Egészség

Csendben elfogadták a ?Monsanto védelmi törvényt?

Forrás: RT.com

Az amerikai képviselőház csendesen hozzácsapott egy kiegészítést a 2013-as Konszolidált és Folyamatos Költségkeret törvényjavaslathoz (HR 933) az utolsó pillanatban, aminek része a genetikailag módosított magok ellen egészségügyi kockázat jogcímén indítható jogi eljárásokat megakadályozó törvényi védelem. Leegyszerűsítve, egy olyan rendelkezésről van szó, ami megtiltja, hogy a génmódosított magok vetése miatt jogi eljárást lehessen indítani a cég ellen.

A hivatalosan Gazdálkodói Biztosíték Rendelkezés néven futó potyautast a biotechnológia ipar ellenzői ?Monsanto védelmi törvénynek? keresztelték, mivel megfosztja az állami bíróságokat azon hatalmuktól, hogy megtiltsák a genetikailag módosított magokkal történő vetést, függetlenül annak a fogyasztók egészségére kifejtett hatásától.

Az egyesek által ?biotech potyautasnak? nevezett rendelkezést először a Mezőgazdasági és Igazságügyi Bizottságoknak kellett volna felülvizsgálni, azonban még meghallgatást sem tartottak az ügyben és a rendelkezés a legtöbb Demokrata párti szenátor (akik többséggel rendelkeznek a Szenátusban) számára ismeretlen volt a HR 933-as törvény elfogadását célzó szavazás előtt. A HR 933 törvény egyébként egy rövidtávú költségvetési törvényjavaslat, amit a kormány fizetésképtelenségének megakadályozására adtak be.

John Tester szenátor volt az egyetlen, aki tiltakozott az úgynevezett Monsanto Védelmi Törvény elfogadása ellen, bár javaslatát, hogy a potyautast vegyék ki a törvényből, nem is bocsátották szavazásra.

A HR 933-as törvényt végül Barack Obama március 27-én késő éjjel aláírta, így az hatályba lépett. Ezzel az elnök tulajdonképpen törvényi védelmet biztosított a biotechnológiai óriásoknak az esetleges perekkel szemben, amit az állampolgárok az illegálisan vetett, genetikailag módosított termények miatt indíthatnának ellenük.

Az amerikai jogrendszer szerint, de leginkább néhány, a közelmúltban indított per eredményeként, az amerikai mezőgazdasági minisztérium köteles környezetvédelmi esettanulmányokat végezni és ezekről nyilatkozni a GMO magok vetése és értékesítése előtt. Az, hogy a minisztérium milyen mértékben és milyen hatékonysággal tesz eleget ennek a kötelezettségnek már más kérdés és komoly kívánnivalókat hagy maga után.

Az is aggasztó, hogy milyen könnyedséggel ment át az amúgy anonim úton előterjesztett potyautas a kongresszuson. Egyes csoportok azt próbálják bebizonyítani, hogy ez csakis a biotechnológia ipar képviselői és a törvényhozók közötti ?előzetes, nem hivatalos megállapodás? segítségével történhetett.

A Washington Times például rámutat, hogy a törvény megszavazása komoly győzelem a nagy biotech óriások, mint a Syngenta, a Cargill és a Monsanto számára, amelyek 2009 óta összesen 7,5 millió dollárral támogatták a kongresszus különböző tagjait és 372.000 dollárt adtak a szenátus egyes bizottsági tagjainak.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend