Nagytestvér

A Vodafone megtörte a csendet az állami lehallgatásokkal kapcsolatban

VODAFONE-300x229A Guardian tegnapi cikke részletesen beszámol a Vodafone csoport tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséről, amiben felfedték a titkos kábelek széleskörű alkalmazásának részleteit abban a 29 országban, ahol a cég jelen van.

A világ egyik legnagyobb mobil szolgáltatója, a Vodafone, elismerte azoknak a titkos kábeleknek a létezést, amelyek lehetővé teszik a kormányügynökségek számára, hogy lehallgassák a hálózaton keresztül folyó párbeszédeket, megerősítve ezek széleskörű alkalmazását mind a 29 országban, ahol a cég jelen van Európán belül és kívül egyaránt.

A cég megtörte hallgatását az állami megfigyelésre vonatkozó vádakkal kapcsolatban, elmondása szerint azért, hogy visszaszorítsa az állampolgárok megfigyelésére használt telefonos és szélessávú hálózatok fokozott terjedését a ?Rendfenntartás közlési jelentés? közzétételével. Ez az eddigi legrészletesebb bepillantás az állampolgárok állami megfigyelésének részleteibe.

A cég elmondta, hogy a kábeleket közvetlenül saját és más telekommunikációs csoportok hálózataiba kötötték be, lehetővé téve az ügynökségeknek az ügyfelek valósidőben történő lehallgatását és bizonyos esetekben, mozgásuk nyomonkövetését. Adatvédelmi aktivisták szerint a beismerés egy igazi ?rémálom helyzetet? tár elénk, ami megerősíti az eddigi legborúlátóbb feltevéseket.

Albániában, Egyiptomban, Magyarországon, Máltán, Katarban, Romániában, Dél-Afrikában és Törökországban a törvény tiltja a lehallgatással kapcsolatos információk, a lehallgatott telefonbeszélgetések tartalmának, vagy a lehallgatás lehetőségére vonatkozó információk közzétételét.

?Az a tény, hogy a kormányok gombnyomásra lehallgathatják a telefonbeszélgetéseket példanélküli és borzalmas,? mondja Shami Chakrabarti, a Liberty igazgatója. ?Edward Snowden leleplezte, hogy az Internet szabad préda és ma már nem mondhatjuk, hogy minden rendben. Az analóg távközlési törvényeket a digitális korhoz kell igazítani.?

A Vodafone működési területén belül körülbelül hat országban a telekommunikáció szolgáltatókat törvény kötelezi, hogy vagy telepítsenek közvetlen hozzáférést vagy ennek megvalósítását  tegyék lehetővé a kormány számára. A mobil és fix szélessávú hálózatok tulajdonos vállalata nem nevezte meg az érintett országokat, attól tartva, hogy egyes rezsimek munkatársaik bebörtönzésével vágnának vissza.

A közvetlen hozzáférést használó rendszerekhez nem szükséges bírósági végzés és a cégeknek nincs arra vonatkozó információja, hogy kiket és milyen számban céloz a lehallgatás. A tömeges lehallgatás bármilyen telekommunikációs hálózaton megvalósítható, anélkül, hogy az ügynökségeknek indokolnia kellene a betolakodást az érintett cégek felé.

Az Index.hu cikkéből pedig az ügy hazai vonatkozásáról is megtudhatunk néhány részletet:

Bár a Guardian szerint hazánkban tilos nyilvánosságra hozni információkat arról, hogy milyen módszerekkel lehet a telefonhívások és üzenetek tartalmát lehallgatni, erről tavaly viszonylag pontos beszámolót adtak a Telenor Magyarország munkatársai.
?

Magyarországon jogszabály írja elő, hogy a titkosszolgálatoknak nemzetbiztonsági szempontok alapján minősített helységeket kell fenntartani. Egyet, ahol elhelyezhetik a rendszereiket, és még egyet, ahol dolgozni tudnak. Ezek a rendszerek mély szinten beépülnek a szolgáltatói rendszerekbe.

?

A Guardian számokat is közölt a hatóságok tevékenységéről: a Vodafone Magyarország 2013-ban 75 938 esetben adott hozzáférést a tárolt adatokhoz. Ez a szám meglepően nagy, hiszen a Telenor, melynek több előfizetője van, csupán évi 40 ezer megkeresésről számolt benekünk. A Magyar Telekomtól kommunikációs osztálya elmondta, az elmúlt évben több tízezer megkeresés érkezett hozzájuk a hatóságoktól.

A Vodafone Magyarország nem kívánja kommentálni a Vodafone Csoport jelentését. Ugyanakkor megismételte, amit korábban is mondott: a hatósági megkeresések ügyében mindig a törvényi előírásokat betartva jár el.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Edward Snowden sztorit is “viccnek” vélem. Ami annyit jelent, hogy direkt engedték ki ezt a szellemet (akár további konkrét kémkedés miatt is -s láss csodát pont Oroszország ad menedéket…-) a palackból, de mindenképp azért, hogy a világ vezetői és népei tudják: Mindent tudnak bárkiről! Mindent! Tehát, hogy kihez illik hűnek lenni ennek tudatában… és mi az ára, ha hátat fordítanak ennek (akár elnökök bukhatnak bele). Persze ez csak egy a sok lehetséges elméletből, s nem hinném, hogy csak nekem jutott eszembe.

    1. Nem vonom kétségbe az ötletedet, Uhu, mert nagyon is beleillik a képbe.
      Az alapmotívum minden cselekedetben megnyilvánul: választási lehetőség két rossz közül, melyek közül az egyik nagyobb rossz mindig. Így a kisebbik rosszat választják majd; ám ez a helyzet megint választást generál, ahol ismét két rossz közül kell választani, egy kisebbik és egy nagyobbik rossz közül – ám a második esetben már a kisebbik rossz is alulmúlja az első választás rosszabb alternatíváját. (Igyekeztem érthetően fogalmazni, elnézést, ha nem sikerült)
      Ezek az irányított választások mindig egy irányba mutatnak, miközben fenntartják a szabad választás látszatát (azaz hogy az emberek irányítják a sorsukat): a teljes káosz irányába, ahol az utolsó választás gyakorlatilag kikristályosodott lesz: vagy a sátánt, vagy Istent választjuk.
      Tudjuk, mi lesz ebből, sajnos nagyon is jól tudjuk…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend