Nagytestvér

ACTA: A szabad Internet vége?

Forrás: Activist Post

Miközben a világ a SOPA és PIPA törvények miatti felháborodásra figyelt az EU és Japán képviselői szép csendben aláírtak az említett két törvénynél is sokkal veszélyesebb egyezményt. Az Egyesült Államok és Japán kezdeményezésére és a nyilvánosság informálása nélkül készült Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás (ACTA) drámai módon megváltoztathatja az Internet globális felügyeletét. Az egyezménnyel kapcsolatos tárgyalásokat kizárólag az ágazat és a kormányok képviselőinek részvételével és a média teljes kizárásával tartották, fittyet hányva a demokratikus folyamatoknak.

A megállapodás olyan intézkedéseket vezet be a szerzői jogok védelmének ürügyén, ami az Internet tartalmak feletti átfogó beleszólási joggal hatalmazza fel a privát szektort. Az ACTA minden korábbi jogi felügyeletet eltöröl és lehetővé teszi a szerzői jog tulajdonosoknak, hogy bírósági végzés nélkül követelhessék az általuk kifogásolt tartalmak törlését, az Internet szolgáltatókat pedig jogi úton felelősségre vonhatják, illetve megbüntethetik, amennyiben nem tesznek eleget a felszólításnak. Elvileg egy oldalt azért is törölhetnek, ha egy cég logóját engedély nélkül megjeleníti, vagy csupán egy szerzői joggal védett tartalomra mutató hivatkozást jelenít meg. Az ilyen vétkekért a felhasználók ellen büntető eljárás indulhat, eltilthatják az Internet használatától és még börtönbe is kerülhetnek.

A megállapodás súlyos következményekkel járhat a szólás szabadságára nézve. Az nyilvánvaló, hogy az igazi cél az információ feletti hatalom visszaszerzése, hiszen az Internet segítségével egyre több ember botlik bele a globális elit örök bosszúságába: az igazságba.

Az SOPA törvénynél tapasztalt heves tiltakozásból tanulva, Barack Obama, aki mint tudjuk alkotmányjogász, a törvényhozói folyamatot ügyesen megkerülve ?végrehajtói megállapodásként? írta alá az ACTA-t, mivel így ennek törvényerőre emelkedéséhez nem szükséges a kongresszus jóváhagyása. A Fehérház nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva semmilyen információt nem volt hajlandó szolgáltatni a megállapodással kapcsolatban.

Az Internetszolgáltatókra vonatkozó büntetőjogi szankciók mellett, az ACTA arra is kötelezi őket, hogy a felhasználók személyes adatait átadják a szerzői jog tulajdonosoknak. Az intézkedés által bevezetendő jogi folyamatok ellentétben állnak az aláíró országok jogi szabályozásával, és többek között azt is lehetővé teszi, hogy a bevándorlási hivatal alkalmazottai átkutassák az utasok laptopjait, külső merevlemezeit, vagy bármilyen böngészésre alkalmas eszközt a repülőtereken vagy határátkelőkön.

A magyarországi aláírás nem érte el a hazai fővonalas média ingerküszöbét. A nemzetközi egyezmény még nem emelkedett törvényerőre hazánkban, mivel azt előbb az Országgyűlésnek ratifikálnia kell. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közleményben tudósított az aláírás tényéről, a jogvédő szervezet szerint az aláírás illetve a ratifikáció nyomán nem változik a magyarországi jogi környezet, ellenben könnyebbé válik a magyar jogtulajdonosok érdekeinek külföldi védelme. Ellenben az aláíró országok bármelyike kifogással élhet magyar oldalak ellen, és kérheti azok lekapcsolását, törlését, illetve a tulajdonos jogi felelősségre vonását.

Az ACTA megállapodás akkor emelkedik törvényerőre az EU országokban, miután azt az Európai Parlament júniusban aláírja. Hivatalos tiltakozással és a társadalom felvilágosításával van némi halvány remény, hogy a megállapodást elutasítják. Az ACTA létezésének ténye önmagában bizonyítja, hogy globális világunk teljes gőzzel robog a rendőrállamiság és központosított hatalom felé, ahol az emberi innovációnak és önfenntartó technológiáknak nincs helye.

Zbigniew Brzerzinski, volt amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó, a Trilaterális Bizottság társalapítója már 2010-ben a Külkapcsolatok Tanácsa előtt a globális politikai ébredés veszélyeire figyelmeztetett. Egyes technológiákban, mint a fájlmegosztó rendszerekben, a blogokban vagy a nyílt forráskódú szoftverekben megvan a potenciál, hogy aláássák a központi hatalomra vágyó, a társadalmat saját áruiktól való függésre kényszerítő oligarchikus kormányérdekeket. Zbigniew Brzerzinski alábbi, saját könyvéből való idézete is ebbe a törekvésbe enged bepillantást:

?A technotronikus kor sajátossága az irányított társadalom megjelenése. Ezt a társadalmat egy elit irányítaná, amit nem korlátoznak a hagyományos értékek. Hamarosan lehetséges lesz szinte folyamatos megfigyelés alatt taratani minden állampolgárt és mindenkiről naprakész, a legszemélyesebb információkat is tartalmazó megfelelőségi naplót vezetni. A hatóságok mindenkor hozzáférhetnek majd ezekhez az adatállományokhoz.?

[vsw id=”YQ4K3uNsNck” source=”youtube” width=”590″ height=”365″ autoplay=”no”]

Előző posztKövetkező poszt

7 hozzászólás

  1. A mindennapi.hu is megszűnt 🙁
    És persze nem indokolták meg, hogy miért, csak felületes választ adtak.
    Pedig az is egy nagyon jó független keresztyén oldal volt, ahol aktuális dolgokat is feszegettek többek között.. Lehet, hogy valakinek szúrta a szemét (?)
    Nem tudom.. De valószínűleg nem az az oldal lesz az utolsó a sorban 🙁

  2. Ennek az új-római birodalomnak belülről kell szétrohadnia!
    De először még lesz egy Nérója amerikának, vagyis a világnak.
    És ez lesz az a holtpont, ahonnan felgyorsulnak az események.

  3. Nem tudok kihagyni egy kérdés, íme: A politikusok folyton megszavaznak egy, egy újabb törvény,…igaz? Tegyük fel, hogy holnap ezek politikusok megszavaznak egy olyan törvényt ami szerint jövő hónaptól nincs több TV sugárzás, mert káros az egészségre,….semmi,, nuku, zéró, nothing, nada ! Mit fognak tenni az emberek, ha nem nézhetik továbbra is a Barátok közt, az X Faktor-t, az U.E.F.A-t Super Bowl-t stb-t. ?
    Na ?…Ti is arra gondoltok amire én? A sors fintora, nem de? hogy azok az emberek, akik most mély álmukat alusszák egy ilyen esetben a várost is szétvernék hogy visszaadják nekik a TV-zés jógát,….mert demokratikus, akarom mondani debtokratikus jogaikat sérti az a törvény, mert joguk van a TV bámulására, még akkor is ha az káros rájuk nézve.
    Ez van…. 🙁

  4. Nemsokára az ilyen igazság kereső oldalakat is lekapcsolják. Büntetik vagy börtönbe zárják aki az igazságot közzéteszi? Nincs sok idő….

  5. Én mondtam! Nem érdekli őket a felháborodás, tudják hogy úgy sem fog történni semmi , majd valakik elő állnak azzal az ötlettel, hogy írjunk alá egy ilyen meg egy olyan peticiót, írjunk a kormányzóknak, a képviselőknek,..stb, stb …aztán meg mi fog történni?….semmi….beletörölünk…..aztán jöhet a többi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend