Gazdasági válság

A tőzsdelufi csúcspontjának 15 előjele

Forrás: The Economic Collapse

A 2013-as közgazdasági Nobel-díj egyik nyertese szerint ?a lufik pontosan így néznek ki? és leginkább az amerikai tőzsdepiac miatt aggódik. A helyzet azonban úgy áll, hogy nem kell Nobel-díjasnak lenni, ahhoz, hogy ezt meglássuk.

A pénzpiacok már egy ideje szárnyalnak, miközben a gazdaság egésze stagnál. A likviditás észnélküli növelése a Federal Reserve Bank által nevetséges magasságokba pumpálta a részvényárfolyamokat és egyre többen aggódnak emiatt.

A tömegmédiában hallható és olvasható megnyugtató cikkek ellenére egyre többen veszik észre, hogy ezt a lemezt hallottuk már. Hallottuk a dotkomlufi idején, és láttuk a 2008-as pénzügyi válságot megelőző időszakban. A mostani lufi vajon mikor durran szét? A választ természetesen senki sem tudja pontosan, de egy biztos, előbb-utóbb minden irracionális pénzügyi lufi kidurran. Emlékezzünk arra is, hogy minden lufi a kidurranás előtt a legnagyobb, így az alábbi 15 előjel segíthet eligazodni, hogy mennyire járhatunk közel az óriás tőzsdelufi csúcspontjához.

1. Bob Shiller, az idei közgazdasági Nobel-díj egyik nyertese szerint ?a lufik pontosan így néznek ki? és különösen ?az amerikai tőzsdepiac miatt aggódik?.

2. A tőkeáttétes hitelállomány 50 százalékkal nőtt 2012. január óta és jelenleg a valahai legmagasabb szinten áll. Az utolsó két alkalom, amikor ez a mutató ilyen emelkedést mutatott 2000-ben, a dotkom lufi kidurranása előtt és a 2008-as válság kirobbanása előtt volt. Amikor ez a kártyavár összeomlik a helyzet nagyon csúnya lesz?

?Amikor kirántják a szőnyeget a dekoráció alól, sok minden borul és törik majd,? mondja Uri Landesman, a Platinum Partners alapkezelő elnöke. ?Amikor a letétek mennek, mindenkinek saját magának kell biztosítani a fedezetet. Na akkor, komoly korrekciókat fogunk látni.?

3. A 2009-es piaci mélypont óta a Dow 143, az S&P 500 165, a Nasdaq pedig elképesztő 213 százalékot ugrott. Ezek a számok semmilyen formában vagy szempont szerint nem tükrözik a gazdasági valóságot.

4. A TrimTabs nevű piackutató cég szerint az S&P 500 jelenleg túl van árazva.

5. Mark Faber a CNBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy ?egy óriási spekulációs lufiban vagyunk?.

6. A Google-on 2007. november, azaz a legutóbbi tőzsdekrach óta nem volt ennyi keresés a ?stock bubble? (részvénylufi) kifejezésre.

7. Az ár/nyereség arányok rendkívül magasak:

A Wall Street Journal szerint múlthét pénteken a Dow 30 komponensével az előző négy negyedév 17,8-szorosáért kereskedtek. Ez 13,7-szerese az egy évvel ezelőtti nyereségnek.

8. A CNBC szerint jelenleg a Pinterest megosztó oldal értéke, annak ellenére, hogy a weboldal nem termel nyereséget, több mint 3 milliárd dollár.

9. A Twitter egy hétéve indult cég, amelyik soha nem termelt nyereséget. Sőt, az elmúlt negyedévben 64,6 millió dollár veszteséget termelt. A piac szerint ennek ellenére a cég jelenleg 22 milliárd dollárt ér.

10. Jelenleg a Facebook tőzsdei értéke hozzávetőlegesen 100 év nyereségének felel meg. A becslések szerint értéke most körülbelül 115 milliárd dollárra tehető.

11. Howard Marks, az Oaktree Capital munkatársa nemrég azt mondta, hogy szerinte a ?piacok ma kockázatosabbak, mint a 2008/2009-es válság mélypontján voltak.?

12. Graham Summers arra hívta fel a figyelmet, hogy jelenleg a kiskereskedelmi befektetők a dotkomlufi 2000-es csúcspontjakor látott mennyiségben vásárolnak részvényeket.

13. David Stockman, aki az amerikai Költségvetési Hivatal vezetője volt Ronald Reagan elnöksége alatt, úgy gondolja, hogy a pénzpiacok rendkívül veszélyes, bizonytalan helyzetben vannak és komoly bajok elébe néznek a jövőben:

?Hatalmas lufik vannak mindenhol, Japántól, Kínán és Európán át egészen az Egyesült-Királyságig, a világ pénzpiacai pedig rendkívül veszélyesek, bizonytalanok, aminek eredményeként komoly bajok és eltolódások várhatók a jövőben.?

14. Bob Janjuah, a Nomura Securities szakértője szerint az elkövetkezendő néhány évben ?25-50% mértékű kiárusítás várható a világ tőzsdéin?.

15. Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban, Tyler Durden, a Zero Hedge szerkesztője úgy gondolja, hogy az amerikai tőzsde a korábban számtalanszor látott mintát ismétli. Szerinte ?túlértékelt, túlvásárolt, túlzottan optimista, emelkedő nyereséget mutató piaci szindrómát látunk?, ami minden esetben a spekulatív csúcsok jellemzője, beleértve (és kimerítően) az 1929-ben, 1972-ben, 1987-ben, 2000-ben, 2007-ben, 2011-ben valamint 2013. februárban, márciusban és most tapasztaltakat, (amelyek a 20% körüli veszteséget előzték meg, az aktuális mennyiségi enyhítéssel szembeni bizalomvesztés eredményként).?

Ahogyan arról korábban számtalanszor beszéltünk, a piaci lufit a mennyiségi monetáris enyhítés fújta fel. A Fed által biztosított olcsó pénz mesterségesen felverte az árfolyamokat, ami a lakosság igen csekély hányadának kedvezett csupán. Az Egyesült Államokban például a magánkézben lévő részvények 82 százaléka a leggazdagabb 5% birtokában van.

Nem mindenki osztja azonban a fenti véleményeket. Janet Yellen, a Federal Reserve új vezetője szerint aggodalomra semmi ok:

?A részvényárfolyamok erőteljesen emelkednek,? mondta Yellen. ?Ha megnézzük a hagyományos értékmérőket, nem olyan területeken látjuk az emelkedő árakat, amik lufira engednek következtetni.?

Vajon kinek van igaza? A részvények árfolyama vajon merre fog mozdulni? Aki tudja a választ erre a kérdésre, sok pénzt kereshet.

A lufi kidurranhat, de az is elképzelhető, hogy az árak még tovább emelkednek.

Az elmúlt 30 év során az S&P 500 átlag 80 százalékot emelkedett december hónapban. Talán idén is így lesz, talán nem.

Hamarosan megtudjuk…

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

 1. A Dow Jones index ezekben a napokban ugyanazokon a szinteken tartozkodik, mint a 2000-es es a 2007-es osszeomlasok elott – amennyiben figyelembe vesszuk a dollar inflalodasat.
  Link itt:
  http://www.marketwatch.com/story/market-could-be-hitting-a-dangerous-triple-top-2013-12-10?dist=beforebell

  Mind a Dow, mind az S&P500 ebben a modellben kepzett chartja (tekinthetjuk realerteknek) baljos elojeleket mutat.
  Amennyiben az igy rajzolt Dow chartjaban triple-top (harmas csucs) formalodik, ugy az eses merteke technikai elemzesem alapjan meghaladhatja a 10.000 pontot. Ami azt jelenti, hogy az arfolyam a negyedere eshet.
  Ez minden idok egyik legnagyobb visszaeseset, es totalis realgazdasagi valsagot jelentene.
  Az S&P500 hasonloan kalkulalt chartja is ezt a kepet mutatja.

  A kerdes az, hogy a jelenlegi emelkedes lendulete uj csucsra kepes-e vinni az indexeket eszerint a szamitasi modell szerint is? Ez lenne ugyanis a megnyugtato esemeny.
  Mindazonaltal azt is figyelembe kell venni, hogy az eddigi emelkedest mar joreszt (hacsak nem teljes egeszeben) a FED mennyisegi enyhitesi programja okozta. Tehat nincs mogottes realgazdasagi erteke.
  Vonatkozo chartok itt:
  http://www.zerohedge.com/news/2013-11-14/citi-warns-fed-kicking-can-over-edge-cliff

  A FED altal biztositott likviditasbovites ugyanis elso korben a jegybankokhoz, majd azoktol a befektetesi bankokhoz vandorol. Akik hitelezes formajaban a “biztosan” mukodo nagyvallalatokhoz es befektetesi alapokhoz folyositjak a fedezet nelkul nyomtatott penzeket. A befektetesi alapok ebbol az osszegbol egyreszt nyeresegesen mukodo nagy es kozep-vallalkozasokat vasarolnak fel. Masreszt kotveny- es reszvenybefekteteseket eszkozolnek.
  A QE igy a realgazdasagban nem, vagy csak kis mertekben jelenik meg. Ez lathato a stagnalo GDP adatokbol, es a nem novekvo fogyasztasi adatokbol is.
  Tehat elmondhato, hogy a penzpumpa (amellett, hogy tozsdei lufit fuj) a realgazdasagban es az eletszinvonal fenntartasaban csak a jelenlegi stagnalast tudja eloidezni. Beszuntetese szinte azonnali valsagot okozna.
  A tovabbi lufifujas (QE folytatasa) viszont annyira eltorzitana a penzugyi rendszert a kovetkezo egy-masfel evben, hogy annak kidurranasa egy atombomba erejevel erne fel a kozeposztaly szamara, minden fejlett es fejlodo orszagban.

  Az erdekesseg jelenleg az, hogy a FED egyes tagjai pontosan most nyilatkoznak arrol, hogy a mennyisegi enyhitest mar az idei ev decembereben abba kellene hagyni:
  http://www.reuters.com/article/2013/12/09/us-usa-fed-fisher-idUSBRE9B810020131209

  Azaz jo esellyel abbamarad az indexek tovabbi fujasa.
  Ami viszont a realertekben szamitott chartokban fog visszaeseskent jelentkezni. Amennyiben ez tartos lesz (azaz nehany het, 1-2-3 honap), ugy olyan technikai formaciok alakulnak ki, melyek az osszeomlast boritekoljak.

  Emellett egy kis forint analizis (EUR/HUF):
  A forint kurzus teljesseggel egybevag a fenti forgatokonyvvel.
  A 2011-es gyengelkedes konszolidacioja megtortent 2012 nyaran. Azota egy gyengulo-oldalazo arfolyamot lathatunk, tulnyomo reszt a 300-as kurzus kornyeken.
  Az elmult honapban megvolt a forint erosodesi hullama is, 292-ig jott le az euroval szemben.
  Azonban a kamatvagasok miatt az erdeklodes erosen lanyhul, feltehetoen rovidesen meg is szunik a forint iranyaban. Amit tipikusan carry-trade ugyletekre hasznaltak az euroval szembeni kamatkulonbozet miatt.
  A forintgyengules a 292-es kurzusrol meg is indult, es a 303-as szinteket is lathattuk a napokban.
  Jelenleg a 300-as szinten megpihen a gyengules. Konszolidacio zajlik.
  Technikailag azonban kozel sincs itt a vege. Tovabbi gyengules varhato. A chart technikai elemzese szerint a 314 esetleges attoresevel uj csucsokat lathatunk, ami azt jelenti, hogy a forint soha nem latott gyengelkedese kezdodhet.
  (Nem veletlen talan, hogy az “adosmentest” a kormany gozerovel eroltette az elmult 1-2 evben?)
  A jelentos forintgyengules lehetosege pedig “veletlenul” egybeesik egy ujabb vilaggazdasagi valsag bekovetkeztenek lehetosegevel.

  Felmerulhet a kerdes a szereplok viselkedese alapjan, hogy vajon ezek a varhato osszeomlasok elore tervezettek-e?
  Mindenesetre ha a chartokat elemezzuk, akkor a fundamentalis esemenyek “veletlenul” mindig pont akkor es olyan iranyban tortennek meg, hogy azok megrajzoljak az elore vartak bekovetkeztet…

  1. Köszi Sharky, ez alapos volt! Valahogy azt látom, hogy a nem pénzügyi téren mozgó embereket mostanság nem érdekli a gazdasági összeomlás eshetősége. Elvégre lehet még 400 forint alatt benzint venni és az áruházakban égnek a karácsonyi fények…

 2. “Sőt, az elmúlt negyedévben 64,6 milliárd dollár veszteséget termelt”
  Nem Milliárt, hanem Millió. nem mindegy.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend