Nagytestvér

A Discovery leállította az RFID chipek veszélyeiről tervezett műsort

Miközben egyre többször halljuk, hogy a digitális technológiák elsősorban a mi biztonságunkat szolgálják, a veszélyekről szinte említést sem tesznek, pedig ezek is akadnak jócskán, a végcélról, a világ feletti teljes digitális uralomról nem is beszélve.

Még 2011-ben derült ki, hogy a Discovery ?Állítólag? (MythBusters) című sorozatának készítői kénytelenek voltak leállni az RFID technológiáról tervezett epizóddal. Bár a mai napig nem egészen világos, hogy végül mi késztette a döntéshozókat a film törlésére, Adam Savage, a sorozat egyik műsorvezetője a következőket nyilatkozta:

?Több szinten szerettünk volna foglalkozni az RFID chipek kérdésével. Beszéltünk volna arról, hogy mennyire hekkelhetők, mennyire megbízhatók vagy nyomon követhetők, stb.?

Az elképzelés azonban komoly ellenállásba ütközött miután a producerek mélyebbre ásták magukat a témában és elkezdték megkeresni az RFID gyártással foglalkozó cégeket.

Adam, a Last Hope Konferencián elmondta, hogy a Discovery, a Texas Instruments és a legnagyobb bankkártya kibocsátók jogi képviselői bevonásával lefolytatott videó konferencián egyértelművé vált, hogy a cégek, akik komoly reklámbevételt jelentenek a csatornának, nem fogják hagyni egy ilyen műsor leadását.

A történet következő érdekes mozzanata, hogy később Adam visszavont mindent, amit a Last Hope Konferencián mesélt:

?Nagyon sok minden elhangzott az RFID chipekről és el kell ismernem, hogy nem minden információm állta meg a helyét, hiszen a videó konferencián én személyesen nem vettem részt. A Texas Instruments verziója a helyes. Az epizód törlésének okai olyan bizarr jellegűek, hogy senki sem hinne nekem, de legyen elég annyi, hogy a producer cég, nem a Discovery döntött a törlés mellett.?

Természetesen nem szeretnénk szükségtelenül összeesküvéseket gyártani, hiszen van belőlük éppen elég, de talán érdemes elgondolkodni, hogy miért nem hallunk a chipek sebezhetőségéről a tömegmédiában.

A japán Cryptographic Hardware and Embeded Systems például már 2011-ben bemutatott egy módszert, amivel a chipes kártyákat fel lehet törni. A töréshez szükséges eszközök akkor körülbelül 600 ezer forintba kerültek, ami egy bűnszervezetnek már jó beruházást jelenthet.

Források: Activist Post, Index, Daily Mail

Előző posztKövetkező poszt

16 hozzászólás

 1. http://mno.hu/hirtvkulfold/netanjahu-nepszavazast-iger-a-bekeszerzodesrol-1175236

  Béketárgyalgatunk, béketárgyalgatunk? Mi sül ki ebből?
  A másik részen a hittestvéreim virrasztanak egy “bulis” katolikus virrasztáson.

  http://hvg.hu/vilag/20130728_virrasztas_papa_rio

  Mi a förtelem van itt? Kaptunk egy ellenpápát, kaptunk egy béketárgyalást, kaptunk egy napkitöréses halálozós sztorit.
  Lássuk mi fog kisülni belőle kedves testvérek!?

   1. Ez az apróság elkerülte a figyelmemet… 😀
    Az az igazság, hogy egy általam rendszeresen olvasott weblap mutatott ide linkként, így ez az eshetőség eszembe sem jutott. Máskor figyelmesebb leszek. Köszi, hogy szóltál.

 2. Természetes, hogy nem ez a fenevad bélyege. A több helyen is megtalálható, bőr alá ültethető chip sem az. Még akkor sem, ha kötelezővé tennék.
  Mindezek a technológiák arra jók, hogy mire megérkezik az Antikrisztus, már minden készen álljon az “igazi bélyeg” bevezetésére. Úgymond a rendszer bétatesztje folyik…

 3. Ha jól emlékszem a mythbusters csinált egy epizódot a 911 önmerényletről is annó.
  BUSTED!

  Ami viszont jó volt a Discovery-n az a “Track me if you can”, vagyis a “Figyelj meg ha tudsz”. Magyarul letölthető pár torrent oldalról, ha valakit érdekel, vagy fenn van angolul youtube-on.

  https://www.youtube.com/watch?v=kztvCH8ud8A

 4. “Lusta ember ketszer farad” 🙂

  Sok a macera ezzel az RFID temaval, erre nemsokara szinte mindenki rajon majd. Eselytelen, hogy ebbol “fenevad belyege”, stb legyen…

  1. Nem teljesen értelek kedves Silent! Valószínűleg te is osztod, hogy az emberek fejében óriási a sötétség! ( tisztelet a kivételnek ,és ez az 1/3.) Fogalmuk sincs bizonyos alapszintű dolgokról ( pl: mikró elé ne állj, mert.; vagy a mobil agyrákot okoz , sorolhatnám ) Bár lassan kapizsgálják, hogy a kutyából lassan Sokol-rádió lesz , el sem képzelik, hogy ez csak a nyitánya annak a grandiózus sötét tervnek, ami elé nézünk. ( bár a Terminátor filmben is megmondták : “nincs végzet, csak ha magad is bevégzed”) Én úgy gondolom , hogy az RFID-chip már akkor elavult volt, amikor bevezették, remekül passzol a témához a nanotechnológia, ami ugye a szabad szem számára láthatatlan, tehát nincs…..

  2. Lehet, hogy Peterqe arra célzott, hogy EBBŐL nem lesz fenevad bélyege… másból még lehet. De majd ő kifejti 🙂

   1. Arra celoztam 🙂

    A fentebb elhangzott “betateszt” kifejezes nagyon talaloan leirja a dolgot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend