Nagytestvér

Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal legújabb taktikája a közösségi oldalak megfigyelésére

Forrás: The Daily Mail

Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (DHS ? Department of Homeland Security) álprofilokat hoz létre a Facebook-on, a Twitter-en és hasonló közösségi oldalakon, kifejezetten azzal a céllal, hogy bizonyos ?érzékeny? szavak, kifejezések szűrésével megfigyelje ezeket a hálózatokat és nyomonkövesse a ?gyanúsnak? ítélt szavakat használóit.

Egy internetes adatvédelmi csoport értesülései szerint egy ilyen szó egyszeri használata is elég ahhoz, hogy a DHS elkezdjen nyomozni valaki után. A nyomozás része az üzenő falon megjelenő posztok elolvasása és az illető személyazonosságának megállapítása az olvasottak és az illető profilja alapján.

A szavak listája igen széles terület foglal magába, a betegségekkel és biológiai fegyverekkel kapcsolatos ?emberről állatra? vagy ?járvány kitörése? (outbreak) kifejezésektől a tágabban értelmezhető ?gyakorlatozás? (drill) vagy ?vírustörzs/törzs? (strain) szavakig.

A hivatal saját, hivatalosan benyújtott ?Hatásvizsgálati? elemzésében leírja, hogy a Facebook és Twitter oldalak folyamatos megfigyelése a cél, az ?illegális bevándorló?, ?járványkitörés?, ?gyakorlatozás?, ?törzs?, ?vírus?, ?gyógyulás?, ?halálesetek?, ?összeomlás?, ?emberről állatra?, ?trójai? és hasonló szavak szűrésén keresztül.

Amikor a hivatal keresőszoftvere rábukkan a fenti és egyéb ?érzékeny? kifejezéseket használó felhasználókra, az illető személyes adatai rögzítésre kerülnek.

Az egyelőre nem világos, hogy a DHS milyen módon használja fel a rögzített adatokat és kikkel osztja meg azokat.

Az Elektronikus Adatvédelmi Információs Központ nevű online adatvédelmi csoport, a törvényben előírt adatszolgáltatási kötelezettségre hivatkozva kérelmet nyújtott be a DHS februárban bejelentett online szűrőprogramjával kapcsolatos információk rendelkezésre bocsátására.

A DHS tevékenységén kívül a programhoz alkalmazott alvállalkozókról is kértek információt.

Az adatvédelmi csoport szerint a kormány korábban is használta a közösségi oldalak megfigyelését, konkrét eseményekkel kapcsolatos információszerzéshez, mint például a 2010-es BP olajkatasztrófa esetében, de az álprofilok segítségével történő folyamatos megfigyelés új módszernek számít.

?A kezdeményezés azért indult, hogy online fórumokról, blogokról, nyilvános weboldalakról és üzenő falakról információt gyűjtsenek, amit ezután tárolnak és elemeznek, majd az illetékes hatóságoknak, kormányoknak vagy magánszektorbeli partnereiknek, a személyazonosság közzététele nélkül, továbbadnak,? írja a csoport a bírósági keresetben.

Az adatvédelmi csoport nyilatkozata szerint az Információszabadságról szóló törvény alapján benyújtott keresetükre a hatóságok mindezidáig nem reagáltak.

Előző posztKövetkező poszt

6 hozzászólás

 1. mindenki írja tele a facebookját, twitterét ezekkel a keresőszavakkal.. hadd legyen mivel mazsolázniuk

 2. magdi! azt uzeni ezzel talan, hogy ne mastol varjuk a segitseget, hanem oldjuk meg mi magunk a problemainkat…

 3. nem engedi kirakni a facebookra ezt, mar ellenorzes ala teszik az embert sok dolgokat nem engedim csak a link dolgokat, szemet banda, van Isten akkor miert turi ezt a sok mocskot a foldon….

  1. Kedves Magdi! Isten van, de ember is és ez a legrosszabb. Az én hibámnak nem a Kovács Géza az oka, hanem én. A te hibádnak nem én vagyok az oka, hanem te. Isten miért tűri? Majd mindenki megfogja tudni hamarosan.

  2. Ha Isten minden gonoszságot megállítana, akkor téged és engem is meg kellene állítania, mert mindannyian elkövetünk hibákat. A Biblia azt írja: ?Mindnyájan vétkeztek és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül.? Rómabeliekhez 3:23

   Ebben az esetben már a kezdet kezdetén közbeléphetett volna, hogy megakadályozza Ádámot és Évát, hogy egyenek a jó és gonosz tudásának fájáról. Ehelyett szabad akaratot adott mindenkinek, hogy válasszon a jó és rossz között. Ez az egyik legfontosabb dolog, amit életünk során meg kellene tanulnunk.
   Miért nem teremtett mindenkit jónak? Mert nem robotokat akart teremteni. Nem sok örömet okozna az embernek, ha a gyerekeit kényszeríteni kellene arra, hogy szeressék.

   Ugyanakkor Isten lehetővé tette, hogy beleszóljunk a dolgok alakulásába (egy bizonyos szintig) az imán keresztül. ?Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.? Máté 7:7

 4. Igen, olvastam ezekről és hasonlókról, tudomásom szerint az államokban évek óta iszonyú sok pénzt költenek, technológiára, programokra. Privát cégeket hoztak létre akiken keresztül elvégzik a nem egészen legális “munkát”..adatgyűjtés, megfigyelés, ellenőrzés. Ha meg valami botrányba fullad menet közben a különböző háttérbe lévő állami védelmi hivatalok mossák kezeiket,….egyszerű mint az egy meg egy, ugye? De miért is mind ezt? ennyi pénzt és energiát nem költenek el csak úgy a véletlenre, a semmiért,….tudjuk néhányan, hogy a terrorizmus egy nem igazán létező fenyegetés, csak egy kitalált dolog, a kommunizmus után,( amit a három ismert, titkosszolgálat rendez és kivitelez) kellet valami új a félelemkeltéshez, így tehát ez nem jöhet szóban,… akkor mi? Egyesek és szerintem is ezek a cégek(hivatalok) olyan emberek után kutatnak, mint mi, olyanok akik ismerik az igazságot, ismerik a hatalom logikáját, tehát nagy veszélyt jelentenének egy nép lázadás vagy a majd nem az olyan távoli jövőben bevezetendő szükségállapot esetén, mert ezek fogják majd vezetni a népet. A fegyveres erők már több éve készülnek fel erre az eseményre, vagyis a hatalom tudja hogy majd így vagy úgy eljön majd az a nap, amikor az emberek mind az utcára akarnak majd menni és ekkor kell majd szerintük begyűjteni, gyorsan, a potenciális népvezetőket. Tehát itt szerintem nagyon komoly munka folyik az elit részéről, szakemberek bevonásával, nem csak az USA-ban, hogy kiszűrjék és külön, külön felmérjék, besorolják őket különböző kategóriákban. Valami hasonló kategóriákat tudok elképzelni: nem veszélyes…..veszélyes lehet…….veszélyes,……nagyon veszélyes, Persze ez az utolsó mondat csak spekuláció részemről, de szerintem valami hasonlóról lehet szó,….egy biztos, ennyi pénzt nem dobnak ki csak úgy az ablakon, nyilván valóan készülnek valamire, Ma Amerikában több mint 30.000.000 CCTV kamera van, és most vezetik be az ezekhez tartozó arcfelismerő rendszert,…….kinek az arcát akarják majd felismerni?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend