Gazdasági válság

Titokban a Goldman Sachs is összeomlásra számít

Forrás: The Economic Collapse

Már megint a Goldman Sachs! Miközben a bank próbálja megnyugtatni a nyilvánosságot, hogy minden rendben lesz, legfontosabb ügyfeleit arra ösztönzi, hogy egy óriási pénzügyi összeomlásra fogadjanak. Augusztus 16-án a Goldman Sachs egy 54-oldalas jelentést küldött ki intézményi befektetőinek, melyet Alan Brazil, a bank egyik stratégiai elemzője állított össze. A jelentés nem a nagynyilvánosság számára készült, de szerencsére a Wall Street Journal néhány munkatársa hozzájutott a jelentés egy példányához, így megismerhettük a jelentés néhány fontos részletét.

A jelentésből kitűnik, hogy a Goldman Sachs titokban gazdasági összeomlásra számít és néhány igen érdekes pénzkereseti ötlettel állt elő ezzel kapcsolatban. A jelentésben Alan Brazil elmondja, hogy az USA adósságproblémáját nem lehet további adósságokkal megoldani, hogy az európai szuverén adósságválság tovább fog mélyülni és, hogy számos nagy európai pénzintézet az összeomlás szélén áll. Amennyiben a pénzvilág csúcsán álló emberek valóban ezeket az eshetőségeket tárgyalják, talán oda kellene figyelnünk arra, amit mondanak.

A globális pénzügyi világon eluralkodott a félelem. Az összeomlás bármikor elindulhat. A legtöbb nagybank soha nem fogja nyilvánosan bevallani mennyire súlyos helyzetben vannak, de egymás között nyilvánvaló a pánik.

A Wall Street Journal szerint Brazil úgy gondolja, hogy ?az európai bankok megtámasztásához 1000 milliárd euróra lenne szükség, hogy a munkahelyteremtés szempontjából egykor oly fontos amerikai kisvállalatok továbbra is csak tengődnek, valamint, hogy Kína növekedése nem fenntartható.?

A jelentés leginkább az Egyesült Államok és Európa adósságproblémáival kapcsolatos kijelentéseivel döbbentette meg olvasóit.

A következőkben idézett részt akár mi is írhattuk volna:

?Az adósságproblémára válaszként adott még több adósság nem oldotta meg a probléma lényegét. Az Egyesült Államokban eddig az államkincstár adósságának növekedése finanszírozta az amerikai fogyasztókat, de a munkahelyteremtés serkentésére nem volt elég. Folytathatja-e vajon az Egyesült Államok a világ alapvalutájának elértéktelenítését??

Ne feledjük, ezt a jelentést nem egy internetes blogból szedtük. A Goldman Sachs egyik vezető elemzője írta a bank intézményi befektetői számára.

A jelentés részletesen foglalkozik az európai pénzügyi válsággal is. Brazil leírja milyen problémák elébe néz még az euró, valamint, hogy több tucat pénzintézetet az összeomlás fenyeget Európában.

Az irányadó hangulattól függetlenül a Goldman Sachs úgy gondolja, mindig lehet egy kis pénzt keresni. A Business Insider a következőképpen foglalja össze a Goldman Sachs ügyfeleinek adott jó tanácsokat a jelenlegi pénzkereseti lehetőségeket illetően:

  • Vegyünk hathónapos futamidejű euró-svájci frank eladási opciót, ami azt jelenti, hogy arra fogadunk, hogy az euró veszíteni fog értékéből a svájci frankkal szemben (a Goldman Sachs hivatalos álláspontja szerint a svájci frank a legtúlértékeltebb valuta a világon)
  • Vegyünk ötéves futamidejű hitelkockázati swap-ot (CDS) egy európai vállalati adósságindexre (iTraxx 9). Ezzel arra fogadunk, hogy némelyik ezek közül a cégek közül csődbe megy és az általunk megvásárolt biztosítás jól fizet majd.

Ez Goldman Sachs a javából. A nyilvánosságnak adott álláspontjuknak a szöges ellentétét közlik bizalmas ügyfeleikkel.

Sajnos az 54-oldalas jelentésben foglaltak igazak. Valóban globális összeomlás vár ránk. A fővonalas médiában, illetve vezetőinktől ilyesmit nem fogunk hallani, mert fontosabb számukra, hogy az emberek ne veszítsék el a fejüket, minthogy felfedjék az igazságot.

Az amerikai és az európai adósságválság fenntarthatatlan. A forgószél középpontja van felettünk és nem tudni mikor mozdul meg, amikor már mindenki érezni fogja a szél erejét. Egy biztos, örökké nem maradhat mozdulatlanul.

Az elmúlt néhány évtized jóléte nem volt egyéb, mint adóssággal táplált illúzió. Nem tudjuk mikor ér ide a vihar, de ha már a Goldman Sachs is erről beszél nem lehet messze.

Előző posztKövetkező poszt

3 hozzászólás

  1. Well, that was badly FAIL: D In this case, the question arises as to inherently fake "news" was perhaps a deliberate covert Goldman deliberately designed to mislead, or perhaps that Goldman is wrong. I know, I know, the tips have come in CDS, and the option with CHF were closed small plus, but now that the EURCHF not about to go to new lows set in stone, clear communication, after the central bank. In addition, the chart is very bullish technical picture. Of course everything is mathematical chance, but I wonder …

    1. Goldman wish we'll never know, the point is not in the details, but that more serious crisis is needed to make people do anything, accept without question, be it for national sovereignty and personal freedoms in the carriage.

    2. Goldman wish we'll never know, the point is not in the details, but that more serious crisis is needed to make people do anything, accept without question, be it for national sovereignty and personal freedoms in the carriage.

  2. Well, that was badly FAIL: D In this case, the question arises as to inherently fake "news" was perhaps a deliberate covert Goldman deliberately designed to mislead, or perhaps that Goldman is wrong. I know, I know, the tips have come in CDS, and the option with CHF were closed small plus, but now that the EURCHF not about to go to new lows set in stone, clear communication, after the central bank. In addition, the chart is very bullish technical picture. Of course everything is mathematical chance, but I wonder …

  3. Hát ez csúnyán FAIL lett 😀 Ilyenkor felmerül a kérdés hogy eleve kamu “hír” volt, esetleg a goldman szándékosan megtervezett tudatos burkolt félrevezetése, vagy esetleg, hogy a goldman is tévedhet.

    Tudom, tudom, a CDS tipp még bejöhet, és a CHF opciót is le lehetett zárni kisebb pluszban, de hogy az EURCHF mostmár nem megy új mélypontra az kb kőbe van vésve, a jegybank egyértelmű közleménye után. Emellett a chart technikai képe is erősen bullish. Matematikai esély persze mindenre van, de nagyon csodálkoznék…

    1. A Goldman szándékát soha nem fogjuk megtudni, a lényeg nem is a részletekben rejlik, hanem abban, hogy komolyabb válságra van szükség, ahhoz, hogy az emberek bármit, szó nélkül elfogadjanak, legyen az a nemzeti szuverenitás vagy a személyes szabadságjogok feladása.

  4. Who would think that we made a gain on the exchange of great players over the Business Insider adds, "the insiders on August 16 received the above information, as usual, we're the last ones who are informed about it …"

  5. Aki azt gondolná, hogy most végre előnyhöz juthat a tőzsdén a nagyjátékosokkal szemben, a Business Insider hozzáteszi “a bennfentesek augusztus 16-án kapták meg a fenti információt, szokás szerint, mi vagyunk az utolsók, akik értesülnek róla…”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend