Tudomány és technika

Jelszótabletta és elektromos tetoválás a régi jelszavak helyett

Joseph Candel: A Bibliából ?Fenevad Bélyegeként? ismert gazdasági rendszer bevezetéséhez szükséges technológia rohamléptekkel fejlődik. Ennél is intenzívebb azonban az a médiakampány, ami az új azonosítási és fizetési módszereket hivatott népszerűsíteni, természetesen saját kényelmünk és biztonságunk érdekében. Az út végén azonban tudjuk, hogy egy olyan rendszer vár a világra, amiben senki sem vehet vagy adhat el, aki nem viseli ezt a bizonyos ?jelet?. (Jelenések 13:16-18)

Forrás: Daily Mail

A Google tulajdonában lévő Motorola az All Things Digital D11 (minden ami digitális) elnevezésű konferencián bejelentette, hogy a hagyományos jelszavak helyére új, biztonságosabb megoldásokat keres. Ilyenek lehetnek például az elektromos tetoválások és az azonosító vagy jelszótabletták.

A biopecsét

A bélyegszerűen a bőrre ragasztható, rugalmas áramkörökből álló tetoválást a Massachusetts-i központú MC10 nevű cég gyártja.

A biopecsétként is ismert tetoválás képes nyomon követni viselője testhőmérsékletét, hidratáltságát, kimerültségi szintjét és egyéb orvosi adatokat. Az első prototípusokat ragtapasz-szerű anyagok segítségével helyezték fel, de újabban már csupán egy gumibélyegzővel teszik közvetlenül a bőrre. Igény szerint folyékony tapasszal le lehet fújni, hogy tartósabb és vízállóbb legyen.

Az eddigi tesztek alapján a biopecsét két hét után kezd leválni a bőrről.

A tetoválást eredetileg a páciensek orvosi megfigyelésére fejlesztették ki, a Motorola azonban azt állítja, hogy a bennük található apró antennákat és érzékelőket át lehet alakítani, hogy mobil telefonokkal és táblagépekkel is tudjanak kommunikálni és így a felhasználók automatikus azonosításával a jelszóhasználat feleslegessé válhat.

A jelszótabletta

A konferencián bemutatott másik újítás a jelszótabletta volt. A Proteus Digital Health által kifejlesztett tablettára (ahogy arról több ízben is írtunk) az amerikai egészségügyi hatóság 2012-ben adta ki a forgalomba hozatali engedélyt, az Európai szabályozó hatóság pedig már 2010-ben engedélyezte.

A Proteus féle tabletta egy chipet és egy kapcsolót tartalmaz, amit lenyelés után a gyomorsav, az elektrolitokon keresztül aktivál. Ennek eredményeként egy 18-jegyű EKG-szerű jel jön létre, amit a mobil- vagy azonosító eszközök képesek venni, automatikusan azonosítva az eszköz gazdáját.

A tabletta a pulzusszám mérésére is képes.

A Motorola speciális projektekkel foglalkozó ágának vezetője, Regina Dugan, aki korábban a DARPA igazgatója volt, elmondta, hogy a tablettát 30 naponta lehet gond nélkül bevenni.

Mindkét ötlet lényege, hogy maga a felhasználó válik a fizikai azonosító tokenné. ?Az azonosítás idegesítő. Olyannyira idegesítő, hogy csupán az emberek fele teszi meg,? mondta Dugan.

A megoldás bizonyára sok ember számára, akik például nyűgnek tekintik a jelszavakat, rendkívül vonzó lesz. Mivel a növekvő számú valós és megrendezett hekkertámadások egyre fontosabb szempontnak számítanak a nagy cégek biztonsági intézkedéseiben, nem lehetetlen, hogy hamarosan az ilyen vállalatoknál, vagy például kormányhivatalokban, a kötelező ujjlenyomat vagy íriszleolvasás után a jelszótabletta használata is követelménnyé váljon.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

 1. Ha valaki még nem hallotta ezt az adás részt, az most megteheti. Pont a témába vág. És arról se feledkezzünk meg, hogy ez a ember iszonyú népszerűségnek örvend Magyarországon, iszák minden egyes szavát(tisztelet a kivétel), tehát nagy hatással van a tömegekre. Itt az az napi adása. Tekerjetek bele a 33. percig és dőljetek hátra kb. a 47 percig.
  Egy véletlen ártatlan beszélgetés? Esetleg, tudatos csapat munka? Nem tudom, de nagyon jól csinálják ezt a műsort a fiuk, mondanám én elsőre, de sajnos ez nem az első alkalom, amikor lesben találtam a Balázsékat, pedig nem szoktam gyakran rádiót hallgatni.
  “Megőrülök ezektől a jelszavaktól gyerekek……” mondja a műsor fő agymosója.
  http://www.youtube.com/watch?v=f9A1sMKw9Og

  1. Igen, igen… Én is többnyire azért hallgatom őket, mert vadászok az ilyesmi propagandára…
   Anno bocskorék is nyomatták a gps-es csip témát….

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend