Tudomány és technika

A GMO szúnyogkísérlet fordítva sült el, de a “termék” forgalomba kerülhet

Forrás: GeneWatch UK

Számos társadalmi csoport fejezte ki aggodalmát a napokban, miután kiderült, hogy a mocsárláz előfordulásának veszélye olyannyira megnövekedett, hogy az adott területen rendkívüli intézkedéseket vezettek be, éppen abban a brazil városban, ahol egy génmódosított szúnyogokkal végzett kísérlet folyik.

A kísérlet kezdeményezői azt ígérték, hogy a génmódosított szúnyogok véget vetnek majd a mocsárláz előfordulásának. A brazil Bahiaban végzett gyakorlati tesztek eredményeit azonban a mai napig nem tették közzé és nem értékelték az Aedes aegypti szúnyogfaj és a mocsárláz előfordulási aránya közötti összefüggéseket. (forrás)

Ettől függetlenül az illetékes brazil hatóság (CTNBio) zöld utat adott a Moscamed Brazil cég által, a brit Oxitec és a Sao Paulo Egyetem együttműködésével kínált technológia kereskedelmi forgalomba hozatalára.

A brazil sajtó üdvözölte a mocsárláz elleni új fegyvert, azonban a jelek szerint nem értesült arról, hogy a kísérleteknek helyet adó Jacobina polgármestere 2014 februárjában “a mocsárláz járvány jelentette biológiai katasztrófára” hivatkozva meghosszabbította a vészhelyzetet. Ezt megelőzően a Moscamed arról adott hírt, hogy az Aedes aegypti szúnyogfaj egyedeinek száma 81-100 százalékban csökkent Jacobinában, azt állítva, hogy ez a kísérletek sikerességét bizonyítja (forrás). Az Oxitec szerint a tesztjellegű szúnyogkibocsátások 2013 júniusában indultak Jacobinától észak-nyugatra, de a programnak az egész városra történő kiterjesztése 2-3 év alatt valósul meg.

A GM szúnyogok forgalomba hozatali eljárása során a brazil CTNBio hatóság egyik tagja egy jelentésben olyan információkat prezentált, amelyek megkérdőjelezik a GM szúnyogok által a mocsárláz előfordulási számára kifejtett hatást, figyelmeztetve, hogy bizonyos helyzetekben a kibocsátás ronthat a helyzeten, még abban az esetben is, ha az Aedes aegypti egyedek száma csökken. A felhozott ellenérvek nem győzték meg az illetékes bizottságot és a brazil közegészségügyi hatóság (ANVISA), amelyik immár az engedélyezési eljárásért és a termék felügyeletéért felel, heti 10 millió génmódosított szúnyog kibocsátását engedélyezte minden 50 ezer lakosra. Eközben az ígért kísérleti adatok közzétételének dátuma még mindig nem ismert.

?Az Oxitec számos ország ajtaján kopogtat, azt állítva, hogy génmódosított szúnyogjaik megoldást nyújtanak a mocsárláz ellen. Ugyanakkor a cég semmilyen bizonyítékot nem produkált eddig a technológia hatékonyságára vonatkozóan, így a GM szúnyogok engedélyezése elsietett lépés lenne,? mondta Lim Li Ching, a Harmadik Világ Hálózat vezető kutatója.

“Hihetetlen, hogy az Oxitec génmódosított szúnyogkísérletei akadály nélkül folytatódnak, sőt, a termék úgy került kereskedelmi forgalomba, hogy a szúnyogoknak a mocsárlázra kifejtett hatásáról semmit sem tudunk,” mondta Dr. Helen Wallace, a GeneWatch UK igazgatója.

“A tény, hogy Jacobinában vészhelyzetet rendeltek el, riadót kellene, hogy fújjon a hatóságok fülében.”

Előző posztKövetkező poszt

14 hozzászólás

 1. Gy látszik, hogy egyes tudósoknak agyára ment már önmaga mutogatása a mindenáron való híressé válás. Újabban a biológusok is meghibbantak mint a lepke tudós is. De épp igy nem is oly régen a méhek szaporodásába akartak beleavatkozni–és a szelíd mézelő méheket akarták a vad méhekkel összehozni —a következmény a vadméhek szörnyű pusztítást okoztak a mézelőméhek között.
  Most a szúnyogokat vették célba aminek nagyon komoly következménye lehet. De épp igy sajnos az emberi fajjal is kísérleteztek és kísérleteznek a mai napig is sumákmódon. Mit képzelnek a tudósaink Istenek talán? hogy merészelnek beleavatkozni abba amely eddig tökéletesen működött? legalábbis biológiailag. Mert sok élet kezd eltorzulni épp az emberi faj barbársága miatt. Ha létezik az ördög, Na az maga az ember, mert ahova beteszi a lábát, amihez csak hozzányúl, ott pusztulás marad.

 2. Eddig 3-szor volt figyelmeztetve Brazílián keresztül az utóbbi hetekben, mégsem vették figyelembe, nem állították le, amit már jóideje megterveztek, mert mesterségesen még az argentín válságnál is rosszabb helyzetbe taszították Brazíliát. Voltak jelek, voltak figyelmeztetések, ha egész Brazíliát telesírná Égi Édesanyánk, akkor is megrendeznék, mert nem képesek másra. Costa Rica minden győzelmét egyes-egyedül felajánlotta Abbánknak, mivel Abbánk nem kell, s azok a figyelmeztetések sem, akkor most egy kisebb érdekesség, bármelyik nyeri, bármelyiket hozzák ki nyertesnek mindazonáltal nem kaptunk haladékot, egyik arany, másik ezüst, s ezt már a háttérben működő Antikrisztus döntötte el, melyiket köti jobban magához. Lehet tovább ecsetelni, sajnos ha úgy képesek megtéveszteni embereket, mint ahogyan nemrégen láttam Indonéziában, akkor már nagyon kevés idő van a Nagy Figyelmeztetésig, de nem rajtunk múlik,

 3. Sziasztok!

  Azt lehet tudni,hogy mikor engedik el ezeket a szúnyogokat? Vagy már megtörtént? Ha igen,ez azért lehet érdekes,mert ugye most Brazíliában a világ minden tájáról érkeztek oda emberek,és ha esetleg valami betegséget akarnának az emberiségre szabadítani,akkor mikor lenne a legalkalmasabb,ha nem most…

  1. Kedves Robi!

   Ne aggódj, lehet, hogy ilyen szúnyogokból már Téged is csípett meg jó néhány.
   Nem az a lényeg, hogy emberek mit találnak ki, hanem az, hogy Isten ebből mennyit enged meg nekik megvalósulni.
   Ha idáig is mindent megvalósíthattak volna, amit tervbe vettek, akkor ma már nem csak ember nem lenne a földön, hanem már föld sem lenne.
   Isten gyermekei védelem alatt vannak. Semmi nem történik velünk Isten akarata, tudta, vagy engedélye nélkül.
   Sok baja van az igaznak, de valamennyiből kimenti az Úr.
   Zsoltár 34, 20

   1. “Mennyit enged meg Isten?” …túl sokat!!! 🙁

    ROBI!
    Nekem is feltünt a cíkkben Brazilia neve! Foci vb- és most ez GM szúnyog!?
    Na, akkor ez most Con-Theo vagy csak egészséges logika? 😀

   2. Miért is ne engedné Isten – akár elpusztítani a Földet – is? ha engedte megölni egyszülött Fiát … ?

    1. “Miért is ne engedné Isten ? akár elpusztítani a Földet ? is? ha engedte megölni egyszülött Fiát ? ?”

     – Azért engedte meg Isten egyszülött Fiának, hogy váltságul letegye az életét ÖNKÉNT a bűnös emberiségért, hogy ez által megmenthesse az Ő orcájára hasonuló embereket a VÉGLEGES pusztulástól, és megmenthesse azt a Földet is, melyet az embernek ajándékozott lakóhelyül.
     Isten már a bűnbeesés pillanatában megmondta, hogy áldozatot fog hozni azért, hogy megmentse a bűnös embert, és kipusztítsa a gonosznak gyökerét és magvát is.
     Lám-lám, Isten szavának egy része már be is teljesült. A többi pedig az eljövendőben BE FOG TELJESÜLNI. A beteljesülés bizonyosságának Jézus Krisztus kereszthalála és FELTÁMADÁSA a záloga. (Ezt a sátán és seregei is tudják, – és nem nyugtatja meg őket, nem örülnek neki. És TE? – hogy vagy ezzel a kérdéssel? Te minek örülnél?- ha tovább élne a gonosz, vagy ha Isten szerető jelenlétében élhetnél?…- hiszen Jézus Krisztus érted is meghalt … a választás, most már csak tőled függ!)

     – Jézus Krisztus feltámadása arra is bizonyíték, hogy az ember testi halála, (ha nem is egy öröm élmény ) de nem a legkomolyabb büntetés, NEM EZ az igazi pusztulás … Az “igazitól” szeretne megkímélni minket a szerető Mennyei Atyánk … Rajtunk múlik, hogy HAJLUNK-E (a fenyítése nyomán) vagy véglegesen ELTÖRÜNK.

     – Miért is ne engedné Isten elpusztítani a Földet?
     Azért mert ígéretet tett rá! – Ugyan olyant, mint amilyet az ember megmentésére is, és bármennyire hihetetlen, bármennyire mást látunk a szemeinkkel és tapasztalunk, de ez is be fog teljesedni.
     11,18 És megharagudtak a pogányok, és eljött a te haragod, és a halottak ideje, hogy megítéltessenek, és jutalmat adj a te szolgáidnak, a prófétáknak és a szenteknek, és akik a te nevedet félik, kicsinyeknek és nagyoknak; és ELPUSZTÍTSD AZOKAT, AKIK A FÖLDET PUSZTÍTJÁK.elpusztítsd azokat, akik a földet pusztítják.
     Jelenések 11 :18

  2. A cikkből: “a tesztjellegű szúnyogkibocsátások 2013 júniusában indultak Jacobinától észak-nyugatra”

   Az említett engedély a kereskedelmi forgalomba hozatalra vonatkozik. Ez pont olyan, mint a Monsanto Magyarországon. “Kísérlet” címszó alatt simán vethetnek génmódosított magokat, de a kereskedelmi terjesztés tilos.

 4. Újabb “biologiai fegyver” szúnyognak álcázva!
  Tudvalevö, hogy a szúnyog a csípéskor betegségeket okozó baktériumokat, vírusokat ad át az áldozatának!
  Ez a GM-moskito is negy valószínüséggel – én már csak ilyen Con-Theo-s vagyok 😀 – “fel van töltve” vmi (pl. himlö vírussal!).
  bill melinda gates oltóanyag progija is lebukott! Kiderült, hogy a “védö oltásnak” nevezett méreg injekció, a mellett, hogy “halálos tüneteket” produkált egy dologban valóban védett: történetesen, a teherbe eséstöl! Magyarul meddöséget okozott!!!

  …és ez csak a jéghegy csúcsa! 🙁

 5. Semmi ok az aggodalomra. 🙂 Csak egy kis csípés, viszketés és már kész is…
  Nekem meggyőződésem, hogy a most repkedő szúnyogok csípése nem olyan, mint volt. Sokkal durvább duzzanat lesz utána és teljesen elszíneződik, akár sebesedik is… Ki tudja mi minden ellen kaptunk már vakcinát 🙂

  Tegnapi hvg hír (azt hiszem): 1 hónap alatt másodszor derült ki az USA-ban, hogy nem megfelelően voltak tárolva himlő vírusokat tartalmazó fiolák…
  Biztos csak véletlen és felelőtlen mulasztás… Most már nincs is miért aggódni…

  1. UHU!
   Én úgy olvastam, hogy takarítónők találták a fiolákat, nyílván takarítás közben, jó, hogy nem ejtették el ijedtükben. Mások is a -szúnyogok csipéseit elemezgetve,- ugyanarra a felfedezésre jutottak, mint Te.
   Wikingnek köszönöm, hogy annak a gyílkosnak a jelzését /nem nevét/ kis betűvel írta. Nézem olvasom a Donyeck-i eseményeket, látom a szétszakgatott emberi testeket a nagy db. fémeket, amikkel gyílkolnak ártatlanokat. Tudom, hogy meg kell lenni mindezeknek,mert meg van írva, de várom, nagyon várom a szabadulást erről a Földről, nem csak magamnak, hanem a gyermekeknek is, akik ott szüleiket vesztik el, vagy fordítva szülők gyermekeiket. ” Várom az Urat, mint őrök a reggelt” Hálás vagyok minden napért, ami még békességben eltelt. Nem tudom leírni mit érzek, csak fohászkodok a hitben lévőkért, a jó akaratu emberekért, hogy tegyék meg azt az egy lépést Isten felé az Atyai házba, hogy üdvösségre menjenek.

   1. De örülök neked kedves Soraya!
    Éppen tegnap, és ma gondoltam rád, hogy mi lehet veled…! 🙂 Remélem jól vagy…?!…úgy egyébként…!

    1. Köszönöm Ida!
     Jól vagyunk, gondolom Te is! Mindig nézem az oldalt, illetve a hozzászólásokat is. Bizony jó tudni a dolgokat és azt, hogy van egy kis köröm, akiket ez a téma érdekel. A legtöbb hitben járót ezek nem is érdeklik. Váratlanúl fogja őket érni. Én készülök, mert érezhető a gyorsvonat a szakadék felé tart. Isten kegyelmét látom és visszatartását sok dologban. Veletek vagyok. Sok szeretettel: s

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend