Tudomány és technika

Emberi aggyal rendelkező robotok, mesterséges agyak és halhatatlanság – A jövő Itskov és Kurzweil szerint

Manapság egyre kevesebben hisznek Istenben, ugyanakkor halhatatlanságra vágynak. Mivel az igazságot elutasították, nem marad más, mint hinni a hazugságnak, vagy a hazugság atyjának, aki örök élettel kecsegteti követőit.

Bár a tudomány egyre több mindent fedez fel testünk működéséről és egyre több részletét képes szintetizálni, az alább idézett futuristákhoz hasonlóan sokan nem veszik tudomásul, hogy az ember nem csupán sejtek bonyolult halmaza, hanem ?élő lélek?.

 “Aki hisz én bennem, ha meghal is él, és aki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal.” – János 11:25, 26

Az Infowars.com írja:

Dimitri Itskov, orosz multimilliomos azt jósolja, hogy az emberiség 25 éven belül elérheti a halhatatlanságot, mivel szerinte addigra az emberi elme digitalizálása lehetővé válik, de az emberi agyat használó robottestek akár 2025-re megjelenhetnek.

Számos idegtudós gyűlt össze Itskov Globális Jövő 2045 elnevezésű konferenciáján a múlt hét végén New Yorkban, hogy megbeszéljék a futuristákban felmerülő legfontosabb kérdést: Mikor éri el az ember a technológiai szingularitást és lesz képes egyesülni a gépekkel?

Itskov szerint a következő 10 év során az ember eléri majd, hogy agyával tudja irányítani a gépeket, 2025-re pedig haldokló testéből agyát robotokba helyezheti. 2035-re az emberi elmét számítógépekbe viheti át, így szerinte a testre nem lesz szükség már. 2045-re mesterséges agyak irányíthatják a hologram lényeket.

Itskov az ENSZ-hez és a világ kormányaihoz fordul segítségért, hogy 25 éven belül elérhesse a halhatatlanságot. Több szakértő azonban, például Lazar Puhalo, az Amerikai Ortodox Egyház érseke arra figyelmeztet, hogy pusztán azért, mert a technológia esetleg lehetővé tesz valamit, még nem biztos, hogy valóra is kell váltani.

“Rengeteg dolog van az emberi testben, ami emberré tesz bennünket és ezeket nem biztos, hogy gépekbe lehet ültetni,” mondta.

A CNBC-nek adott interjúban Itskov beszélt az “életszerű, olcsó, az emberi agy tartalmával ellátott avatárok tömeges gyártásáról,” amelyek örök életet adhatnának az emberiségnek. Jelenleg azt tervezi, hogy elkészíti saját fejének avatárját, azt remélve, hogy ez átmenet lehet az öregedéstől és betegségtől mentes emberi lények felé.

A befektetők, fedezeti alapok és bankok nagy érdeklődést mutatnak a projekt finanszírozása iránt, ami Itskov szerint az Internetnél is nagyobb iparággá fog fejlődni. Az “Avatár B”, a projekt béta verziója 10 éven belül elkészülhet Itskov szerint.

Itskov jóslatai egészen pontosan egybeesnek a feltaláló és futurista Ray Kurzweil nézeteivel, aki előre megmondta az iPhone, iPad, Google Glass, YouTube vagy a Kindle feltalálását “A lelki gépek kora” című 1999-ben kiadott könyvében.

Kurzweil szerint 2029-re a legtöbb ember kibernetikus implantátumokkal terjeszti majd ki a saját testét, a technológiát visszautasítókat pedig alacsonyabb rendű, a gazdasághoz kevésbé produktív módon hozzájáruló emberi osztályként kezelik majd.

“Egyre kevésbé leszünk biológiai lények. Olyannyira, hogy a nem-biológiai részünk dominál majd és a biológiai részünk nem is lesz olyan fontos. A gépi részünk olyan erős lesz, hogy teljes mértékben képes lesz megérteni és modellezni a biológiai részünket. Így, ha a biológiai részünk megszűnik, nem fogjuk érezni a különbséget,” mondta Kurzweil.

Az egyértelműen látható, hogy az uralkodó elit egyre inkább nélkülözhető tételekként tekint az emberekre, ahogy feladataikat fokozatosan a gépek veszik át. “A termelésben, mezőgazdaságban és a közlekedésben szinte semmilyen emberi munkavégzés nem lesz,” írja Kurzweil.

Ezeket a jövőbeli, egyesek szerint utópiával, sokak szerint inkább disztópiával kapcsolatos nézeteket Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója is osztja, aki az jósolja, hogy cége 5-10 éven belül képes lehet olyan mesterséges intelligenciák létrehozására, amelyeket nem lehet majd megkülönböztetni a valódi emberektől. Schmidt számos alkalommal utalt arra, hogy reggelente szívesen lenyelne egy nanobotot, amelyik ellenőrizné és finomra hangolná testi funkcióit.

Amennyiben ezek a technológiák tényleg valósággá válnának, sokan úgy gondolják, hogy azok valószínűleg csak a nagyon gazdagok számára lennének elérhetők.

Előző posztKövetkező poszt

31 hozzászólás

 1. Már az 1990-es évek végén lefektettem az emberi elme funkcionális működését. A világ az első és egyetlen bizonyítása, hogy neuron láncolatok hogyan képesek az intelligenciális működés irányítására. De elég nagy a tülekedés ezen a tudás területen. A jó nevűek akár a piroska és a farkas mesét is publikálhatnák erről, azonnal tudná ország-világ. Még hogy a gondolati eredmény szent és nem vehető el az alkotótól. 🙂
  http://www.bekoferenc.fw.hu

 2. Robotokba ültetnének minket? Pont hogy ha nem lennének gépek,nem lenne ennyi betegség sem. Gondoljunk az autók mérgező gázára, ki tudja mit okoz a mobiltelefon és a számítógépek. Különfélr sugárzások mind a technika, technológia miatt. Én még a klimaberendéstől is megbetegszem, holott vírusos betegségeket nem kapok el. A természetnek kéne élnünk amit ajándékba kaptunk….

 3. Ahogy Alessa írja az egyház semmitől sem fél jobban mint a tudománytól. Az egyház egy szervezet, szövetkezet (maffia) ami úgyesen talált magának egy piaci rést Isten és az emberek között. Az emberek elveszítették a tiszta tudást, ezért azt érzik, hogy szükségük van szakemberekre, akik segítségével kommunikálhatnak Istennel. Az emberek ebbe fulladtak bele, az egyházak meg a saját dogmatikus rendszerükbe, abba a tévedhetetlenségbe, hogy minden liturgia gondolat és értelmezés csak egyféleképpen jó, és az pontosan az, ahogyon ők csinálják, és mindenki más tévedésban él. Az emberek meg nem tudnak dönteni a sok ellentmondó, egymás pogányozó, szektázó vallások között. A jelenleg regnáló tudomány alapja is egy vallás a materializmus, vagyis, hogy az anyag egyszercsak öntudatra ébredt, és inteligens lett, jelentsen ez bármit is. A “tudósok” jelenleg sokkal többet vélnek, mint tudnak. A fent leírtakban számos ellentmondás van, amihez nem kell agysebésznek lenni, hogy rábukkanjunk. Hogy csak egyet mondjak az agyról azt feltételezi, hogy abban van a lélek, legyen az akármi is, ezért a gép testben az agyat akarja életben tartani. De hogyan képzelik el egy szerv életben tartását a szervezet nélkül, alig hiszem, hogy a teljes test holografikus tere nélkül az agy egészségesen képes működni, csak attól, hogy pl ellátják (mű)vérrel és oxigénnel. Ez inkább valami olyannak tűnik számomra, mikor az óvodások vitatkoznak kvantufizikáról. A tudomány pedig jó dolog lenne, ha a valódi tudomány nem elzárt titkos laboratóriumokban fegyverek fejlesztésében nyilvánula meg, hanem tényleg az információ és az igazság szabad áramlása lenne a vezér elv.

  1. Nem fogják tudni megvalósítani kedves gitáros Zoltán.Tegyük fel,lementem minden gondolatod,élményed és várható reakcióid különféle eseményekre.Aztán kezedbe nyomok egy stukkert hogy lődd le magad,hisz úgyis ott vagy a CD-n.
   Komoly emberek mondják hogy még egy többtízezer éves technikai civilizácio sem lesz képes rá hogy embert lemásoljon.

 4. Semmitől nem fél annyira az egyház, mint a tudománytól. A sátánistákat csak kinevetik, de a tudomány fejlődése olyan dolgokat bizonyíthat egy nap, amely több mint kellemetlen lehet az összes vallásra nézve. A tudomány fegyvere az egyházzal szemben az az előny hogy képes fejlődni (ha lassan is) ami nem mondható el a Biblia állandó tanairól. Egy vak embernek visszaadni látását kétség kívül szép dolog. De tényleg ki akarna “élni” egy robot testben? Amiről Ray Kurzweil beszél (már régóta) az nem előrelépés, hanem visszalépés. Az emberek nem azt értik hallhatatlanság alatt, hogy robotként működnek tovább, mint valami gépre kötött haldokló a kórházban.

  1. ehhez képest a modern tudomány alapjait az egyház fektette le.

   pont a keresztény szemlélet, miszerint a világ megismerhető – tette lehetővé a természettudományok fejlődését.

   ha nem így van, biztos tudsz hozni nagy természettudományos felfedezést hindu, buddhista kultúrkörből, mert én keresztényből sokszázat.

   1. Szeretném látni azt a több százat. De ne csak párat, hanem mutasson túl a 100-as számon, minimum 1-el. Írd le ide, olvasni akarom mindet, vagy küldj egy listát linkekkel, vagy könyvcímekkel, amelyekben szerepelnek ezek. Türelmetlenül várom! Köszönöm!

  2. Ne mosd össze a különböző tudományokat. Minden igaz tudomány egyre inkább alátámasztja azt, amit a Biblia mond és meglepődnél milyen sok keresztény tudós van.

   Valóban csodálatos dolog segíteni valakin a tudományon keresztül és pont ez lenne az igazi célja, nem pedig a pénzszerzés.

   Ami pedig a látást illeti, szerintem sokkal fontosabb kérdés, hogy az emberiség java részének van szeme és mégsem lát.

   “Tartsd a szemed a napfény felé és nem fogod látni az árnyékot.” – Helen Keller, vakon és süketen született amerikai író

   1. Nem született vakon és süketen. Majdnem egy éves korában, egy betegség miatt lett vak, és süket.

    1. Igazad van. Hogyan is felejthettem el, amikor annyi mindent láttam/olvastam róla! 🙁

    2. Ugyan… az ember azért él, hogy felejtsen is néha. Vagy azért felejt, hogy élhessem? 🙂 Egyébként meg én sem tudtam volna, de ahogy megláttam a nevet, rákerestem a neten, és a wikiben utánanéztem. A lényeg persze nem változik, mert vajmi keveset számít az a 19 hónap az életéből, onnantól süket és vak emberként kellett boldogulnia. Elkezdtem olvasni az önéletírását, és… elképesztő. Ilyenkor átértékelek néhány dolgot. Évente háromszor ránézek a hozzászólásokra itt, és találok egy “választ”, éppen a megfelelő időben. Mintha csak be lett volna tervezve. De ne essék félreértés, nem nagyon értek egyet a – számomra – erőszakos keresztény hitrendszeretekkel. Zördültünk itt össze már tavaly, bár nem egészen emiatt. Ezen felül is hálás vagyok, hogy megismerhettem Helen Kellert, és a történetét.

     Üdv!

    3. Örülök, hogy örülsz Helen Kellernek. 🙂
     Nincsenek véletlenek.
     Jól emlékszem az összezördülésre. Fenntartom, hogy amennyiben Istent keresed rá fogsz találni.

    4. Nah, én is hibázok. Elsőre is rosszul mondtam, mert több, mint egy éves volt, tehát 19 hónapos, mikor a betegség megtámadta, s utána vakult és süketült meg. Bocs az elírásért.

 5. Ez szomorú lenne ha megvalósulna. Egy robot világot hoznának létre,az emberiség pedig kipusztulna. Hol maradna a szeretet,az érintés, vagy akár a szeretkezés? Fiatalon őrültnek lenni, család, gyerekek, kapcsolatok, majd megöregedni és meghalni? Egyszerűen jó embernek lenni,hogy ha elhagyjuk ezt a testünket , hiányoljanak minket az unokáink. Ezek a dolgok és az emberi emlékeink,s majd az újabb emberi tetteink amink minket emberré tesznek. Még fiatal vagyok,még anya sem vagyok,de se magamnak se a gyerekeimnek nem szeretnék robotvilágot. Emberként születtem és úgy is szeretnék meghalni!! Persze majd egy 60 év múlva 😉

 6. Pont a gazdagok nem akarnak ilyen mikrobik lenni.Ezt azoknak szánják akik most a munkások.A kontroll igy sokkal könnyebb.Ez simán lehet valoság.A kérdés csak az , tesz-e ez ellen valamit az emberi lény?Vagy elfodagja a valodi végét annak amit emberiségnek hivnak?
  Ez az a pont ahol valoban istenné akarnak válni.Mert ahogy betáplálják az elmét , ki biztositja az egykori gazdit hogy nem kerül valami kis porszem a rendszerbe és egy igazi robot lesz , akit egy még valodi ember ugy irányit mint egy játékautot?
  A jövö szado mazoja.Hurrá.

 7. Ki akar ilyen szar világban örökké élni, már nem azért ?! Isten királyságában igen, akarok örökké élni, de itt a Földön ?? Biztos hogy nem!! Ezek nem normálisak…

   1. Bár nem nekem címezted a kérdést, remélem nem haragszol, hogy én is válaszolok. 🙂

    Pont úgy képzelem el, mint a mostani életem: tevékenyen. A boldogság nem a körülményekben rejlik és már most Isten királyságában élhetünk, jelenlegi életünk pedig része az öröklétnek. Csak jelenlegi testünk mulandó. A körülmények, de leginkább testi korlátaink megszűnése miatt a világ érzékelése lesz nagyon más és persze nagyon fontos, hogy megszűnik a szenvedés. ?Nem ártanak és nem pusztítanak sehol.?

    “Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett”, azt készítette el az Isten az őt szeretőknek. (I. Kor. 2:9)

    Annyit ismerek ebből, ami a szívemben már most is jelen van. 🙂

 8. A féltudásúak büszkesége.
  Még a “működő”emberben még a legalacsonyabb szinten dns, sejtek közötti kommunikáció,… sem ismerjük. ezek hatványozódó kapcsolatairól, mely mondjuk összeáll májjá, lila gőzős, büszke tudatlanságunk van, ha beteg max. cserélni tudjuk, beavatkozni csak kis mértékben és nem ismeret, hanem tapasztalat alapján. Ha alapszinten nem értjük a működés következő lépését, akkor ha valamelyik sejtünk valami távolabbi célért tesz valamit, hogy lenne bármi sejtésünk.
  Sören Kirkegard egzisztencialista megállja a helyét, tesszük de nem tudjuk mit-jével. A jelen socratesi buta embere azt hiszi tud, de most a természettel sakkozik( nem a zárt lehetőségű játékban, hanem a végtelennel), mely magasabb intelligencia, egység, nincs időhöz, létezéshez, csak körforgáshoz kötve. Csak nézzünk egy példát a különbségről, mely a természetben porszem: pl. elrántasz egy játszó gyermeket a vonat elöl a síneken, de ő felnő és egy kegyetlen diktátor lesz, aki egész családodnak sok szenvedést, halált okoz. Jót tettél vagy rosszat?
  A természet szempontjából a mi gőgünk, törekvésünk, teremtő játszásunk, csak növeli a határaink miatt, a hibázás lehetőségét, hibáink számát, a korforgásból kirostálásunk esélyét.
  Beképzelt kőbaltások játéka a számítógéppel.

 9. Két nappal ezelőtt Michael Hasting Igazságkutató újságírót megölte az autójába rejtett pokolgép AMERIKÁBAN.
  Michael buktatta le az Afganisztánban visszaélő parancsnokokat és új könyvet jelentetett meg ami az Obama-kormány és a CIA megfigyelési botrányával foglalkozott.

  Azt hiszem, ez mindent elárul…

  http://www.youtube.com/watch?v=2igoyxahFJU

 10. Ez az egész szép, csak azt nem fogják vele elérni, amiért kitalálták.
  A cél az örök élet. Ezt értem. A gazdagok valamiért nagyon félnek a haláltól. Ezt is értem.
  Az is oké, hogy valaki mondjuk lebénul és robotkart vagy robotlábat kap, hogy újra úgy élhessen, mint rég. Még azt is beveszem, hogy ha az agyát átteszik egy robotba, akkor az még ő, csak az egész testét lecserélték.
  De azt nem hiszem, hogy az ember “személyiségét” át lehet tölteni egy komplett robotba és onnantól nincs szükséged a testedre. Az okés, hogy lemásolnak téged, minden hozzávalódat, szokásodat és emlékedet és azt mind megkapja egy robot. Na, de attól te még meghalsz. Max a robot él tovább az emlékeiddel. De annak a robotnak a szeméből nem te fog kifelé nézni, az tuti.

  1. Miért nem? Mivel vagy több, mint amit felsoroltál? Emlékek, tapasztalatok, tudás, ismeretek…ezek azok a dolgok amiket születésed után felveszel. Talán van olyan személyiség jegy, amit örökölsz, talán lehetnek olyan tulajdonságaid, amit nem felvettél, hanem a genetika okozza, de miből tart ezeket is átrakni? Mi maradt ki akkor abból a robotból? A véred, a májad, a tüdőd? Értem én, hogy felfoghatatlan, sok ilyen dolog volt már a történelem folyamán, de nem sikerült még megfogalmaznia senkinek itt, hogy miért nem ugyanaz..Illetve egy valakinek..a szeretkezés elmaradása valóban elgondolkodtató, bár ha az egy agyi stimuláció, akkor nem ez lesz a legnagyobb kihívás. Túl száraz, igaz? 😀

 11. Jó rendben megcsinálják,lesz robot testük és?Sok futurisztikus regény pontosan erről szól,ahogy elunja az életét,egy ilyen robot személy,és inkább öngyilkos lesz.Az ember energia hullámokból áll,és a bolygó is,szinkronban kell lenni a bolygóval a túléléshez,és nem pedig kilépni a természet rendjéből.Isten tartja fenn az embert,az Ő élet alapja azaz információ forrás,ami kisugározza a teremtményei életét,és hozzá áramlik minden vissza.Én tehetem konzerv dobozba a lelkemet,sőt csinálhatok fényből másik testet,mégis ugyanoda fogok érkezni.
  A Teremtő iszonyatos információ mennyiséget forgalmaz már egy embernél is,tehát hologramok vagyunk eleve,minek csinálunk másik hologramot?Olyan mint a leveszem a zoknit,és felveszek egy másikat.Különben sokkal sebezhetőbb valaki,ha a központját magán kívül hordja,a valóság amibe kerül,lassan felemészti a lelkét.
  Valóság amiről sokan ordítanak,hogy “…tudom mi az…,de amikor igazán szembe kerülnek vele,végül csak a szeretet marad,csupaszon,és magányosan.Egy valóság van belátásom szerint,Isten szeret minket,és a többi együttható-változó.
  Úgyértem a létezés rendszerében folyamatosan mozgó filozófiai,szellemi kép,ami jelkép rendszerben működik,és visszahat a teremtőjére.A benzin minden esetben a szeretet,amit a teremtő kihelyez,a teremtettbe,és az mint női,azaz befogadó oldal,visszasugároz a férfi azaz behatoló,uraló oldal irányába.
  Egy lélek rengeteg táplálékhoz jut a testen keresztül,amit a tüdejével vesz fel és tulajdonképpen a teste minden részével.Még a fényből is táplálkozunk,a szemünk energiát vesz fel,és a lélek erősödik általa.Egy lélek konzervben nem tudna táplálkozni,vagy kapcsolatba lépni a Teremtőjével,és a lelki test sorvadásnak indul.megrázod a dobozt és zörögnek a csontok benne.Szellemileg egy fém testbe mozgó elsorvadt,szerencsétlent látna egy angyal,és sírva fakadna rögtön a látványtól.
  Hologramok vagyunk amit egy tökéletes Teremtő tervezett meg,nem véletlenül így.Ha létrehoznánk egy másik holo testet,előbb utóbb megint vissza lukadnánk a Teremtőhöz.Teljesen felesleges erőfeszítés,egy kört tenni a zoknival,hogy egy másik zoknit vehessünk fel.

 12. Szerintem meg 2029-ben is ugyanúgy tankoljuk a benzint a kocsinkba, mint ahogy azt már cirka 100 éve tesszük. Nincs itt semmilyen fejlődés, csak kecsegtetnek vele, hogy hú majd ez meg ez lesz ha még húzzátok az igát pár évig. Az hogy laposabb a tévé meg több marhaságot tud a telefon, az nekem fejlődés. Hol a rákban vannak a repülő autók meg a lézerpuskák amiket beígértek? Ha?!

  prosztó beszéd alert 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=8hFqira19Bk

  1. Az ígéret szép szó, de betartani egyáltalán nem jó,…mondanák egyesek.
   2029-ben, mi nem hinném, hogy ugyanúgy benzint fogunk tankolni hiszen, a terv szerint, addigra össze kell fognunk és meg kell mentenünk a Földet saját magunktól.
   Bender, nézd meg azt a videót, melynek linkjét már feltettem lejjebb. Elég jól elmagyarázza, hogy honnan, hova és miért. Csupán 1 óra az egész. Jó kis dokumentum film.

 13. Az örök élet mindenképpen jó lenne! A jó emberek nagyon sok pozitív dolgot kizárólag így tudnának végigcsinálni!

  1. “Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, és követnek engem: És én örök életet adok nékik; és soha örökké el nem vesznek, és senki ki nem ragadja őket az én kezemből.” János 10:27-28

   Másképp nem fog menni….

   A fenti cikkben “kínált” örök élet nem a jóembereknek szól, azonkívül biztos vagyok benne, hogy nem fog megvalósulni. Egyébként minden ember lelke örök, csak nem mindegy, hogy az örökkévalóságot hol és hogyan tölti majd…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend