Gazdasági válság

Lehet, hogy a bankok és az állam csendesen készülnek a pénzügyi összeomlásra?

Forrás: The Economic Collapse

"Most már szólok, hogy kapcsolják be a biztonsági öveket."

Furcsa hírek terjednek a napokban. A világ több országában a kormányok és nagybankok mintha egy közeledő pénzügyi összeomlásra készülnének. Sajnos nem tudjuk, miről tárgyalnak a bennfentesek zárt ajtók mögött egymás között Washingtonban vagy Londonban, így csupán az itt-ott elejtett szavakból és jelekből tudunk tájékozódni és rájönni mi történik valójában.

Természetesen előfordulhat, hogy rosszul értelmezzük a jeleket, de ennél csak az rosszabb, ha homokba dugjuk a fejünket és úgy teszünk, mintha minden rendben volna.

A múlt héten több cikk is megjelent arról, hogy az Egyesült Államok kormánya az elmúlt két év során titokban arra utasította az öt legnagyobb amerikai bankot, hogy ?készítsenek vészforgatókönyvet egy esetleges összeomlás kivédésére?. Önmagában ez nem lenne olyan nagy dolog, de több tucat más indikátorral kiegészítve már egészen más képet kapunk.

Az elmúlt 12 hónap során több száz bankvezető mondott le pozíciójáról, vállalati bennfentesek hihetetlen mennyiségű értékpapírtól szabadultak meg és számos Wall Street-i bankár vásárolt ?biztonságos?, a városoktól távoli, önellátásra alkalmas ingatlant.

Eközben számos jelentés érkezett arról, hogy az amerikai kormány élelmiszert és lőszert halmoz fel, Barack Obama elnök pedig egyik végrehajtási utasítást írja alá a másik után, amelyek bevezetésére csak egy teljes társadalmi összeomlás esetén lenne szükség.

Mit jelent tehát mindez? Sok mindent jelenthet, és persze lehet, hogy nem jelent semmit. Amit viszont tudunk, hogy a pénzügyi összeomlás előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz. Az elmúlt 40 év során az USA teljes adóssága 2000 milliárd dollárról majdnem 55.000 milliárd dollárra nőtt. Egy ilyen adósságlufi egyszer mindképpen kidurran.

Azonban az elmúlt évek válságai során, és volt belőle elég, egyetlen egyszer sem értesültünk arról, hogy az amerikai kormány felkészülésre szólította volna fel a bankokat. Egy néhány napja megjelent Reuters cikk szerint viszont most pontosan ez történt:

A Federal Reserve és az amerikai számvevői hivatal arra utasították az USA öt legnagyobb bankját, köztük a Bank of America és a Goldman Sachs bankokat, hogy készítsenek tervet egy esetleges összeomlásra, hogy elejét vegyék az ebből eredő esetleges problémáknak, kihangsúlyozva, hogy a bankok nem számíthatnak állami segítségre.

Az eddig titokban tartott, 3-6 hónapra szóló, önerős válságtervek kiegészítői azoknak az “élő végrendeleteknek”, amelyeket a bankoknak azért kellett elkészíteniük, hogy megkönnyítsék az illetékes szervek számára saját felszámolásukat, amennyiben ez tényleg bekövetkezik. Az intézkedés mutatja, milyen fontosnak tartják az illetékesek a felkészülést a legrosszabb eshetőségre.

Nem furcsa, hogy csupán öt nagybank kapott ilyen figyelmeztetést?

Miért tartották titokban?

Vajon a kormány tényleg összeomlásra számít vagy ez az intézkedés is csak a játszma része?

Amennyiben az illetékesek tényleg összeomlásra számítanak, az nemcsak ezeket az intézményeket érintené. Közben egyre több közgazdász úgy beszél az összeomlásról mintha készpénznek venné.

A Money Morning például a következőket írta:

Richard Duncan, a Világbank korábbi munkatársa és a Blackhorse vagyonkezelő jelenlegi vezető közgazdásza a CNBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy az Egyesült Államok 16.000 milliárd dolláros államadóssága egy ?halálspirálba? taszította az ország gazdaságát.

Ez egy olyan válsághoz vezethet, amit ?nem hiszem, hogy civilizációnk képes lenne átvészelni.?

Nem szoktuk meg, hogy egy volt bankvezető a civilizáció végéről beszéljen.

Nouriel Roubini, ismert közgazdász is úgy gondolja, hogy a következő válság a 2008. évinél is súlyosabb lesz:

?Rosszabb lesz, mert ugyan 2008-ban is gazdasági és pénzügyi válság volt, mostanra azonban kifogytunk a szabályozási munícióból. 2008-ban lehetett játszani az árfolyamokkal, a kamatlábakkal, lehetett reménykedni az első majd a második mennyiségi enyhítésben, élénkítő csomagokat lehetett indítani vagy ütközőket/korlátokat/garanciákat adni/állítani a bankoknak és másoknak. A fiskális deficitek most már olyan mértékűek, hogy a bankokat nem lehet kimenteni, mert 1) ennek az intézkedésnek politikai ellenzői vannak és 2) az államok nagyjából fizetésképtelenné váltak, tehát még saját magukat sem tudják kimenteni, nemhogy a bankokat. A probléma az, hogy nincs több nyúl a bűvészkalapban.?

Az óceán túlpartján az európai politikusok hasonlóan állnak a helyzethez.

Nigel Farage, az Európai Parlement képviselője, a King World News-nak nyilatkozva egy ?igazán drámai banki összeomlás? lehetőségéről beszélt. Farage arra is figyelmeztetett, hogy a központi tervezők az Új Világrend börtönébe akarják taszítani az embereket és igazi rabszolgasorba hajtani a világot.

A helyzet folyamatosan romlik Európában is. Most már ott tartunk, hogy Németország is komolyan fontolgatja az eurózóna elhagyását, ami alapjaiban rengetheti meg az Uniót.

Természetesen a helyzet sokféleképpen alakulhat, de az biztos, hogy a világgazdaság szempontjából minden forgatókönyv negatív következményekkel járna.

Közben fogynak a források, a közel-keleten forrásponthoz ért a helyzet és az egész bolygó a bizonytalanságtól szenved.

Paul B. Farrel a következőket mondta a Marketwatch.com megjelent cikkében:

?Csatolják be a biztonsági öveket, mert hamarosan olyan sokk érkezik, ami mindenkit kigyógyít a tagadásból. Egy globális ébresztő, ami mozgásba hozza a Pentagon évtizedes jóslatát, amit az iraki háború kezdetén tett: ?2020-ra ? kétségbeesett, totális háború indul az ételért, a vízért és az energiáért, ősi mintára ? az emberi élet számára meghatározó háború.?

Az Egyesült Államokat és a föld más részeit (mint például Magyarországot is) sújtó aszály sem segít a helyzeten.

Aki nem látja, milyen válságos állapotban van a világ tényleg súlyos elhitetésben él.

Egy tudósokból, közgazdászokból és geopolitikai szakértőkből álló csapat megdöbbentő következtetésre jutott. A csapat egyik tagja, Chris Martenson, biokémikus, a Pfizer korábbi elnök-helyettese, így magyarázta felfedezésüket:

Az adósságunkban, az egész hitelpiacban és a pénzellátásban egy szabályos mintát fedeztünk fel, ami garantálja ezek bukását. A minta ugyanaz, mint ami a legtöbb piramisjátékban megtalálható. A minta, ami exponenciálisan erősödik a teljes összeomlás előtt. Ezért leginkább a világ kormányai a felelősek.

Ami leginkább aggasztó ezekben a felfedezésekben, hogy a minta nemcsak a gazdaságra érvényes. Ugyanezt a katasztrofális mintát fedeztük fel az energia, élelmiszer és vízrendszerekben is.

Martenson szerint ?ezek a rendszerek akár egyszerre is összeomolhatnak. Az étel, a víz, az energia, a pénz. Minden.?

Előző posztKövetkező poszt

21 hozzászólás

 1. Amiről a fenti cikkek nem tesznek említést: az USA GDP-je 14. 657.800 millió Dollár
  Az EU GDP-je 15.170.419 millió Dollár
  Vagyis, ahogy mondani szokták, a “csikkzsebükből” kitudnák fizetni az adósságaikat.
  Persze az is igaz, hogy ez mégsem ilyen egyszerű, mert rengeteg szociális, politikai és gazdasági következménnyel járna

  1. Ákos! A GDP 3,5 szerese az adósság 55 000 mrd. dolcsi (total debt -összes adósság)
   hivatalos számláló USA:
   http://www.usdebtclock.org/
   Bocs! átnézve már 58 000 mrd., GDP 15 481 mrd. ! Tehát nincs az a zseb!
   (költségvetés adóssága -államadósságnak hívják- az: 16 287 mrd.

 2. Nevetseges a helyzet foleg Sorossal kapcsolatban ,ha mindenbol kiszallt (amit nem hiszek el) Vajjon mibe fektette azt a rengeteg penzt?Talan egy hatizsak arannyal fog rohangalni,mikozben agyugolyok ropkodnek a feje korul?

 3. Nos, halmozzuk csak azt a kis lisztet, cukrot meg miegyebet a pincében – vagy a padláson, esetleg a garázsban… 😉
  Csak száraz illetve hűtés nélkül is hosszan eltartható élelmiszereket érdemes vásárolni, beszerezni, amit akkor is elfogyasztunk ha nem történik semmi. (FIFO elv alapján term.)
  Sok zöldség- és magas hústartalmú konzervre is szükség lesz, de az alapot a liszt és a cukor kell hogy képezze. (Illetve száraztésztafélék)
  A konzerveket halmozás elött mindenképpen kóstolópróbának kell alávetni, kiértékelni hogy a gyakorlatban mennyi a tápanyagtartalmuk, milyen a minőségük.
  Különbözö nagykiszerelésű müzlifélék, lekvárok és édességek is jól jöhetnek.
  100 l tiszta viz / fő min.
  Csapviz -kútvíz bakteriális, virális, kémiai vagy esetlegesen sugárszennyezésnek lehet kitéve, káoszban nem megbízható csak a palackozott víz.
  Szükség lehet speciális körülményekre vonatkozó receptekre( pl. ehető nem haszonnövények), túlélési szakirodalomra – és sajnos esetlegesen fegyverekre is.

  Készleteinkről nem érdemes említést tenni senkinek sem, se rokonoknak, se barátoknak, se szomszédoknak vagy ismerősöknek.
  Egyrészt hülyének néznek, másrészt ha elszabadul a pokol mindenki egy pillanat alatt fog kivetkőzni önnmagából, minden morális erkölcsi norma semmivé lesz….

  1. “Egyrészt hülyének néznek,”

   Már én is kaptam hideget meleget, sőőőőt, üldözési mániás bolondnak is neveztek már .. Meg még ki tudja, hogy minek, amit nem vágtak hozzám.. Úgyhogy ez sajnos valóban úgy van, ahogy mondod 🙁
   Az emberek többsége nem készül semmire.. Miért is, ha a cenzúrázott híreket nézik és olvassák.. Meg a sok celeb marhaságaival tömik magukat. Szomorú…

  2. Régebben ezt a gondolkodást én is jónak láttam, de a “The Divide” film megnézése után már mindenki átgondolja ezt a felhalmozás dolgot szerintem. Ajánlom a megnézését.

 4. sajat forintocskank mele el kel kezdeni az uj penz legyartasahoz szukseges eszkozoket.melyet mi nyomtatunk es szabjuk meg az erteket es nem mas nemzetek kik a sajat penzuket sem tudjak kezelni.a legtob bunszovetkezet kovet el hibat ere mondjak adig jar a korso a kutra

   1. “A magyar származású Soros György alapja például teljesen leépítette érdekeltségeit a legnagyobb amerikai pénzügyi óriások felé azáltal, hogy eladta a megmaradt 420 ezer Citigroup, 701 ezer JP Morgan és 120 ezer Goldman Sachs részvényét.” – Index | 2012. augusztus 15.

 5. “Az adósságunkban, az egész hitelpiacban és a pénzellátásban egy szabályos mintát fedeztünk fel, ami garantálja ezek bukását.”

  Ejha, spanyolviasz-szagot erzek! 🙂

  Az osszomlas garantalt, ket ut van:

  1. “2O. JEGYZŐKÖNYV ” -> a homalyos birka tomeg szamara nem is olyan rossz

  2. A globalis likividitaszuhanas fazisaban=az idok vegenek kezdeten (amikor osszomlottak mar a bankok, eltunt a penz a rendszerbol, megall a korforgas=megall “minden”) bevezetni valami teljesen mast. (Tom: Egyelore nem fejtem ki bovebben, meg nem ertem a vegere az olvasmanynak :D)

 6. jó borúsra sikeredett, de mennyi is az annyi?

  “USA teljes adóssága…..majdnem 55.000 milliárd dollárra nőtt.”

  “Egyesült Államok 16.000 milliárd dolláros államadóssága”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend