Nagytestvér, Tudomány és technika

Az európai farmok megfigyelésére mostantól drónokat is bevetnek

Forrás: BBC.co.uk

A megengedettnél több EU-s támogatást igénylő vagy a Közös Mezőgazdasági Irányelveket megsértő gazdák nagyobb eséllyel bukhatnak le az égből őket figyelő kameráknak köszönhetően, mint egy mezőgazdasági ellenőr látogatása által. Mit szólnak ehhez a gazdák?

Képzeljünk egy tökéletes napot néhány év múlva, amint vidéken, a földek és erdők mentén sétálunk. Csend, tiszta levegő, madárcsicsergés és a szépen növekvő búzaszárak susogása a szellőben. Egyszer csak egy modellrepülő suhan el a fejünk felett, csakhogy nem látunk senkit, aki a repülőt irányítaná. Nem játékszerről van ugyanis szó, hanem egy felvételeket készítő pilótanélküli repülőről.

Eközben több száz kilométerrel felettünk egy műhold is képeket készít ugyanerről a földterületről, tisztán megjelenítve minden egyes fát vagy állatot a felvételeken.

Mi után kémkednek? Mit próbálnak felderíteni? Sehol egy titkos katonai állomás. Amerre a szem ellát búzatáblák, kukoricaföldek és egyéb gazdaságok váltogatják egymást.

Az európai farmoknak nyújtott támogatások évi több milliárd euróba kerülnek az adófizetőknek és az EU mezőgazdasági ellenőrei úgy döntöttek a technikát hívják segítségül a csalások és a pazarlás visszaszorítására.

A műholdas megfigyelést már évek óta alkalmazzák erre és most a pilótanélküli repülők tesztelésén a sor.

Egy gazdaság műholdas ellenőrzése a személyes ellenőrzés egyharmadába, 400 helyett mindössze 150 euróba kerül, mondja a támogatások kifizetéséért és a szabálytalanságok kiszűréséért felelős brit RPA ügynökség munkatársa.

?Az RPA csak azokat a földterületeket ellenőrzi, amelyekkel kapcsolatban kétségek merültek fel,? mondja az ügynökség. ?Ezzel időt és pénzt takarítunk meg.?

2010-ben a mezőgazdasági ellenőrzések 70%-át műholdak segítségével végezték, ami összesen 210 ezer négyzetkilométeres területet jelentett.

A műholdképek azonban nem mindig megbízhatóak. Ausztriában például azért nem alkalmazzák a módszert, mert a hegyvidéki domborzatok által vetett árnyékok miatt a felvételek pontatlanok és sokszor megtévesztőek.

Skóciában, Nagy-Britanniával ellentétben, azért nem használják a műholdas ellenőrzést, mert az ég túl gyakran borús, így nincs elég idő a jó minőségű felvételek készítésére.

A kémkedés ára

 • Az Európai Bizottság összesen 6,5 millió eurót fizetett ki kiskereskedelmi cégeknek az elkészített műholdfelvételekért 2011-ben,
 • Az EU tagállamok a becslések szerint mintegy 40 millió eurót fizetnek évente a képfeldolgozásért.

A táj folyamatosan változik, és amikor a műhold elhalad az adott terület felett ?az állatok lehet, hogy éppen a mezőn vannak, máskor meg az akolban, így nehéz megszámolni őket,? mondja Roland Randall, brit gazda és környezetvédelmi kutató Cambridgeshire-ből.

?Amikor az ellenőrök végignézték a farmunkról készült felvételeket azt hitték, hogy egy új épületet húztunk fel engedély nélkül, pedig csak egy szénakazalt láttak,? nyilatkozta a BBC-nek.

A műholdképeket leginkább a gazdaságok felmérésére használják, hogy megállapítsák, mely területek után jár támogatás.

Manapság azonban a gazdák rengeteg ?mezőgazdasági és környezetvédelmi szabálynak kötelesek megfelelni? ahhoz, hogy a támogatást elnyerjék.

A pilótanélküli repülőket vagy más néven drónokat leginkább Afganisztánban és Pakisztánban bevetett gyilkoló gépekként ismeri a nyilvánosság, de a technológia támogatói szerint ezek kisebb és egyszerűbb változatai a mezőgazdasági felügyeleti feladatok ellátásában is igen hasznosak lehetnek. Ezek a kis gépek egészen közeli és rendkívül éles felvételek készítésére is alkalmasak és a műholdakkal ellentétben, amelyek mindig lefelé néznek, a drónokkal szinte bármilyen szögből lehet képet készíteni.

Tesztelik őket például dél-franciaországi szőlőkben, hogy ellenőrizzék, a szőlők kiirtása jogilag és környezetvédelmileg megfelelő módon történik-e. A szőlősgazdák akár 10,000 eurót is kaphatnak hektáronként a nem versenyképes szőlőfajták kiirtásáért, hogy a túltermelés miatt kialakuló ?bortavak? kialakulását megakadályozzák.

?Az ellenőrzésnek 100%-os pontosságúnak kell lennie, mert óriási pénzösszegekről van szó,? mondja Philippe Loudjani, az Európai Bizottság elő számú műholdas megfigyelőközpontjának agronómusa az olaszországi Isprában.

?A franciák most azt ellenőrzik, hogy szükség van-e a 10 centiméteres pontosság elérésére, illetve, hogy milyen felbontású képek kellenek.?

A drónokat Olaszországban és kisebb területen Spanyolországban is tesztelik már, ahol a 12,5-25 centiméteres felbontású képek ideálisak a mediterrán térségre jellemző kisebb, vegyes gazdaságok ellenőrzésére.

Az EU gyorsított ütemben próbálja megfogalmazni a ?pilótanélküli repülőrendszerekre vonatkozó stratégiát?, hogy lazítsanak a drónok polgári célú felhasználására vonatkozó jelenlegi nagyon szigorú európai szabályozáson.

A héten Brüsszelben megvitatott védelmi bizottsági munkaanyag szerint a drónoknak nemcsak mezőgazdasági ellenőrzési szerepet szánnak, hanem alkalmaznák kartográfiai feladatok elvégzésére, szállítmányozási és határellenőrzésre, az illegális bevándorlás és kábítószer kereskedelem elleni harcra és természeti vagy ipari katasztrófák megakadályozására.

Mit szólnak a jogvédők?

Ben Hayes, a Statewatch kampánycsoport munkatársa aggódik, hogy Európa túl gyorsan és a közvélemény megkérdezése nélkül akarja elkezdeni a drónok használatát.

?Elfogadjuk, hogy sok területen hasznosnak bizonyulhatnak, de? nem vitatták meg, hogy mit fogadnak el és hogyan vélekednek az emberek arról, hogy drónok repkedjenek a földjeik vagy mondjuk a fejük felett egy tüntetésen,? mondja.

Ray Purdy a University Collage London-tól 202 brit és 428 ausztrál (ahol rutin eljárás a műholdas ellenőrzés) gazdát kérdezett meg és azt találta, hogy az ausztrál gazdák egynegyede, a brit farmereknek pedig egyharmada ellenezte csupán a műholdas megfigyelést.

Egyesek aggodalmukat fejezték ki személyi jogaik megsértése miatt, de sokan azt mondták előnyben részesítik a távirányításos megfigyelést az idejüket rabló ellenőrökkel szemben.

Angliában a legtöbben úgy gondolják, hogy a műholdak segíthetnek kivédeni a csalásokat.

?Ilyen a mai világ és ez ellen szerintem nem tehetünk semmit,? mondta Rob Allan.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

 1. Ez a drónozás a legrosszabb gyanúkat látszik igazolni de Isten adja, hogy ne így legyen. A válság->háború->összeomlás kombinációból kinövő kommunista rendszer élelmiszerjegyeket bocsájt ki -természetesen az élelmiszerek átvétele mikrochip implantációhoz lesz kötve esetleg valami halálos oltáshoz- mivel akkorra valószínűleg már minden állami kézbe kerül és aki állami földet mer művelni és ezek a drónok lebuktatják, azt halálra ítélik, mint az 1931-33as ukrajnai éhínségben ahol rövid idő alatt 7 millió paraszt halt éhen nem véletlenül hívták Holodomor-nak. Valószínűleg ugyanilyen genocídium készül, csak éppen világméretű.

  1. A globalisták terveit és a bibliai próféciákat ismerve, ez egy valószínű forgatókönyvnek tűnik.

   Daniel 11:24-ből tudjuk, hogy egy kommunista típusú rendszert igyekszik kialakítani az antikrisztus a történelem utolsó világbirodalmában. “Zavartalanul eljut a leggazdagabb tartományba is, és olyat tesz, amilyet sem elődei, sem ősei nem tettek. Prédát, zsákmányt és kincseket osztogat híveinek”.

   Igyekeznek majd megszüntetni a magántulajdont, mindeki a mindenható világkormánytól fog függeni, aki pedig elutasítja azt, hogy felfegye a “fenevad bélyegét a jobb kezére vagy a homlokára” az a rendszer ellensége és üldözött lesz.

   “És megadatott neki, hogy mindenkit, kicsiket és nagyokat, gazdagokat és szegényeket, szabadokat és szolgákat jobb kezükön vagy homlokukon bélyeggel jelöltessen meg, 17és hogy senki se vehessen vagy adhasson, csak az, akin bélyegként rajta van a fenevad neve vagy nevének a száma.” Jel 13:16-17. Sőt “Megadatott neki, hogy lelket leheljen a fenevad képmásába, hogy megszólaljon a fenevad képmása, és hogy akik nem imádják a fenevad képmását, azokat mind megölesse.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend