Egészség

A parlamenti éttermekben tiltják, a lakosságnak ajánlják a GMO-k fogyasztását Angliában

Időkjelei: Bár Magyarországon, a legtöbb uniós tagállamhoz hasonlóan, tilos a genetikailag módosított növények termesztése, mégis rengeteg étel tartalmaz GM összetevőt, mivel az állati takarmányok jelentős százaléka tartalmaz GM szóját vagy kukoricát, olyannyira, hogy másmilyen szinte nem is kapható.

Forrás: NaturalNews.com

GMO ellenes plakát a párizsi metróban

A brit parlament mindezidáig képes volt éttermeitől távol tartani a biotechnológia ipar és állami segítőik által piacra dobott genetikailag módosított organizmusokat (GMO-k), amelyek a 90-es évek közepén debütáltak az Egyesült Államokban, írta több brit hírportál is a napokban.

Ez akár dicséretes dolog is lehetne, ha mindeközben egyes prominens politikusok nem lobbiznának a GMO-k szélesebb körű lakossági elfogadása érdekében.

A Daily Mail cikke szerint miközben a brit parlamenti éttermekből hivatalosan is kitiltották a GMO-t tartalmazó ételeket, ugyanez a parlament komoly propagandakampányba kezdett éppen a GMO fogyasztás népszerűsítése érdekében.

A biotechnológia ipar számára megnyert egyes politikusok, mint például Owen Paterson környezetvédelmi miniszter, azt hirdetik, hogy a GMO-k tulajdonképpen biztonságosabbak, mint a genetikailag nem módosított élelmiszerek és a GMO-k elfogadásáért kampányol, bár ő maga nem fogyaszt ilyen ételeket.

Paterson, aki rendszeresen látogatja a színvonalas és persze GMO-mentes parlamenti éttermeket, mint amilyen a Portcullis House vagy a Pavilion Buffet, a hírek szerint azt hangoztatja, hogy a harmadik világban tapasztalható éhezés a GMO ételek széleskörű visszautasításával okolható. Szerinte a génmódosított ?aranyrizs? (Golden Rice) miatt halnak éhen vagy vakulnak meg a szegény országok gyermekei.

?Az elmúlt 15 év során, annak ellenére, hogy a vetőmagokat ingyen ajánljuk fel a rászorulóknak, minden lehetőséget megragadnak, hogy az Aranyrizs alkalmazását megakadályozzák,? fakadt ki Paterson.

Kijelentése persze nem állja meg a helyét. Egyrészt az Aranyrizst sehol sem engedélyezték másrészt pedig egyetlen országban sem ajánlották fel ingyen. Ezek csupán képzeletbeli érvek, amelyeket sajnos más képviselők is előszeretettel alkalmaznak, akik maguk egyébként ellenzik a GMO-kat.

Egy újabb politikus, aki azt kívánja, hogy az emberek a szavait és ne a tetteit kövessék.

Lényegében arról van szó, hogy az egyszerű emberek fogadják csak el a génmódosított ételeket, míg vezetőik továbbra is magas minőségű, organikus ételeket fogyasztanak. A brit parlament számára feltálalt ételeket készítő cég nyilatkozata is bizonyítja, hogy a parlamenti képviselők nem kívánnak GM élelmiszereket fogyasztani:

?A beszerzésre vonatkozó szabályok értelmében a House of Commons Catering Service kerüli, amennyiben azonosítható, az olyan élelmiszerek beszerzését, amelyek genetikailag módosított összetevőket tartalmaznak,? áll a cég nyilatkozatában. ?Ennek érdekében, a pályázati folyamat során minden beszállító köteles eleget tenni a genetikailag módosított organizmusokra vonatkozó szigorú szabályoknak, kellő biztosítékot szolgáltatva, hogy az általuk szállított áruk mentesek minden és bármilyen genetikailag módosított organizmustól.? A nyilatkozat arra is kitér, hogy a GMO mentes étrend a ?fogyasztók választása? alapján került kialakításra.

Tehát az elit által saját fogyasztásra alkalmatlannak talált ételek lennének hivatottak véget vetni az éhezésnek a világon.

?A GMO termények nem jelentenek megoldást a világ élelmiszerproblémáira,? mondta Clare Oxborrow, a Föld Barátai szervezettől.

?A GMO-k leginkább a hatalmas biotechnológiai cégek javát szolgálják, akik lassan az egész iparágat bekebelezték, és akiket egy cseppet sem érdekel a fejlődő világ szegényeinek etetése. A világ élelmiszertermelése teljes átalakításra szorul, de ezt a kevésbé intenzív technológiákra kell alapozni, amik hozzájárulnak a mezőgazdasági diverzitáshoz és a helyi közösségek javát szolgálják.?

Emlékezzünk egy korábbi hasonló történetre, amely során kiderült, hogy a Monsanto saját menzája is megszüntette a GMO szóját és kukoricát tartalmazó ételek felszolgálását arra hivatkozva, hogy ?hisznek a fogyasztók szabad ételválasztási jogában?. Úgy tűnik azonban, az átlagemberek esetében ugyanez a szabadság már nem jár, hiszen Észak-Amerikában még feltüntetni sem kötelesek a GM összetevőket az élelmiszereken.

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

  1. Bár ezt már nem látjuk meg, de azért izgalmas lenne az a pánik, amikor fejátültetést akarnának végeztetni a “vezérek”, és csak GMO-s testet találnának! ( Vagy megint behoznák Afrikából a “rabszolgákat?!)

    1. Szerintem a szamukra regota megvannak a klonozott testek felreteve.

      Mindemellett azt gondolom, hogy ok is at lesznek verve, es ezek csak igeretek a szamukra is.
      Lehetseges forgatokonyv, hogy amikor mar “rajtra kesz” allapotba hoztak a rendszert, akkor “hirtelen” megjelennek a “foldonkivuliek”, aminek hatasara semmisse teszik es betiltjak az osszes vallast a foldon. Beleertve a szabadkomuvesseget is. Na akkor lesz nagy koppanas.
      A legenda szerint a piramisokat epito rabszolgakat is lenyilaztak mind…

      1. Mondjuk én nem gondoltam komolyan, hogy odáig fajulnának a dolgok, hogy a rendszert beüzemeltethetik, de most, hogy mondod, a 30.000 “jó éles fejezőgép”…?! Lehet, hogy tényleg nekilátnak kisérletezni, hogy vajjon a lelket is átlehet-e ültetni az egyik emberből a másikba?! És gyorsan kell (haladni) dolgozni, mert már öregek a fizetőképes leendő páciensek?!

    1. Hurray!!! Már csak egy kis plusz jojó kéne a magyarnak, hogy legyen miből költekeznie. Mikor elmesélem egy egy ismerősnek a kp. nélküli társadalom veszélyeit, csak néznek rám mint egy bolondra. El s bírják képzelni, hogy valakik rosszat akarnának nekik. Sheeple. Itthon az egyedüli hátránya ennek a kártyás, mobiltárcás “történetnek”, hogy a magyarnak nincs miből költekeznie, mert a bérek sehol sincsenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend