Nagytestvér

Megfigyelés kínai módra? Semmi ahhoz képest, ami a nyugati világban folyik

Forrás: Paul Joseph Watson, Infowars.com

A kínai hatóságok intézkedése, hogy a kettős, kínai-hongkongi rendszámtáblákat nyomkövető eszközzel lássák el, komoly felháborodást váltott ki a világon, ez azonban semmi ahhoz képest, hogy Amerika és Európa lakosságának kommunikációját legalább 20 éve megfigyelik.

?A kínai hatóságok évek óta lehallgató eszközökkel látják el a kettős, kínai-hongkongi rendszámtáblákat és az összegyűjtött adatokból komoly adatbázist állítottak össze,? írja az Epoch Times.

A modern, szofisztikált megfigyelés-technológia igazából az Echelon programmal kezdődött a 90-es évek elején.

1999-ben az ausztrál kormány beismerte, hogy Nagy-Britanniával és az Egyesült Államokkal együttműködve része az NSA (amerikai nemzetbiztonsági hivatal) által vezetett globális lehallgató és megfigyelési hálózatnak, ami lehetővé teszi a kormány ügynökeinek, hogy ?minden nemzetközi telefonhívást, faxot, email vagy rádióhullámon közvetített üzenetet lehallgasson, elolvasson? valamint ?szuperkomputerek és hangfelismerő programok segítségével? bizonyos kulcsszavak alapján belehallgasson bármilyen párbeszédbe a világon.

Az Európai Parlament 2001-ben készült jelentése szerint az NSA ?rutinszerűen lehallgatja, megfigyeli az Európán belüli email, telefonos és fax kommunikációt.?

A Google már 2006-ban bejelentette, hogy a személyi számítógépekbe szerelt mikrofonok segítségével kívánja ?hallgatni a számítógép körüli háttérzajt?, hogy a Különvélemény című filmben látottakhoz hasonló, személyre szabott reklámokat jeleníthessen meg az adott számítógépen.

?Az ötlet lényege, hogy a számítógépbe szerelt mikrofon segítségével folyamatosan hallgatják a háttérzajt, legyen az zene, telefoncsengés vagy a televízió hangja, illetve annak bizonyos helyzetekben történő kikapcsolása. A számítógép azonosítja a hallott hangokat és azok alapján jelenít meg tartalmakat, reklám vagy keresési találat formájában,? írta a Register.

A jelentés kiemelte, hogy előbb vagy utóbb az állam kihasználja, vagy teljes egészében átveszi az ilyen technológiákat.

?Hamarosan a biztonságtechnikai iparág saját céljaira fogja felhasználni a Google segítségével szerzett információkat, illetve kémkedési eszközként fogja alkalmazni.?

Egyre több olyan eszköz vesz körül bennünket, amely kettős felhasználási céllal rendelkezik, melyből az egyik az emberek közötti kommunikáció és egyéb információ megszerzése és tárolása, majd ezek alapján pszichológiai profilok felállítása. Ilyen eszköz a mobiltelefon, a kétirányú kábeltelevíziós egységek, navigációs eszközök és az úgynevezett ?okos otthoni eszközök?, valamint az olyan szolgáltatások, mint az OnStar (jármű nyomon követő szolgáltatás) és a Google Street View (utcanézet).

Az Egyesült Államok kormánya komoly előrehaladást tett annak a programnak a bevezetésében, amely szerint minden amerikai állampolgár mobiltelefonját egy különleges chippel látnák el, melynek segítségével esetleges terrorista támadásokra vagy terrorveszélyre figyelmeztetnék az embereket SMS üzenetek formájában. A bejelentés röviddel azután érkezett, hogy a mobiltelefon gyártók beismerték (továbbá: Így gyűjtik az adatokat a mobilok), hogy egy komoly adatbázist építenek felhasználóik mozgásáról.

Nem egészen egy évvel ezelőtt a Wall Street Journal arról számolt be, hogy az Apple beismerte, ?időnként? adatot gyűjt a iPhone felhasználók tartózkodási helyével és az igénybe vett wi-fi hálózatokkal kapcsolatban, majd ezeket az adatokat 12-óránként továbbítja saját szervereire, az Apple Edward Markey és Joe Barton szenátoroknak írt levele szerint.

A Google HTC androidos készülékei néhány percenként rögzítik a felhasználó tartózkodási helyét, majd ezt az információt óránként többször továbbítják a Google szervereire, a telefon azonosítójával együtt, tehát a Google a felhasználó személyének ismeretében képes az illetőt nyomon követni szinte folyamatosan. Mivel az emberek manapság szinte mindenhová magukkal viszik mobiltelefonjukat, nem sok különbség van a mikrocsip beültetés és a mobiltelefonos követés között.

Az emberekbe fokozatosan belesulykolták, hogy az élet elkerülhetetlen, tolerálandó részeként tekintsenek az ilyenfajta állami és vállalati megfigyelésre. Míg életünk egyre inkább nyitott könyvvé válik bármelyik hivatali alkalmazott számára, aki ezt szükségesnek gondolja, a kormány ugyanakkor egyre inkább a háttérbe olvad és lassan immunissá válik mindenfajta felelősségre vonással szemben.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Szép napot nektek:)Csak egy kis megjegyzést írnék,a Különjelentés magyarul Különvélemény címen mutatta a média.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend