Gazdasági válság

A kínai lassulás komolyabb probléma, mint gondolnánk

Forrás: Yahoo Finance

Web Jiabao, kínai elnök arra figyelmeztet, hogy Kína gazdasága komoly kihívásoknak néz elébe, melyek közül a kívánatosnál magasabb infláció és a vártnál nagyobb mértékű gazdasági lassulás a legkritikusabb.

James Rickards, a ?Valutaháború: avagy a következő globális válság létrehozása? című könyv szerzője szerint ez a lassulás sokkal súlyosabb lesz, mint a legtöbb ember gondolná. Rickards úgy gondolja a kínai gazdaság 3,5%-os növekedési ütemre lassulhat. Ez elsőre nem hangzik annyira ijesztőnek, de az elmúlt néhány évtized 10%-os növekedési üteméhez képes katasztrofális és sokkal nagyobb mértékű, mint azt a legtöbb elemző gondolná.

A lassulásra adott válaszként Rickards szerint a kínai kormány megpróbálja majd leértékelni a jüant a dollárhoz képest, hogy stimulálja az exportot. Ez tönkretenné Washington hasonló irányú igyekezetét saját valutájára nézve. Rickards úgy gondolja egy ilyen kínai lépésre az Egyesült Államok egy újabb kör mennyiségi enyhítéssel válaszolna, az inflációt növelendő, a ?névleges GDP cél? névre hallgató módszer segítségével.

A névleges GDP cél lehetővé tenné a Fed számára, hogy egy konkrét GDP növekedés célértékre koncentráljon, amibe az infláció is beleszámít, ellentétben az infláció növekedést megakadályozó lépésekkel, mint a valós GDP növekedés esetében. Az infláció segítene az Egyesült Államoknak némileg csökkenteni hihetetlen mértékű adósság miatt ránehezedő nyomást és versenyképesebbé tenné az amerikai exportot.

(Ahogy arról néhány hónapja írtunk, a Fed rendszeresen a GDP adatokra mutogat a kilábalás hitelességét igazolandó, azt állítva, hogy 2007 és 2011 között a növekedés 700 milliárd dollár volt. Azonban ne felejtsük el, hogy az amerikai kormány 5,1 ezermilliárd dollár összegben vett fel hitelt az elmúlt négy év során, hogy az összesen 700 milliárd dollárnak megfelelő GDP növekedést elérje. Ez azt jelenti, hogy minden egyes dollár névleges GDP növekedésért 7,28 dollárt vett kölcsön és költött el, írta Charles Hugh Smith.)

A hirtelen lassulás Kínában nemcsak az Egyesült Államoknak és Kínának, de a komoly banki és szuverén adósságválsággal küzdő Európai Uniónak is súlyos problémát jelentene.

 

Aki esetleg még nem látta az ausztrál Dateline dokumentumfilmjét a kínai gazdasági növekedés valós képéről ne hagyja ki (magyar felirattal):

[vsw id=”jioQsT31-g4″ source=”youtube” width=”590″ height=”370″ autoplay=”no”]

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. És még ezzel a Kínával példálózik a nyugati mainstream(vagyis az elit), hogy micsoda sikeres gazdaság, az utánozandó példa, hogy milyen sikeres is lehet egy központosított gazdaság. Politikusaink, piaci elemzőink és közgazdászaink szerint itt Európába is erre van szükség, Brüsszel irányítson egyedül és mi is olyan sikeresek lehetünk mind a kínaiak. Ez csak a szokásos illúzió amivel kábítják a világot és úgy tűnik, hogy elég hamar összefog dőlni az egész. Mint elhallatszott a kínai vezetés részére csak a GDP számok voltak fontosak. Nehezen lehet elhinni, hogy tényleg ilyen ostobák tudtak lenni, hogy csak a most volt fontos nekik, a holnap, holnaputánnal majd lesz valahogy, de úgy tűnik hogy ez a realitás.
    Hogyan is gondolhatták, hogy fel lehet építeni(újjáépíteni) egy országot 20-25 év alatt, amikor erre mindig is minimum, évszázadok kelletek.
    Szerintem, még ha a maga módján is, de Kínát ugyancsak az elit rángatja madzagon, meg is mondom szerintem hogyan,……..felhasználtak Kínát, hogy áttelepíthessék oda a multis cégjeiket létrehozva ezzel szép lassan a nyugati munkanélküliséget/gazdasági összeomlást, ezzel ugyanakkor felfuttatták Kínát majd példáznak vele(lásd feljebb!), majd ha eljön az ideje kirántják alóla a szőnyeget,…hogyan? szerintem elég egyszerű a dolog. Azt mondják majd, hogy drasztikusan lecsökkent a világban az emberek felvásárlási ereje(ez igaz is lesz), ezért drasztikusan le kell csökkenteni multis gyárak termelését, sőt, sokat be is kel zárni,… eredmény?….magas munkanélküliség=zavargások. Majd szépen, tudatosan bedöntik az Amerikai dollárt és Kína-nak annyi, se meló se félre tett pénz, csak egy csomó értéktelen papir. Ezért Kína nagyon dühös lesz, még dühösebbek a kínaiak így nem marad más nekik mint amit majd az elit remél, egy kis provokáció és meglesz…a HÁBORÚ. Nagy valószínűséggel a kínaiak bedöntésének ideje egybe fog esni a nagy nyugati gazdasági válság legmélyebb pontjával. Elvileg ezek az időpontok, szerintem, nincsenek túl messze(kb 2-3 év) de ugyanakkor ez nagy mértékben függ attól, hogy sikerül e az elitnek vissza szereznie Oroszország irányítását, ehhez viszont el kell nekik távolítaniuk valahogy Putyn-t.

    Remélem mégsem így alakulnak majd dolgok,… tényleg nem szeretném…

  2. Stages of Slavery From “Anarchy, State And Utopia” by Robert Nozick

    Consider the following sequence of cases, which we shall call the Tale of the Slave, and imagine it is about you:

    First: You are a slave at the mercy of a brutal master, who forces you to work for his purposes and beats you arbitrarily.

    Second: The master decides to beat you only for breaking the rules, and even grants you some free time.

    Third: You are part of a group of slaves subject to this master. He decides, on grounds acceptable to everyone, how goods should be allocated among you all.

    Fourth: The master requires his slaves to work only three days per week, granting them the other four days off. They can do as they wish during their free time.

    Fifth: The master now allows the slaves to work wherever they wish. His main caveat is that they must send him three-sevenths of their wages, corresponding to the three days’ worth of work they once had to do on his land every week. In an emergency he can force them to do his bidding once again, and he retains the power to alter the fraction of their wages to which he lays claim.

    Sixth: The master grants all 10,000 of his slaves, except you, the right to vote. They can decide among themselves how much of their (and your) earnings to take and what outlets to fund with the money. They can decide what you are and are not allowed to do. We can suppose for the sake of argument that the master irrevocably grants this right to the 10,000 slaves. You now have 10,000 masters, or a single 10,000-headed master.

    Seventh: You are granted the freedom to try and persuade the 10,000 to exercise their vast powers in a particular way. You still do not have the right to vote, but you can try to influence those who do.

    Eighth: The 10,000 grant you the right to vote, but only to break a tie. You write down your vote, and if a tie should occur, they open it and record it. No tie has ever occurred.

    Ninth: You are granted the right to vote. But functionally, it simply means, as in the eighth stage, that in case of a tie, which has never occurred, your vote carries the issue.

    The question is: which transition from case 1 to case 9 made this no longer the tale of a slave?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend