Lázongó világ, Világkormány

?A védelmezés felelőssége? az új világrend mottója

Forrás: wnd.com

Amr Moussa, az Arab Liga főtitkára

Amr Moussa, az Arab Liga főtitkára is tagja volt annak a bizottságnak, amelyik a Líbia elleni támadás indítékául adott egyik okot kitalálta.

Ennek jelentőségét még inkább kihangsúlyozza az a tény, hogy Moussa, az Arab Liga kairói találkozóján ugyanezt az indítékot hozta fel annak alátámasztására, hogy az ENSZ a Hamas fennhatósága alatt álló Gázai övet felett is hozzon létre repüléstilalmi zónát, a Hamas által Izraelre kilőtt 140 rakétára adott válaszul. Mousa az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi az ügyet.

A Védelmezés Felelőssége Globális Központ (mert ilyen is van) alapítója és legfőbb támogatója nem más, mint Soros György. A szóban forgó elv kitalálói és Soros több bizottságnak is közös tagjai, és szoros kapcsolat fűzi őket Obama elnök főtanácsadójához, Samantha Power-hoz is, aki köztudottan mindent megtett a Líbia elleni támadás megvalósulásáért. Ms. Power a Nemzetbiztonsági Bizottság emberi jogokért felelős tanácsadója.

Mára az is napvilágra került, hogy Amr Moussa tagja volt annak a tanácsadó bizottságnak is, amely a védelmezés felelőssége elvét kitaláló Közbeavatkozás és Nemzeti Szuverenitás Nemzetközi Bizottságának egyik testülete.

A bizottság része volt még a Ms. Power által alapított Carr Központ az Emberi Jogokért nevű szervezet is.

Obama elnök a nemzethez intézett beszédében a védelmezés felelőssége elvét nevezte meg a Líbia elleni légitámadások legfőbb indítékául. Sokan úgy vélik, hogy Líbia bombázása a védelmezés felelőssége elv legfőbb próbatétele. Az elv, amit most már a NATO is támogat, lényege, hogy a szuverenitás nem kiváltság, hanem egy felelősség, amit vissza lehet vonni, ha egy országot ?háborús bűnökkel, népirtással, emberiség ellenes bűncselekményekkel vagy etnikai tisztogatással? vádolnak.

Soros György is részletesen leírta mit jelent a védelmezés felelőssége elv a Foreign Policy magazinnak 2004-ben adott cikkében.

?Az igazi szuverenitás a népé, akik ezt átruházzák a kormányra.

Ha egy kormány visszaél a rábízott hatalommal, és polgárainak nem áll módjában orvosolni a visszaéléseket, jogos a külső beavatkozás. Azáltal, hogy kimondjuk: a szuverenitás a nép előjoga, feljogosítjuk a nemzetközi közösséget, hogy határokon átlépve megvédje az állampolgárok jogait.

A nép joga a szuverenitáshoz két modernkori kihívásra is választ adhat: segíthet eljuttatni a segélyszállítmányokat szuverén államok számára, valamint lehetővé teszi a globális kollektív közbeavatkozást a belső konfliktussal küzdő országokban.?

Arra azért kíváncsiak lennénk, hogy a hatalmukkal visszaélő nagyhatalmak háza táján ki és hogyan tenne rendet Soros szerint? Vagy a védelmezés felelőssége csak egy irányba működik?

Előző posztKövetkező poszt

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Send this to a friend