Nagytestvér

Google térkép valósidőben?

A Skybox központja a cég saját műholdja által készített felvételen. A Skybox egy egész hadsereg olcsó, de hatékony műhold segítségével biztosít nagy felbontású, akár percenként frissülő felvételeket.
A Skybox központja a cég saját műholdja által készített felvételen. A Skybox egy egész hadsereg olcsó, de hatékony műhold segítségével biztosít nagy felbontású, percenként frissülő felvételeket. (Kép: Skybox)

Forrás: Activist Post

A legtöbb ember alig várja, hogy pihenőnapján elvonuljon a világtól egy csendes helyre, legyen az egy kert, park vagy tisztás. Lehetséges azonban, hogy hamarosan szinte lehetetlen lesz a kíváncsi szemektől távol maradni, ha a Google törekvéseit helyesen értelmezzük.

A számos technológiai és starup cég közül, amelyeket a Google idén felvásárolt, az egyik különösen aggasztó lehet a magánszférát és magánadatokat védeni kívánó emberek számára. A Google abban a reményben fizetett 500 millió dollárt a Skybox nevű műholdas felvételekre specializálódott cégért, hogy valósidejű frissítésekkel bővíthesse saját térképeit és haladjon Project Loon elnevezésű programjával, aminek célja, hogy drónok segítségével az egész földet lefedő Internethálózatot hozzon létre.

Természetesen az adatgyűjtési arzenál legújabb eszközét képviselő technológia sok vállalat számára érdekes lehet.

Nem meglepő, hogy éppen a Google áll a kezdeményezés élén, hiszen a cég az adatgyűjtésből él. Első körben arra használják majd az új lehetőséget, hogy a nagyvállalatok egymás után kémkedjenek.

A Wall Street Journal-ban nemrég megjelent interjúban, Dan Berkenstock, a Skybox társalapítója felfedte, hogy a cég éppen az egyik legnagyobb Apple alvállalkozó, a Foxconn által üzemeltett gyárak ki- és bemenő forgalmát figyeli, ugyanis a megnövekedett teherautó forgalomból meg tudják állapítani, hogy a kaliforniai cég éppen egy új iPhone kiszállítására készül-e. (forrás)

Ez a kialakulóban lévő új iparág az egész világgazdaságra komoly hatással lehet:

A szántóföldek megfigyelésével a befektetők meg tudják majd jósolni az élelmiszerárak alakulását. A salakhányók méretéből megállapíthatják egy aranybánya teljesítményét. Az egyik Skybox legenda szerint az UBS egyik elemzője 2010-ben meg tudta jósolni a Walmart negyedéves jövedelmét, egyszerűen azáltal, hogy megfigyelte a bolthálózat parkolóit és kiszámolta a vásárlók mennyiségét.

Természetesen naiv lenne azt feltételezni, hogy a módszert csupán rivális cégek használják majd, hogy egymás után kémkedjenek. A Google sem abból gazdagodott meg, hogy a Walmart jövedelmét számolgatta. A nagy pénzek abból eredtek, amikor a hétköznapi fogyasztók és szokásaik után kezdett kémkedni. A hatóságok segítségével pedig a Skybox hamarosan még hatékonyabban teheti mindezt.

Egy héttel azután, hogy a Google megvásárolta a Skybox-ot, az amerikai kereskedelmi minisztérium enyhítette a műholdfelvételekre vonatkozó felbontási korlátozást. Korábban az 50 centiméternél kisebb tárgyak megjelenítése nem volt megengedett, az elkövetkezendő 6 hónap során azonban fokozatosan a 25 centiméternél nem kisebb tárgyak is azonosíthatóvá válnak majd. A technológia fejlődése nyilván nem áll meg. Ki tudja, mennyire lesznek pontosak a képek a jövőben? Az is biztos, hogy a valósidejű megjelenítés is legalább ilyen felbontást produkál majd.

Ilyen frissítési gyakoriság mellett már lehetővé válik az ?életviteli minták? elemzése. Ez azt jelenti, hogy a cselekményeket nemcsak azonosítani, de követni is lehet.

A Google bizonyára tisztában van azzal, hogy a valósidejű térképezés lakossági elérhetőségével megnyitja Pandora szelencéjét, amit senki sem lesz képes bezárni többé. Ezzel a technológiával bármelyik hétköznapi állampolgár is kémkedhet titkosszolgálati barátaink vagy bármelyik ügynökség után. Pontosan úgy, ahogy a katonaság számára kifejlesztett drónokat hamarosan a tüntetők és lázadók kezében láthatjuk viszont.

Előző posztKövetkező poszt

11 hozzászólás

  1. Nem Orsi, nem ezt jelenti. Azt jelenti, hogy a Google használ bennünket, – még olyanokat is, akik nem, hogy nem használnak Googlét, de koruk, értelmi szintjük (gyermek), vagy anyagi tehetőségeik hiányában azt sem tudják, hogy van ilyen, – nem hogy használhatnák azt.

 1. Most nézem a TV2-ön a MAGÁNNYOMOZÓK mai adását, mert valami felkeltette a figyelmemet. Hááát, így legyen ötösöm. Csak vicc, nem hiszek a szerencse játékok korrektségében. Az sorozati rész, az elejétől a végéig egy pro. megfigyelési, lehallgatási BB propaganda. A magánnyomozók mindenféle törvényben ütköző mobil telefonok lehallgatásokat, okos telefonok, laptopok, okos tévék távolból való bekapcsolása, természetesen a rossz fiuk megfigyelése és lebuktatása érdekében. Az egyik pillanatban, a magánnyomozók megbízójának lánya, a háttérből, a megfigyelésnél használt eszközökre és a sikeres hekkelés láttán megjegyzi “megáll az eszem”, erre az egyik m.nyomozó oda fordul és ezt mondja: “Isten hozott az új világban”.
  De minden jó, ha jó a vége, így lehet, hogy a végén elkapták a veszélyes bűnözőket 🙂 Megy a magyar tömegek ez irányú programozása is.
  Csak halkan kérdezem, nehogy véletlenül meghallja a BB. Ugy kb. 1 max 2 éve, kinek a irányítása alá került a TV2?
  Ja, és nem sokára megint kezdődik a TV2-ön a Big Brother, aminek logója egy szem, mottója pedig: “Valaki mindig figyel!”
  Én szóltam, hogy tévét nézni tudni kell…….

  1. Szép észrevétel Adrian, sokszor én is így vagyok, hogy észreveszem, amit mások nem, leírni viszont nem írom, mivel már betegesnek vélik, hogy mindenben ezt látom, de sajnos ez az igazság!
   Egy újabb gyöngyszem: http://www.youtube.com/watch?v=xWcujx1II2w Charismatic Catholics pray over Pope Francis!

 2. Jaj de jó! Akkor azt is látni fogják, amikor a Kolompár Márió és a Farkas Renátó a két utcával arrébb lakó néni tüzifáját pakolja fel éppen a 20 éves ladába. Meg amikor 10-en odaállnak az utcára és mindenkibe belekötnek…
  Többé nem mondhatja a hazug ócska hatóság, hogy mi nem láááttuk…fogalmunk sincs, hogy ki volt…Nem tudjuk, ki lopta el az autódat és hol van most, nem tudjuk, kik dézsmálják az erdődet (de téged büntetünk agyon az engedély nélküli fakivágásért)
  Nem tudunk statisztikát készíteni, hogy ki kitől fél okkal (mert csak az üzletlánc előtti parkolókat figyeljük)
  Soha többé nem mondhatják.

  1. De azt mondhatják, hogy….” se emberünk, se technikánk, és pénzünk sincsen arra, hogy az ország minden utcáját, házát , ill
   ” Kolompár Márió és a Farkas Renátó”-ját, meg a többijét megfigyeljük, akik “a két utcával arrébb lakó néni tüzifáját pakolja fel éppen a 20 éves ladába. Meg amikor 10-en odaállnak az utcára és mindenkibe belekötnek?”!
   ” Most még csak a fontos, kiemelt személyek , és családjuk biztonsága érdekében tudunk folyamatos , valósidejű megfigyelést biztosítani….! ” 🙁

  2. Éppen ezt akarják. Azt akarják, hogy az emberek örüljenek ezeknek az újításoknak, mondván, hogy az ő biztonságukat szolgálja. És szépen elérkezünk majd oda, hogy az emberek egymást jelentgetik fel, először csak az autó és egyéb tolvajokat, majd az idegesítő szomszédokat, azután a rendszer ellen felszólalókat. A többit tudjátok… 🙁

   1. akkor tudod könnyen elfogadni ha nem szokatlan a gondolat. 30 évvel ezelőtt azt mondta volna valaki hogy csipet tesznek a kézfejedbe… elképzelhetetlen. de már csip van a telefonunkban, a bankkártyában, a kutyában, processzor a tvben… nem nagyon furcsa, hogy az emberbe is kerül egy… csak pár hasznos funkció kell… aki pókemberen nőtt fel, annak nem szokatlan a gondolat, hogy szuperember legyen… ha valami ismerős, könnyebben elfogadják. egy közhellyel: Megérett a világ rá, hogy blablabla.. 🙂

 3. Bírom ,ahogy beadták a köznépnek, hogy a google 2 egyetemista zseniális kezdeményezése és vállalkozása (és nem egy titkosszolgálati kezdeményezés a hatalomért). Egy kicsit “kinőtte” magát a vállalkozás és bármit megtehet, nagyon érdekes. Mint ahogyan ez Cukkenberg gyerek is a “facebook atyja”. Ugyan. Ezek csak kitalációk. Hiszen ha már az eljétől fogva a képünkbe nyomták volna, hogy: “emberek, a világháló nem értetek lett és a google egy adatgyűjtő, megfigyelő szolgálat és a facebook pedig a ti nyomorult, saját magatok által írt és épülő titkos dosszié” akkor lehet hogy nem keveredünk bele a hálóba annyira. De a történelem során soha nem mondták meg a nagyhatalmak az igazi , valós szándékaikat. Besétáltak a zsidók is a kemencékbe. És az a legszörnyűbb, hoyg a legtöbb ember ma sem sejti mi történik velünk és üönként, élvezettel adja el magát és ki minden titkos vágyával és céljával, adataival együtt. Ekkora becsapás még talán soha nem volt mint ma!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend