Nagytestvér

Sarkozy a ?szélsőséges? weboldalak olvasóinak letartóztatását akarja

Toulouse-ban néhány napja, egy 24 éves, az al-Kaidához tartozó férfi egy zsidó iskolánál egy rabbit és három kisgyereket ölt meg, egy héttel korábban pedig három francia ejtőernyős katonával végzett.

Forrás: Inforwars.com

Nicolas Sarkozy, francia miniszterelnök nem sok időt vesztegetett, hogy kihasználja a Mohammed Merah által keltett pánikot és zűrzavart. Kevéssel Merah halálát követően a francia miniszterelnök kijelentette, azok a francia állampolgárok, akik ?szélsőséges? weboldalakat látogatnak ugyanolyan büntetést kellene, hogy kapjanak, mint a gyermekpornográfia kedvelői.

?A terrorizmust népszerűsítő és gyűlöletet vagy erőszakot szító weboldalak rendszeres látogatóit börtönbe kell zárni,? jelentette ki Sarkozy egyik kampánybeszéde során. ?Amit megtehetünk a pedofilokkal, annak a terrorizmus támogatóira is vonatkoznia kellene.?

Törvénybeiktatás esetén a francia miniszterelnök javaslata megnyitná a gátat a kormány által illegálisnak ítélt tartalmat olvasó személyek elítélése és bebörtönzése előtt.

?Büntetendő cselekedetté nyilvánítani egy látogatást, egy egyszerű látogatást, egy weboldalra, enyhe túlzásnak tűnik,? nyilatkozta Lucie Morillon, a Riporterek Határok nélkül képviselője az Associated Press-nek.

Morillon rámutatott, ahhoz, hogy Sarkozy javaslatát ténylegesen bevezessék, egy új internetes megfigyelési technológia bevezetésére lenne szükség. ?Ami igazán aggasztó számunkra, hogy honnan fogják tudni ki milyen oldalakat látogat. A bejelentés vajon azt jelenti, hogy egy új globális Internet megfigyelési rendszert vezetnek be Franciaországban?? – tette fel a fontos kérdést Morillon.

1990-ben, a Gayssot törvény bevezetésével Franciaországban büntetendő cselekedetté vált az 1945-ös Londoni Egyezményben meghatározott emberiség ellenes bűntettek megkérdőjelezése. A Gayssot törvény a sajtószabadságról szóló 1881-es törvényt is módosította.

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye minden állampolgár számára biztosítja a szólás szabadságát, hogy kifejezze saját véleményét, azonban ?ez a jog a szükséges korlátoknak való megfeleléstől függ,? magyarázza a Legal Project. A Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezménye szerint ?a nemzeti, faji vagy vallásos gyűlölet támogatása, amennyiben az diszkriminációra, ellenségeskedésre vagy erőszakra való felbujtásnak tekinthető,? büntetendő cselekménynek minősül.

A Franciaországban élő muzulmánok például a ?gyűlöletbeszédre? vonatkozó törvények alapján próbáltak harcolni ügyük kritikusai ellen.

2002-ben Michel Houellebecq-et azért ítélték el, mert egy interjú során azt mondta, hogy az Iszlám vallás ?ostoba? és ?veszélyes?. Brigitte Bardot színésznőt 2008-ban fajgyűlölettel vádolták és hivatalosan is elítélték, mert kritizálta a muzulmán ünnep során végzett rituális bárányáldozatokat. Bardot-t összesen öt alkalommal ítélték el véleménye kinyilvánítása miatt. 2005-ben Jean Marie Le Pen politikust 2003-ban tett kijelentései miatt ítélték el hivatalosan, amelyeket a muzulmánok Franciaországba történő bevándorlásával kapcsolatban tett.

Jean Marie lánya, Marine Le Pen, Sarkozy egyik ellenfele a francia választásokban kijelentette, hogy a Merah-féle támadás megmutatta, hogy neki volt igaza, amikor ellenezte a muzulmánok bevándorlását.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. És mégis hol kezdődik ez a határ és egész pontosan minek a széle?
    A szélsőséges szó tartalmi jelentése is rendkívül szubjektiv, mint az univerzum pereme.

    : )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend