Nagytestvér

10 millió dollár robot gyereknevelők kifejlesztésére

Socially-Assistive-RobotsA humanoid robotok fejlődése felgyorsult és ma már nem csupán a precíz mozdulatok kivitelezése, hanem a mesterséges intelligencia és az érző robotok kifejlesztése a cél.

Az emberi agy visszafejtéssel történő lemásolása és a számítástechnika robbanásszerű fejlődése óhatatlanul felveti a kérdést, hogy milyen hatással vannak és lehetnek a robotok az emberekre.

Ebből eredően ma már olyan robotokat terveznek, amelyek az emberi kapcsolatokat irányító érzelmeket is képesek manipulálni. Ez is része annak az erőfeszítésnek, ami a robotoktól való viszolygást hivatott csökkenteni, hogy egyre inkább a társadalom hétköznapi tagjaként fogadják el őket. A kutatók több különböző irányból is próbálják megalapozni ezt a kapcsolatot.

Az Egyesült Államok kormánya 10 millió dollárt biztosít olyan robotok kifejlesztésére, amiket gyerekek mellé szánnak személyi oktatónak, hogy ezzel ?befolyásolják a gyerekek viselkedését és étkezési szokásait.?

Az ?in loco parentis? elve, azaz a nevelőknek a törvény által biztosított jog, hogy ?a szülő helyében? járjon el, miután a gyereket reggel átadtuk az iskolának, furcsán új értelmet nyerhet hamarosan. A Yale vezetésével, de több egyetem bevonásával induló projektben, az MIT, a Stanford és a University of Southern California kutatói is részt vesznek és a National Science Foundation finanszírozza, ami viszont az állami BRAIN idegtudományi kezdeményezés égisze alatt működik.

A ?Robotok a gyerekekért? projekt célja, hogy robotokat juttasson a családokhoz és az iskolákba, a gyerekek oktatási és testnevelési szükségleteit biztosítandó, egy olyan korban, amikor az Egyesült Államok első asszonya is beleszól, hogy mit egyenek a gyerekek és mit jelent az egészséges táplálkozás.

A Yale sajtóközleménye nem rejti véka alá a tényt, hogy a robotok a társadalomtervezésben fognak segíteni:

?Egy jó személyes oktatóhoz hasonlóan, azt akarjuk, hogy a robotok képesek legyenek a mi elvárásaink szerint alakítani a gyerekek viselkedését,? mondta Brian Scassellati, a Yale számítástechnika professzora, a kutatás egyik vezetője.

?Szeretnénk a robotokat a laboratóriumból az iskolákba, az otthonokba és klinikákra költöztetni. Olyan helyekre, ahol közvetlenül segíthetnek a gyerekeknek napi szinten.?

A 10 millió dolláros állami támogatást élvező kezdeményezés célja, hogy önállóan alkalmazkodó, hosszú távú személyes kapcsolatok kialakítására képes gépeket építsenek az óvodáskorú gyerekek oktatási és terápiás segítésére.

?Az a nagy ötletünk támadt, hogy olyan robotokat építsünk, amik segíthetnek a gyerekeknek,? mondja Scassellate professzor. Öt éven belül olyan robotokat akarunk megépíteni, amelyek képesek elvezetni a gyerekeket hosszú távú oktatási céljaikhoz és tulajdonképpen a gyerekkel együtt növekednek és fejlődnek. Azt akarjuk, hogy a robot felérjen egy személyes oktatóval.?

Scassellate azt is hozzátette, hogy reményei szerint a gyerekek és robotok között egészséges, a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló kapcsolat alakulhat ki.?

A 10 millió dolláros összeg rekordnak számít az állami intézet által biztosított támogatások között.

Gondoskodó robotok?
Gondoskodó robotok?

Már a megfogalmazás is felkavaró. Egyrészt azt állítják, hogy a robotok ?csupán? kiegészítik a szülők, oktatók és kezelők munkáját, ugyanakkor az óvodáskorúak célcsoportként történő megjelölése, hogy ?hosszú távú kapcsolatokat alakítsanak ki? velük és ?saját elvárásaik szerint befolyásolják a gyerekek viselkedését? egyértelműen túlmutat a test nevelésén.

Mintha az állami iskolákban folyó agymosás nem lenne elég, most már a rendszer elvárásai szerint programozott entitást is kirendelnek a gyerekeink mellé, hogy teljes időben kapják a hivatalos nevelést, illetve bármit, amit a programozók a robotokon keresztül küldenek?

Mi sülhet el rosszul?

ForrásActivist PostFree Beacon

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

 1. https://www.youtube.com/watch?v=QHpDkSC_3j8

  A csatolt link egy pünkösdi lelkész prédikációja az utolsó időkről. 2 részes a tanítás, nagyon izgalmas és érdekes dolgokról beszél!!! Ajánlom mindenkinek nemtől, kortól és felekezeti hovatartozástól függetlenül!!!! Áldott, szép napot kívánok!!!!

 2. Eddig azt hittem csak egyéb munkaterületeket gépesítenek és szanálnak ki sok millió, milliárd embert munkahelyekről (automata kasszák, holgrafikus eladók, ügyfélszolgálatok, önjáró teherautók stb…). A minap beszéltem egy némettel aki autógyáraknak tervez és épít gyártósorokat. Kérdeztem, mivel is foglalkozik? Erre ő:” munkahelyeket ölök” – mondta. Én meg: ??? Erre ő: most terveztem egy új sort, eddig 5-en dolgoztak rajta,. most már elég rá két ember.
  Értitek?
  Már tanári állás sem lesz lassan.
  A “csökkentsd a népességet 500 millióra” nem kitaláció.
  A felső elit valóban egy übermencs szuper embert akar, csak nem veszi számításba azt hogy velejéig romlott az ő szívük is, és akár 7 milliárd ember nyűgjeit kell elviselni, akár 500 milliót, ugyanolyan önzők és gyilkos hajlamúak maradnak. “Olyanok lesztek mint az Isten” – ez minden ember hajlama kicsiben, nagyban.

 3. Nektek is feltűnt, hogy minden, amivel eddig riogattak, hogy majd bekövetkezik és az az általunk ismert rendszer végét fogja jelenteni, most MIND megtörténik. Nagyon felpörögtek a dolgok.
  Oroszország vs USA = Ugye Ukrajna miatt az egész EU szarban lesz most. A NATO most hívta fel a tagországok figyelmét, hogy nagyon gyorsan fejleszteni kell, mert egy esetleges Orosz támadást nem tudnának visszaverni az egyesített erők sem.
  Kína újfajta rakétákat épített. Azt mondták, hogy ezzel válaszolnak az USÁnak.
  A Közel-Kelet nem robbanásra váró puskaporos hordó, hanem konkrétan felrobbant. Líbia, Szíria, no meg ugye Izrael most rohanja le Gázát. Az ISIS most zsákmányolt olyan harci eszközöket, amilyenek egyes európai hadseregeknek nincsenek.
  És az aduász: A vírus. Nagyon nagy baj van az Ebolával Afrikában és a repülőjáratok miatt nagyon fosnak, nehogy “széthordják”, mert nincs ellenszer.

  És nem tudok elmenni Orbán mostani beszéde mellett sem. Biztos vagyok benne, hogy ő már tudja, hogy mi jön. A beszédéből le lehetett szűrni, hogy nagyon rossz dolgok jönnek.

  Komolyan, mint ha megőrült volna a világ. Pedig eddig sem volt teljesen normális. Nagyon ijesztő.

  1. Most nem vagyok naprakész OV-val kapcsolatban. Mit mondott ? Mit szűrtél ki ? Persze, hogy tudja … 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend