Tudomány és technika

A ?Frankenstein csapat? 10 éven belül elkészíti az első mesterséges agyat

Forrás: Dailymail.co.uk

Első lépésként a patkányok agyát elemezték, hogy a Svájci Állami Technológiai Intézet megkapassa az engedélyt az Emberi Agy Projekt elindításához

Egy neves kutatókból álló csapat igen különleges cél érdekében fogott össze Svájcban és Németországban: az emberi agy számítógépes modelljét szeretnék felépíteni. Az ?Emberi Agy Projekt? névre keresztelt, de a média által inkább ?Frankenstein csapatként? emlegetett program vezetője jelenleg is tárgyal az EU-val, egy 1 milliárd fontos támogatás elnyeréséért.

A tudósok szerint sikerük eredményeként számos betegség gyógymódjára jöhetnek rá, köztük a Parkinson kóréra is. A kutatás közelebb viheti a tudósokat intelligens robotok és szuperszámítógépek létrehozásához is, amelyek mellett a jelenlegi eszközök játékszernek tűnnek majd.

Henry Markram, a svájci École Polytechnique Fédérale in Lausanne ideggyógyásza Európa kilenc vezető tudósát gyűjtötte össze a projekthez.

?Ez az emberiség három legfontosabb kihívásának egyike. Fontos megértenünk a földet, az űrt és az emberi agyat. Rá kell jönnünk mi tesz minket emberré,? nyilatkozta Markram a német Siegel magazinnak.

Az Emberi Agy Projekt tudósai és kutatói hiszik, hogy a támogatás elnyerése esetén 12 éven belül képesek lesznek elkészíteni az ember legfontosabb szervének másolatát. A modell alkalmazási területei messzire nyúlnak. A gyógyszergyártó cégek például jelentősen le tudnák csökkenteni az egyes készítmények tesztelési idejét, mivel az embereken végzett kísérletek helyett a számítógépes másolaton tudnák ellenőrizni a gyógyszerek hatását.

Ying Shi egy neuron 3D-s modelljével dolgozik. A kutatásnak ez a része vezethet el egy működő emberi agy másolatának elkészítéséhez

A Cologne melletti Jülich Kutatóközpont szuperszámítógépei fontos szerepet játszanának a kutatásban, ami Markram szerint ?az adatok egész áradatát? állítja majd elő. Katrin Amunts, a Jülich központ ideggyógyásza már korábban elkezdte az agy részletes térképének elkészítésére irányuló munkát, melynek első fázisaként egy emberi agyat 8000 szeletre vágtak a kutatók, majd a szeleteket egyenként beszkennelték és digitalizálták.

?Az emberi agy megépítése nem lehetetlen,? tette hozzá Markram. ?Tíz év alatt meg tudjuk csinálni. Ha sikerül, évente 2 milliárd embernek segíthetünk, mivel évente ennyi olyan betegség fordul elő, aminek valamilyen módon köze van az agyhoz.?

A projekt részeként a kutatóknak már sikerült elkészíteni az agy kis területének, az agykérgi oszlopnak a szimulációját. A fél milliméter átmérőjű és 10-70 000 idegsejtből álló oszlopok komplex kognitív funkciók, mint a szülő-gyerek kapcsolat és egyéb társadalmi viszonyok meghatározásért és irányításáért felelősek. Az agykérgi oszlop digitális mását több tízezer neuron számítógépes szimulációjával készítették el.

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend