Tudomány és technika

Az új IBM chip az emberi agyat utánozza

Forrás: Computing.co.uk

Az IBM egy új kísérleti számítógépchipet mutatott be, ami az emberi agyat utánozza, mivel képes bizonyos dolgokat felfogni, szerepet játszani és gondolkodni is.

Az ilyen chippel ellátott gépeket ?kognitív számítógépnek? keresztelték, azt állítva, hogy képesek tanulni tapasztalataikból, felismerni sémákat, új ötletekkel előállni és megérteni azok kimenetelét.

Az újgenerációs chipek előállításánál az IBM a nanotechnológia, az idegtudomány és a szuperkomputerek fejlesztéseit ötvözte.

A projekt 21 millió dolláros támogatást nyert a DARPA ügynökségtől (Fejlett Védelmi Kutatások Projekt Ügynöksége) a következő fázis kifejlesztésére, amit ?neuromorfikus alkalmazkodó műanyag osztályozható elektronikai rendszereknek? neveztek el (Systems of Neuromorphic Adaptive Plastic Scalable Electronics – SyNAPSE).

?Ez egy kimagasló kezdeményezés, ami messze túlmutat a Neumann-elveken, melyek immár fél évszázada uralják a számítógépek felépítését,? mondta Dharmendra Modha, a projekt vezetője az IBM Kutatóközpontnál.

Modha hozzátette, hogy számos lehetőséget lát a chip üzleti, tudományos és politikai alkalmazása számára.

?Az informatika felhasználási területei egyre több olyan funkciót igényelnek, amit a jelenlegi technológia nem képes teljesíteni. Ezek a chipek komoly előrelépést jelentenek a számítógépes fejlődésben és tulajdonképpen az új generáció megszületését jelzik.?

Az IBM nyilatkozata szerint, bár a chipek egyértelműen nem biológiaiak, mégis az emberi agy szerkezete inspirálta felépítésük és működésük kialakítását. A ?neuroszinaptikus mag? alapját digitális szilikon áramkörök alkotják.

A tudósok egyelőre két működőképes prototípust állítottak elő, mindkettő 256 neuronból álló maggal rendelkezik, az egyik 262.144 a másik pedig 65.536 programozható szinapszissal. A csapat sikeresen demonstrálta a chip egyszerűbb alkalmazásait, mint a navigáció, a gépi látás, sémák felismerése, asszociatív memória és osztályozás.

Mik lehetnek vajon a technológia potenciális felhasználási területei a fizikai világban? Az IBM szerint a cunami figyelmeztető rendszer lehet az egyik.

?A kognitív számítógépes rendszer segítségével, figyelemmel kísérhetjük az egész világ vízháztartását, és a kihelyezett érzékelő hálózat és az azok által rögzített és jelentett hőmérsékleti, nyomás, hullámmagasság, akusztikai és ár-apály adatok segítségével pontosabb cunami figyelmeztetéseket lehetne kiadni a rendszer saját döntése alapján,? áll az IBM jelentésében.

A Különvélemény című film világához közelítve az IBM elmondta, hogy az élelmiszerboltokban dolgozók számára olyan kesztyűket készíthetnének az új chippel, ami figyelmeztetné viselőjét, ha romlott vagy fertőzött áruhoz ér.

Az új felhasználási lehetőségek mellett a legfontosabb, hogy az új chippel készült számítógépek lényegesen kisebbek lehetnek és energiaigényük is alacsonyabb lesz.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend