az NVIDIA San Jose-i konferenciáján, 2015. március 17. – Fotó: Nvidia

Forrás: The Verge, Infowars.com

Az Nvidia éves fejlesztői konferenciáján a dél-afrikai születésű üzletember, a Tesla Motors alapító Elon Musk azt mondta, hogy mire az okos, tehát sofőr nélküli autók elterjedtté válnak, a hagyományos autókat betilthatják.

?A távoli jövőben elképzelhető, hogy betiltják az autóvezetést, egyszerűen azon az alapon, hogy ez túl veszélyes,?

mondta Elon Musk.

?Nem hagyhatjuk, hogy egy ember egy kéttonnás halálgépet vezessen.?

?Szerintem nem kell félnünk a teljesen automata autóktól, mert ezek a mesterséges intelligenciának egy leegyszerűsített formáját képviselik csupán. Gondoljunk például a liftekre. Régen liftkezelők irányították őket, majd idővel egy egyszerű áramkörnek köszönhetően erre már nem volt szükség? az autókkal is így lesz.?

Musk kihangsúlyozta, hogy ez azért nem fog egyik napról a másikra megtörténni, ahogy például a hibrid vagy elektromos autókra történő átállás is egy lassú folyamat. Az okos-autók esetében ez szerinte 20 év múlva indulhat el.

Később, a félreértések elkerülése végett pontosította kijelentéseit, megjegyezve, hogy nem a hagyományos autók betiltását próbálja népszerűsíteni, csupán arra próbál rávilágítani, hogy ez egy nagyon is valószínű eshetőség.

A Tesla autók egyébként már tartalmaznak néhány automata funkciót és a cég folyamatosan dolgozik a teljesen automata autók kifejlesztésén. Az S Model például automata üzemmódban magától változtat sebességet, fékez vagy tartja a járművet a saját sávjában.

Az automata autókkal kapcsolatos problémákkal ez a poszt foglalkozik: Dönthet-e egy mesterséges intelligencia emberek életéről és haláláról?

Elon Musk jóslatai szorosan összefüggnek azzal a hatalmi törekvéssel, aminek lényege az emberek szabad mozgásának korlátozása, egy olyan világ megteremtése érdekében, amelyben az autóvezetéshez való jogot az állam határozza meg.

Januárban például a brit kormány kommunikációért felelős egyik szervezete, az Ofcom, egy olyan jelentést tett közzé, amiben a forgalmi dugók és a globális felmelegedés kezelésére hivatkozva egy távirányításos gépjármű vezérlési rendszer bevezetését javasolják, ami szerintük akár 10 éven belül megvalósulhat.

Ennek kivitelezésére minden autót egy olyan érzékelővel látnának el, ami folyamatosan sugározza az autóval kapcsolatos információkat a ?központi közlekedésirányító rendszer felé?. A helyzettől függően a rendszer például sebességkorlátozást léptethet életbe minden érintett járműre, így a távolról küldött jel hatására a járművek összhangban lassítanának vagy adnának gázt.

Több olyan szervezet is létezik, amelyik a fenntarthatóságra hivatkozva szükségesnek tartja, hogy a jövőben a központi hatalom döntse el, hogy ki mikor ülhet autóba vagy utazhat egyáltalán bárhová.

A Forum for the Future alábbi videójában például, amiben a szervezet által javasolt négy jövőkép egyikét ismerhetjük meg, azt látjuk, hogy az élet minden fontos területét, az étkezéstől kezdve a közlekedésig a központi hatalom irányítja, és ahol az autóvezetés egyedül a gazdagok kiváltsága.

A filmben az ellenállókat ?szabadság gettókba? tömörítik, amelynek lakói nem részesülhetnek ?planned-opolis?, azaz ?tervezett-város? modern szolgáltatásaiból.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

 1. WOW WOW WOW ez ilyesztő és lenyűgöző egyszerre…..

  én nem akarok e világban élni. mármint a tecnologia szuper és cool de azt hogy átvegyék az irányitást az elme felett,és hogy megmondják hogy hová menjek hogy mit csináljak azt már nem! mik vagyunk mi?! hulladékok?

  1. Nagyon jól ábrázolja, hogyan lehet fogyasztható formában eladni a rabszolgastátuszt.
   Az ördögnek pedig szüksége van erre – ő nem tudja, mi a szeretet, ezért nem is érti, hogyan lehet szeretettel működtetni egy királyságot. Mivel benne nincs, ezért másokban sincs szerinte, így muszáj teljes felügyelettel rendelkeznie alattvalói cselekedetei, gondolatai, érzelmei, álmai felett.
   A kisfilm ezt remekül bemutatja, és igen, valóban ijesztő tud lenni, hiszen hiányzik belőle az, ami nekünk teljességgel megszokott: a szeretet, és minden, ami ebből nő ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend