Tudomány és technika

Egyetlen agy mind fölött: Hatalmas központi tudásbázis a világ összes robotjának

robot-brainForrás: Activist Post

A Cornell Egyetem kutatói bemutatták a Robo Agyat (Robo Brain), egy “kiterjedt számítógépes rendszert, ami a nyilvánosan rendelkezésre álló webes forrásokból tanul.” Úgy tűnik, igen gyorsan.

A robotagyat sok millió robot használná szerte a világon és a tervek szerint minden fontos információt tartalmaz majd, a képektől egészen az olyan gyakorlati ismeretekig, hogy hogyan kell kicserélni egy villásdugót.

A szerverről futó, tehát minden robot számára elérhető rendszer jelenleg 1 milliárd kép, 120.000 YouTube videó és 100 millió csináld magad dokumentum és használati utasítás letöltését és feldolgozását végzi.

Az információkat robotbarát formátumba konvertálják és tárolják.

A feldolgozott képek alapján a robotagy megtanulja azonosítani a képeken, videókban látható tárgyakat és hallott szavakat, hogy felismerje azok felhasználását, illetve az emberi viselkedést és nyelvet.

Például, amikor a robot egy kávéscsészét lát, a robotagy segítségével nem csak azt fogja tudni, hogy a tárgy neve kávéscsésze, de azt is, hogy forró italokat töltenek bele, a fülénél fogva tartják, és nem szabad megdönteni, amikor tele van, ellentétben azzal, amikor a mosogatógépből a polcra helyezik. (videó)

cup

A tervek szerint a robotagyat a robotkutatással foglalkozó tudósok, a háztartási robotok és a vezető nélküli autók is használni fogják.

“Robo Agy olyan lesz, mint egy hatalmas, szerteágazó, többdimenziós lekérdezési képességgel rendelkező grafikon,” mondja Aditya Jami, vendégkutató, aki az agy hatalmas adatbázisát tervezte. Olyasmit képzeljünk el, mint a Facebook barátok közötti kapcsolatábra, de a Tejút rendszerhez hasonlítható léptékben.

A hús-vér tanulókhoz hasonlóan a Robo Agynak is lesznek tanárai a cloudsourcing-nak köszönhetően.

A Robo Brain weboldalán megtalálható lesz minden, amit az agy már megtanult, így a látogatók növelhetik és javíthatják majd a tudásbázist.

A projektben a Szingularitás felé vezető törekvések legújabb példáját láthatjuk.

A robotika már most is drámai hatással van a gazdaságra, amellett, hogy egzisztenciális veszélyt is jelent. Míg az ilyen törekvések hosszú távú hatásairól folyamatos vita zajlik, a helyzet rövidtávon már most is elég egyértelmű. A gyártásban és a szolgáltatóipar bizonyos területein számos munkahely szűnik meg. Ezek közül az egyik legújabb példa a biztonsági robotok megjelenése az Egyesült Államokban.

A szakértők szerint biztosra vehető, hogy a mesterséges intelligencia felemelkedése töretlenül folytatódni fog és egyre több speciális feladatot ellátó emberi munkaerőt fog fölöslegessé tenni. Egyesek odáig mentek jóslataikkal, hogy 2045-re teszik az időt, amikorra az emberek teljesen feleslegessé válnak.

Ismét említésre méltó a program támogatóinak nagyon is ismerős listája:

Office of Naval Research (az Amerikai Tengerészet Kutatási Hivatala), az Amerikai hadsereg kutatási hivatala, Google, Microsoft, Qualcomm, az Alfred P. Sloan Alapítvány és a National Robotics Intézet.

Ők természetesen valamennyien minket szolgálnak, igaz?

Előző posztKövetkező poszt

24 hozzászólás

 1. Közelítsük meg máshonnan, rakjuk össze a kocka darabkáit. Egy sci-fibe illő illő gondolat:
  Gőzerővel folyik az emberi implantátumok fejlesztése, beleértve az agyi implantokat, chipeket. Kisérletek folynak az emberi agyak összekapcsolásra is. Lassan kötelező lesz a chipek beültetése. Ezalatt robotokat kapcsolnak egy mesterséges szuperagyhoz, létrejön a központi irányítás. Innen már csak egy lépés és a bechippelt agyakat fogják a központra kapcsolni, akár elvéve a saját személyiséget. Megszületett a Borg.
  Lehet a fenevad bélyege a kézfejben, vagy az agyban elhelyezett chip? A fenevad pedig nem más mint a szuperagy, aki átveszi az irányítást az emberiség fölött?

  1. ez mar most igy mukodik,a matrix amiben elunk szinten mesterseges intelligencia alacsony frekcenciaszamon!tehat egy magasabb atprogramozza,mert minel magasabbrol nezel valamit qnnal egyszerubb es kisebb,ezert nem erzunk a halalunk utan szomorusagot mert magasabb frekvenciaszamra kerulunk. a magasabb frekvencia hivatalosan a szeretet frekvenciaja mert energiaban is erosebb illetve szeretetbol sokmindenre kepesek vagyunk, a lelkunk jo esetben pizitiv,igy szeretetre hangolodva rendkivuli dolgojra kepes

 2. Vicces ahogy az ember lassan minden cselekedetével visszatér az Istenhez. A számítógépes aggyal a saját rendszerüket alkották meg,de mivel a szellemi talaj Isten,csak olyat alkothattak meg ami már létezik. Mégpedig azt a rendszert amit Isten is használ az emberi agyak tudatának fenntartására. Isten a tudat szentsége,az agy minden agy fölött. Hiába igyekeznek függetlenedni Istentől,amint cselekedni kezdenek,maguk a cselekedetek árulják el,bölcs rendszereikkel,hogy a szellem csak egy helyről származik,a gondolat csak egy valakitől élő,és tökéletes Istentől.
  Az a baj ezzel a buzgó ember pusztítási tervel,hogy nem egyezik Isten terveivel,és Ő nem csak a gondolatok talaja-szentsége,hanem a tetteké is,és a hatalomé is. Isten lénye által válnak élővé az emberek,és bármihez is nyúlnak minden cselekedet Istent szolgálja végül. Isten kihasznál minden tettet,jót és rosszat is,hiszen a tettek végül mind automatikusan visszatérnek hozzá.Isten a farkába harapó kígyó,még a mozdulatlanná merevedett sziklákat is hasznosítja,mert Ő Isten;tett a tettek fölött,cselekedet a cselekedet fölött,tudat a tudat fölött,valóság a valóság fölött,hatalom a hatalom fölött,egy agy az összes fölött.
  A robotoknak közös tudat kell,miért,mert az embereknek már közös tudata van,és a tudat aki Isten maga nem hagyja magát megfogni,Isten az Úr minden fölött és elkerülhetetlen.

  1. Nézetem szerint nagy a tévedésed. Isten MEGENGEDTE nekünk a szabad akaratot úgy, hogy akár ellene is dönthetünk, akár LÉTÉT tagadhatjuk (az ateisták). Ez nem ŐHOZZÁ FUT BE ! ezt Ő NEM AKARJA ! Azt akarja, hogy FEDEZZÜK fel és higgyünk benne (hitben élünk, nem – színről-színre – látásban!) Az irányítás, éppen hogy ördögi, AKI AZ ÚR ELLENSÉGE ! a farkába harapó kígyó …

   Teljesen más kérdés, hogy nekünk javunkra válik amit nem akarunk – és hogy úgy történt, azt később értjük meg (egyenesen ír görbe vonalakon, mint szokták mondani).

   És, maga a szenvedés, a lemondás, az önmagunknak “meghalás” a szeretetben: “mag meghal, amint a földbe hull, és sok termést hoz”. Nem, a gonoszság a mások feletti uralkodás egészen MÁST eredményez …

 3. Én ezt nem értem tisztán kérlek világosítsatok fel hogy az ember miért akar teremteni egy élettelen mozgó dolgott mert régebben életet akartak alkotni de az nem sikerült igy hát aztán élettelen dolgokkal vagyis gépekkel kisérleteznek hogy létrehozzanak egy “életet” amire mindig is vágytak. Az emberben benne van az alkotás és a teremtő ösztön vagy mi?
  miért akarnak élettelen életeket csinálni? mi bennük a jó? és most nem a munka elvégzésére gondolok hanem hogy általában. Mi a lényege? Miért akar az ember olyat tenni ami nem az ő feladata. És most már a génkisérletek is….
  Az embereket megfertőzte egy ” Teremtő Isten akarok lenni” vírus?

  1. Lényegében válaszoltál is rá!
   Itt:Az embereket megfertőzte egy ? Teremtő Isten akarok lenni? vírus?
   A vírus neve Lucifer!

  2. Egyetértve az előttem szólókkal erre a pusztító szellemi vírusra ami egyre csak terjed a gyógymód a Jézusi SZERETET. Milyen szépen kifejezni ezt a “mágikus” magyar nyelvünk! SZER-ETET, SZER-ELEM, SZERENCSE, REND-SZER, EGY-SZER, MIND-EGY, …

   Viszont hogy mi motiválhatja ezeket ez embereket és közösségeket (titkos társaságok, etc), hogy ilyen úton járnak azt már pedzegették lentebb. A rejtély feloldásának a kulcsa szerintem hogy több új eddig nem kalkulált változót is be kell vezetni a “képletbe”, amelyek ezekre a vezető embercsoportokra hatással vannak, sőt akár az ukázt is ezektől a szürke eminenciásoktól kaphatják részben.

   Itt a korábbi földi civilizációk maradékára gondolok akik magas technikai fejlettségi szinten állnak évezredek óta, aztán az ősi iratokban emlegetett reptilián/sárkány hüllő fajra, a galaxis különféle helyeiről idevándorolt és titokban itt élő “szürkék” különféle változataira, akik egy részével együttműködnek a háttérkormányok; külön egység volt a figyelésükre már a KGB elődjénél is… … és akkor csak azokról esett szó akik hozzánk hasonlóan anyagi testben élnek. Mert léteznek más-világok, párhuzamos világok, finomabb anyagi világok is velünk paralel, ahol a jelek szerint a “felbujtókat” kell keresni. Akik az emberi érzelmek és szenvedés (folyamatos értelmetlen háborúk…) által generált éterikus energiákkal táplálkoznak és nagyon is valóságos a létezésük…

   Egy előadás ezügyben – Marcel Messing: Az Ébresztőhívás – videó: http://projectavalon.net/lang/hu/marcel_messing_hu.html
   és az átirata annak aki olvasni szeret: http://projectavalon.net/lang/hu/marcel_messing_wake_up_call_hu.html

    1. Kedves Vándor!

     És hol nyitod meg a strong tag-et, illetve hol a “szerkesztő progi”? mert én már betegre kerestem, de nem találom.
     Köszike.

    2. Szia Erika!
     Ha megengeded válaszolok erre a kérdésedre.
     Ezeket a stílusbeállításokat manuálisan tudod a szöveghez hozzáadni. A tag-ek felsorolását a komment ablak alján találod, de segítségként itt egy példa arra, hogy ez hogyan néz ki a gyakorlatban, például, ha félkövéren akarsz egy szót megjeleníteni:

     <strong>félkövér</strong>

     Ez pedig a dőlt:

     <i>dőlt</i>

     A nyitó tag: <i>
     Záró tag: </i>

 4. Meg aztán az elitnél,amúgy sem a több pénz a lényeg,inkább az,hogy a többieknek ne legyen.
  És amire hajtanak ,az a totális uralkodás mindenkin,amit most a demokráciával takargatnak.

 5. Minden cég a profitból él. Egyedül az nem világos számomra, ha a multik/munkáltatók leváltják a humán munkaerőt, tehát a népesség egy bizonyos része munka nélküli lesz, akkor miből lesz profitja? Már mint gondolom nincs munka, nincs pénz, ha nincs pénz akkor nincs fogyasztás a gyártott termékeikre.

  1. Minden cégnek vannak tulajdonosai. Ha ők most tele vannak pénzzel, és felvásárolják a szükséges földet , folyóval, tóval, építőanyaggal, gépekkel, stb-vel, és vesznek majd pár száz robotot fejenként, amik megművelik a földjeiket, megtermelik az ételt, megépítik, és karbantartják az épületeiket, kocsijaikat, repülőiket, jachtjaikat, hajóikat, különböző kényelmi , és esztétikai tárgyaikat, főznek, mosnak , takarítanak, stb, akkor nincs szükség pénzre, profitra….! ( Ahogyan emberekre se! Legalábbis csak korlátozott létszámban szükséges meghagyni belőlük, a mulatság, ill a folyamatos fejlesztések kedvéért…! Amíg nem lesznek elég fejlettek ehhez is a gépek…! )

   1. Kedves Idám!

    Pontosan úgy van ahogy írod. Csak, hogy ezek a multik igaz, hogy számolnak sok mindennel, de eggyel mégsem: Azzal nem, hogy igaz, hogy az “ember a tervező, de az Isten a végrehajtó,” és ezzel gyorsan meg is változhat az egyenlet eredményének előjele.

    Szeretettel: Erika

    1. Igen! Ha nem így lenne, már régen 500(?) millió alatt lenne az emberiség létszáma….!

    2. Pedig a cél pontosan ez; a maradék 500 millió a terv szerint – legalábbis nekem nagyon úgy tűnik, de javítsatok ki – a jelenlegi ún. felső tízezer. Ők jelenleg is jól elvannak pénz nélkül, hiszen birodalmuk alapjai már megvetettek, nekik teljesen mindegy, mi lesz 7 milliárd emberrel. Ma Consuela takarít, holnap egy DV-5-ös vagy HRB-34-es.
     500 millió embernek kell majd szórakozás is, és induljunk ki abból, hogy ma Mammon a hatalom egyik birtokosa; a szolgái mi mindent megengednek maguknak vélt hatalmuk illúziójában. Mi lesz, ha majd nyilvánvalóan azt érzik, nekik senkinek nem kell számadással tartozniuk, hiszen ők teremtették a világot, nekik köszönhetően menekült meg a világ a káros túlnépesedéstől, a sok-sok “haszontalan” (annyit érsz, amennyi pénzed van, ugye…) ember pusztulásával. Következtetve történelmünk pillanataiból, nyilvános kivégzésektől a gladiátorjátékokig bármit el tudok képzelni. (Természetesen hívő testvérekkel, hiszen pont ők azok, akik az “igazi” hatalom, Mammon erejének tagadói…)
     Még egy kirakós a helyén. 😉

    3. Igen az Ő tervük ez ! De szerintem (az idők jeleit figyelve ) ennek megvalósítására már nem lesz idejük! Illetve, ami történni fog, azon már nem sokáig lesz hatalmuk….!

    4. Ámen, Ida, nekem is ez a reménységem, amit Isten ígéretet táplál. 🙂

    5. Nyugalom, azért lesznek akik vértanúsággal “mozdítják elő” hogy TELJESEN igaz legyen a Jelenések … (20.4.) Ezt SOSE hagyjátok ki: egyrészt bátor tanúságtevésre van/lesz szükség folyamatosan, másrészt esetleges következményekkel: fej-fej mellett 😀

    6. Nincs kihagyva! Csak az eseményeket nem azok irányítják, akik hiszik, hogy irányítják…..!

  2. Ilyenkor szokott jonni a haboru, ahol a feleslegesse valt szegenyekkel elpusztittatjak egymast…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend