Készpénznélküli társadalom

Az új törvény megtiltja a készpénzes fizetést a használtcikkekre

Forrás: klfy.com

"Készpénzt nem fogadunk el"

A jó öreg KP. Mindenhol elfogadják, bármit kifizethetünk vele, illetve sok helyen mással nem is fizethetünk. Ez a kijelentés nem sokáig állja már meg a helyét.

Louisiana-ban a 195. számú törvény tulajdonképpen megtiltja a használt cikkeket árusító személyeknek, vállalkozásoknak a készpénz használatát tranzakcióik bonyolításához. A törvényt olyan észrevétlenül vezették be, hogy a legtöbb ember nem is hallott még róla.

?Bezárhatjuk a boltot,? mondja Danny Guidry, a Pioneer Trading Post nevű bolt tulajdonosa Lafayette-ben. Danny különleges használtcikkek értékesítésével foglalkozik.

?Nem akarjuk, hogy a készpénzes fizetést elvegyék tőlünk. Minden nap használjuk,? magyarázza Danny.

?Szerintem lázadás fog kitörni a boltosok körében, ha megtudják.?

A törvény kimondja, hogy az államban nem lehet készpénzzel fizetni használtcikkekért. Rickey Hardy, Louisiana állam képviselője, a törvény egyik alkotója. ?Fizethetnek csekkel vagy pénzutalvánnyal és persze elektronikus úton,? mondja.

Szerinte a törvény célja a bűnözés csökkentése, hiszen a tolvajok a lopott árut megpróbálják használtcikk kereskedésekben pénzzé tenni. Ha minden tranzakciónak nyoma van papíron vagy elektronikusan, a nyomozók könnyebben elkaphatják a tetteseket.

Guidry úgy érzi igazságtalanság arra kényszeríteni, hogy alakítsa át üzletmenetét csak azért, mert előfordulhat, hogy lopott áru kerül a boltjába. Szerinte nyolc éves működése során ez egyszer történt meg.

Thad Ackel jogász szerint a törvény ingoványos talajra tereli a gazdasági szabadságot Amerikában.

?A helyi kormány ezzel jelentős korlátozást vet ki azokra az emberekre, akik saját tulajdonukban levő eszközeiket szeretnék eladni,? mondja Ackel.

A törvény értelmében a zálogházak továbbra is használhatnak készpénzt. Igaz, nekik már évek óta szigorú szabályok szerint kötelességük regisztrálni minden ügyletet.

A 2011. évi 195. számú törvény (389. számú törvény) nagyon tágan határozza meg, ki számít használtcikk kereskedőnek:

?Minden, nem non-profit jogi személy, aki ócskacikket, használt vagy másodkézből származó árut vesz, elad, cserél vagy bármilyen más úton szerez havi egyszeri alkalomnál gyakoribb időközönként.?

A leírás szinte bárkire vonatkozhat, a helyi bolhapiacon árusító és vásárló magánszemélyektől kezdve, az ebay-en vásároló háziasszonyokon keresztül egészen a baseball kártyákat gyűjtő gyerekekig.

A törvényhozók egy tollvonással megtiltották saját állampolgáraik számára, hogy az ország törvényes fizetőeszközét szabadon használhassák.

Előző posztKövetkező poszt

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend