Nagytestvér, Tudomány és technika

Ezt a mobilt nem fogod elhagyni

A gombok a bőr alatt is működnek (Kép: Thomas Roepke/Corbis)

Idők jelei: Az emberek leltári tárgyakká alakításához szükséges technológia rohamléptekkel fejlődik. Egyre több ember képtelen valódi emberi kapcsolatokra és inkább technikai eszközökkel tölti szabadidejét és jobban ragaszkodik tárgyakhoz vagy egy virtuális világhoz, mint hús vér társaihoz.

Amikor tanítványai az utolsó idők jeleiről kérdezték, Jézus azt is megemlítette, hogy ?mivel a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül? (Máté 24:12). A Jelenések könyvében (Jelenések 13:16-18) Fenevad Bélyegének nevezett gazdasági rendszer és technológia pedig a szemünk előtt válik valósággá, mindez pedig olyan módon, hogy ellenzőit lassan bolondnak és a haladás ellenségeinek tekintik. A technológia fejlődésével egy időben, sőt talán azt is megelőzve halad a propaganda, így manapság egyesek már alig várják, hogy a gépek testük szerves részévé váljanak, ahogyan azt az alábbi cikk is szemlélteti.

Forrás: NewScientist.com

Megint otthon hagytad a mobilodat? Közel a megoldás: Soha többet nem fogod elveszíteni, ha a bőröd alá ültetik.

Feltéve, hogy a lehetőség valósággá válik, tényleg akarnánk, hogy bármilyen elektronikai eszköz testünk állandó részévé váljon? A kérdésre hamarabb választ kell találnunk, mint gondolnánk.

A torontói Autodesk szoftvercég kutatói megvizsgálták, hogy a jelenleg használatban lévő módszerek, eszközök, amelyeket az elektronikai kütyük interfészeként alkalmazunk működnének-e bőr alá ültetve. A válasz egyértelműen, igen.

Egy halott bőre alá ültetett gomb, egy LED és egy érintéssel működő érzékelő is megfelelően működött a kísérletben. A kutatócsapat képes volt Bluetooth kapcsolat segítségével a bőrön át kommunikálni, sőt fel is tudták tölteni a kísérlethez használt eszközt vezeték nélkül.

?Az eredmény egyértelmű,? mondja Christian Holz, az Autodesk csapat egyik munkatársa, aki a texasi Humán Tényezők a Számítástechnikai Rendszerekben Konferencián képviselte a kutatócsapatot. ?A hagyományos interfészek a bőrön át is működnek.?

Akarna-e bárki is elektronikai cikket ültetni a testébe? Van valami alapvetően ellenszenves ebben a lehetőségben. Azt se felejtsük el, hogy egy ilyen eszköz meghibásodhat, ami esetben el kell távolítani, illetve fertőzést okozhat a környező szövetekben. A legkomolyabb ellenérv azért mégiscsak az, hogy ebben a fokozatosan kialakuló disztópikus társadalomban a mobiltelefonokat egyre gyakrabban használják nyomon követésre és megfigyelésre. A bőr alá ültetve pedig sohasem, illetve csak komoly beavatkozással szabadulhatunk meg tőle.

Jó okunk van feltételezni, hogy egy igazi kiborg jövő vár az emberiségre. Anne Agur anatómus, aki együttműködött a Torontói Egyetem kutatócsoportjával, azt mondja, alaposabban fel kell mérni a technológia orvosi kockázatait, mint például a fertőzés veszélyét, mielőtt egy ilyen eszközt élő emberbe ültetnének. Ez azonban olyan probléma, amit a már használatban lévő implantátumok, mint például a söntök vagy protézisek gyártói már sikeresen megoldottak.

A beültetett elektronikai eszközöknek megvannak az egyértelmű előnyei.

?Az eszköz mindig kéznél van,? mondja Holz. ?Nem lehet elveszíteni.? Az implantátumok új interfész lehetőségek előtt nyitják meg az utat. Egy bőr alá ültetett okostelefon-szerű eszköz például gyengéd rezgéssel emlékeztethet egy naptárbejegyzésre.

Az ellenszenves érzés? Most még természetes reakciónak számít, de idővel az emberek hozzászoknak az új technológiákhoz. Volt idő, amikor természetellenesnek tekintették, hogy egy gép segítsen egy beteg emberi szívnek, ma pedig a pészméker beültetés rutin beavatkozásnak számít.

?Általánosságban nézve az emberek egyre inkább hajlandóak gépi eszközöket magukba fogadni,? mondja Sherry Turkle, az MIT szociológusa.

?Ennek a technológiának a megítélése ma jelentősen eltér attól, amit 10 évvel ezelőtt gondoltak, és attól is, amit 10 év múlta fognak gondolni róla az emberek,? mondja Holz.

Turkle szeretné ha az emberek komolyan átgondolnák az implantátum technológia potenciális ellenérveit, amibe beletartozik a nyomon követés is. A szociológus azt is megfigyelte, hogyan viszonyulnak az emberek a mobiltelefonjukhoz és manapság egyre többen tekintenek rá úgy mintha egy kiborgról lenne szó.

?Egyre több ember érzi azt, hogy nem tud meglenni a telefonja nélkül,? mondja. ?Másképp érzik magukat, ha a telefon hiánya miatt megszakad a kapcsolat a mobil világgal. Úgy élünk a telefonunkban, mintha testünk része lenne.?

Éppen ezért sokan érzik majd úgy, hogy a telefon beültetése egyáltalán nem furcsa vagy ellenszenves dolog, hanem egy kézenfekvő lépés, ami közelebb visz a tárgyhoz, amihez amúgy is ragaszkodunk.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

 1. szép lesz. nem lehet letenni, kikapcsolni, bio-árammal megy, nyomkövet, szokásokat figyel (mozgás, szívverés, cukorszint, stb) és prediktíven jósol, hogy mikor hol leszünk. aztán meg szájba rúgnak.

  1. ???????????? ????? ????? ??????????????? Ló-taasze ll?chá `feszel v?chol-t?múná,
   Ne készíts magadnak szobrot, sem semmiféle (kép)mást
   ???????? ?????????????? ???????? aser bassá`majim mi`mmaal,
   (arról/azokról,) ami(k) az egekben van(nak) fent..?
   —és főleg ne ajánld Krisztus testét Te fel, mikor azt Ő ajánlja fel a világért….

 2. Soros Promotes UN Control Over Gun Ownership
  http://www.infowars.com/soros-promotes-un-control-over-gun-ownership/
  …the citizens of the United States (or any free human being, I’d add) do not need the permission of the United Nations to maintain the ?exclusive? right to own a gun. This right, as with all others protected by the Constitution and the Bill of Rights, comes from God, not man, and may be neither given nor taken away by any government.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend