Tudomány és technika

Digitális pénztárcaként működő chipet ültetett a kezébe egy holland vállalkozó

bicon

Forrás: telegraph.co.uk

November 3-án két vezetéknélküli chipet ültettek egy holland vállalkozó kezébe, hogy a bitcoinhoz hasonló digitális valutákat tárolhasson a testében.

Martijn Wismeijer a Mr Bitcon nevű cég alapítója, amely kripto-valutákat kiadó automaták üzemeltetésére specializálódott Amsterdamban és más európai helyszíneken.

Azért döntött úgy, hogy aláveti magát a fájdalmas, de ma már rutinszerűen végzett eljárásnak, hogy NFC (érintésnélküli kommunikációs technológia) chipeket ültethessen a bőre alá. Az ilyen típusú chipeket különböző eszközökkel, például a Samsung Galaxy S5-höz vagy Apple iPhone 6-hoz hasonló okostelefonokkal is le lehet olvasni és számos felhasználási területük létezik már.

Wismeijer már egy ideje kísérletezik a kripto-valuták chipekben történő tárolásával. Kihangsúlyozta a titkosítás fontosságát a lopások megakadályozása végett, különösen, hogy az adott esetben az egész világ tudja, hogy a kezében tárolja digitális pénzét.

A chipeken digitális Bitcoin pénztárcájának hozzáférési kulcsait tárolta, tehát a kifizető eszköz továbbra is a mobiltelefon maradt, az összeg azonban a chipről érkezett. Eddig a Bitcoinban tartott pénzösszegeket telefonon vagy számítógépen lehetett tárolni a digitális pénztárca alkalmazással.

bitcoinHUA vállalkozó végül úgy döntött, hogy a módszer még nem elég biztonságos ahhoz, hogy végleges megoldásként szolgáljon és visszavonta a kezeiben tárolt pénzt, de alapjában véve sikeresnek ítélte a kísérletet.

A kripto-valuták tárolása mellett az ébresztőóráját is átprogramozta, hogy az csak akkor kapcsoljon ki, ha a két chip közül legalább az egyiket az érzékelőhöz közelíti. A jövőben pedig NFC technológiával ellátott zárakat akar otthonába szereltetni, hogy a kulcsaitól is megszabadulhasson, és kézérintéssel tudja nyitni és zárni lakását.

A beültetéshez xNTi chipeket választott, amelyeket a fecskendőkbe előre elhelyezve lehet beszerezni. A chip 2×12 milliméteres és mindössze 888 byte tárolására képes, ezt az adatmennyiséget azonban képes rövid hatótávolságon belül átvinni egy NFC olvasó segítségével.

A fejlesztés alatt álló új modellek nagyobb kapacitásúak, azonban a méretük is nagyobb, így ezeket nem lehet fecskendővel bejuttatni, hanem a bőr alatt kell őket szétnyitni.

?A legtöbb orvos nem vállal ilyen beültetést, így az ember kénytelen testmódosító művészhez fordulni (lehetőség szerint ez ne egy egyszerű tetováló vagy piercing művész legyen) és fontos figyelni, hogy az illető szigorúan betartsa a higiéniás szabályokat és értse a dolgát,? mondja Wismeijer.

?Azt találtam, hogy a legtöbb idősebb ember nem érti, miért tesz valaki ilyet,? nyilatkozta a vállalkozó.

?Azért döntöttem a beültetés mellett, mert én tényleg hasznát veszem ennek a technológiának. A telefonom és a táblagépem is kompatibilis a chipekkel. Úgy érzem, hogy az ilyen fejlesztésekből megtanulhatjuk, mi működik és mi nem, hogy egy napon, a nem túl távoli jövőben olyan chipeket ültethessünk be, amik több funkcióra képesek.?

Képzeljünk el például egy olyan tetoválást, ami normális esetben láthatatlan, viszont szívroham esetében pirossá válik, amit az okostelefon is észlel, és azonnal értesíti az orvost.

?Úgy gondolom, az ilyen kezdeményezésekkel kövezzük ki az utat a technológia társadalmi elfogadása előtt és egyúttal magát a technológiát is támogatjuk.?

Időkjelei: Valóban, ahogy a holland vállalkozó nyilatkozatai is mutatják, a technológia fejlődésével azonos ütemben folyik az emberek kondicionálása. A témával kapcsolatban megjelent cikkekel azt sugallják, üzenik, hogy ma már csak az idősek ?nem értik? miért tenne valaki ilyet, hiszen ha haladni akarunk a korral, akkor a kézben hordott pénztárcáé a jövő, így az ellenzők a ?haladás ellenségei?. Persze az időseknek ?megbocsátják? véleményüket, azzal, hogy ?szegények nem értik?, az összeesküvésre figyelmeztetők vagy a bibliai próféciákra hivatkozók véleményét pedig egyelőre gúnnyal söprik félre.

?És megadatott neki, hogy mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg, és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma. Itt van helye a bölcsességnek! Akinek van értelme, számítsa ki a fenevad számát, mert egy embernek a száma az. Az ő száma pedig hatszázhatvanhat.? Jelenések 13:16-18

Hozzátartozik természetesen a kérdéshez, hogy ma még nem tudjuk, pontosan milyen technológia hozza majd el a fenti prófécia beteljesedését, mindenesetre a mikro-, nano- és egyéb chipek a végleges rendszer egyértelmű előfutárainak tekinthetők.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. jelentések könyve. 13/16-18.:

    Azt is teszi mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezükre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. Itt van a bölcsesség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.

    Read more: http://hajnalhasadas.hupont.hu/469/uj-dolgok-lapja#ixzz3JF38W1sb

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend