Nagytestvér

A Stasi állampolgár születése

Forrás: Activist Post

A floridai Palm Beach rendőrségének programja az egyik első ilyen jellegű kezdeményezés az Egyesült Államokban. A Közösségi Partnerek a Terrorizmus Ellen (CPAT) kezdeményezés a Belbiztonsági Minisztérium által a Városi Biztonsági Alapnak adott félmilliárd dollár segítségével jött létre. Ric Bradwhaw serif, a CPAT alapítója, így magyarázza a névtelen bejelentésekre felállított forródrót célját:

?Azt akarjuk, hogy az emberek felhívjanak minket, ha valaki az utcájukban gyűlöli a kormányt, vagy gyűlöli a polgármestert és le akarja lőni. Mi baj lehet abból, ha valaki bekopog hozzá és megkérdezi: ?Hahó! Minden rendben van??

Bradshaw tudni akarja, hogy ki beszél a rendszer ellen és kinek van ?Ne taposs rám!? (az amerikai szabadság és függetlenség egyik mottója) poszter a hálószobája falán. A weboldalán közzétett videó arra szólít fel, hogy bármilyen gyanús tevékenységet jelentsünk, például, ha valaki túl sok képet készít egy hídról.

A helyi hatóság sokszor olyan dolgokat is megtehet, ami a Belbiztonsági Minisztériumnak tilos. George W. Bush például bevezette a TIPS (a Terrorizmus Információs és Védelmi Rendszer rövidítése, ami egyúttal azt is jelenti, hogy ?füles?) műveletet, amelyen keresztül minden állampolgár jelenthette a gyanús tevékenységeket.

Különösen olyan emberek jelentéseire számítottak, akik bejáratosak voltak magáningatlanokba, mint a vízvezeték- vagy tévészerelők. A TIPS programot végül felfüggesztették, mert az egyre erősödő kritika az egykori kommunista Kelet-Németország titkosrendőrségéhez, a Stasi-hoz hasonlította.

A CPAT egyes kritikusai a program alapítóját, Ric Bradshaw-t ért korrupciós vádakkal próbálják támadni a kezdeményezést, de a legfontosabb kérdés azért mégis az, hogy miként fogják az ilyen és ehhez hasonló kezdeményezések befolyásolni az átlag amerikai mentalitását, amikor rájön, hogy az egész kormányt bevetheti szomszédja ellen.

Bradshaw azzal nyugtatja a közvéleményt, hogy a rendőrség ?tudja, hogyan kell kiszűrni a frivol panaszokat?. Azonban Jim Donahue, elismert rendvédelmi szakember szerint a serif hivatalát ?olyan fajta emberek vezetik, akik ellen az édesapja a II. Világháborúban harcolt.?

Sajnos nagyon is sok dokumentum és bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy annak lehetősége, hogy a szomszédunkat feljelenthetjük egy véleménynyilvánítás vagy egyéb békés magatartás miatt, milyen hatással van a társadalomra. Az ilyen hatalom a legrosszabb tulajdonságokat hozza ki az emberekből, azokat jutalmazva, akik hazudnak és visszaélnek mások bizalmával. A polgári besúgók hálózatának létrehozása nemcsak Stasi vagy Náci államot, hanem Stasi vagy Náci állampolgárokat is eredményez.

A ?Gestapo és a német társadalom: a rasszista politika betartatása? című kitűnő könyvében (Oxford, 1990), Robert Gellately történész lebilincselő és egyúttal szomorú bepillantást nyújt a diktatúra, a bűnrészes lakosság és a ?másik? állami üldözése közötti hármas együttműködésbe.

A könyv egy véletlen találkozás eredményeként született. Gellately kutatómunkát végzett a II. Világháborúval kapcsolatban egy német levéltárban, amikor a könyvtáros megemlítette, hogy van náluk egy 19.000 darabos Gestapo anyag, aminek megsemmisítésére a náciknak nem volt idejük. Bár az anyag csupán Németország egyik régióját fedte le, Gellately megpróbálta minél több régióra kiterjeszteni kutatását és hátborzongatóan hasonló eredményre jutott.

Az akták alapjaiban változtatták meg a náci Németországban folyt besúgói és kémkedési tevékenységről korábban alkotott véleményét.

Korábban, amikor németeket kérdezett a titkosrendőrség jelenlétéről abban az időben, azt válaszolták, hogy ?mindenhol ott voltak?, minden függöny mögött és minden kapualjban. Végtére is, mi más módon tudta volna a Gestapo kideríteni, hogy hol bujkálnak a zsidók, hogy kik zúgolódnak a kormány ellen, vagy kinek a birtokában van betiltott irodalom? Ezeket a dolgokat a titokzatosság leple és az idő múlása védte.

Gellately olyan lakossági kémhálózatra bukkant, ami elárasztotta a Gestapót a ?szomszédok? viselkedésével és hátterével kapcsolatos különféle pletykákkal és jelentésekkel (igazakkal és hamisakkal). A Gestapó fő feladatát így leginkább az információ átrostálása képezte.

A Gestapó azért volt annyira sikeres az elnyomásban, mert az átlagember lelkes részvételét élvezte. A jelenség még véletlenül sem a németek esetleges jellembeli hiányossága, hanem az emberi természet bizonyos hajlama felé mutat.

Gellately leírja, hogy a legtöbb informátort banális tényezők motiváltak, mint például a kapzsiság, a féltékenység vagy apró-cseprő nézeteltérések, nem pedig a félelem vagy a haza és a biztonság iránt érzett elkötelezettség.

Az üzlettársak feljelentették egymást a vállalat feletti teljes tulajdonjog megszerzéséért. Az irigyek feljelentették a gazdagabb szomszédot, az elhagyott szeretők a riválist. Természetesen ott voltak azok is, akik élvezték a fontoskodást és, hogy a hatóságok odafigyeltek arra, amit mondtak.

2001-ben ?Hitler támogatása? címen megjelent másik könyvében azt mondja, hogy a Náci Németország nem csupán egy maroknyi gonosz elit munkájának eredménye volt, de a kellő számban aktívan közreműködő állampolgárok ?gyümölcse? is. Könyvében figyelmeztet az ?itt ilyen nem történhet meg? mentalitás veszélyeire is, mert az együttműködés motivációjául szolgáló tényezők sajnos megtalálhatók az emberi természetben minden országban.

Gellately elmeséli egy német asszony történetét, aki a BBC által a munkájáról készített filmben is szerepelt. ?Amikor megmutatták neki a Gestapó általa aláírt dokumentumát, amiben egy zsidóasszonyt jelent fel, elismerte, hogy az aláírás hiteles, majd hozzátette, ?De én nem ez vagyok!? A nő egy alapvető igazságot fogalmazott meg a társadalom tagjairól.

Amikor a rosszindulatot hatóságilag bátorítják és jutalmazzák, amikor az erkölcstelen viselkedésnek nincsenek következményei, sok ember igen komoly mélységekbe tud süllyedni. Az állam kifejezőivé válnak. Ezzel ellentétben, amikor a rosszindulatot a társadalom elítéli és bünteti, ugyanezek az emberek soha senkit nem bántanának. Az emberi kapcsolatokat sokszor (főleg igazi istenhit nélkül) a pénzügyi és pszichológiai ösztönző erők alakítják.

[Időkjelei: Sajnos mi magyarok is (ki első, ki másodkézből) nagyon jól tudjuk, hogy miről beszél.]

A TIPS és CPAT rendszerek, vagy akár Janet Napolitano ?Ha látsz valamit jelentsd? kampánya, a legrosszabbat hozzák ki az amerikaiakból, vagy bármilyen más állam polgáraiból, ahol hasonló programot vezetnek be, tetteiket pedig, legyenek bármilyen elítélendők, azzal magyarázzák majd, hogy ?azok nem ők voltak?.

Pedig de. Legalábbis ezzé válhat az átlag amerikai, ha az állam felhatalmazásával, anonimitását megőrizve, bajba juttathatja azokat, akiket nem kedvel. A hatalmi elit ilyen embereket szeretne. Barack Obama nem véletlenül szólította fel az Ohio Egyetem diákjait május 5-i beszédében, hogy ?utasítsák el? azokat a hangokat, amelyek azt mondják, hogy ?a diktatúra a sarkon túl leselkedik?. Inkább azt szeretné, hogy az amerikaiak szomszédaikat, ne pedig a köréjük épülő diktatúrát figyeljék.

[divider_1px_bg]

?Továbbá pedig testvéreim, amik csak igazak, amik csak tisztességesek, amik csak igazságosak, amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dicséret, ezekről gondolkodjatok.? ? Filippibeliek 4:8

?E hat dolgot gyűlöli az Úr, és hét dolog utálat az ő lelkének: A kevély szemek, a hazug nyelv, és az ártatlan vért ontó kezek, az álnok gondolatokat forraló elme, a gonoszra sietséggel futó lábak, a hazugságlehelő hamis tanú, és aki szerez háborúságokat az atyafiak között!? ? Példabeszédek 6:16-19

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

 1. “Halálra adja majd testvér a testvért, apa a gyermekét, a gyerekek meg szüleikre támadnak, és a vesztüket okozzák.”
  Mk 13:12

 2. Pont ma gondolkodtam a teman (milyen erdekes), raadasul a History-n is ment egy tortenelmi elemzo musor.
  Mino veletlen, megemlitettek, hogy Hitler es kore egy “tokeletes vallast” hozott letre a nemet nep szamara. Mely szerint az arja german faj mindenek felett valo, es a vilagot teremto “istenektol” (foldonkivuliektol) szarmazik.
  Ezzel bolonditottak be mindenkit. Vallasos ahitat. Agymosas. Nepbutitas.
  Tenyleg foprobaja volt ez az Uj Vilagrendnek.
  Ne legyen ketsegunk. Az ‘Uj Vallas” megjelenesevel a vilag nepessegenek 80-90%-a ugyanugy be fog hodolni az uj diktaturanak, mint ahogy a nemet nep tette ezt Hitlernek….

 3. Igen a legfontosabb mindig az,hogy az emberek először kiszedjék a saját szemükből a gerendát,és csak utána nézzenek utána a másik ember dolgainak.Ne ítélj,hogy ne ítéltessél,ez nagyon fontos.Mikor tett szabad szellemmé egy szabály,vagy egy törvény bárkit is?Hogyan repülne egy lepke,ha kitépnéd a szárnyait azt bizonygatva,hogy feleslegesen van a hátán?A fazekas hogyan készíti a fazekat?Egyszerre formálja a művét finoman kívül is és belül is,különben mire használhatná bárki is? Kinőne a növény,és te letéped a szikleveleket,hogy az nem kell,mert úgyis csak rövid ideig van a növény szárán?
  Ami az emberen belül van szellem éppolyan fontos,mint ami kívül van,és mindennek meg kell adni a kellő szabadságot a fejlődéshez.Az ember belseje fontosabb is mint a külseje,de azt veszem észre,mindenki a külsőt fényesíti,és a belső szétmállik,észre sem veszi.
  A növény magja belülről éppen annyit fejlődik mint kívülről,de az emberek a gyerekeket nem engedik szabadon,törvények és szabályok közé zárják,és így a szellem képtelen kibontakozni igazán.Isten belülről tanít a legtisztábban,kívülről csak vezetni lehet egy embert,de nem irányítani.
  Az ember is magból nő,ereje és lombja a külső érzékelés,és ebből kellene kifejlődnie a hallhatatlan szellemnek,amit a szeretet,a cselekedet,az összefogás táplál.
  Mit csinálunk mi,letörjük a gyümölcsfa virágait,és kidíszítjük vele a szobánkat,de gyümölcsünk nincs,és a lélek éhen hal.
  Nem engedjük érzéseinket,szellemünket fejlődni,visszariadunk a belső gyümölcseinktől,és letördeljük,elnyomjuk a lelkünket.Persze hogy csak levelek,betegségek,küszködések az eredménye,sietünk a testi vágyak után,rohanunk kielégíteni mulandó élvezeteinket,elpusztítva a környezetünket.Nem engeditek a gyermekek szellemét kibontakozni,és szárnyalni,pedig sasnak vannak teremtve,nem kopasztott csirkének.Utána pedig csodálkozunk,hogy a nevelés eredménye egy olyan társadalom,amiben senki sem szabad.
  A Tíz parancsolat nem véletlenül van úgy megszerkesztve,ahogy.Isten az élő törvény amit senki nem változtathat és formálhat a tetszése szerint,mert ő mindent átlát,és kormányoz szigorúan a rendje szerint.
  Az embernél fontos a belső szeretet-élet irányultsága,a szenvedély iránya,amiért él és ténykedik.A pokoli szeretetért is lehet élni,de akkor az illető a másik kínzásában,a pusztításban,a bántásban leli az örömét,mégha a társadalom elvárásainak megfelel is a külső viselkedése.Az belső ember és a külső ember így lesz két külön emberré,az egyik kontroll alatt van,a másikat csak Jézus tudja igazán felfedni.
  Akinek a szeretete mennyei irányultságú,a jó cselekedetekben,és a segítség nyújtásban leli örömét,és életkedvét,annak a belső emberi megnyilvánulásai,csak akkor változnak hibássá,ha a társadalom kikényszeríti belőle.Életben maradásért,pozíció,rang,bármilyen cél eléréséért fordul rossz irányba,de nem válik belsőleg is azzá.
  A vezetők,a diktatúrák,létrejöttéért nem csak egy ember felelős,hanem a társadalom egésze felelős.Amikor egy belsőleg jó ember rosszra kényszerül,ott baj van,mert a belső állapot minősége,az ember szellemi helyzetét rangsorolja Jézus előtt.
  Az a baj,senki nem akar Isteni szemszögből nézelődni,pedig nagyon ostoba dolgokat látna,amit mi emberek hoztunk létre,
  és tartunk fenn.Legnagyobb csodát kerestek a végtelenben?A napfelkelte reggelenként,hogy Isten még ilyen szépet rendez egy agyament világnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend