Háborúk, Lázongó világ

Most akkor Törökország hadat üzent Szíriának?

Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint, amennyiben az Egyesült Államok egy komoly nemzetközi válság, mondjuk egy közel-keleti háború eredményeként kialakuló olajhiány miatt, összeomlik, a világ többi része igen hamar elveszítené hitét a dollárban. A dollár és a dollár értékéhez kötött egyéb valuták és értékpapírok villámsebességgel elértéktelenednének, aminek eredményeként pénzpiaci összeomlás, bankbezárások és teljes globális válság alakulna ki. Egy ilyen válság politikai és társadalmi káoszt okozna, ami megteremtené a világkormány színrelépéséhez szükséges hangulatot. ? Joseph Candel

Forrás: The American Dream

A török parlament jóváhagyta a Szíria elleni ?katonai műveleteket?. Ezt pontosan hogyan is kell értenünk? Törökország hadat üzent Szíriának? Egyelőre a török kormány egyértelművé tette a különbséget a ?katonai műveletek? és a ?hadüzenet? között. Hadüzenet esetén a török csapatok nyilván behatolnának az országba és a háborút akkor tekintenék megnyertnek, ha elérték céljaikat. A ?katonai műveletek? engedélyezésével így Törökország szépen hátradőlhet és nyugodt szívvel lövöldözhet (vagy akár légitámadást is indíthat), anélkül, hogy elkötelezné magát a behatolásra vagy Damaszkusz megtámadására.

Törökország amúgy sem szívesen támadná meg Szíriát egymagában. Ezt csak a NATO támogatásával lépné meg, Barack Obama pedig egyértelművé tette a törökök számára, hogy a választások előtt szó sem lehet ilyesmiről. A jelenlegi elnök minden eddigi felmérés szerint vezet a választásokban és nem akar kockáztatni.

A helyzet ellenben ismét egyértelművé tette, hogy a közel-kelet egy igazi gyújtódoboz, ami bármikor felrobbanhat, megperzselve az egész világot. Érdemes megfigyelni, hogy a török-szír incidens híre önmagában elég volt arra, hogy az olajárak elszálljanak csütörtökön. Mi történne, ha tényleg kitörne a háború?

Lássuk mi vezetett a török lépéshez. Törökország szerdán szíriai célpontokat bombázott, miután egy szíriai területről indított támadás megölt öt török polgári személyt. A török kormány rendkívüli NATO-tanácskozás összehívását kérte az ügyben – jelentette az al-Arabiya televízió. A Fox News a következőket írta:

A török parlament csütörtökön jóváhagyta a Szíria elleni katonai műveleteket miután szíriai területről török célpontokat támadtak, öt polgári személy halálát okozva egy határ menti török településen.

Szíria magára vállalta a felelősséget az öt ember halálát okozó támadásért és formálisan bocsánatot kért az esetért, nyilatkozta egy török vezető.

Egyes híradások szerint a török válasz sokkal erősebb volt, mint ahogyan azt a fővonalas média mutatni szeretné. A Debka szerint például a török hadsereg szünet nélkül lőtte a szíriai katonai célpontokat:

Barack Obama vétója és a pénzhiány miatt, mivel Szaúdi-Arábia és Katar nem hajlandók támogatni az akciót, Törökország kénytelen beérni azzal, hogy egy tíz kilométeres védelmi vonalat alakít ki a két ország között, szíriai területen, folyamatos tüzérségi támadások segítségével.

Október 4-én hajnalban, Ankara utasította a török hadsereget, hogy a szerda esti első támadás után folytassa a határ menti ágyúzást az öt török áldozatot követelő szír akcióra adott válaszként.

A DEBKAfile katonai forrásai szerint a tüzérségi csapatok azt a parancsot kapták, hogy elsősorban katonai célpontokra lőjenek a kijelölt sávon belül, beleértve támaszpontokat, előőrsöket és mozgó csapatokat is.

Számos szíriai bázist és előőrsöt ért már találat és sok katona vesztette életét vagy sebesült meg a török támadás során. Sem Ankara, sem Damaszkusz nem hozta nyilvánosságra az áldozatok számát. A két ország teljes hírzárlatot rendelt el az eseményekkel kapcsolatban, hogy irányításuk alatt tudják tartani a helyzetet és megakadályozzák a teljes háború kirobbanását.

Sokan úgy gondolják, hogy az incidens jó ürügyként szolgálhat a NATO számára a szíriai eseményekbe történő beavatkozáshoz. A Bashar al-Assad elnök elleni felkelés kirobbanása óta hozzávetőlegesen 30.000 ember vesztette életét a szíriai összecsapásokban.

Szíria azonban nincs egyedül. Az Assad rezsimnek sok barátja van. Több jelentés is érkezett arról, hogy a Hezbollah és Irán elkezdte csapatait olyan pozíciókba mozgatni, hogy gyorsan Szíriai segítségére siethessenek.

Fontos figyelemmel kísérni ezeket az eseményeket, mert a török-szír konfliktusba bármikor bekapcsolódhat az USA, a NATO, Irán, a Hezbollah és sok másik közel-keleti ország is.

Egy közel-keleti háború hatására az olaj amúgy is magas ára teljesen elszállhat. Csütörtökön a török-szír konfliktus hírére az olaj hordónkénti ára 3 dollárral emelkedett. Mi történne, ha tényleg háború törne ki?

Könnyű megfeledkezni arról, hogy a helyzet rendkívül gyorsan képes megváltozni. Kaliforniában például néhány olajfinomítóban tapasztalt fennakadás hatására rohamos ütemben emelkedett a benzin ára a környéken, olyannyira, hogy számos benzinkút kénytelen volt ideiglenesen bezárni.

A világ helyzete egyre bizonytalanabb. Olyan korban élünk, hogy a bolygó másik oldalán folyó események hatására az élet egy szempillantás alatt megváltozhat mindannyiunk számára.

Előző posztKövetkező poszt

18 hozzászólás

 1. Nem baj gyerekek, a lényeg, hogy Chavezt újra megválasztották és az amerikaiaknak ezúttal sem sikerült félreállítani őt. Én úgy tudom, hogy többé kevésbé a chilei népet szolgálja,….persze ettől még lehet(Castroval együtt) egy jezsuita eszköz(“controlled opposition”), de ez így most jobb a chilei népnek és ez a lényeg.

  1. Nemtom, volt egy chilei fickó aki leorditotta Rockefellert a reptéren, youtubeon megtalálod, kérdezd meg őt 😛

 2. “”Törökország egy ?terroristaállam?, Al Kaida tagokat szállit Szíriába a NATOval együtt.””

  Hol terrorista?stb,stb,….

 3. …Líbiával ellentétben ugyanis Szíria teljesen az ellenőrzése alatt tartja a saját légterét, miután az Asszad-rezsim az utóbbi években a világ egyik leghatékonyabb – ha nem a leghatékonyabb – légvédelmét építette ki orosz segítséggel, több mint 200 ultraszofisztikált légvédelmi üteget állítva hadrendbe. Köztük van az ?abszolút kategória-győztes? Páncir SZ1 mobilegység, egy igazi taktikai légtértilalmi rendszer, amely nemcsak repülőgépek, helikopterek, Tomahawk robotrepülők, Walleye 2 és Maverick levegő-föld lézerirányítású rakéták megsemmisítésére, hanem a HARM-típusú radarelhárító rakéták semlegesítésére is képes. …

  Az USA és Izrael olyan helyre nem megy, ahol vissza lőnek….
  Ezért kellett a törököknek beavatkozni.

  1. Szerintem a törökök sem fognak nagyon beavatkozni miután él ott egy pár milliós kurd kisebbség akik az Aszad rendszer barátai. Mivel Aszad úgy tervezi, hogy egy kis észak-szíriai területet nekik ad (a szíriai kurdoknak) ezért az ottani kurdod biztosították a támogatásukról Aszadot. És ha a szír kurdok támogatják a kormányt akkor valószínűleg egy nyílt török támadás esetén a törökországi kurdok levegőbe repítenek majd 1-2 olajvezetéket, vagy végrehajtanak pár merényletet. Ezt a törökök is tudják.

 4. Törökország egy “terroristaállam”, Al Kaida tagokat szállit Szíriába a NATOval együtt.

  1. Afghan Leaders – CIA International Database = AL-CIA.I.Da ??? :))) What do you think? 😀

  2. Barom!

   A terrorizmust, az Izraeli kormány a háttérből pénzeli.
   Az USA meg támogatja.

 5. Lehet, hogy ez lesz, lehet, hogy az… ez is jónak látszik, amaz is…..így világkormány, úgy világkormány…..
  Aki ragaszkodik Jézushoz napi szinten, annak nem kell agyalni ezeken a dolgokon, és egy Jézus hívő nem fogja felvenni a bélyeget soha, legyen az chip vagy akármi…. a Dolgok kulcsa nem az állandó idők jelei feszegetés, hanem Jézushoz hasonlóvá lételünk – ebben legyünk partnerei, hisz “őt nézvén változunk el”…

  1. Kedves Anonymus!

   Amit írsz, az reméljük, hogy úgy lesz. (” …egy Jézus hívő nem fogja felvenni a bélyeget soha…”)De, ne felejtsük el ezeket az igeverseket:
   ( és ezek keresztényekről szólnak, mint tudod!)
   ?
   2 Tim. 3,1
   Azt pedig tudd meg, hogy az utolsó napokban nehéz idők állanak be.
   Mert lesznek az emberek magukat szeretők, pénzsóvárgók, kérkedők, kevélyek, káromkodók, szüleik iránt engedetlenek, háládatlanok, tisztátalanok,
   Szeretet nélkül valók, kérlelhetetlenek, rágalmazók, mértékletlenek, kegyetlenek, a jónak nem kedvelői.
   ? Árulók, vakmerők, felfuvalkodottak, inkább a gyönyörnek, mint Istennek szeretői.
   ? Kiknél megvan a kegyességnek látszata, de megtagadják annak erejét. És ezeket kerüld.
   Mát. 24,5
   Mert sokan jőnek majd az én nevemben, a kik ezt mondják: Én vagyok a Krisztus; és sokakat elhitetnek.
   ?Mát. 24,10
   És akkor sokan megbotránkoznak, és elárulják egymást, és gyűlölik egymást.
   Luk. 21,8
   Ő pedig monda: Meglássátok, hogy el ne hitessenek benneteket: mert sokan jőnek el az én nevemben, kik ezt mondják: Én vagyok; és: Az idő elközelgett; ne menjetek azért utánok.
   (Ján. 12,42
   Mindazáltal a főemberek közül is sokan hivének ő benne: de a farizeusok miatt nem vallák be, hogy ki ne rekesztessenek a gyülekezetből: Gondolom, Te is ismersz olyan keresztényeket, akik jobban hisznek egy helyi gyülekezet megtartó erejében, mint Krisztuséban!?))
   2 Pét. 2,1
   Valának pedig hamis próféták is a nép között, a miképen ti köztetek is lesznek hamis tanítók, a kik veszedelmes eretnekségeket fognak becsempészni, és az Urat, a ki megváltotta őket, megtagadván, önmagokra hirtelen való veszedelmet hoznak.
   ? 2 Pét. 2,2
   És sokan fogják követni azoknak romlottságát; a kik miatt az igazság útja káromoltatni fog.

   Azért foglalkozunk ezekkel a dolgokkal, mert ki tudja, hátha többen felébrednek, és bűnbánatra, megtérésre jutnak!
   Júd. 1,23
   Másokat pedig rettentéssel mentsetek meg, kiragadva őket a tűzből, és útálva még a ruhát is, a melyet a test beszennyezett.

   Dán. 12,4
   Te pedig, Dániel, zárd be e beszédeket, és pecsételd be a könyvet a végső időig: tudakozzák majd sokan, és nagyobbá lesz a tudás

   Ez pedig már az Antikrisztus idejéről szól:

   Dán. 11,34
   És miközben elhullanak, megsegíttetnek kicsiny segítséggel, és sokan csatlakoznak hozzájok képmutató beszédekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend