Gazdasági válság

Az EU ?szuper figyelőszervezete? szerint a gazdasági válság korántsem ért véget

Forrás: euobserver.com

Az EU gazdasági figyelőszervezete arra figyelmeztetett, hogy az EU pénzügyi rendszerének stabilitását számos tényező veszélyezteti és a globális válság még sok évig eltarthat.

Az új Európai Szervezeti Kockázat Bizottság ? a felügyeleti szervek felügyeletével megbízott új bizottság, melynek feladata az uniós pénzügyi rendszer felügyelete is ? két alelnöke nem válogatta meg szavait, amikor az európai kapitalizmus helyzetét ecsetelte az Európai Parlament gazdasági bizottsága előtti első meghallgatása során.

?Számos kockázat hátráltatja még az Európai Unió gazdasági fellendülését,? mondta Mervin King, az ESRB (European Systemic Risk Board ? Európai Szervezeti Kockázat Bizottság) első alelnöke, a Bank of England vezetője.

?A gazdasági kihívások sok évig velünk maradnak? A pénzügyi válság nem ért véget, hatásait még sok évig érezni fogjuk.?

Mervin King és a bizottság másik alelnöke, Andrea Enria, aki az Európai Bankfelügyelet vezetője is, elmondták, hogy az euró zóna szuverén adósságválsága nem az egyedüli válság, amivel az Uniónak meg kell birkóznia.

Enria arra figyelmeztetett, hogy számos, a rendszerből eredő kockázati tényező létezik a szabályozott területeken kívül és a pénzügyi újítások gyors születése miatt a tőke villámgyorsan képes átvándorolni a jól szabályozott területekről a szabályozást nélkülöző pénzügyi területekre.

Elmondta, hogy a januárban alapított ESRB komoly kihívásokkal néz szembe mind a rendszerkockázatokra vonatkozó adatgyűjtés, mind pedig az adatok megbízhatósága terén.

King szerint a bizottság valószínűleg a hitelállomány növekedésének korlátozását fogja kérni, különben kénytelen lesz szembenézni az eszközárak emelkedésével. A szükséges intézkedések nem lesznek túl népszerűek a pénzintézetek körében.

?Előfordulhat, hogy az ESRB intézkedései népszerűtlenek lesznek? Szükségünk lesz az önök támogatására,? nyilatkozta King a törvényhozók előtt. ?A parlament támogatására lesz szükségünk, hogy segítsenek kezelni a hatalmas lobbival rendelkező pénzintézeteket.?

Szerinte sok esetben a bankok képesek legyőzni azokat a szabályozásokat, melyek pont a bankok megfékezésére lennének hivatottak.

?A szabályozás pénzintézetek általi eltérítése minden rendszer számára kihívást jelent. A bankok által képviselt vagyon és hatalom azt követeli, hogy az ilyenfajta eltérítést nagyon komolyan vegyük,? mondta King.

King a hosszú távú kamatok emelkedésére is figyelmeztetett, ami az egyre növekvő köz- és magánadósságok miatt lehet veszélyes.

?Az adósságállomány még mindig hihetetlenül magas,? mondta. ?Amennyiben a mostani alacsony kamattendencia megváltozik, az eladósodás még komolyabb gond lesz.?

Az uniós bankok úgynevezett stressz tesztjét júniusban teszik közzé és a két szakember arra figyelmeztetett, hogy a kormányoknak az adatok nyilvánosságra hozatalát követően azonnal reagálni kell.

?A visszatartó intézkedéseknek tulajdonképpen már a közzététel előtt készen kell állnia,? mondta Enria.

Június második felére a kormányoknak készen kell állni a bankok újratőkésítésére, tette hozzá kollégája. ?Sajnálatos dolog lenne, ha a stressz tesztből az derülne ki, hogy rés van a rendszerben.?

A stressz teszt, nem olyan, mint egy vizsga, amin az ember vagy átmegy, vagy megbukik. Elég tág határok között mozognak az értékek, amikből kiderül, hogy egy intézménynél minden rendben van-e vagy esetleg vannak problémás tételek a mérlegében, netán komoly bajban van.

A két szélsőség közötti esetekben az újratőkésítésen kívül más intézkedések is szóba jöhetnek.

Az ESBR egyik legfontosabb feladatának az ?árnyék banki szektor? megszelídítését tartja, amelyek közé számos befektetési bank, fedezeti alap, pénzpiac és biztosítási cég tartozik, amelyekre nem ugyanazok az egységes szabályok vonatkoznak, mint a normális bankokra. Az ilyen intézmények esetében nehéz egységesíteni a szabályozást, azonkívül a helyzetet az eltérő illetékességek is bonyolítják.

Enria szerint az ?árnyékbank? ellentétes fogalmak összekapcsolása. ?A pénzintézetekkel kapcsolatban semmi sem történhet az árnyékban.?

A probléma kezelésére két megoldást lát: ?Vagy egységes szabályozás alá kell vonni valamennyi kockázatot jelentő intézményt vagy korlátozni kell a kockázatot generáló tevékenységeket.?

?Ehhez azonban időre van szükség,? tette hozzá.

Előző posztKövetkező poszt

2 hozzászólás

  1. Ez is csak arra jó, hogy az egyszerű emberekkel elhitessék, ők mindenre odafigyelnek és, hogy a megoldás még több kontroll. Azt nem látják, hogy pont azok kezében van a gyeplő, akik a bajokat okozzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend