Gazdasági válság

A ciprusi központi bank volt elnöke szerint az ?európai projekt összeomlik?

Forrás: zerohedge.com

Athanasziosz Orfanidesz

2011 augusztusában Európa egyik legelőrelátóbb (korábbi) központi bankára, Athanasziosz Orfanidesz optimizmussal tekintett a jövő felé, de azért voltak fenntartásai: ?Optimista vagyok, hogy a megfelelő intézkedésekkel és kellő igyekezettel mindenki részéről, legyőzhetjük a helyzetet,? nyilatkozta Orfanidesz újságíróknak, Kikisz Kazamiasz pénzügyminiszterrel folytatott tanácskozása után. Ezek voltak a ciprusi központi bank akkori vezetőjének első nyilvános kijelentései, miután 2011. július 18-án figyelmeztette az illetékeseket, hogy országa kimentésre szorulhat, amennyiben nem tesznek sürgősen valamit pénzügyeik rendbetétele érdekében.

Két évvel később, végtelen hosszú habozás után, azt színlelve, hogy csupán azért mert az EKB stabilizálta a piacokat, minden rendben van ?a szükséges intézkedéseket pedig meghozták?, amikor a valóságban semmi sem történt (mert az új norma szerint az összeomlás hiánya valahogy azt jelenti, hogy szerkezeti változások folynak), Ciprus átlépett a kimenthetőség határán és most már tényleg az összeomlás szélén áll.

Ezért van az, hogy Orfanidesz, aki nem olyan régen (és valószínűleg igen előrelátóan) lemondott központi banki elnöki tisztéről, mert összetűzésbe került a kommunista kormánnyal, már nem olyan optimista.

?Az európai projekt összeomlóban van,? nyilatkozta Athanasziosz Orfanidesz a Financial Times-nak egy interjú során. ?Egy alapvető változás megy végbe az európai dezintegráció dinamikájában és nem látok reményt arra, hogy ez megforduljon.?

Mert nem is lehetséges. Mi is ezt mondjuk elég régóta, de úgy tűnik, hogy egyesek csak abból értenek, ha a Federal Reserve egyik volt közgazdásza mondja ki az ítéletet.

További csemegék a Financial Times interjúból:

Az eheti események nevetség tárgyává tettek minden EU egyezményt, tette hozzá. ?Azt sugallják, hogy Európában nem minden ember egyenlő a törvény előtt.?

?Láttuk, hogy egyes európai országok, mint Hollandia például, nemzeti érdekeiket az európai érdekek elé helyezik, mert egyes országok, mint Ciprus vagy Luxemburg, gazdasági modelljének tönkretételét akarják.?

Megkérdőjelezte az EKB fenyegetését, hogy felfüggesztené a ciprusi bankrendszer finanszírozását. Az EKB csütörtökön ultimátumban figyelmeztette Ciprust, hogy amennyiben hétfőig nem fogadják el az EU-IMF mentőcsomagot, felfüggesztik az ország bankrendszerét eddig elvileg életben tartó likviditási támogatást.

Mr. Orfanidesz szerint az európai Target2 kifizetési rendszeren keresztül összesen 10 milliárd euró likviditási támogatás érkezik. ?Amennyiben ezt leállítják, a ciprusi központi bank nem lesz képes fizetni Target2 kötelezettségeit és az ország kénytelen lenne kilépni az eurózónából.?

?Az EKB kényszerítené kilépésre Ciprust. Mario Draghi pedig pont ezt nem akarja. Nem akarja, hogy ő legyen az az EKB elnök, aki elindítja az euró összeomlását. Fájdalmas látni ezt.?

Eddig a globális pénzpiaci reakciókat tompították, de Mr. Orfanidesz szerint ez megváltozhat. ?Azt gondolom, hogy eddig nem láttuk milyen következményekkel járhat a bizalom teljes elvesztése ebben az esetben.?

?A bankok finanszírozása drágulni fog [a déli eurózóna] perifériákon. Ezt nem tudjuk elkerülni és egyben a perifériákon tapasztalható recessziót is tovább mélyíti.?

?A pénzpiacokat túlzott mértékben  befolyásolja, hogy mi történik Londonban vagy New Yorkban. Ott nem egészen fogják fel az európai politika összetettségét.?

Teljes mértékben egyetértünk.

Miután lemondott központi bankelnöki tisztségéről, Mr. Orfanidesz visszatért akadémiai karrierjéhez az Egyesült Államokban, ahol egyébként a Federal Reserve egyik vezető közgazdásza volt korábban.

Vajon eljön a pillanat, amikor a komoly közgazdászok világa, köztük egy-két Nobel-díjassal, rátámad korábban sajátjának vallott kollégájára?

Addig is, Mr. Orfanidesznek igaza van.

Előző posztKövetkező poszt

13 hozzászólás

 1. Ja kezd a biblia megvalósulni a szemünk láttára.
  Ja a ciprusi bank veszetessége mennyi is , mert
  ha 67 milliárdos betétállományt 60% adoval
  terhelem az 40 milliárdos euro elvonás .
  Mennyi is a bank hiánya , és ha ez így van milyen
  állapotban vannak a bankjaink ?
  És még ha kapsz ehhez 10 milliárd eurot .
  De lehet hogy tévedek.

  1. Bocs egy kicsit nagyoltam , mert a pontos 100 ezer euros állományt
   nem ismerem , és nem is érdekel . De itt 10 % már 60% tartanak .
   És ott , hogy értéktelen részvényt adnak a polgárnak , majd arra
   kötelezik , hogy egy veszteséges bankot tökésitsen föl .
   Ami a tapasztalatok szerint újra tönkre megy , ha nem párosítják egy
   jöl mőködő másikkal .Felügyelet mellet igy a másik nővekedését
   elvileg ,meggyorsithatod.

 2. Jah, és ilyenkor kéne a többi országba, egy időben, szolidaritási tüntetéseket szervezni. Tudom,….mondani egyszerű.

  1. Menni fog az 100.000 euro alá is, aztán meg az igazságosság nevében kiterjesztik a többi EU-s országra is. Tudtommal a múlt napokban Londonon keresztül több száz millió eurot emeltek le a ciprusi bankszámlákról.(biztos azok a ciprusiak voltak, akik az egyik fizetéstől a másikra élnek). Na most akkor milyen oligarcha pénzeket akarnak megadóztatni?

 3. Bank of Cyprus

  Ciprus legnagyobb bankja, története 1899-ig nyúlik vissza. 2007 decemberében még 7,5 milliárd eurót ért, 2013 márciusára azonban mindössze 400 millió euróra esett a piaci értéke. Tevékenységének jó része lakossági, Ciprus mellett elsősorban Görögországban tevékenykedett eddig, de van orosz, román, ukrán és brit érdekeltsége is. Közel 11 ezer főt foglalkoztat, betétállománya 27,8 milliárd euró. Ennek 66%-át Cipruson, 23%-át pedig Görögországban gyűjtötte be, orosz és brit érdekeltségei körülbelül 1,2-1,2 milliárd eurónyi betéttel rendelkeznek. Hitelportfóliójának 52%-a ciprusi, 33%-a görög kihelyezés. A 2011 végi adatok szerint tulajdonosainak 61%-a ciprusi, 13%-a görög befektető, négyötöd arányban magánszemély. A bank pénzügyi helyzetét megrendítette, hogy 2011-ben 1,6 milliárd eurót vesztett görög kötvényein, 2012 első 9 hónapjában pedig 800 millió eurós értékvesztést könyvelt el rossz hitelein. Nem teljesítő hiteleinek aránya szeptember végén 17% volt, főleg a bedőlt görög hitelkihelyezések miatt.

  Cyprus Popular Bank

  Legnagyobb versenytársához hasonlóan szintén több mint 110 éve alapították, másik neve: Laiki Bank Group. Mintegy 10 országban működik, piaci értéke a 2007. novemberi 8,1 milliárd euróról 2013 márciusára 170 millió euróra esett. A lakossági mellett jelentős vállalati és befektetési banki tevékenységgel, valamint vagyonkezelővel is rendelkezik. Hitelportfóliójának 43%-a ciprusi, 48%-a görög volt 2011 végén. 2012 júniusában 1,8 milliárd eurós állami mentőcsomagot kapott, emiatt a legfrissebb adatok szerint 84%-ban a Ciprusi Köztársaság a tulajdonosa. A Laiki azért került bajba, mert 2011-ben 2,3 milliárd eurót vesztett görög állampapírokon, 2012 első kilenc hónapjában pedig hitelezési veszteségei az egy évvel korábbi négyszeresére, 400 millió euróra nőttek.

  Ezzek szerint a legnagyobb veszteségük a részvények értékén volt.
  Ez találtam a bankokról.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend