Lázongó világ

Orosz bombázók a La Manche csatorna felett és új NATO-egységek Európában

bombázók

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem arról ismert, hogy meghátrálna az országának gazdasága ellen életbe léptetett szankciók elől. Ehelyett inkább retorikáján és katonai lépésein változtatott.

Ennek egyik legújabb példája egy pénteki incidens, amellyel sokak szerint azt kívánta jelezni a nyugat felé, hogy bármire készen áll saját érdekeinek védelmében:

Két orosz bombázó húzott el a La Manche csatorna fölött szerdán, úgy, hogy eközben jeladóikat kikapcsolták. A brit légierő elfogó vadászgépei kísérték a brit légtér határáig a két orosz gépet. Az eset miatt London bekérette az orosz nagykövetet, aki később azt mondta: nem sértették meg Nagy-Britannia légterét, és a két gép rendszeres őrjáratot teljesített.

Polgári repülőgépek útvonalát is módosítani kellett a berepülés miatt. Az orosz vadászbombázók transzponderek, vagyis automata válaszjeladókat kikapcsolva repültek, így a katonai radarral nem vették észre őket. Tavaly a NATO több mint 100 esetet rögzített, amikor orosz katonai gépeket észleltek, háromszor többet, mint 2013-ban. (forrás)

Egy tavalyi eset során hasonló berepülés történt az Egyesült Államok nyugati partja mentén, amikor is az orosz gépek Alaszkától egészen Kalifornia vonaláig repültek. Egyesek szerint Oroszország egy olyan új fegyvert tesztelhet, ami képes működésképtelenné tenni az amerikai légiirányító rendszereket.

Pontosan a pénteki incidens napján Mihail Gorbacsov, volt szovjet vezető arról beszélt, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között egy új hidegháború zajlik, ami azonban bármikor forróvá válhat, amennyiben a két ország közötti feszültségek tovább mérgesednek.

Vlagyimir Putyin hasonló megjegyzéseket tett tavaly októberben:

Azzal vádolta Barack Obamát, hogy ?ellenséges? hozzáállásra helyezkedett, amikor Oroszországot a világ veszélyforrásának nevezte az Egyesült Nemzetek szeptember 24-i összejövetelén.

?Reméljük, hogy partnereink rájönnek, mennyire hiábavaló erőfeszítés Oroszország zsarolása és emlékezni fognak, milyen következményekkel járhat a stratégiai stabilitás számára a legnagyobb atomhatalmak közötti viszálykodás.?

Putyin felidézte, hogy Barack Obama szerint az Európában tapasztalható orosz agresszió az ?emberiségre leselkedő három legnagyobb veszélyek egyike? az Ebola vírus és az Iszlám Állam mellett.

?Az orosz gazdaság egész ágazatait sújtó szankciók és ezek a megjegyzések kimerítik az ellenséges hozzáállás fogalmát,? mondta Putyin.

helipadsAz Oroszország egyik nyugatellenes szövetségesének számító Kína is bátor lépéseket tesz. A Nanji szigetekről készült legújabb műholdfelvételek szerint egy új töltőállomás komplexum épül ott, amelynek elrendezése és helyszíne arra enged következtetni, hogy Kína egy Japán elleni konfliktusra készülhet. Egy Kalifornia partjai mentén 2010-ben észlelt rakétakilövést is Kínának tulajdonítanak, ami egyes megfigyelők szerint azt jelzi, hogy Kína is elszánta magát egy globális konfliktusra, amennyiben az szükségessé válik.

Miközben a gazdaság helyzete az óceán mindkét partján romokban hever, Oroszország és az Egyesült Államok is európai pozíciójának erősítésén dolgozik. Egy néhány napja felbukkant felvétel szerint Ukrajnában már amerikai katonák is jelen vannak, egy tegnapi hír szerint pedig a NATO új állandó egységeket tervez telepíteni Lengyelországba, Romániába, Bulgáriába és Magyarországra:

A NATO több térségbeli tagállam mellett Magyarországon is új állandó egységet telepíthet egy tervezet szerint, amelyet február elején vitatnak meg az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap. A beszámoló szerint a balti államokban, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Magyarországon egy-egy kisebb, nagyjából 40 fős egységet telepítenek, fele-fele arányban a fogadó állam és a NATO katonáiból.

A NATO-csapatok integrációs egysége (NATO Force Integration Unit) nevű alakulatok feladata a szövetség lándzsahegyének nevezett (Spearhead Force) új közös harci egység fellépésének szervezése lesz a szövetség keleti határvidékén. A Spearhead Force létrehozásáról a tavalyi NATO-csúcstalálkozón döntöttek. Az úgynevezett nagyon magas készültségi szintű, több ezer fős egység 2016-tól működik majd és akár két napon belül bevethető lesz bárhol a világon kollektív védelmi, illetve válságkezelő feladatok végrehajtására a walesi Newportban tartott csúcson elfogadott terv szerint.

Nem tudni, hogy az erőfitogtatás megmarad-e ezen a szinten, mindenesetre aggasztó, hogy az atomfegyverek témája is a lehetőségek közé került, főleg, ha megnézzük, hogy kiknek áll hatalmában ezek bevetése.

Források: shtfplan.com, zerohedge.com

Előző posztKövetkező poszt

21 hozzászólás

 1. Az a félelmem, műbalhé – átverés ez a javából.

  “Az ukrajnai válság nem fenyegeti az együttműködést az amerikai légierő és az NPO Energomas orosz cég között, amely rakétahajtóműveket szállít a nagyméretű amerikai kém- és katonai műholdak pályára állításához – közölte Eric Fanning, a légierő államtitkára. ”

  Forrásom:
  http://sg.hu/cikkek/103947/orosz-raketahajtomuvek-kellenek-az-amerikai-kemmuholdakba

  Nem mellékesen a gúgli utcaképe Oroszországról mindenki számára látható. Ukrajnáról például nem. Ha én “USA ellenes orosz” lennék, nem hagynám hogy a gúgli lefényképezze az országomat (nem mellékesen ezekből a fotókból az épületek 3D-s modellje is előállítható).

  1. Kedved RDOS!

   Jó ha tudjuk, hogy az egész világon, amit “politikának” nevezünk, (függetlenül attól, hogy melyik ország politikáját ill. politikusait értjük alatta,) mind az “újvilágrendet” az antikrisztusi korszakot hivatott előkészíteni.
   Kéz a kézben, összefonódás van, még akkor is, amikor a hitetlen világ felé ellenségeskedést mutatnak. Legyen ez USA, vagy Oroszország, akár Magyarország, vagy bármely más ország, hinni, állást foglalni, helyeselni, támogatni egyiket sem szabad, sőt nem is érdemes.
   Az Istentől kapott emberi természetünkből fakadóan, szeretnénk a “jó” mellett állást foglalni, tenni érte, de nem tudunk…
   Azért nem tudunk, mert meg van írva, hogy az Antikrisztus hatalmat kapott arra, hogy a “maga idején” színre léphessen.
   Ha ezt hajlandóak vagyunk tudomásul venni, akkor az is egyértelművé válik, hogy bármelyik politikai irányt támogatjuk is, akkor is az antikrisztusi hatalom létrejöttét segítjük mi magunk is.
   Az egyetlen használható “fegyver” ellene a mi Istenbe vetett hitünk Jézus Krisztus befogadása és követése által.
   6,13 Annakokáért vegyétek föl az Istennek minden fegyverét, hogy ellentállhassatok ama gonosz napon, és mindeneket elvégezvén megállhassatok.
   6,14 Álljatok hát elő, körül övezvén derekatokat igazlelkűséggel, és felöltözvén az igazságnak mellvasába,
   6,15 És felsarúzván lábaitokat a békesség evangyéliomának készségével;
   6,16 Mindezekhez fölvevén a hitnek paizsát, amelylyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok;
   6,17 Az idvesség sisakját is fölvegyétek, és a Léleknek kardját, amely az Isten beszéde:
   Efézus 6: 13-17

   Szeretettel: Erika

   1. Kedves Erika!

    Szerintem jó helyen keresed a “jó”-t. Csak ez a jó, alapvetően a hölgyekből származik. Mária országa? Nagyboldogasszony? Nekünk ugye milyen ismerős? Gimbutas a “régi Európa” végét Krétára teszi. ie. 1500 körülre.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Marija_Gimbutas

    Cser Ferenc ide, a Kárpát-medencébe, isz. 1000 körülre.

    http://www.kincseslada.hu/magyarsag/content.php?article.563

    A dolog, a hölgyek irányította-vezette társadalom visszaállítható. Csak bíznunk kell a hölgyekben. Hogy válaszolt egy kedves hölgy ismerősöm, a Földön csak a “nők vezette társadalmak” léteznének kérdésemre. Hát? Az lehet hogy Szlovákia és Magyarország 1 évig nem állna szóba egymással, de 1 valami biztos.

    Nem lennének háborúk.

 2. “Válság kezelés, mi?” – nem bírnak magukkal. Inkább öngyilkosok lesznek mind, és azt hiszik az nyer, aki mikor meghal, akkor neki van a legtöbb.

 3. Elképesztő ez a pofátlanság.

  “Putyin felidézte, hogy Barack Obama szerint az Európában tapasztalható orosz agresszió az ?emberiségre leselkedő három legnagyobb veszélyek egyike? az Ebola vírus és az Iszlám Állam mellett.”

  Mindhármat az USA szabadította a világra. Az eboláról itt is olvashattunk, az ISIS-ről talán nem, de mindenki tudja, hogy az USA pénzelte, ő szállítja a fegyvereket és a Moszad képezte ki, azt meg már maga Obama is beismerte, hogy Ukrajnában ők csinálták meg a cirkuszt. 5 milliárd dollárba került az USÁ-nak, hogy felforgassák ennek a szerencsétlen népnek az életét.

  http://www.hidfo.net.ru/2015/02/02/obama-elismerte-hogy-az-usa-tavolitotta-el-az-ukran-kormanyt
  http://empiriamagazin.com/Lapsszemle/Lapszemlek2014II.felev.html
  https://syrianfreepress.wordpress.com/2014/08/13/isis-is-run-by-simon-elliot-a-mossad-agent-reports-and-links-collection/

 4. Meleg a pite.
  Az oroszok nem engedhetik “elúszni” Ukrajnát, se történelmi, se stratégiai, se demonstrativ okokból kifolyólag.
  Az amcsik meg nem engedhetik hogy az oroszok nem engedhetik.
  Ukrajna könnyen a mérleg nyelve lehet kelet és nyugat között.
  Ez azonban csak a kezdet…
  Az eljövendő azonban elmondatott, ezért nekünk most mindenképpen ki kell maradnunk mindebből.

  “1 És lőn az Úr beszéde hozzám, mondván:
  2 Embernek fia! vesd tekintetedet Góg ellen, és Mágóg földjén, Rós, Mések és Tubál fejedelme ellen, és prófétálj felőle.
  3 És mondjad: Ezt mondja az Úr Isten: Ímé, én ellened megyek Góg, Rós, Mések és Tubál fejedelme.
  4 És elcsalogatlak, és horgokat vetek szádba, és kivezetlek téged és egész seregedet, lovakat és lovagokat, kik mindnyájan teljes fegyverzetbe öltözvék, nagy sokaságot, nagy és kis paizszsal, fegyvert viselők mindnyájan;
  5 Perzsák, szerecsenek, libiaiak vannak velök, mindnyájan paizszsal és sisakkal;
  6 Továbbá Gómer és minden serege, Tógarma háza messze északról minden seregével, sok nép van veled.
  7 Készülj hozzá és készítsd elő magadat te és minden sokaságod, kik te hozzád gyűltek, és légy nekik vezérök.
  8 Sok idő mulva kirendeltetel: esztendők végével bejösz a földre, mely a fegyvertől már megnyugodott, melynek lakói sok nép közül gyűjtettek egybe Izráel hegyeire, melyek szüntelen való pusztulásban voltak; és e nemzetség a népek közül hozatott ki, s aztán lakozék bátorságosan mindnyája;
  9 És feljösz, bemégy mint a szélvész, és leszel mint a felleg, hogy beborítsd a földet, te és minden sereged s a sok nép veled.”

  “18 És lészen azon a napon, amely napon Góg eljő Izráel földje ellen, ezt mondja az Úr Isten, felszáll haragom orromban.
  19 És féltő szerelmemben, búsulásom tüzében szólok: Bizony azon a napon nagy földindulás lesz Izráel földjén.
  20 És megremegnek előttem a tenger halai és az ég madarai és a mező vadai és a földön csúszó-mászó mindenféle állatok és minden ember a föld színén; és leszakadnak a hegyek, és leesnek a meredek kősziklák, és minden fal a földre hull.
  21 És előhívom ellene minden hegyem felől a fegyvert, ezt mondja az Úr Isten; egyiknek fegyvere a másik ellen lészen.
  22 És törvénykezem vele döghalállal és vérrel; és ömlő záporesőt, jégeső köveit, tüzet és kénkövet, mint esőt bocsátok reá és seregére s a sok népre, amely vele lesz.
  23 És nagynak s szentnek mutatom, és megjelentem magamat a pogányok sokasága előtt, hogy megtudják, hogy én vagyok az Úr!”

  “1 És te, embernek fia, prófétálj Góg ellen, és mondjad: Így szól az Úr Isten: Ímé, én ellened megyek Góg, Rós, Mések és Tubál fejedelme!
  2 És elcsalogatlak és vezetgetlek, és felhozlak messze északról, és beviszlek Izráel hegyeire.
  3 És kiütöm kézívedet balkezedből, és nyilaidat jobbkezedből kiejtem.
  4 Izráel hegyein esel el te és minden sereged és a népek, melyek veled lesznek; a ragadozó madaraknak, minden szárnyas állatnak és a mezei vadaknak adtalak eledelül.
  5 A mező színén esel el, mert én szóltam, ezt mondja az Úr Isten.
  6 És bocsátok tüzet Mágógra és azokra, akik a szigeteken bátorságosan laknak, hogy megtudják, hogy én vagyok az Úr.
  7 És az én szent nevemet megismertetem az én népem, Izráel között, s többé nem hagyom megfertéztetni szent nevemet; és megtudják a pogányok, hogy én, az Úr, szent vagyok Izráelben!
  8 Ímé, eljött és meglett, ezt mondja az Úr Isten; ez az a nap, amelyről szólottam.
  9 És kimennek Izráel városainak lakói, és feltüzelik és felégetik a fegyvereket s a kis és nagy paizsokat, a kézívet és a nyilakat és a kézbeli pálcákat és dárdákat, és tüzelnek velök hét esztendeig.
  10 És fát nem hordanak a mezőről, sem az erdőkről nem vágnak, hanem a fegyverekből tüzelnek, és zsákmányt vetnek zsákmányolóikban, s prédálóikat elprédálják, ezt mondja az Úr Isten.
  11 És lészen azon a napon, hogy adok Gógnak helyet, hol temetője legyen Izráelben, a vándorok völgyét keletre a tengertől, ez fogja bezárni e vándor népséget; és ott temetik el Gógot és minden gyülevészét, és nevezik Góg gyülevésze völgyének.
  12 És eltemeti őket Izráel háza, hogy a földet megtisztítsa, hét álló hónapig.
  13 És temetni fog az ország egész népe, s lészen ez nékik dicsőségökre a napon, melyen megdicsőítem magamat, ezt mondja az Úr Isten.”

  1. Jól hangzik, de sajnos egy félrefordítás miatt lehet ráhúzni a Rosh-Rusz párhuzamot, és így Oroszországot idekeverni.
   Az eredeti versben “N’SYI ROSH MESHEKH V’TUVAL”-ként hangzik, ahol a Rosh (Resh, Alef, Shin) szerepel. Ez pontosan Mesek és Tuval fővezérét, fejedelmét jelenti. (Rosh Hashanah az év feje ~ újév vagy “Reshit Goyim Amalek” – népek fejedelme, Amálek pl.) Nincs ilyen területe a földnek, amit Roshnak hívtak vagy hívnak, ezért kapcsolata Mesekkel és Tuvallal csak feltételezés. Ros vagy Rus említése fél évszázaddal később történik először, skandináv telepeseket illettek ilyen névvel, és ott egyértelműen a Resh,Alef,Samek kombinációt használták. (Ezékiel idejében tehát még nem)
   Ezékiel kétféle értelemben használhatta tehát a neveket: az emberek élőhelyének megnevezésére, vagy az onnan származó emberekre, legyenek bárhol a földkerekségen.
   Amit prófétál, az az utolsó idők egy csatája, Törökorzság (Magóg, Mesek, Tuval, Gómer, Tógarma), Irán (Prezsia), Szudán (Kús), Líbia (Put) részvételével Izráel ellen.
   Másfelől Góg nem király, hanem fővezér, aki ugyan a szövetséget vezeti, de tagjainak nem ura. Afféle nemzetközi vezető. Így a terület, ahonnan Izraelt támadás éri, Törökország, de a vezetője más lesz, a nyugati nemzetek között található. A teljesség igénye nélkül: Nyugat-Európából: Kelták, Írek, walesiek, Brittek (Gómer), Skótok (Magóg), Angol-szászok (Gómer, Magóh, Mesek), frankok, gótok, germánok (Gómer, Magóh, Mesek), Baszkok (Tuval), Egyesült Államokból leginkább brit és ír (Gómer, Magóg) illetve afrikából (Kús, Put).
   Törökország szövetségese az államoknak a fent említett régióból, időleges jószomszédi viszonya Izráellel ne legyen megtévesztő. Az AK-ról tudjuk, hogy szövetségeket rúg fel, szerződéseket szeg meg.

   forrás innen (angol):
   http://www.imninalu.net/G&M.htm

   1. GÓG ÉS MAGÓG FIA VAGYOK ÉN…

    Góg és Magóg fia vagyok én,
    Hiába döngetek kaput, falat
    S mégis megkérdem tőletek:
    Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?

    Verecke híres útján jöttem én,
    Fülembe még ősmagyar dal rivall,
    Szabad-e Dévénynél betörnöm
    Új időknek új dalaival?

    Fülembe forró ólmot öntsetek
    Legyek az új, az énekes Vazul,
    Ne halljam az élet új dalait,
    Tiporjatok reám durván, gazul.

    De addig sírva, kínban, mit se várva
    Mégiscsak száll új szárnyakon a dal
    S ha elátkozza százszor Pusztaszer,
    Mégis győztes, mégis új és magyar.

    Ady Endre

   2. Kedves Pál!
    Olvastam már régebben erről a témáról, de én jobban elfogadtam a rusz, Kievi Rusz fejedelemség /tudom,h.a vezérek a varégok svédek elődei voltak és a gazdag réteg jött velük. Mégis nagyapám is ruszkiknak és muszkáknak mondta őket /Moszkváról /, Tobol folyó is ott van és Tubál fejedelméről van szó, és a mérvadó a mássalhangzó-k, TBL. Bár azt tényleg nem tudni, hogy Ezékiel idejében már olyan messzire elmentek volna.
    Nem is ez a lényeg,hanem az, hogyha már látják ezek a népek, hogy békességben vannak ott, akkor milyen okkal mennek harcolni ellenük. Ha a mostani globalisták pénzügyi mahinációi tönkre teszik a világ legnagyobb részét és haragszanak-unk rájuk az elfogadható, mert a nyomorba döntés látható, követhető a népek elleni virágos forradalmak kapcsán, h. azt ők csinálják a különféle gladiós, szektoros, isis, stb. vérengző bandákkal és, ha ma rájuk mennének nem csodálnám. De akkor mikor már végre rend van? Remélem a magyarok nem fognak velük menni. Sofi belinkelte az empiria magazinból, …köszi neki….jól leírja a cikk, hogy pléhpofával gyílkoltatnak. És bill gates /dirrekt/ kisbetűvel milyen átkozott dolgot -ak csinál. Gyermekek ezrei bénúltak le és sok más is vele együtt, kínozzák a világot minden téren, szinte mindenhol. Valóban “ilyen még nem volt és nem is lesz”, és mindezek csak nőnek fokozódnak a szemünk láttára és az emberek nem vesznek észre semmit, sőtt hűlyének néznek. Most bajban vagyok, mert azt hittem azon a lapon vagyok ahol bill.g. a világkormányt sűrgeti. Talán látja ak-t és azt hiszik tőle kapnak örök életet, vagy jó hosszút,mert majd besegít a genetika fiatalításába. Nézem a híreket és mindenhol szétroncsolt testek a földön, Donyeck-medence, Szíria isis keresztre feszítések, élve égetése egy pilótának, boko haram-ia, isis egységek Bosszniában Tuzla alatt, itt közvetlen alattunk. Olvasni, nézni is rossz és mindez terjed, hömpölyögve,mint az ár. És nem vesznek észre semmit. Üdv. s.

    1. Mindegy is már 🙂 kedves Soraya miről szól a cikk éppen mert mindig ugyanarról! A helyzet fokozódik, hol/ mikor KELL mentenünk a családunkat, másokat ? elvben tudjuk, a megoldást is, önellátás, a Dunántúlon, mert ITT fog végigsöpörni – mégis itt ülök a gép előtt Budapesten. Remélem nem sokáig .) és felkerekedünk anya-föld közelbe 🙂 de NEHOGY elfeledjem, első helyen, hogy a szívünk jó helyen legyen, rendben 🙂

    2. Kedves Soraya, Éva,

     a heti információk alapján nem valószínű, hogy kimaradnánk a szórásból (szigorúan a jelenlegi állás alapján). Székesfehérváron is valami NATO-hoz kacsolódó hivatalt hoznak éppen létre és küldöttek is mennek Kurdisztánba. Csak hogy a nevünk képviselve legyen, ugye…

 5. ” Az orosz vadászbombázók transzponderek, vagyis automata válaszjeladókat kikapcsolva repültek, így a katonai radarral nem vették észre őket. ”

  Ezen jót nevettem, de tényleg.

  Először is, bombázók voltak, jó eséllyel Tu-95 -ök (A Tu-22M és a Tu-160 gépeket nem röptetik Nagy-Britannia felé. A 22 -ek maradnak a Baltikumban, Fekete-tenger térsége, mag a Tu-160 -ok repülik az interkontinentális bevetéseket .)
  A transzponder a polgári légi közlekedés, irányítás számára sugároz egy azonosító jelet. Ettől még a polgári és a katonai radarok is látják, csak nem tudják, hogy micsoda és ki repül épp ott. Jobban mondva a katonai radarok jó eséllyel az egyik üzemmódjuk alapján nagyjából a típust is belövik, nem csak a célgép irányát, sebességét, magasságát, méretét, míg a polgári légi irányítás csak azt látja, hogy ott repül egy azonosítatlan valami.

  Az már egy más kérdés, hogy éles harchelyzet szimulálása (támadó manőver gyakorlata) során nem kapcsolják be azt a fránya jeladót (transzponder) mert éles helyzetben sem lenne bekapcsolva.

  A többi az stimt.

   1. Nincs mit! 🙂
    A külömbség méretbeli. Ebből adódik, a gép hatótávolság, a szállítható fegyverzet tömege, mérete, mennyisége. A katonai terminológiába ne menjünk bele, mivel laikus vagy. 😉

    Az orosz gépeknél maradva pár példa, de a magyar Gripen is vadászbombázó.
    Vadászbombázók:
    http://www.honvedelem.hu/files/9/43122/su-24_1.jpg
    http://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/legierok/ujabb_szu-30-asokat_es_jak-130-asokat_kapott_az_orosz_legiero/Szu-30SzM-1.jpghttp://www.jetfly.hu/rovatok/repules/katonai/tipusok/latvanyos_szu-34_kotelek/Szu-34_02.jpg

    Bombázók:
    http://wall4all.me/walls/art-design/russians-soviet-tu-95-bear-789980-1600×1200.jpg
    http://www.enemyforces.net/aircraft/tu22m_2.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/aa/Tupolev_Tu-160_at_the_MAKS-2013_(01).jpg

    1. Mert, ugye mi pontosan ismerjük – és különösen a hozzászólók -, milyen hi-tech-el is rendelkeznek – hogy ne nevessek ?

  1. Andre!
   Azt hiszem ezt nem fogja túlélni Görögország. Csinálnak 1 cselt vagy többet kuszábbat, aztán gyilkolászás,mint Donyeck és máshol. És túl közel vagyunk mi is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend