Tudomány és technika

“Agykontrol” – A rossz emlékek törlése hamarosan lehetségessé válik

Forrás: Daily Mail

A gének deaktiválása elfelejteti a kísérleti egerekkel félelmet keltő emlékeiket

A kutatók hamarosan lokalizálni tudják az emlékek tárolásáért felelős területet

Az MIT ideggyógyász kutatói egy olyan kémiai anyagot találtak, ami elfelejteti a kísérleti egerekkel félelmet keltő emlékeiket. Az Npas4 nevű “memóriagén” deaktiválásával az egerek “elfeledkeztek” arról a kamráról, ahol előtte elektrosokkban részesítették őket.

A kutatók úgy gondolják, hogy hamarosan lokalizálni tudják azt a területet, ami a hosszú távú memóriák tárolásáért felelős és ezáltal kifejleszthetnek egy olyan módszert, amivel ezeket a memóriákat irányítani tudják. A kutatók úgy gondolják, hogy ez a gén többféle memória szempontjából is kritikus fontosságú.

Az ismeret segíthet az agy pontosabb feltérképezésében és működésének megértésében és teret nyithat olyan új tudásnak, ami lehetővé teszi emlékeink megváltoztatását, vagy akár újak létrehozását. A memóriák keletkezésének genetikai alapjai után kutatva, a tudósok elektromosokkban részesítettek egy konkrét kamrába belépő kísérleti egereket.

Az egerekben néhány perc leforgása alatt félelem alakul ki a kamrával szemben, így amikor legközelebb belépnek azonnal megdermednek. Amikor ez megtörténik az Npas4 gén fokozottan aktiválódik.

Amikor a kutatók kiiktatták az Npas4 gént, azt tapasztalták, hogy az egerek elfeledkeztek korábbi félelmükről. A kutatás segíthet megérteni miként és hol tárolja az agy az emlékeket, olyannyira hogy a kutatók szerint lehetségessé válhat a konkrét emléket tároló konkrét sejtek lokalizálása. Az Npas4 gén akkor aktiválódik, amikor egy memória “tárolódik” az agyban, ami elvezethet az agy keresett területéhez és ahhoz a neuronhoz, ami az adott emléket tárolja.

“Tulajdonképpen emlékekre vadászunk és úgy gondoljuk, hogy ez a gén segíthet megjelölni azt pontot, amit keresünk,” mondja Ramamoorti. Amikor valaki éppen egy új tapasztalatot szerez, az agy a neuronok közötti kapcsolat megváltoztatásával kódolja a tapasztalathoz kapcsolódó emléket.

Ezalatt a folyamat alatt számos gén aktiválódik, de ezek közül egy “főgén” különösen fontosnak tűnik. A gén a hosszú távú memóriák kialakulása szempontjából fontos hippokampuszban a legaktívabb.

Az MIT kutatócsoport azt is vizsgálja, hogy a memória keletkezésekor aktiválódó gén a memória előhívásáért is felelős-e.

Előző posztKövetkező poszt

4 hozzászólás

 1. Szerintem ez nem fog sikerülni,Isten mindenkit meg fog ítélni a végítéletkor és akkor szerintem mindenki vissza fog emlékezni élete minden percére.

  1. Igen, heavenstreet.seven, egyetértünk!

   Szerintem ez úgy hangzik, mint a Sátán által megalkotott “megváltás”!
   Mintha így akarna nekik ( azoknak, akik nem , hogy Jézus Krisztus uralkodjon felettük, bennük!) “bűnbocsánatot”, békességet”, “megtisztulást”, “örömet”, stb adni!
   Az biztos, hogy amikor “ezt” használni fogják, akkor mindenki szabad akaratjából fogja tenni! Gondolom, hogy nem hiába van kihangsúlyozva a Jelenések könyvében, hogy “aki felveszi a Fenevad bélyegét, vagy nevének számát”, az visszavonhatatlanúl a tűzestóba kerűl. Bizonyára sok “lehetőség” rejlik majd benne!
   Az meg biztos is, hogy mindenre visszafogunk emlékezni! Könyvek fognak megnyíttatni, ahol minden cselekedetünk, szavunk, gondolatunk fel van jegyezve! Amiért nem kértünk még itt, amig lehet, amig tart a kegyelem bocsánatot Istentől, amit nem bántunk meg, azért még a hívők is itéletre mennek!
   Ott már nem lesz hazudozás, kimagyarázás, mások hibáztatása!

 2. Nem semmi.
  Kisértetiesen hasonlít ez a sztori a Biblia ígéretére, hogy akik túlélik az Armageddoni csatát, és bekerülnek Isten új világába, azoknak a rossz emlékek még csak eszükbe sem fognak jutni.
  Lehet, hogy az is így lesz megoldva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend