Gazdasági válság, Világkormány

EU vészforgatókönyvek: utazási és pénzfelvételi korlátozások

Forrás: Infowars.com

Az európai válság legújabb fejleményeire, illetve az esetleges görög kilépésre adott válaszként az uniós pártbürokraták Európa lezárására készülnek. Az Associated Press a következőket írja:

Olivier Bailly keddi nyilatkozatában elmondta, hogy jogilag lehetőség van korlátozások bevezetésére az emberek illetve a pénz határokon átívelő mozgását illetően az EU-n belül, amennyiben ez szükségessé válik a közjó és a biztonság megőrzése érdekében, nem pedig gazdasági megfontolásból. ?Bizonyos emberek jelenleg ilyen forgatókönyvek kidolgozásán munkálkodnak,? mondta, de nem volt hajlandó megnevezni egyetlen személyt vagy szervezetet sem.

Az EU pénzügyi vezetőinek tanácskozásán szóba került a készpénzfelvétek korlátozása, határellenőrzési pontok felállítása és bizonyos tőkepiaci kontrollok bevezetése, ?arra az esetre, ha Görögország az eurózóna elhagyása mellett döntene,? írja a Reuters.

A banki vezetők komolyan aggódnak a június 17-re kiírt új görög választások kimenetele miatt és teljes erővel dolgoznak a vészforgatókönyvek elkészítésén, ha netán a baloldali Syriza koalició nyerné a választásokat, ami nagy valószínűséggel az EU/IMF mentőcsomag elvetését és a monetáris unióból való kilépést eredményezné.

A Syriza szó a ?radikális bal koalíciója? kifejezés görög rövidítése. A koalíció javarészt demokrata szocialistákból, baloldali zöldpártokból, maoista, trockijista és eurokommunista szervezetekből áll és jelenleg a görög parlament második legnagyobb tömörülése.

A 2012-es választások során a bankárok által kierőszakolt megszorításoktól megcsömörlött, kiábrándult választók milliói szavaztak a Syriza pártra, megnégyszerezve parlamenti székeik számát. A hónap elején a csoport, koalíció helyett immár pártként újraregisztrált, hogy további 50 széket kaphasson, a legnagyobb görög politikai párttá alakulva.

Alexis Tsipras, a Syriza vezetője megígérte, hogy felmondja az EU/IMF mentőcsomagra vonatkozó előző megállapodást. Tsipras szerint egy ilyen több milliárd eurós kölcsön visszafizetése tönkretenné Görögországot.

?Amennyiben egy a 17 ország közül összeomlik? az kiolthatatlan tüzet eredményezne, ami nem csupán Görögországra és a déli államokra korlátozódna? az egész eurózóna felbomlásához vezetne és ez senkinek nem áll érdekében,? mondta egy sajtótájékoztatón.

Hétőn az EU központi bankjai a fizetésképtelenség határán álló spanyol bankok segítségére siettek, hogy elkerüljék a katasztrófát.

?A fizetésképtelen bankok feltőkésítésének és a még fizetőképes bankok veszteséget termelő felvásárlásának terhe a spanyol lakosságra hárul,? mondta Karl Whelan, a Dublini University Collage közgazdaságtan professzora. ?Éppen ezért a hétvégi bejelentés kizárhatja Spanyolországot a szuverén kötvénypiacról.?

A múlt héten a Fitch Ratings BBB státuszra, éppen csak a bóvli kategória fölé módosította Spanyolország besorolását.

httpv://www.youtube.com/watch?v=JGDGKZdD738

Az EU harmadik legnagyobb gazdasága is a mentőcsomag gondolatával játszadozik. Olaszország szerint a spanyol segítségnyújtás egy bizonyos ?szűrő elmozdítását? jelentette, ami eddig elválasztotta Spanyolországot és Olaszországot a súlyosan eladósodott EU országoktól. Olaszország ?közadóssága? jelenleg a GDP 120 százalékát teszi ki.

A banki elit arra figyelmeztet, hogy Olaszország követni fogja Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország példáját, és előbb utóbb mentőcsomagot fog kérni, ami elindíthatja az EU igazi hanyatlását.

Jelenleg minden jel arra mutat, hogy az EU rendőri intézkedések bevezetésére készül, hogy megakadályozza állampolgárait a pénzfelvétben és az Unió elhagyásában, ahogy egyik ország a másik után omlik össze és káosz uralkodik el a kontinensen.

Előző posztKövetkező poszt

6 hozzászólás

    1. Ez eddig is igy volt. Az EU csatlakozas ota el ez a rendelkezes.
      Bejelentesi kotelezettseg van. Igazolni kell, hogy honnan van a penz (bankszamlakivonat pl.)

      En nemmel szavaztam az EU-ra… 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend