Háborúk

Németország is óva inti Izraelt Irán megtámadásától

Forrás: PressTV.ir, RichardSilverstein.com

Thomas de Maiziere, német védelmi miniszter

A német védelmi miniszter arra figyelmeztette Tel-Avivot, hogy tartózkodjon a katonai hősködéstől Iránnal szemben, miközben az Egyesült Államok és Izrael által gerjesztett háborús retorika egyre erősödik.

Thomas de Maiziere, német védelmi miniszter szombaton a Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung-nak adott interjúban kijelentette, hogy az Iszlám Köztársaság elleni ilyen jellegű erőfeszítéseik nagy valószínűséggel hiába valónak bizonyulnának.

A miniszter figyelmeztette az izraeli rezsimet az egyértelmű ?politikai károkra? is, amelyeket egy esetleges Irán elleni támadás következményeként szenvednének el.

Az elmúlt hetekben az izraeli vezetés egyre komolyabb fenyegetésekkel bombázza Iránt, arra az esetre, ha az USA kezdeményezésére bevezetett szankciók nem járnának sikerrel, azaz nem lesznek képesek megállítani Irán atomprogramját.

Avigdor Lieberman, izraeli külügyminiszter február 9-én azt mondta, ?ha a nemzetközi szankciók nem járnak sikerrel, Izrael igen sok alternatív eszközzel rendelkezik az iráni atomprogram megállítására.?

A hónap elején Ehud Barak, izraeli védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy amennyiben a nyugat által Irán ellen bevezetett szankciók nem képesek megállítani az ország atomprogramját, a katonai opciót is számba kell venni, mint lehetőséget.

A nyilatkozatháború közben Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter február 2-án azt állította, hogy Izrael nagy eséllyel indíthat támadást Irán ellen 2012. áprilisa és júniusa között.

?Az amerikai vezetés szeretné egyértelművé tenni Teherán számára: az Egyesült Államok 60-éves elkötelezettséget vállalt Izrael biztonságáért és amennyiben izraeli lakott területeket támadás ér, az Egyesült Államoknak kötelessége Izrael segítségére sietni,? idézi Panettát a Washington Post cikke.

Mivel a cikk egy izraeli elsőcsapás lehetőségét taglalja, a fenti kijelentést csak úgy értelmezhetjük, hogy amennyiben Irán válaszcsapást mérne Izraelre, az Egyesült Államok azonnal belépne a konfliktusba.

Washington és Tel-Aviv folyamatosan a ?katonai opcióval? fenyegeti Iránt, hogy megállítsa az ország békés célú atomprogramját, amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szoros felügyeletével folytat.

Irán visszautasította a nyugati médiában rendszeresen megjelenő vádakat és emlékeztette kritikusait, hogy mint az Atomsorompó Egyezmény egyik aláírójának és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tagországának joga van a nukleáris technológia békés célú alkalmazására.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

  1. kinek nincs atombombaja ?
    majd a haboru utan visszatelepitik a zsido elvtarsakat abba az orszagba ahonnan hittesvereik/oseik/ eljottek
    ilyen esszel eppen letrehozhatnak Protestansiat vagy eppen Hinduisztant azoknak
    akiknek nem tetszik az orzsaguk rendszere
    udv.

  2. Izraelre jelenleg cca. 200000 rakéta van becélozva az ellenséges országokból .Kétlem hogy ilyen fenyegetettség mellett támadást mer kezdeményezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend