Tudomány és technika

USA és lehallgatás-mentes Internet?

Forrás: infowars.com

Sokak szerint a kezdeményezés egy vicc, hiszen attól, hogy a tervezett hálózat egy külön kábelen futna, még bárki kémkedhet rajta, de ez most más kérdés.

Mindenesetre a BRICS országok hamarosan elkészülnek saját internetük alapvető szerkezetével, aminek segítségével reményeik szerint teljesen kikerülhetik az Egyesült Államokat és így megvédhetik kormányaikat és állampolgáraikat az amerikai nemzetbiztonság kíváncsi szemeitől és füleitől.

A tervek szerint Brazília 2015-re befejezi a 34 ezer kilométer hosszú, víz alatti optikai kábel lefektetését, ami Vlagyivosztoktól, a brazíliai Fortalezán, Kínán és Indián át egészen Dél-Afrikáig ér majd.

A Hindu weboldal szerint a projekt egy ?amerikai lehallgatás-mentes hálózatot hoz majd létre,? ami bizonyos törvényi előírások segítségével rákényszeríti a Google, Facebook és Yahoo webóriásokat és hasonló szolgáltatókat, hogy a BRICS országok által generált adatokat helyileg tárolják, megvédve őket az NSA kémeitől. (IJ: A webóriások pedig csendben engedelmeskednek.)

Egyes adatvédelmi szakértők szerint a kezdeményezés nem sokat tehet az NSA ellen, főleg ha figyelembe vesszük, hogy az ügynökség már a hidegháború évei alatt is képes volt lehallgatni a tenger alatti kábeleken futó kommunikációkat, de azért van, aki ígéretesnek találja a projektet.

(IJ: Arról nem is beszélve, hogy az USA nem az egyetlen ország, amelyik kémkedik mások után. Talán csak ott nem teszik ezt, ahol a technikai fejlettség nem teszi lehetővé.)

?Minden alternatíva jól jön,? írja Michael Dorfman. ?Minél több megoldás közül lehet választani, annál jobb, ugyanakkor senki sem tudja megmondani, hogy az új Internet valóban biztonságosabb lesz-e a réginél, illetve, hogy valóban védeni fogja-e a hétköznapi felhasználók adatait és szabad hozzáférést biztosít-e majd a forrásokhoz.?

A BRICS projekt egyébként már hónapokkal a lehallgatási botrány kirobbanása előtt elindult.

A mostani Internet szerkezetét az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – Kijelölt Nevek és Számok Internetes Társasága) nevű cég uralja, amit viszont többé-kevésbé az Egyesült Államok felügyel.

Mások is próbálnak harcolni a nemzetbiztonsági hivatal ellen. John McAfee például nemrégen jelentette be, hogy egy új kütyü kifejlesztését fogja finanszírozni. Az eszközt Decentral-nak hívják, nagyjából 100 dollárba, 20-22 ezer forintba fog kerülni és a fejlesztők reményei szerint képes lesz megakadályozni a titkos ügynökségek kémkedési kísérleteit és teljes anonimitást biztosítani a neten.

Amikor arról kérdezték, hogy mit tesz, ha az amerikai kormány betiltja a terméket, McAfee a következőket válaszolta: ?Akkor Nagy-Britanniában, Japánban és a harmadik világban fogom árulni. Ez a termék érkezik, és nem lehet megállítani.?

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

  1. USA és lehallgatás-mentes Internet? A ma ismert szuper-digit-nano-high-tech világban? Azt nem akarják véletlenül megmagyarázni, hogy a föld mégis lapos? Nyíltan hülyének nézik az embereket…

  2. Tessék ki akartam kerülni, gmail minden ocsmányságát, nem adtam meg a telefon elérhetőségemet, s most megtörtént amire már számíthattam, másképpen oldották meg, ma reggel Üdvözli a Gmail új postaládája! Azt még nem tudom, ez mit fog jelenteni, de valószínűleg az lesz ami a wordpress.com -nál.

  3. Szia Thea

    Ha lesz időd, olvasd már el kérlek amit az előző cikkhez írtam a nagyfigyelmeztetésről, szeretném ha te is válaszolnál és ha lehetne kérdeznék még egy pár dolgot előre is köszi 🙂
    Üdv Dávid.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend