Egészség

Emberi gének a kísérleti GMO rizsben

Forrás: NaturalNews.com

Indulás előtt kötelező becsatolni a biztonsági öveket. Ez a törvény.

Kézipoggyászban repülőgépre körömollót felvinni tilos. Ez a törvény.

Azonban, ha az ebédre feltálalt rizsben a szomszédod májából származó gének vannak, ahhoz semmi közöd.

Amerikában lassan ott tartanak, hogy a nem kifejezetten ?bio? termékként árusított rizs esetében a vásárló nem tudhatja, hogy genetikailag módosított élelmiszert vásárol-e vagy sem. A legújabb fejlemények szerint pedig a rizsben már emberi gének is lehetnek. Jelenleg egyetlen emberi tulajdonsággal keresztezett GMO termék létezik, legalábbis, amiről tudunk, mégpedig a Ventria Bioscience biotechnológiai cég által Kansasban (és még ki tudja hol) 3200 hektáron termesztett rizsfajta formájában.

A Ventria körülbelül 2006 óta fejlesztgeti szép csendesen az emberi májból származó génekkel módosított rizst, a termékből nyerhető, a gyógyszeripar által használt mesterséges protein miatt. Az amerikai Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium (USDA) jóváhagyásával a Ventria a világ legelterjedtebb gabonáját gyógyszeripari termékké alakította.

Az engedély szerint eredetileg a három GMO rizsfajta gyártását csupán az erre a célra kijelölt laboratóriumban végezhették, azonban 2007-ben a Ventria úgy döntött kiviszi termékét a szabadba. Eredetileg Missouri államot szemelték ki helyszínül, de az Anheuser-Busch cég és sok aktivista tiltakozásának köszönhetően, akik azzal fenyegettek, hogy bojkottálni fogják az államban termesztett valamennyi rizst, ha beengedik a Ventria GMO termékét, a terv meghiúsult.

Így került a Ventria genetikailag módosított rizsföldje Kansas államba, ahol elvileg még mindig gyógyszerészeti alapanyagként termesztik 3200 hektáron Junction City-ben. Bár az emberi génekkel módosított termék emberi fogyasztásra való felhasználását nem engedélyezték, azt jelenleg nyílt földterületeken termesztik, így semmi sem akadályozza meg a GMO magok terjedését és más földek megfertőzését.

?Ezt a terméket nem mindenki akarná fogyasztani,? mondta Jane Rissler, az Union of Concerned Scientists (UCS ? Törődő tudósok szakszervezete) munkatársa a Washington Post-nak még 2007-ben. ?Nem túl bölcs dolog gyógyszeripari terméket a szabadban termeszteni.?

Annak ellenére, hogy tízezrek tiltakoztak nyilvánosan a GMO tulajdonságok terjedése miatti aggodalmukban, az USDA mégis megadta a Ventria-nak az engedélyt. Ez természetesen azután történt, hogy az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) megtagadta a Ventria GMO rizs engedélyezését.

A ?gyógyszeripari? rizs is hozzájárulhat bizonyos betegségek kialakulásához

A fertőzésveszély és szélesebb körű elterjedés mellett a Ventria GMO rizsfajtája, amit egyébként harmadik világbeli gyerekeknél előforduló krónikus hasmenés kezelésére termesztenek, más krónikus betegségek kialakulását okozhatja.

?Ezek a genetikailag módosított gyógyszeripari alapanyagok elősegíthetik bizonyos fertőzések kialakulását, illetve veszélyes allergiás vagy immunrendszeri reakciókat válthatnak ki,? mondta Bill Freese, az Élelmiszerbiztonsági Központ (CFS) tudományos irányelv elemzője. Az FDA jelentése azt is kiemeli, hogy a genetikailag módosított rizs, amellett, hogy drága és veszélyes, nem a legjobb megoldás a hasmenés ellen.

A központ által készített teljes jelentés angol nyelven itt érhető el: http://www.centerforfoodsafety.org

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Ha nem a saját fülemmel hallom és a saját szememmel látom, talán nem is hiszem el. ANIMAL PLANET film az afrikai elefántokról, igaz, csak a végét láttam, de épp időben,,,az egyik vadőr bemutat egy idősödő masszájt, aki elmeséli hogyan támadta meg őt egy elefánt, átdöfte a testét stb.,Ezek után a narrátor azt mondja, hogy mind ez a globális klíma váltózás miatt van, …..értitek? ezért támadt az elefánt…a klíma váltózás miatt. Ez egyszerűen hihetetlen, azt hazudnak a csatornáikon amit csak akarnak, ráadásul senki se tudja megcáfolni.
    Rémisztő, mennyire erőltetik ezt a klíma váltózás story-t,….ma elkaptam egy rádió műsort, ahol egy magyar vízszakértő volt a vendég,….a szennyvíz, emberi vizelet újrahasznosításával indult a beszélgetés, aztán a beszélgetés második felében beleerősített,.. fogytán világszerte az édesvízi készletek, hogy az emberek pocsékolják a vizet, hogy lehet a tengervizet szűrni, de elég költséges, hogy a természetes kőrforgást felborult(ja persze!) és ennek véget kell vetni valahogy. Bár a fickó nem mondta ki, én kimondom, készüljünk fel a víz adóra is, mert kb. 1 év és bejelentik, ez 1000%….akár belföldön, de akár nemzetközi szinten is…én az utóbbira tippelek.
    És a végére egy jó tanács, kerüljük az vad elefántokat, mert eltapostak, eltaposnak és elfognak taposni mindenkit aki a csorda útjába kerül,….ez náluk amolyan állati ösztön.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend