Egészség

A GMO lazac hamarosan kapható lesz az Egyesült Államokban

Az AquAdvantage? lazac a közönséges lazac mellett

A génmódosított lazac az első olyan GMO állat, amit hamarosan emberi fogyasztásra is jóváhagyhatnak.

A szuper-lazac névre keresztelt halat 18 éve ?fejlesztik? Massachusetts-ben. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság, az FDA engedélye bármikor megérkezhet a termék forgalmazására.

Az AquAdvantage lazac, ami egy angolnaszerű hal és egy másik lazacfaj génjeit tartalmazza, kétszer gyorsabban nő természetes társainál, erőteljesebb húshozamot biztosítva a tenyésztőknek.

A brit cégek szoros figyelemmel kísérik a folyamatot, kíváncsian várva, hogy a GMO hús végül valóban a polcokra kerül-e, valamint, hogy a fogyasztók hajlandóak lesznek-e megenni.

Az FDA már tavaly kijelentette, hogy az ellenzők által ?Frankenfish?-nek (Frankenstein halnak) keresztelt lazac ?fogyasztása éppen annyira biztonságos, mint a közönséges lazacé (Salmo salar)? és nem jelent veszélyt a környezetre nézve, mivel a GM egyedek sterilek.

Egy új kanadai kutatás azonban megdönteni látszik ezt az állítást, mivel eredményei szerint a GM lazac nemcsak a természetes lazacokkal, de más halfajokkal, például a pisztránggal is képes szaporodni. A tanulmány azt is megállapította, hogy az ilyen párosodásból születő hibrid egyedek a természetben is életképesek, így visszafordíthatatlan károkat okozhatnak az ökoszisztémában.

?A génmódosított lazac forgalmazásának jóváhagyása precedenst állítana, és megnyitná az utat más GM állatok, tehenek, csirkék vagy sertések előtt, és azok is bekerülnének az élelmiszerláncba,? nyilatkozta a Föld Barátai kampányszervezet egyik képviselője.

A GM termékek ellenzői szerint az új lazac rákkeltő is lehet és veszélybe sodorhat más, természetes fajokat.

A kanadai tanulmány például rámutatott, hogy a természetes és GM lazacok párosodásából született hibrid lazac 82 százalékkal csökkentette a GM lazac és 54 százalékkal a nem GMO lazac egyedek súlyát, tehát tulajdonképpen visszafordította a génmódosítás állítólagos előnyét.

Egyelőre körülbelül egy tucat bolthálózat jelentette be, hogy bojkottálni fogja a kanadai AquaBounty GM cég által tenyésztett GM lazacok forgalmazását.

A GM lazac forgalmazásának jóváhagyása a brit cégeket is arra ösztönözné, hogy lobbizzanak saját ?fejlesztésű? GM állatok engedélyezéséért a nagyobb húshozam reményében.

A brit kormány több tudományos tanácsadója is jelezte, hogy elvben támogatja a GM technológia alkalmazását az élelmiszertermelés növelése érdekében, a jósolt élelmiszerhiánnyal indokolva álláspontjukat.

A tömegtermelés azonban egyelőre nem válhat valóra, mert az EU szabályozói nem engedélyezték a GM élelmiszerek előállítását.

Owen Peterson, brit környezetvédelmi miniszter az év elején már szorgalmazta a szabályok lazítását, amit David Cameron is támogatott, bár egyelőre igen óvatosan, kijelentve, hogy ?ideje felülvizsgálni a GM élelmiszerek kérdését. Nyitottnak kell lennünk a tudomány érvei előtt,? mondta.

Arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a saját gyerekeinek megengedné-e, hogy fogyasszanak génmódosított élelmiszert.

Források: telegraph.co.uknaturalnews.com

Előző posztKövetkező poszt

9 hozzászólás

  1. A teljesség kedvéért ez pisztráng. Mielőtt posztolsz legalább a halat ismerd fel.

  2. Csak a teljesség kedvéért, miért maradok az Írásnál:
    “Mindent megpróbáljatok; ami jó, azt megtartsátok!
    Mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek!”
    2Thessz5,21-22

  3. Mert e három oka volt az özönvíz eljövetelének, nevezetesen a paráznaság bűne, amelyet a Vigyázók [Őrangyalok] követtek el, amikor elhagyták törvényes rendeltetésüket és az emberek leányai után vágyakoztak, és feleséget vettek maguknak választásuk szerint: ezzel megkezdve a tisztátalanságot. És fiakat nemzettek, a Nefilim-et, akik közül egy sem volt egyforma, és elpusztították egymást: az óriások ölték a Nefilt, a Nefil ölte az Eljót, és az Eljó pedig az emberiséget, és egyik ember a másikat. És mindegyik átadta önmagát a gonoszság munkáinak, és sok vért kiontottak, és a föld megtelt gonoszsággal. És ezek után BŰNT KÖVETTEK EL AZ ÁLLATOK ÉS MADARAK ELLEN, ÉS MINDEN ELLEN, AMI A FÖLDÖN MOZOG VAGY JÁR: és sok vér kiömlött a földön, és az emberek minden gondolatai és minden vágyai hiábavalóság és gonoszság volt állandóan. És az Úr mindent elpusztított a föld színéről ? (Jubileumok 7:21-25)

    1. Jubileumok?
      Ez hol lehet, milyen írás? Mert a Biblia nem tartalmaz ilyen könyvet.
      “Galata 1:8 Viszont ha még mi magunk, vagy egy mennyből való angyal hirdetne is nektek evangéliumot azon kívül, amit mi hirdetünk, átkozott legyen!”
      “1Timóteus 4:1 A Lélek pedig világosan megmondja, hogy az utolsó időkben némelyek elszakadnak a hittől, mert megtévesztő lelkekre és ördögi tanításokra hallgatnak.”

      1. Apokríf iratok, amelyek nem tartoznak úgyan a Bibliához, (bár vannak egyházak, ahol a benne vannak) de amelyekre mind Úr Jézus, mind az apostolok is hívatkoznak. Nem igeellenesek, hanem még meg is “erősítik” a Bibliában leírt történeteket, ill “szélesebb” betekintést nyújtanak egy-egy személy , vagy kor életébe. Nagyon építő jellegű írások. Evangéliumra nézve pedig úgyanazt hírdetik.
        Júd. 1,14 Ezekről is prófétált pedig Énok, a ki Ádámtól fogva a hetedik volt, mondván: Ímé eljött az Úr az ő sok ezer szentjével,
        Júd. 1,15 Hogy ítéletet tartson mindenek felett, és feddőzzék mindazok ellen, a kik közöttök istentelenek, istentelenségöknek minden cselekedetéért, a melyekkel istentelenkedtek, és minden kemény beszédért, a melyet az istentelen bűnösök szóltak ő ellene.
        Zsid. 11,5 Hit által vitetett fel Énokh, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az Isten felvitte őt. Mert felvitetése előtt bizonyságot nyert a felől, hogy kedves volt Istennek.

        Itt, ezen az oldalon, a “könyvtár alatt”, találhatod néhány ilyennek a fordítását: http://churchofgod.hu/

        Pl ezek is Énok könyve alapján vannak mondva, ill, a Jubileumok könyve alapján:
        2 Pét. 2,4 Mert ha nem kedvezett az Isten a bűnbe esett angyaloknak, hanem mélységbe taszítván, a sötétség lánczaira adta oda őket, hogy fenntartassanak az ítéletre;
        2 Pét. 3,8 Ez az egy azonban ne legyen elrejtve előttetek, szeretteim, hogy egy nap az Úrnál olyan, mint ezer esztendő, és ezer esztendő mint egy nap.

        Én szeretem őket olvasni, és szerintem mindenkinek érdemes elolvasni azokat.

        1. Bele-bele olvastam; inkább nem olvasom végig. Nem igazán tudom, hogyan kezeljem az apokrif iratokat; korábban is találkoztam velük, azért derengett a Jubileumok halványan, csak nem tudtam hova tenni.
          Maradok az Írásnál.

        2. Persze Pali! Semmi esetre se mondtam, hogy az Írás helyett, ill ellenében kellene olvasni! Én se mondok mást, mint hogy az Ige a mércénk, ami által mindent megítélünk! Ha számodra ( vagy akárki számára) “zavarólag” hat, akkor nem kell elolvasni. (Az Igében minden benne van, ami az üdvösségünkhöz szükséges.)
          Ahogyan bármely más “keresztény irodalmat” , vagy tanítást is megítélünk.

        3. Egyetértek!

          Ami nem jelent meg, az a 1Thessz5,21-22-ben van, ezért állok óvatosan az apokrif iratokhoz:
          ” Mindent megpróbáljatok; ami jó, azt megtartsátok!
          Mindentől, ami gonosznak látszik, őrizkedjetek!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend