Gazdasági válság

Kína szerint Obamának nem sikerült hatástalanítania az adósságbombát

Forrás: Bigpeace.com

Kína szerdán arra figyelmeztetett, hogy az adósságplafon hosszú huzavona után történő megemelése sem volt képes hatástalanítani a Washingtonban ketyegő ?adósságbombát?, és bejelentette, hogy tovább diverzifikálja devizatartalékait a dollár rovására.

Augusztus 2-án Barack Obama végül aláírhatta a sürgősségi megszorító csomagról szóló törvényt, ami, legalábbis egy időre, elhalasztotta a világ legnagyobb gazdaságának hivatalos fizetésképtelenné válását.

?A kiadások lefaragásának elmaradása több száz millió család megélhetését sodorja veszélybe az Egyesült Államok határain belül és kívül egyaránt,? kommentálta a keddi megállapodást Kína hivatalos hírügynöksége, a Xinhua.

?A demokraták és republikánusok közötti hónapok óta tartó huzavona? nem volt képes végérvényesen hatástalanítani a Washingtonban ketyegő adósságbombát, csupán a gyújtózsinórt toldották meg néhány centiméterrel, hogy késleltessék a detonációt,? írja a kommentár.

?Közben a féktelenül folytatott hazárdpolitika egy újabb időzített bombát is beindított a világ elsőszámú nagyhatalmának szívében: politikai kérdést csinálnak a gazdasági ügyekből, miközben trivializálják a politikát.?

A világ legnagyobb, körülbelül 3200 (320 000) milliárd dolláros devizatartalékával rendelkező Kína az amerikai kincstárjegyek legnagyobb arányú tulajdonosa is egyben.

A hírügynökségi kommentár a kínai központi bank bejelentésére reagált, amely szerint Kína az amerikai adósságválság és gazdasági hanyatlás miatti aggodalmakra adott válaszul tovább diverzifikálja deviza befektetéseit.

?Kína továbbra is a diverzikált befektetési elvek szerint fogja kezelni devizatartalékait, egyre nagyobb hangsúlyt fektetve a kockázatkezelésre,? mondta Zhou Xiaochuan, a Kínai Nemzeti Bank elnöke egy nyilatkozatban.

?Az amerikai kincstárjegyekre mostanában jellemző jelentős ingadozás és bizonytalanság súlyos hatással lesz a nemzetközi pénzügyi rendszerekre és hátráltatja a gazdasági fellendülést.?

A kínai nyilatkozat volt az első reakció az amerikai adósságplafon megemeléséről szóló megállapodásra.

Szerdán a Xinhua hírügynökség bejelentette, hogy a Dagong kínai hitelminősítő A-pluszról A-ra rontotta az Egyesült Államok hitelminősítését, negatív kilátással.

A Dagong hitelminősítő, három nyugati riválisának (Moody?s, Fitch Ratings, Standard & Poor?s) kritizálásával vált ismertté a világon, azzal vádolva őket, hogy a valóságnak nem, vagy nem pontosan megfelelő hitelminősítéseikkel hozzájárultak a pénzügyi válság kialakulásához.

Előző posztKövetkező poszt

5 hozzászólás

  1. “A világ legnagyobb, körülbelül 320 000 milliárd dolláros devizatartalékával rendelkező Kína”
    az eredeti szövegben úgy szerepel, hogy
    “China, sitting on the world?s biggest foreign exchange reserves of around $3.20 trillion”
    ami viszont nem 320 trillió, hanem valójában is “csupán” 3200 milliárd (trillion=trillió=ezermilliárd).

    Üdv és kösz a cikkeket, rendszerint kifogástalanok és igencsak hiánypótlóak!

  2. az a Föld kicsit idétlenül néz ki a cikk elején… főleg az északi része van kicsit elb*szva Európának 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend