Gazdasági válság

Újabb jóslat a papírpénz összeomlásáról

Forrás: The Globe and Mail

Néhány példa a múltból

Mi lenne a legideálisabb lépés Ben Bernanke Fed elnök számára? Detlev Schlichter, londoni közgazdász azt javasolja: ?Adja fel!? Mi lenne a legideálisabb lépés Barack Obama számára? Mr. Schlichter szerint ?Ő is adja fel!? Úgy tűnik Mr. Schlichterben egy csepp kétség sincs a lépés helyességét illetően. Szerinte a világ valamennyi fontos valutája össze fog omlani. ?A dollár, az euró és a yen egymástól elválaszthatatlanul zuhannak egészen a verem fenekéig,? írja weboldalán (papermoneycollapse.com). Az egyetlen megválaszolatlan kérdés, hogy vajon melyik omlik össze először.

Mr. Schlichter úgy gondolja, hogy még csak a piaci összeomlás elején járunk, a java még hátra van. Ami pedig a javát illeti, szerinte lényegesen rosszabb lesz, mint a Nagy Gazdasági Világválság.

Az USA ipari termelése 12-szerese az akkorinak, mondja, de a világon forgalomban lévő dollár mennyisége 200-szor több, mint 1929-ben.

1973-ban, amikor Richard Nixon függetlenítette a dollár árfolyamát az aranytól, az USA GDP arányos nettó adóssága 150% volt, ez az adósság mégis 2010-ben érte el a mindenkori legmagasabb 370%-os arányt. Az Egyesült Államok zuhanásának még nincs vége, Detlev Schlichter úgy fogalmaz azért, mert még van hova zuhanni.

A német születésű, Londonban élő író, Detlev Schlichter a most megjelent ?Papírpénz összeomlás: A műanyag pénz balgasága és az eljövendő pénzügyi összeomlás? című provokatív és felkavaró könyv szerzője. A JP Morgan, Merrill Lynch és Western Asset Management korábbi befektetési igazgatója, az írás kedvéért hagyta ott pozícióját, hogy a dollár várható összeomlására figyelmeztesse a világot.

Saját borús nézőpontjából, az író úgy ítéli meg, hogy a válság mélypontja még odébb van, mivel egyelőre a központi bankok még bíznak a pénznyomdák teljesítményében. Minél tovább megy a nyomtatás, annál keményebb összeomlás várható szerinte. Ben Bernanke pedig úgy tűnik, most kezd igazán belejönni a pénzgyártásba.

Mr. Schlichter visszaidézi Ben Bernanke híres 2002-es megállapítását, miszerint a világ legnagyobb teljesítményű pénznyomdájának birtokában, a Fed ?annyi pénzt állít elő amennyit akar, szinte ingyen.?

?A jelenlegi rendszer logikája alapján a központi bankok következő lépése az állami, vállalati és előbb-utóbb fogyasztói kiadások nyomdai úton történő finanszírozása lesz,? véli. Más szóval a központi bankok addig nyomtatnak, amíg mennyiségileg nem enyhítették mindenki autóvásárlási, hitelkártya vagy egyéb adósságát.

Mr. Schlichter az osztrák-iskola magyarázatára alapozza feltevéseit, melynek lényege, Ludwig von Mises 1949-es ?Emberi tettek? című írása szerint, hogy ?egy hitelpiaci bővülésből eredő fellendülés végső összeomlása elkerülhetetlen. Az eltérés egyedül az összeomlás időzítésében lehet.? Az osztrák elképzelés lényege, hogy a papírdollár előbb-utóbb teljesen elértéktelenedik.

A könyv megvizsgálja az olyan papírpénzek összeomlását, melyek mögött, legalább részben, nem állt garanciaként fix mennyiségű áru (ami gyakorlati okból, mint tudjuk, többnyire az arany vagy az ezüst). A papírt és a tintát a kínaiak találták fel i.sz. 1000-ben, amit gyorsan követett a papírpénz feltalálása. Schlichter néhány kínai dinasztián keresztül ismerteti a papírpénz történetét és arra a következtetésre jut, hogy minden újabb papírpénz bevezetési kísérlet elértéktelenedett papírvalutához vezetett. A kínaiak 1500-ban hagytak fel a papírpénz használatával, majd 1800-ban, a nyugat hatására ismét visszatértek hozzá.

A papírpénz nyugaton sem volt sokkal sikeresebb. Schlichter definíciója szerint a hiperinfláció havi több mint 50%-os fogyasztói áremelkedést jelent, amiben csak a XX. században 29 alkalommal volt részünk, de Schlichter véleménye szerint a dollár, az euró és a yen összeomlása lesz mind között a legsúlyosabb. ?Drámai mértékű összeomlásra számíthatunk,? írja. ?A vagyon soha nem látott vándorlásának leszünk szemtanúi,? mondja, de hozzáteszi, hogy az összeomlás nem lesz egyenlő a civilizáció végével. Nem minden vagyon illúzió csupán és az igazi értékek túlélik a vihart.

Előző posztKövetkező poszt

17 hozzászólás

  1. Ami azt illeti év végére itt Magyaro.-n is valószínűleg bekövetkezik az államcsőd. 19 megyében már az önkormányzatok több mint 40% napról napra él. Szerintem a yen fogja a legtovább húzni mivel Kínának sok befektetése van Európában. Vagyis Kína nem fogja hagyni, hogy csak úgy az egész EU bedőljön. Márészt cionék is elég nagy dilemmában vannak ugyanis mikor hitelt adtak az USA-nak a kínaiak cég részvényeket kértek valós fedezetként. Vagyis ha a dollár bedől akkor Kína potom pénzért fogja felvásárolni az ilyen cégeket, ezt cionék meg nem hagyhatják. Az EU-t meg azért kockázatos bedönteni mert azt Kína nem hagyná mert sok befektetése van EU-s országokban. USa meg nem tud se Afrikában se Ázsiában befektetni mert mindenhol nagy számban vannak kínai befektetések Dél-Amerika meg utálja az USA-t a sok belpolitikai ügyekbe való beleszólás miatt. Nincs más hátra minthogy feértékeljék a dollárt. Ezzel még egy ideig húzhatják de nem sokáig. USA ipara pedig hadi iparra épült ami csak akkor indul be ha háború van. Tehát cionék részéről az egyetlen dolog az maradt ha háborút robbantanak ki a világban.
    Tehát egy darabig lehet aranyba fektetni de én úgy gondolom nincs sok értelme, sok helyen már a háborúra készülnek. Többek között mi is, nem rég olvastam valahol, hogy a vasuti tankszállítási forgalom igen felélénkült mostanság.

      1. Batka! Ez a valóság, mögé kell látni a dolgoknak, másrészt nem én vagyok az egyetlen aki erre a megállapításra jutott, tudod a kirakó darabjait össze kell tudni rakni, ez a szomorú valóság tetszik vagy nem, persze egyes részleteket illetően tévedhetek, mivel én is csak ember vagyok DE ha jól körbenézel a világban világos, hogy készülnek a háborúra.

        1. Részben egyetértek, amit a jovonk.info-n írnak, de – pártok mindig voltak (legfeljebb nem így hívták őket), és lesznek is. A Jobbik már eddig többet tett, mint ők valaha. Ők maga a paradigmaváltás – egy mozgalom, ami nemzeti, szociálisan érzékeny és van egy csápja, ami pártként funkcionál. Attól ez még egy alulról jövő, alulról szerveződő mozgalom.

        2. A jobbik egy vicc, ugyan olyan zsidó párt mint a többi. Cionék évezredekig tervezgették, hogy az ál-demokráciát létrehozzák, és akkor majd szerinted hagynak működni egy nyíltan nemzeti pártot a parlamentben ugye? Ezt te sem gondolod komolyan…A parlamentbe csakis olyanok kerülnek akik minimum szabadkőművesek, vagy más titkos társaságok tagjai. Másként nem is kerülhetnének be ilyen magas pozícióba…A jobbik nem tett sokat az országért ha tett is valamit azt is csak cionék utasítására, hogy az emberek elhigyjék, hogy majd a jobbik változást hoz. Amíg pártok léteznek addig megosztott lesz az ország. Ahhoz, hogy szabadok lehessünk minimum ki kell írtani a pártokat, képviselőket.

        3. @adaware:Györköséknek mindenki cionista,aki nem MNA-s.De hol volt az MNA mondjuk 2006-ban?Lapitottak,mint ürülék a fűben.Ennyit róluk és a véleményükről..

    1. Hogy a Yen tovább fogja birni annak csak egy oka lehet, mégpedig azért mert a Yen Japán valuta és nem Kinai.

  2. Felelősség. Hm? Valakinek ismerős ez a szó? Akkor ne csodálkozátők el magatok, mert ez hiányzik a VILÁGotokból. Nézzétek meg a deviza híreket, vagy az esti híreket, vagy a szomszédotokat, belvárosialat. Mondok jobbat! Elég 1szerű. Nézetek tükörbe és végzettek fel az igazi kérdést magatoknak: Miért. Nem hogyan, meg mennyi és mikor! MIÉRT ILYEN A VILÁG? Nézetek magatokba, nemismeritek mert másokat semm ismertek.

    1. Bocsáss meg, hogy kérdésemmel zavarlak.
      Ki vagy Te?
      Szeretettel és békességgel.
      Zsóka.

    1. Feltéve, hogy nem rendelik el, hogy mindenkinek be kell szolgáltatnia… A múltban már volt rá példa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend