Gazdasági válság

Az orosz elit már csendben kimentette a pénzét a nyugati bankokból

Russia-and-China-against-USForrás: zerohedge.com

Az amerikai Federal Reserve Bank adatai szerint rekord mennyiségű, hozzávetőleg 105 milliárd dollár értékű állampapírt adtak el vagy helyeztek át a héten (ami politikai szempontból egy és ugyanaz) a Fed számláiról, így a Fed által kezelt papírok összértéke 2012 decembere óta nem látott mélységbe zuhant. Miközben sokak szerint a csökkenés leginkább a kínai intézkedéseknek köszönhető, Oroszország, amely kissé haragszik az Egyesült Államokra, szintén fontos szereplő ebben a kérdésben.

Úgy tűnik, hogy a hivatalos orosz pénzintézetek intézkedései az amerikai állampapírokat illetően (amelyek pontos jellegét júniusig nem fogjuk megtudni), csak a kezdet. A Financial Times cikke szerint a szinte biztosra vehető pénzügyi szankciókra felkészülendő, az orosz oligarchák, ki csendben, ki zajosabban, már több milliárd dollárt vettek ki a nyugati bankokból, ezzel mintegy semlegesítve a nyugat tervezett büntetését az orosz felső 0,0001% ellen.

A Financial Times cikkéből:

Orosz cégek több milliárd dollárt vontak ki a nyugati bankokból, attól tartva, hogy az Egyesült Államok által a Krím válság miatt kilátásba helyezett szankciók eszközbefagyasztáshoz vezethetnek, nyilatkozták moszkvai bankárok.

A Sberbank és a VTB, Oroszország két, részben állami tulajdonú bankja, valamint a Lukoil és hasonló nagy iparvállalatok is áthelyezik olyan nyugati intézeteknél tartott pénzeiket, amelyek amerikai érdekeltséggel is rendelkeznek. A VTB egy jövő hónapra tervezett amerikai befektetői csúcsot is lemondott a bankárok szerint.

A piacok idegesek a vasárnapi referendum előtt.  A kereskedők és üzletemberek attól tartanak, hogy a kiválás nyugati szankciókat von majd maga után Oroszország ellen, akár már hétfőtől kezdve.

Valószínűleg pontosan ez fog történni, de nem kizárólag. Ami szintén várható, hogy ezek után Oroszország sokkal nagyobb mértékben fog a Kínával, rubelben vagy jüanban folytatott bilaterális kereskedelemre támaszkodni. A dollár mindebből kimarad. Akár még az aranyhoz is fordulhatnak, amely amúgy 6 hónapos rekordot döntött a héten. Egy ilyen lépés tovább erősítené a két áruban gazdag ország közötti kötelékeket és még inkább elidegenítené az ?imperialista ördög? Egyesült Államokat.

A nyugati mentalitáshoz szokott nyugat azt gondolja, hogy Oroszországot kizárólag a Micex záró indexe érdekli és, hogy az orosz részvények árfolyamának zuhanása elegendő Putyin elrettentésére. Végtére is az Egyesült Államokban csak az S&P 500 szárnyalása számít, nem igaz?

Putyin számára azonban sokkal fontosabb a nyersolaj és a földgáz árfolyama, mint a papíralapú képzeletbeli vagyon rekord teljesítménye. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy Oroszországban a lakosság igen kis százalékát érdekli a tőzsde mozgása. Ami pedig az oligarchákat illeti, ha van valaki, aki örülne annak, ha hatalmuk, vagyonuk és befolyásuk némi csorbát szenvedne, még ha rövid időre is, az maga Vlagymir Vlagyimirovics, akinek szándékait a nyugat ismét rosszul mérte fel. Arról nem is beszélve, hogy a lakosság kifejezetten örülne, talán még Putyin népszerűségének is jót tenne, ha látnák, hogy milliárdosaikat a nyugat sanyargatja egy kicsit.

(Muszáj közbevetnünk, hogy milyen könnyen megy Obamának befagyasztani néhány korrupt orosz milliárdos vagyonát, miközben azok a büszke amerikaiak, akik 2008-ban szinte teljesen tönkretették az egész pénzrendszert, ma gazdagabbak, mint valaha.)

A lényeg, hogy Oroszország, néhány lépéssel előre gondolkozva, már most úgy kezeli a helyzetet, mintha a szankciók életbe léptek volna és vagyona nagy részét kivonja a nyugatról. Emlékezzünk, egy évvel ezelőtt is kiderült, hogy ugyanezek az oroszok, akiket Cipruson büntetni akartak, szintén időben kimentették a pénzüket, mielőtt a hétköznapi emberek pénzét lenyúlták volna. Valahogy mintha mindig előre tudnák, hogy mi fog történni.

Miközben az orosz válaszlépéseket már ismerjük, érdekes lenne tudni, hogy az érem másik oldala hogy is áll. Vajon mennyire áll készen a nyugat, és különösen Európa, egy olyan világra, amiben Németország földgázszükségletének egyharmadát hirtelen elzárják? Jövő héten kiderül.

Előző posztKövetkező poszt

9 hozzászólás

 1. Régi, agyonhallgatott média-kultúr kampf lemez , sablon dallamai csengenek csak vissza a hozzászólásokban. A keretek és korlátok körülöttünk és már bennünk hihetetlen erősek.
  Fárasztó a “világok legjobbika” hazug-demokrata világnézet özön, önálló vélemény, megközelítés ily elkopása.

 2. Frei Tamás írása.
  March 14
  Mindenki tippelget. Vajon mi lesz a vége? Napok óta az ukrán válság végkifejletét próbálja kitalálni a világ. Mérlegelnek, okosakat mondanak a szakértők, elemzik Putyin magatartását, de ennek ellenére már érzékelni a fásulást.

  Amerikában például ezen a héten eltűnt a vezető hírek közül az ukrán ?semmi?, mert lássuk be, híradósszemmel nézve tényleg nem történik semmi. Az amerikai nézőket elég nehéz hosszasan transzban tartani olyan kaliberű hírekkel, mint hogy az Európai Unió felfüggeszti az oroszokkal folytatott vízumkönnyítési tárgyalásokat. Na és?

  És hát tényleg. Ettől azért Moszkvában nem rezeltek be. Bár a jelek szerint lehet, hogy nem is ez volt a cél. Fátyolosan olybá tűnik, mintha az egyre nehezebben definiálható ?Nyugat? elfogadná a Krím félsziget orosz ernyő alá kerülését (legyen annak bármilyen jogi formája is), cserébe a maradék, nagyobb falatnyi Ukrajna Európához közeledéséért.

  Ha így lesz, akkor Magyarország számára két lényeges változást eredményezhet az ukrán válság.

  Pufferzónaként, hatalmas védőpárnaként beékelődik Oroszország és Magyarország közé az Európához húzó Ukrajna. Ilyen még sosem volt a történelmünkben. Ukrajna nyugatabbra tol minket. A paksi atomerőműről kötött, otthon heves vitát gerjesztő orosz?magyar alku így már csak egy lesz a nyugati államok oroszokkal kötött számos megállapodása közül. Németországnak és Nagy-Britanniának sokkal ?veszélyesebb? üzletei vannak Putyinnal. Mi pénzt kapnánk hitelbe az oroszoktól, a németek sok-sok milliárdért szállítanak árut, és orosz pénzt várnak cserébe.

  Apró példa az e heti párizsi belpolitikai csatározásokból az az ottani 1,2 milliárd euró, amennyiért a franciák két hadihajót adnak el Oroszországnak. Kétlem, hogy Putyintól megkapnák a pénzüket, ha a vízumtárgyalások felfüggesztésénél súlyosabb retorziókat fontolgatnának Párizsban.

  A másik, Magyarországnak szintén kedvező fordulat az lehet, ha európai szövetségeseit segítendő Obama elnök úgy dönt, hogy engedélyezi az amerikai cseppfolyósított földgáz európai exportját. A visegrádi négyek washingtoni nagykövetei, köztük a magyar is, múlt héten az amerikai törvényhozás vezetőihez fordultak ezt kérvényezve. De felmerült ugyanez a lehetőség Berlinben is (a németek energiaellátásának 40 százaléka függ Oroszországtól), sőt Londonban és Rómában szintúgy. Ha Obama enged a nyomásnak (egyedül a környezetvédők tiltakoznak), akkor néhány éven belül megfordulhat a magyarországi gázcsövekben a folyási irány.

  Az Egyesült Államokban az elmúlt években palagáz-forradalom zajlott. Az új technológiáknak köszönhetően eddig feltárhatatlannak tűnő gáztartalékok is a felszínre kerülnek. Amerika önellátó lett, sőt, többlete van, amit akár exportálhatna is. A környezetvédők azért aggódnak, hogy az európai igények kielégítése miatt megnövekednek a termelés romboló hatásai is, a szakszervezetek pedig az európainál olcsóbb amerikai energia versenyelőnyét, és így végső soron az amerikai munkahelyeket féltik.

  De minden más az amerikai gáz mellett, és az orosz ellen szól.

  Szerintem az ukrán válság vége az lesz, hogy Magyarország európai ?függősége? fog növekedni, nem pedig az orosz. Nyugatabbra kerülünk.

  Bár tudom, hogy ezt most még elég nehéz elképzelni…

  1. Tomi, tetszik az írás, nagyon összeszedett, világos.
   Újabb darab a nagy kirakósban, amiből nekem az derül ki, hogy megint van egy olyan hatalmi szint, ami mindenféle kül- és belpolitika fölött áll, erősebb a fegyvereknél is, ez pedig maga a kereskedelem. Számtalan kereskedelmi szállal kötődnek ezek az országok egyetlen vérkeringésbe; olyan erős szálakkal, amik komoly károkat tudnak okozni, ha megszakadnak. Ilyen módon a világot uraló igazi erővé a kereskedelem és gazdaságpolitika lépett elő; aki markában tartja azt, markában tartja a világot – függetlenül attól, hogy a világ ismeri-e őt (őket), avagy sem.
   Ezzel utalnék az útálatos királyra, aki alattomosságal jő el.

  2. Tomi. Erre mondják azt, hogy kilóg a lóláb. Ez lehet hogy így lesz, csak akkor (ezt minden konteósnak tudni illene, persz Frei Tamás valószínűleg maga is bennfentes) tovább erősödik az amerikai klasszikus illumináti befolyás és kiszolgáltatottság nekik. Szóval a biztosabb gáznak lesz is böjtje.

 3. Én nem csak ezen a pénz kivonáson lepődök meg hanem azon is, hogy Putyin oda küldött Krím-be 80000 katonát 270 tankot és 150-vagy több páncélost és most megszavazták, hogy oroszokhoz csatlakozzanak, szóval csak ennyi pénzt kidobtak volna egy erődemonstrációért? azért odaküldeni ennyi mindent nem kis pénz. A gázt pedig ha elzárnák, akkor az eu csúnyán megnézhetné magát, szóval csak óvatosan azokkal a szankciókkal, mielőtt komolyabb bajt csinálnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend